Szakma-politika

  • 4490 válasz
  • 1913845 megtekintés
*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Szakma-politika
« Válasz #4215 Dátum: 2020. Január 07. 23:07 »
Kívánom ,hogy minden évben használd!! Megelégedéssel,de minden évben ám!!!!!!
És sok ilyen infóért utazd körbe a világot!!

Re:Szakma-politika
« Válasz #4216 Dátum: 2020. Január 07. 23:10 »
Köszönöm, ha megleszek elégedve vele, akkor mindenképpen! Viszont kívánom 🙂

Re:Szakma-politika
« Válasz #4217 Dátum: 2020. Január 08. 06:37 »
Szia Jenő!
Ma már CD lemez, vagy "pendrájv" van, a bakelit lemezedet tedd félre.
Még mindig itt tartasz, vagy ugrik a tű?
Egyik helyszínen sem voltál, soha nem tapasztaltad meg a szűkítést.
Amit ITT én tényszerűen leírok, azért vállalnám a golyó általi halált is ha nem igaz!
Nem megyek végig részletesen a felsorolt dolgokon, mert mind vállalom, és ma sem írnám le másként.
Röhögjél, kacarásszál, a jó kedv a hosszú élet titka.
Annyit azért szeretnék tőled kérni.
Csak olyan dolgokról írj amiről meggyőződtél, ott voltál, vagy megtapasztaltad.
A Szekszárdi Méhészklubról készített kép valóban nem hozza vissza, hogy mennyien voltunk, mert csak a méhészek egy részéről készült fotó.
Akkor a tények.
95 szék volt először a teremben, majd el kezdtünk pótszékezni.
Az is kevés lett, így amikor jöttek én mondtam az ajtóban honnan hozzanak.
De te mindent tudsz, lehet hogy ez sem igaz.
Akinek ezek után van kedve veled vitázni ám tegye.
Te meg vegyél elő valamilyen másik lemezt, mert ez lejárt.
üdv:
Nagyernyei Attila

Re:Szakma-politika
« Válasz #4218 Dátum: 2020. Január 08. 07:24 »
Érthető a kétkedés, a részleteket nem ismeritek. Szerintem bölcsebb lenne előbb minden infót össze gyűjteni a témával kapcsolatban, majd úgy véleményt mondani. Persze úgy csináljátok, ahogy jónak vélitek, ez csak az én meglátásom.

Tudod mi már elég régóta tartunk méheket ahhoz, hogy lássuk a valóság és az álmodozás között tátongó veszélyes szakadékot, ennyi bőven elégvolt nekünk, több részletre nincs is szükségünk ehhez. Nagyernyei Attila sem fog ekkora marhaságot csinálni egy családjával sem, de valamit kell mondania, mert különben az utolsó mohikán/ok/ is magára hagyja. (Tényleg Bicska képei nem adják át a létszámot, mert másik méhész aki ott volt mondta, hogy sokan voltak, nincs is ezzel semmi gond. De azért akik ott voltak, vagy olvassák a fórumot, nagyon vigyázzanak, nehogy olyat csináljanak a méheikkel, amit egy életen át sajnálni fognak nem csak anyagilag, hanem lelkileg is!) Akinek ehhez a saját kárán kell tapasztalatot szereznie, annak hiába mond bárki bármit, akkor is megcsinálja, majd általában kerüli a témát.
Azt mondja az egyik haverom, teljesen hülye vagyok. Miért pofázok bele. Jön a csávó, hozza a műlépes fiókot február végén, rárázod neki a méheket, aztán végre nem leszel léphiányban, mint minden évben.  ;)
Ja. Tegyek fel ilyen hirdetést? Most komolyan? Én is röhögtessem ki magamat egy ország szakmai közösségével, mert csőbe húznék néhány szerencsétlent néhány centért? :-[

Re:Szakma-politika
« Válasz #4219 Dátum: 2020. Január 08. 09:43 »
Én feltennék egy kérdést! Ami a következő lenne : van egy távfutás van 2 futó az egyik jó kondiban van a másik is ,egyenlő esélyük van nyerni. Na erre az egyiknek megnövelik a távolságot amit le kell futnia ,meg lehet még a lába is eltörik! Szerintetek a törött lábú is ugyanakkorra fog beérni?? Csókolom ez nem a hipervándor című film nincs időutazás!!!!! Aki meg méhész létére ennyi okosságot mond ,na arra mondják az iskolában, hogy: Űlj le 1-es!!!!!!! Te jó ember ki a fene mondta neked ,hogy ilyen baromságot kell a méhekkel csinálni ,hát kivánom neki ,hogy februárba dózerolják el a házát ,de az építő anyagot adják oda egy új felépítéséhez biztos nagyon örülne ennek !!! Csak egyet nem értek ,hogyan építi ki az a fene szuper méh februárban ,amikor még tél van és vagy nincs vagy alig van virágpor azt a műlépet ???? Csoda tevők vannak köztünk !!!!
« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 08. 09:55 írta Mézga Aladár »

*

wr

  • *****
  • 901
Re:Szakma-politika
« Válasz #4220 Dátum: 2020. Január 08. 10:08 »
Ugyanez jutott eszembe, meg az egykori mentorom, aki amikor olyat látott élőben hogy a kolléga a lefújóval 10-15 méterre repítette a lépekről a fiatal, érlelő méheket, az első szava az volt, jujj de szívesen felpofoztam volna.  ;D
Nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés. Februárban műlépre söpörni a családot. Bravó. Én semmi mást nem kívánok az ilyen kontároknak (mert ezeket nem nevezem még kocaméhésznek sem), csak hogy ugyanazt kapják vissza a természettől, a méheiktől, amit ők művelnek velük.
De ahogy előttem írták, az sem lenne utolsó ha februárban valaki kipenderítené őket a meleg lakásból, majd azt mondaná, ha élni akarsz oldd meg...

Ha már mindenáron új lépen akarja indítani őket a szerencsétlen, akkor miért nem csinálja azt amit én csináltam éveken keresztül, amíg volt kedvem ilyesmivel szórakozni, ráadásul a méheknek sem fájt. Év közben és még napraforgón is építtettem egy csomó lépet. Aztán a napraforgót úgy vettem el, hogy maradjanak az alsó fiókban a fészeklépek, felette pedig a szűzlépek, az öreg lépes harmadik fiókot pedig ugye már nem vittem vissza. És elkezdődött az etetés, amit ugye a méztéri szűzlépekbe hordtak be. Október elején jó időben kimentem, és átforgattam az összeset, azaz a szűz, mézzel teli lépek kerültek alulra, a családot leütöttem a fészek lépjeiről. A fészek lépeket bevittem a tárolóba, a család pedig 1 fiókon telelt, a szűz, mézzel gyakorlatilag teli lépeken.
Se diploma, se előadó, se semmi nem kellett hozzá, csak egy icipici józan paraszti ész, meg egy értelmes kaptár.
Valaki írta itt vagy a ződön büszkén, hogy megérte neki a 400km utazás, ezért a remek információhalmazért.  ;D ;D ;D Na, én meg arra vagyok most nagyon büszke, és egyre jobban örülök neki, hogy nem megyek már évek óta egyetlen találkozóra sem, így nem kell ilyen ökörségeket hallgatnom. Képtelen is lennék rá hogy végigüljem, és ne küldjem el az előadót melegebb éghajlatra, ott, mindenki előtt. Valamint nagyon szégyellem magam, hogy a méhészek táborához tartozom, és felnőtt emberektől kell ilyeneket olvasnom.

Re:Szakma-politika
« Válasz #4221 Dátum: 2020. Január 08. 10:28 »
Ugye nem akartam beleszólni ebbe a vitába, de mivel egyikőtök sem volt ott, és nem hallottátok, így kénytelen vagyok némi helyreigazítást tenni a gondolataitokban.
Először is Sanyi elmondta, hogy a tisztuló kirepülés után lehet bármilyen beavatkozást megtenni.
Azt is elmondta, hogy amikor február végén ezt megtette, rendkívüli jó idő volt!
Azonnal leszűkítette őket, majd puha cukorlepényt borított rájuk.
Aztán visszajött egy rövid időre a tél!
Napokig nem bántotta a méheket, úgy gondolta baj lesz.
Ő volt a legjobban megdöbbenve, hogy kiépítették a lépeket, és éltek!
Hallgassátok meg, és úgy állítsatok valamit.
Ő egy kísérletként tette mindezt, de nem gondolom, hogy követendő lenne.
Én jómagam, most úgy érzem, hogy talán sosem fogom ezt megtenni, mivel eddig sikeresen méhészkedtem (kisebb nagyobb buktatókkal) és ezen nem kívánok változtatni.
Egyébként ő is inkább termelési időszakban ajánlotta, és ezt a méhészekre kívánta bízni, ki mikor csinálja meg.
Az elvett fiasokat bankoltatja, majd a kelésük után azokat is átrázza.
Én egyelőre maradok a saját begyakorlott technológiámnál.
Ez azt jelenti, hogy 3 év alatt cserélődik le egy család teljes lépkészlete.
Ez évi 6NB lépte jelent, de soknál ennél többet is.
A gyakori lépcsere a méhcsalád egészségének alapja, de az évenkénti műlépre való rázást, egyelőre én is "rázósnak" érzem.
Ez egy új hullám, talán a jövő(?) de komoly emésztést igényel.
Aki nem szűkít, lazán csuklóból rádobálja a méhekre a méztéri fiókokat, majd lószőr kefével, vagy tollseprűvel méhteleníti a lépeket, ők biztosan nem fogják a méheket minden évben műlépre rázni.
És még valami.
Molnár Jenő az intenzív méheladásai miatt, gyakorlatilag 2 évente cseréli le a lépkészletét.
Teljesen más szemléletben méhészkedik, neki a méz csak melléktermék.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 08. 17:49 írta Nagyernyei Attila »

Re:Szakma-politika
« Válasz #4222 Dátum: 2020. Január 08. 10:56 »

Molnár Jenő az intenzív méheladásai miatt, gyakorlatilag 2 évente cseréli le a lépkészletét.
Teljesen más szemléletben méhészkedik, neki a méz csak melléktermék.


Az a melléktermék azért néha ;)
. De én 164 mázsát pergettem (csak) 20+ 25 óra alatt, mert az eső itt is esett.
18-ban meg 400+ ról 130.
Tavaly meg nyomorult évben 500-ról 50, kifészkezve. De az méz!!! ;)

Nem 2 évente cserélem le. De jó is lenne Attila. Csak azért írom, mert esetleg valakinek egy idő után úgy rémlene, hogy ez az infó tőlem van. Annyit lehetetlen. Akartam is írni a "válságra". Én nem adtam el a gépeimet, gyártottam is a lécet...Nemrég végeztem 6 500 keretre valóval, és még le van gyalulva 2 000-nek való csomómentes hárs. 3 200 beműlépezve, 1 200 Várja még, és kifőzött tisztított 1 500 kb most drótozom. 1 000 műlépes pedig a mézterekben várja a tavaszt.
Olyan 5 000 keretet lehet nálunk jó évben kiépíttetni. 16-18 ezer lép van kiépítve, tehát általában 4-5 év alatt cserélődik ki a lépállomány. Méztériek lehetnek örökösek. Volt egy kis problémám a műléppel, már nincs...
Kényszerből nem építtetek, és csak a méztérben. (Kivéve ugye a befogott rajokat.) Nálunk akácon kívül nem igazán lehet építtetni, mert nagyon gyenge és terhelt a legelőnk. Habár innét menekülőtől már olvashattuk hirdetésben, hogy fagymentes akác,  ;D többhordású legelő,  :o aztán megkérdezték tőle, akkor miért menekülsz onnét,  :P  és miért jársz oda egész évben Zalából etetni. Etetéssel lehet valamennyit akác után is építtetni, de az már nem olyan jó, és gazdaságtalan.
De itt a beszélgetés nem erről szólt. Kényszer építtetés a család rovására megy, főleg arra alkalmatlan körülmények között.

*

T82

  • **
  • 68
Re:Szakma-politika
« Válasz #4223 Dátum: 2020. Január 08. 17:31 »
Nem rossz technológia a rajállaptba hozás de, az a szerencsétlen aki lemásolta a délamerikai anyagot elfelejtette hogy ott februárban nyár van.
« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 08. 20:23 írta T82 »

Re:Szakma-politika
« Válasz #4224 Dátum: 2020. Január 09. 04:32 »
Kedves Mindenki!
Az előadás óta néhány itt megfogalmazott,személyeskedő gondolatra,rágalomra szeretnék reagálni tényekkel!Bár nem tudom,hogy az álnevek mögé bújó néhány aktivista szavaira,aki hallott valamit,és ez alapján alpári stílusban bírálja azt,akit nem ismer,nem látta méhészetét meg kell-e tennem?Miattuk nem,csak a méhésztársak miatt!Először is tisztázzuk,senki nem bíztatja a méhésztársakat arra,hogy februárban rajállapotba helyezzék méheiket.Aki ezt állítja és ott volt az előadáson vagy akinek ezt olyan állítja,aki ott volt kérem hívjon fel telefonon vagy tegye közzé a nevét,elérhetőségét!Egészen addig,amíg nem így tesz,csak egy rosszindulatú "fotelhuszár".Mi kidolgoztunk egy méhészeti technológiát,amivel megfelelő környezetben és erősségben tudjuk tartani méhcsaládjainkat,ezt ismertetem a méhészekkel.Ennek nyilván része,hogy a kialakításkor elvégzett sokrétű extrém (vagy,mint kiderült csak annak tűnő)kisérleteinkről beszámoljak.Igen végeztünk az év különböző szakaszaiban vizsgálatokat a méhcsaládokon a több információ miatt,de  erre nem bíztatja senki a méhészeket,mint ,ahogy másra sem.
Ott is elmondtam,itt is megteszem:Az elhangzottak,mind a mi tapasztalataink,vállaljuk érte a felelősséget.Amennyiben kipróbálják az ott bemutatott módszert bármelyik ajánlott időszakban,a saját technológiájukhoz igazítva, először kevés családon tegyék,hogy tapasztalatot szerezzenek,ez mindenben így van,nem csak ebben.Én elmondtam ennek részleteit,miért nem máshonnan csíptek ki egyet a rosszindulatúskodók?Ja mert azon nem lehet csámcsogni.Szerintetek,akik ott voltak miért nem háborogtak vagy vonultak ki a teremből?Megtehették volna.Miért a mostani eseményt ragadták ki az ominózus névtelenkedők?Ja,mert olyan vendégeink voltak,akik vonzzák a figyelmet!És még egy tisztázandó kérdés!Mi ezt nem"néhány centért"tesszük,hanem a méhészek miatt és cent nélkül.Én nem vagyok megélhetési előadó!Én a kérdést lezártnak tekintem.

Molnár Úr!Úgy tudom,mi még nem találkoztunk személyesen.Mint,ahogy Józsi barátom is tette én is szeretném meghívni méhészetünkbe ennek a módszernek a részletes bemutatójára a kétségek eloszlatása miatt és egyben megismerhetnénk egymást!

Amennyiben ott voltak az előadáson és  ezzel kapcsolatban észrevételeik vannak vagy tudok segíteni az ott elhangzottakkal kapcsolatban kérem telefonon keressenek!
E-mail-ekre egyéb elfoglaltságom miatt nem tudok válaszolni.Megértésüket köszönöm!

Tisztelettel:Illés Sándor
                +36702469745
            www.carnicailles.com
« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 09. 04:47 írta Illés Sándor »

Re:Szakma-politika
« Válasz #4225 Dátum: 2020. Január 09. 08:31 »

Molnár Úr!Úgy tudom,mi még nem találkoztunk személyesen.Mint,ahogy Józsi barátom is tette én is szeretném meghívni méhészetünkbe ennek a módszernek a részletes bemutatójára a kétségek eloszlatása miatt és egyben megismerhetnénk egymást!



Te Sanyi!

Először is mi itt a fórumon tegeződni szoktunk. A magázódást sokan sértőnek tartjuk. Valójában minden ilyen fórumot egy kicsit talán mint szakmai családi közösség/ként élnek meg a tagok egy idő után. Az is igaz, ezek a családok elég sokat veszekednek, és klikkesednek. ;)

Nem kell nekünk ismernünk ahhoz egymást, nem is kell elmenni látogatóba hozzád ahhoz, hogy szakmailag elmagyarázza valaki a szakmai család ifjabb jövevényeinek, hogy a nagypapi igencsak buta dolgokat mesél a kis unokáknak. A viharvert öregebb méhészek, -már akiben van jóindulat-, elmeséli nekik, hogy vigyázzatok, mert amit a nagypapi elmesélt nektek csöppségek, annak semmi köze a valósághoz. Kártyavár. Meg lehet csinálni, de semmi értelme, ha butuskák vagytok akkor csak próbaképpen végezzetek ilyen gyermeteg kísérletet, mert rá fog menni a méhészetetek. Ettől kezdve mindenki azt csinál amit akar. Ha persze mi vén hülyék ezen humorizálunk miután elült a csodálkozástól összeráncolt homlokunkról a düh, akkor az azért van, mert más lehetőségünk nincs e ritkanagyszakmaibaromsára. Soha nem tagadtuk, sokan születtünk Degecen. Tehát nem kell nekem elmenni hozzád ahhoz, hogy ezt a műlépre seprést megtekintsem, mert láttam már az év minden napján méhcsaládot. Ismerem ennek a kis rovarnak minden fejlődési egyedi és család szaporodásával kapcsolatos mai ismereteink szerint-i fontos elméletét és gyakorlatát. Tehát most in median rés, mivel a méhcsalád élete egy körforgás.
A telelő méh első feladata, hogy önmaga helyett felneveljen egy körülbelül ugyanakkora népességű utód közösséget akkor, amikor arra az időjárás már alkalmassá vált. Ehhez megfelelő LÉPKÉSZLETRE sok egyébre, de a legfontosabb, valamint megfelelő mennyiségű virágporra van szüksége, amelyet az előző évben elraktározott sejtekből "elraktározott, nem romlott méhkenyér"-ként fogyaszt. Amelynek tetejéről a telelés folyamán elfogyasztotta már az azt fedő mézet. Továbbá sok friss virágporra is szüksége van, amit csak annak az érlelése után tud felhasználni. Ha ebben az időszakban (február vége) ebből a virágpor készletből, ami raktározott méhkenyér+ a begyűlő, nem nemzedékváltó hadsereg (ez 1d  ;D) lesz, hanem kényszerből méhviasz, akkor nemhogy csak le fog gyengülni az a méhcsalád, hanem még az a pempő sem fog rendelkezésre állni, ami a dajkáláshoz kellene.
Tovább. A méh a beadott cukorlepényt és szirupot nem tudja azonnal felhasználni. Előtte azt át kell alakítania, ami gyengíti a szervezetét, éppen abban az időszakban, amikor azon vagyunk, hogy minél ideálisabb körülményekkel segítsük a nemzedékváltást. MERT UGYE A LÉPRŐL LESEPRÉSKOR AZ ELRAKTÁROZOTT ÉS AZ ELŐZŐ ÉVBEN BEÉRLELT ÉLELEMKÉSZLET IS TÁVOZOTT AZ ÖREG LÉPEKKEL. :'( :o ::)

 A telelő egyedek nem az időszaknak megfelelő munkát végeztek, nem nevelték ki maguk után a váltó csapatot, elvésznek a semmibe. Na ugye eleinte nem is lenne mit dajkálni, mert műlépre nem petéznek az anyák. :o Tehát a Bicska írásában a március elejére már milyen jók voltak, (most nem keresgélek) szintén félrevezető kijelentés. Kezdő méhész beveszi!!!
Gyakorlott, valamit magára adó méhész még kényszerből sem rak be február végén 1db műlépes keretet sem. Ennek általában az első lehetősége, jó család esetében a cseresznye virágzás kezdete. De akkor is csak a fészek mellé, nem bele a közepébe barbár módon.
Továbbá. Az építtetés a családnak sokat elvesz az erejéből. Ezzel is szoktuk repce és akácvirágzás közben "jobb belátásra" kényszeríteni a családjainkat. Amíg otthon van meló, mert nem kész még a lakás minden zegzuga, addig ez is segít, mert elveszi a kedvét a méheknek az új család alapításának szándékától. Az akkor már túlnépesedett család virágporral agyonzabált kotlásnak indult méhei, akik nem tudnak mit kezdeni jómódjukban, hát építsenek belőle, ne azon gondolkodjanak, hogy majd ezt a fehérjemennyiséget a rajzásuk utáni új otthon berendezésére használják fel. Különben is az a méh aki még rendelkezik túltelített energiával, mint az új házas legény, valahova le akarja adni a pempőt, ;) mert hajtja a vágy. Ha ebbéli szándékát elvesszük, akkor elmegy dolgozni. Olyankor már aki akarja, nyugodtan seperheti akár műlépre is a családjait, de akkor is nagyon gazdaságtalan. Erre most nem térnék ki, mert az néhány oldal lenne. Csak annyit. Nekem a legnagyobb vagyon a méhesben a lépkészlet. Méhet annyit szaporítok szinte amit léppel sem lehet bírni, de a februárban otthontalanná teszem a családot egy üres dobozban, akkor abból semmi sem lesz, legfeljebb egy nyomorék rajállapotú egység akácra, ha egyáltalán nem taglózza le addigra a nozéma.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy akarja, én csak jó szándékkal szóltam. Viszont azt a lehetőséget és a kedvemet már ne vegye el senki, amikor hülyeségeket olvasok, hát csak szeretném kijavítani mielőtt kezdő méhész a gödörből kukucskálna kifelé, hogy miért nem szóltatok méhésztársak, mielőtt ...kopp.
Egyébként nekem 111.

Re:Szakma-politika
« Válasz #4226 Dátum: 2020. Január 09. 08:34 »
Búék mindenkinek.
 Nem akarok bele szólni a témába, de tavaly tapasztaltam ami a képen látható. Matek az egész. :o ;)

 Albert

Re:Szakma-politika
« Válasz #4227 Dátum: 2020. Január 09. 08:38 »
MIÉRT, MOST NEM ÍGY VAN? NEM AZ EGYESÜLET DÖNT, CSAK A TAGSÁGI IGAZOLÁS FELTÉTEL A TÁMOGATÁSRA JOGOSULTSÁGHOZ. MIÉRT ÍRNAK, AKIKNEK FINGJUK SINCS A VILÁGRÓL?

Tisztelt Kiváncsi 111----Természetesen tudom hogy nem az OMME irodában hozzák meg a határozatot a támogatásokról A Méhészeti Nemzeti Program létrehozása, ami alapján kapjuk a támogatásokat,az egyesülethez köthető mert ott készült annó.Akik megszüntetnék a tagsági feltételt a támogatáshoz az OMME megszünését érhetik el,és ez nem lehet célja egy méhésznek sem.Akik sajnálják a tagdíjat e pénzek eléréséhez jelöljenek olyan vezetőséget és elnököt aki szerintük jobban megdolgozik az Ő pénzükért.         szs

Re:Szakma-politika
« Válasz #4228 Dátum: 2020. Január 09. 08:46 »
... mert ott készült annó.

Anno igen. De azóta nem.
Nem szűnne meg. Sokkal kevesebben maradnánk egy ideig, és akik az OMME-ból élnek, eltűnnének messzire. Talán még érdekvédelemmel is foglalkozna az, aki elhivatottságot érez erre. Na és alkalmas is.
Szerintem egy a célunk, csak nehezén értünk szót. ;)

Re:Szakma-politika
« Válasz #4229 Dátum: 2020. Január 09. 08:51 »
Kedves Jenő!
Köszönöm a javítást,de igazán nem volt rá szükség Olyanokról írsz,amiről szó sincs.Ti bebeszéltétek magatoknak,hogy ez volt a téma,hogy én ilyenekre dumálom rá a méhészeket.Kitől hallottad?Név?A valaki valamit mond valakinek esete!Én is ismerem a rovarfejlődést megnyugtatlak,bár sajnos nem a Nagypapától tudtam megtanulni,az élet úgy hozta,hogy nem volt rá alkalom.Gyere el beszélgetni,nyilván nagyon sokat fogok belőle tanulni!Komolyan,irónia nélkül.Na jössz?

Üdv:Sanyi