EKAER

 • 39 válasz
 • 21400 megtekintés
*

atya

 • *****
 • 1042
Re:EKAER
« Válasz #30 Dátum: 2015. Január 13. 20:54 »
A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos fórumot rendez 2015. január 22-én, csütörtökön 10 órakor.

Helyszín:

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épülete.

I. emelet, 101. sz. terem.

7100 Szekszárd, Arany János utca 23-25.

 A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük Önöket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb január 20-ig, kedd délig jelezzék a kamara@tmkik.hu email címre küldött levelükkel! 

A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

zümi

 • *****
 • 1382
Re:EKAER
« Válasz #31 Dátum: 2015. Január 24. 17:28 »
                                                             Március 1-ig tart a próbaüzem az EKÁER-ben


A kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel 2015. március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét.

A NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában ellenőriznek, de ezek fő célja február 28-ig a tájékoztatás. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot. A vállalkozások a próbaüzem végéig mentesülnek a kockázati biztosíték megfizetése alól is.

A piaci szereplőktől beérkező észrevételek és javaslatok, valamint  a próbaüzem első két hónapjának tapasztalatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja a jogszabály módosításának lehetőségét és szükségességét. Azoknál a kérdéseknél, panaszoknál, amelyek orvoslása csak jogszabály-módosítással lehetséges, a gazdasági tárca javasolni fogja az országgyűlésnek a törvény módosítását.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1382
Re:EKAER
« Válasz #32 Dátum: 2015. Február 19. 18:53 »
                                                                   Márciustól módosulnak az ekáer szabályai

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai, erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.
A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat indoklása rugalmasnak nevezi az új szabályozást, mivel a részletek megállapítását a miniszterre - jelenleg a nemzetgazdasági miniszterre - bízza.
Az alapvető szabály nem változik: minden útdíjköteles járművel történő fuvarozás feltétele az, hogy a fuvarozó rendelkezzen ekáer-számmal. Márciustól a miniszteri rendelet tartalmazza azokat az eseteket, amelyekben akkor is az ekáer alá tartozik a szállítás, ha nem útdíjköteles járművel végzik azt. Az ilyen jármű össztömege nem haladhatja meg a 3,5 tonnát.
Egy másik módosító szabály szerint első alkalommal - február 1-je helyett - március 11-étől kell kockázati biztosítékot nyújtani, az erre kötelezett - kockázatos termékeket fuvarozó - vállalkozásoknak. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ez utóbbi módosítás nem titkolt célja az volt, hogy még a viszonylag későn eszmélő cégek is bekerülhessenek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisába. Ugyanis azok a vállalkozások, akik ebben a nyilvántartásban szerepelnek, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól.
A cégeknek tehát érdemes élni ezzel a lehetősséggel, mert aki február 28-áig kéri a felvételét az adatbázisba, és nincs köztartozása, annak nem kell kockázati biztosítékot nyújtania.
Az NGM közleménye szerint a részleteket tartalmazó rendelet szövegét - előreláthatóan - a jövő héten társadalmi vitára bocsájtja a gazdasági tárca.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:EKAER
« Válasz #33 Dátum: 2015. Február 20. 18:49 »
Nem egésszen értem, mert az eredeti verzió sem kötötötte gépjármű kategóriához az EKÁER-t. Nem a fuvarozónak hanem a fuvaroztatónak kell rendelkeznie számmal, (amit a fuvarozóval közölnie kell). Kérdés az hogy a változás minket méhészeket mennyiben érint, az az a őstermelőket. Eddig, csak akkor érintett, ha áfa köteles értékesítés volt a fuvar oka. Az az, alig.

Re:EKAER
« Válasz #34 Dátum: 2015. Március 02. 09:44 »
Ahogyan eddig, továbbra is úgy lehet értelmezni hogy ránk  nem vonatkozik az EKÁER , 1-2 kivételes esettől eltekintve. De ellenőrzéskor, az árú eredetét, az az esetünkben a mézét tudni kell igazolni. Szóval ha az erdőn-mezőn pergetek, akkor szállítás előtt be kel szerezni egy szállítólevél tömböt és kitölteni egy szállítót? Továbbá mérési kötelezettséget is jelent a terepen? Másik, piacra viszem a mézem. Itt megint szállítót kell írni? Viszafelé ami megmaradt, arról megint egy újjabbat? Ahogyan azt látom, megint növekszik az adminisztrációs terhünk. Már előre látom,  hogy Mariska nénit akki őstermelőként viszi piacra eladni a megtermelt zöldbabját, ha  nem lesz szállító levele megsemmisítik a termékét mert nem tudja a bizonytania annak származását. Vagy még a kerékpárját is elkobozzák?
Vagy más, például sokan csak saját részre termelnek, földjükön a kukoricát, gabonát. Aratáskor azt is haza is kell fuvarozni, milyen jogon vegyen egy magánszemély szállító tömböt? Mert bár nem kell bejelenteni, sem adóköteles értékesítés, sem a mennyiségi korlát miatt. De ha jól értelmezem, igazolni bármekkora mennyiséget bárkiről legyen szó, tudni kellene. Mi erről a véleményetek? Sőt az is jó volna, ha szakértők írnának, főleg ami a méhészre vonatkozik hétköznapi nyelven érthetően.

Re:EKAER
« Válasz #35 Dátum: 2015. Március 02. 11:54 »
Szimplán csak a józan paraszti ész mentén (a valóság természetesen ettől eltérő is lehet):
1.ősszel lejelentem a családszámot az ENAR rendszerbe. Na meg ugye elméletileg minden egyes állományváltozást,de ennek életszerűtlenségét azért bizonyos körökben is elismerik.(Szóbeli, nem hivatalos álláspont szerint a nagyobb mértékű állományváltozásokat illene azért év közben is lejelenteni.) Mivel vannak méhcsaládjaim,ezért ideális esetben lehet mézem is.( persze bizonyos határok között,mondjuk,ha 5 családot jelentettem be,akkor ne nagyon furikázzak 2 tonna mézet,mert nem túl hihető) 2.Ha vannak méheim,akkor ugye a tartási helyüket bejelentettem az önkormányzatnál is, lakcímemet szintén tudom igazolni. (A és B pont között lehet számítani arra,hogy mézzel vagy cukorral fogok mozgolódni.)
3.Vándorláskor kérek papírt a hatósági állatorvostól és a „célállomáson” bejelentkezek az önkormányzatnál. (vándortanya lepapírozva, lakcímem továbbra is bizonyítható, méheim vannak,mézem is lehet->két pont között sanszos,hogy valahol valamikor megtalálható leszek a közúton, ideális esetben mézzel is)
Mari nénénk amikor bement a falugazdászhoz intézni az őstermelőit,akkor elméletileg beírta a zöldbabot is arra a nyomtatványra,amit az orra alá dugtak. Általában azt szokták javasolni,hogy inkább minden olyan terméket vezessünk fel a lapra,amit termelni szándékozunk,mert lehet,hogy lesz felesleg és akkor nem kell hetente zargatni a falugazdászt. Ha mégsem adsz el olyan terméket,akkor sem lőnek a Dunába,ha meg év közben bejön valami új termék,ami kimaradt,azt még értékesítés előtt le kell papírozni. (Tehát,ha beírta a zöldbabot,akkor lehet neki zöldbabja.)

(Ide kb. bármelyik,hatóság által végzett tevékenység behelyettesíthető.) Hogy is mondjam,hogy senki se gondoljon semmi rosszra.  :-X
 A törvényeknek lehetnek olyan „vadhajtásai”,amik nem feltétlenül állják ki a gyakorlat próbáját…ha az alsóbb szinteken mindig mindent maximálisan betartanának és betartatnának,amit „fent”kitalálnak,akkor semmi sem működne ebben az országban. Ami viszont biztos:az ellenőrzéseket emberek végzik,akiknek a nagy többsége nem kifejezetten élvezi,hogy a kisembert kell b….nia. Tehát,ha kirívó szabálytalanságot nem csinálsz,akkor nem fognak darabokra szedni. Viszont a legemberségesebb hatósági személynek is elgurulhat a gyógyszere,ha köszönés helyett arra irányuló tippeket kap,hogy hogyan tölthetné el értelmesebben a munkaidejét… ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

irido

 • ****
 • 488
Re:EKAER
« Válasz #36 Dátum: 2015. Március 02. 16:03 »
Robotur!
Van érték illetve tömeghatár. Mariska néni nem fog a biciklin 500 kg zöld babot vinni. A pontos számokat nem tudom, ha aktuális lesz a dolog, akkor sem EKÁER számmal oldom meg, hanem több névre szóló számlával pl. a cukor szállítását. A kipergetett méz is többek tulajdona lesz. Mindenki vesz szállítólevél tömböt , aztán egymás között el lehet  cserélni néhány kitöltött lapot. A súlyhatárnak megfelelően. Ebbe az utcába nekünk nem kell bemenni.

Re:EKAER
« Válasz #37 Dátum: 2015. Március 03. 10:53 »
Majd letisztulnak akkora a dolgok, mire mézet szállítunk. Csak tudod az a baj hogy annyira támogatják a mikrovállalkozásokat, és igyekeznek csökkenteni az adminisztrációt, az az a bürökráciát. Szóban, közben meg az ellenkezője valósul meg. Már a sok különböző  nyilvántartási szám sem fog lassan eltérni egy A4-en nem hogy a söralátéten. Ami kell, egy őstermelőnek. Némi kedvezménytől eltekintve nem is különbözünk már a vállalkozótól. Csak éppen az a valós különbség. Hogy amíg a vállalkozó tudatosan vállalkozott. Minket szép fokozatosan húztak bele. Indult az őstermelőivel hogy neve legyen a gyereknek, illetve ha leakarsz adni valamit akkor ez kell. Most meg már ott tartunk hogy, csekély bevétel és méhcsaládszám esetén sem boldogulni már könyvelő nélkül.De ha már így belecsöppentem.  Folyamatosan igyekszem figyelemmel kisérni a változásokat és eleget tenni az előírásoknak. Nem "internettudó" őstermelőkkel (kicsik) beszélgetve, és tapasztalva, soknak a jelenleg kötelező dolgok, töredékéről sincs fogalmuk. Most még tovább növekszik az, amiről nem tudnak. De mi is sok mindenben, bizonytalanok vagyunk.

*

zümi

 • *****
 • 1382
Re:EKAER
« Válasz #38 Dátum: 2015. Március 12. 11:50 »
Jó tudni!
Szerdától kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az ekáer-szereplőknek
Első alkalommal március 11-én kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggő jogszabályok szerint.
Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. A mentesség feltételeinek fennállását valamint a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését a NAV folyamatosan vizsgálja.
A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban - a bejelentés napját beleértve - a szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének 15 százalékát. Az első alkalommal március 11-én nyújtandó biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot március 1-jétől kell számolni - közölte a NAV.
Biztosíték nyújtható elkülönített letéti számlára történő befizetéssel vagy pénzpiaci szereplők által vállalt és a NAV részéről nyilvántartásba vett garancia útján. A kétféle módon teljesített biztosíték "átjárható", azaz összesen kell rendelkezésre állnia az előírt mértékű biztosítéknak.
Március 1-től - a nemzetgazdasági miniszter rendelete szerint - az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak ekáer-számmal lehet fuvarozni útdíjköteles járművel. Az ekáer-számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie. A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:EKAER
« Válasz #39 Dátum: 2015. Március 12. 17:27 »
A bejelentési kötelezettség olyan fuvarokra terjed ki, amelyekhez az árú, adó köteles (ÁFA) értékestése kapcsolódik.
Továbbá alanyi ÁFA mentesség, és olyan értékesítés amely után kompenzációsfelár jár. illetve közvetlen végfelhasználó felé történik nem keletkezik bejelentési kötelezettség.