Rajzásgátlás módszerei

 • 184 válasz
 • 70220 megtekintés
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #150 Dátum: 2017. Május 15. 21:59 »
Elkéstem.
Üdv:robi

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #151 Dátum: 2017. Május 15. 22:37 »
Csodálatos pergetésem volt, illetve még maradt holnapra 19 család,  mindez nagyon jò hordásban.  De bevallom nekem gebacos helyen vannak a méheim ami nagyon fasza amúgy,  de most megszìvatott mint paraszt a bervát.  Nem tudtam bejutni amikor kellet volna,  így az állomány harmada rajállapotban van és mennek is,  a többi rendbe van.
A rajokat eddig be tudtam fogni majd mindet, bosszant mert ezek már kiesnek a termelésből de azért nem egy armageddon.  Ez most így jött össze le van sz.... a.
Vigasztalnak a teli hordók,  a lerejzottaknak legalább új anyja van, a raj meg szaporítás,   kész,  jobbat nem tudok.  A pergetés sem ment simán,  esett egyet és lecso kèt nap kell hogy be tudjak menni,  na de nagyobb bajom sose legyen...  Volt már épp elég.
Üdv:robi

*

izso60

 • ****
 • 474
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #152 Dátum: 2017. Május 16. 20:14 »
Üdv. Uraim!
robi75!
Az akác úgy is elfagyott,úgy hogy semmi kiesésről nem lehet szó,akkor mi lehet probléma?
Semmi gond,ha csak az nem hogy ennyi tapasztalattal nem így kell helyet választani.
Ha ezt is figyelembe vesszük talán nem kell fára mászni,de lehet hogy ez néhányunknak nem gond!

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #153 Dátum: 2017. Május 16. 21:46 »
A tanya marad >:( :), nagyon jó a méheknek.
Inkább veszek egy uazt direkt erre a célra.
De bevallom az állomány harmadán nálam most simán oktatni lehetne hogyan rajoztassuk a méhcsaládokat?  Mit kell ahoz tenni? Ebből is lehet tanulni sokat,  én ezt már sejtettem és készültem is rá,  12 -őt sikerült megfogni eddig.   
Szégyen ide-oda ez most ilyen lett.
Ja a mázsán lévő családom is kirajzott,  egyből minusz háro kiló lett  aznap este amúgy jó hordás volt,  na mondom az anyátok szentségit... megijesztettek.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 16. 21:59 írta robi 75 »
Üdv:robi

*

Laja

 • **
 • 55
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #154 Dátum: 2017. Május 17. 20:14 »
Segítséget szeretnék kérni !

Ma kirajzott egy családom. Szerencsére pont ott voltunk és sikerült őket befognunk. Előkészített kaptárunk nem volt, igy egy kerettároló ládába raktuk őket. Beraktuk egy hűvös vályogházba, kaptak vizet, cukorszirupot. Reggelig ott lesznek, mig viszek nekik kaptárt. Abban kérek segítséget, hogy mi a betelepítés módszere, mik ilyenkor a tennivalók ?
 

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #155 Dátum: 2017. Május 17. 20:50 »
Ha meg tudod oldani, egy másik családtól "lopjál" el egy nyitott fias lépet!
Azt is tedd be az új jövevényeknek.
Akkor biztos lehetsz abban, hogy nem hagyják el az új "kérót".
A nyitott fias ott tartja a rajt.
Nagyernyei Attila

*

Laja

 • **
 • 55
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #156 Dátum: 2017. Május 17. 20:55 »
Attila ! Beigazolódott amit mondtál. Erős család, Nb fészek,1/2Nb  méztér. Rajzás lett belőle. Hogy lehetett volna megelőzni ?

*

Geddekas

 • *****
 • 5767
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #157 Dátum: 2017. Május 17. 20:57 »
Időben meg kellett volna csapolni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Laja

 • **
 • 55
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #158 Dátum: 2017. Május 17. 21:13 »
Ez pontosan mit jelent ?

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #159 Dátum: 2017. Május 17. 21:14 »
Laja!

Minden kaptárból megrajzanak a méhek ha
nincs megfelelő tudással rendelkező méhész mögötte!
Végtelen a száma a rajzás megakadályozási lehetőségeknek
ebben a kaptárban is.Mi a célod a méhekkel,az dönti el
mit kell tenned.
Időben kell cselekedni nem utólag.
Na ezekhez kell a tapasztalat.
Én a kezdőknek a bölcsős mézeltetést ajánlom.
Főhordás előtt 10-14 nappal elveszed az anyát,a céljaid szerint.
Az az ha szaporítani akarsz-esetleg napraforgón két
családdal termelni-akkor Nb esetén 4-5 keret bogárral.
Ha sok mézet termelni akarsz,megölöd.
Amennyiben a rajhangulat kezdetére időzíted  az anya elvételt
gyönyörű bölcsöket húznak. 9-10 nap múlva egy bölcsöt meghagyva,
a többit lezúzva ,akác elején
szép új petéző anyád van,amivel szépen dolgozik a család.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 17. 21:41 írta Csányi Antal »

*

Laja

 • **
 • 55
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #160 Dátum: 2017. Május 17. 21:22 »
Igen Antal. A tudás és a tapasztalat még hiányzik ezért próbálok utólag okulni a hibákból, hogy újra ne kövessem el.
Látam én hogy erős a család, de abban bíztam hogy ezt az erőt az akácra tartogatják.

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #161 Dátum: 2017. Május 18. 22:42 »
A méhészetben minden év más. Az alapismeretektől eltekintve vannak fogások amik egyik évben bejönnek, működnek egy másikban meg nagyon nem. Vicze Ernő írta, hogy nehéz dolog a méhészet, sírjáig tanulja az ember. Már aki az egész életét a méhekre "teszi fel", ugyebár.
Sok tényezős és nagyon összetett dolog az egész. Egy informatikus, akinek a szakmája a racionalitáson, a számokon, a valóságon alapul ha hibázik világosan láthatja, hogy hol a hiba a munkájában. Ha megtalálta, akkor vesz egy nagy levegőt és max. újrakezdi a feladatát. Egy méhésznél ez nem így működik. Már csak azért sem, mert 1 évben csak egyszer van pl. akácvirágzás.  Már ahol és amikor virágzik... Ha a méhész az akácra való felkészülésben hibázik, akkor azt legközelebb egy év múlva javíthatja csupán, ami megint teljesen más lehet. És ismét újabb tapasztalatokra tesz szert. Pl. arra, hogy bár nem a kaptár hordja a mézet de mégis számít. Az anyaga, a kialakítása mindenképp. És amikor már minden szakmai fogását helyesnek ítéli akkor közbeszól az időjárás. Az időjárás pedig -mint a sikeres méhészet alapvető tényezője- általunk nem befolyásolható, nem korrigálható.
A rajzás a méztermelésre nagyon negatív hatással bíró és nem kívánatos dolog. A méhészek általában gondolkodó típusú emberek és folyamatosan jár az agyuk. Hogyan kéne jobban, másképp, kevesebb munkával? Hogyan lehetne többet termelni? Mit kéne tenni egy adott helyzetben, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a jószágainkbál? Tesszük fel sorra a kérdéseket magunknak. De az időjárás... ami gyakran közbeszól és mostanában nem éppen a számunkra pozitív oldaláról.
A családok rajzásához és rajzáshoz készülődéséhez nagyon sok köze van az időjárásnak. Nem feltétlenül csak a túlnépesedett család húz rajbölcsőket. Olyan családnál fordul elő, ahol megbomlik a dajkakorú méhek és a dajkálásra szoruló fiasítás aránya. Ennek oka lehet akár egy szakmai szempontból elkövetett rossz vagy helytelen időben alkalmazott  fogás is. Vagy egy huzamosabb ideig tartó kellemetlen idő, ami ebben az időszakban napokig a kaptárban tartja a méheket. És még számtalan más dolog is.
Ami biztos: ha egy családnál nagyon előrehaladott állapotban van a rajzáshoz készülődés, akkor az a család meg fog rajozni még akkor is, ha lerázzuk a keretekről a méheket és minden bölcsőt lerombolunk. Megrajzik kínjában...
Valóban célszerű az anya elvétele, akár megölése és egy szép bölcső meghagyása a családnál. A mézelvétel ugyan nehezebb lehet az ilyen családnál kiváltképp rakodóban, de legalább lesz méze és nagy valószínűséggel új anyja is.
Az előrehaladott rajzáshoz készülődő családot csak egy valami tarthatja vissza attól, hogy elhagyja a kaptárt és lemondjon szándékáról. Ez pedig a nagy hordás lehetősége. Egy nagy "loccs", egy-két jó 5-8 kg-os nap akácon. Amire mindíg vágyunk. :-) Olyankor a családot nem érdekli más csak a gyűjtés és a nagy mennyiségű nektár érlelése. Lemond a rajzásról, lehordja a pempőt a nyitott bölcsőkről, oldalt kirágja a fedett bölcsőket...
Na ez az ami sok helyen nem fog idén megtörténni. Az akác max. csak serkentésre lesz jó és arra, hogy nem kell etetni. De ez csak a rajzás lehetőségét erősíti a családoknál és ebben a helyzetben eltéríteni őket a szándékuktól meglehetősen bajos....*

ata67

 • ****
 • 466
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #162 Dátum: 2017. Május 19. 07:52 »
Egyik családtól, amelyik sok bölcsőt húzott, minden fiasát elvettem, adtam neki üres kereteket, de néhány nap múlva ugyanúgy bölcsőt húzott. Nem maradt más, elvettem az anyát is. Volt helyük bőven, a méznek is lett volna, de ők csak a rajzáson agyaltak. Az akác előtti hideg, esős napokon kezdődött az egész, amikor tétlenségre, szobafogságra voltak kényszerítve a méhek.

*

Attila

 • ***
 • 188
Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #163 Dátum: 2017. Május 19. 14:16 »
Sziasztok!

Természetesen én is jártam már így.
Úgy oldottam meg, hogy kicseréltem a sovány anyát egy gyengébb családnál lévő kövérre (NB fészek, fél NB méztér, nálam ezekből csak néhány van, kísérleti jelleggel).
A jó anyát áttettem 4 kereten, és elvettem onnan 4 keretet bölcsőkkel.
Szépen dolgozott akácon, teli fiók elvétele, üres adása...

Nehéz úgy időzíteni ezt a rendszert, hogy ne legyen rajzás. A menetrendszerinti bölcsőzgetés egy kockázatos kényszerintézkedés.
A mézteret már azelőtt fel kell tenni, hogy alul teljesen megtöltenének minden léputcát, hiszen ha lent hat keret fias van, az már feles rakodónál 12 keret, ott már olyankor ugye felkerül a harmadik fiók, 4-5 műléppel (repce eleje/gyümölcs).
Ha erős, akkor nyitott fiasokat kiteszik szélére (már akik állomány szinten használják), kell nekik műlép, és úgy vettem észre, hogy építettő keret azért is hasznos, mert az anyát az is lent tartja (rendszeresen vagdosni kell, hogy egy félkeretnyi üres hely mindig legyen ott).
Ja, és új, szaporán petéző anya is kell hozzá, hogy a fészekből tolják kifelé a mézet.

Szóval elég sok tényezős.
Ilyen áprilisi 0-5°C-ba nem szívesen húzogatnám szét a fiast. Műlépet a fészekbe se igazán, csak méztérbe, feléjük esetleg.

Üdv.: Attila

Re:Rajzásgátlás módszerei
« Válasz #164 Dátum: 2017. Május 23. 09:47 »
Nálam most az NB + 1/2NB-ből sorban tünnek el az anyák, az áprilisi hideg óta bölcsőznek szinte, hetente lebölcsőzök, most találtam már kb15 olyan családot, ahol a nép meg van zúg, hord is szépen van még álca, pete nincs és egy vödör pótbölcső. Szóval az a gyanúm, hogy mivel nem engedem megpattanni őket már hosszú ideje leölik az anyát....