Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

 • 462 válasz
 • 182393 megtekintés
*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #15 Dátum: 2014. Március 28. 12:42 »
Ha már a kérdéseknél tartunk, vajon megkérdezte e már valaki, hogy az összes méhész közül hányan észlelték a titokzatos méh eltűnéseket virágzás kezdetén illetve hányan vannak akiknél néha hirtelen megcsappan a népesség de észre sem veszik?
Én azt látom, hogy akinek szerencséje volt és elkerülte a problémát vagy esetleg tudja az ellenszerét az egyszerűen hülyének nézi azokat akik évek óta küzdenek ezzel a problémával.
Nekik azt kívánom, hogy vándoroljanak sokat és tapasztalják meg az izgalmakat!

Egyáltalán miért kell olyan szereket éltetni ami az emberekre is káros? Talán a nagy hozam reményében?

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #16 Dátum: 2014. Március 28. 21:15 »
Varga Károly
Ha már Tolnán összetalálkoztunk, akkor te is biztosan fültanúja voltál annak a tényként közzétett bejelentésnek, hogy létrehoznak egy kerekasztal megbeszélést Csuja  részvételével, a csávázó szerekkel és annak hatásaival, kapcsolatban.
Kérlek tájékoztass engem, hogy hol tart ez az ígért esemény. (vagy már le is zajlott? )
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #17 Dátum: 2014. Március 28. 21:59 »
Kedves Atya!


Jó a kérdés de azt hiszem nem tudok rá válaszolni mivel tényleg ott voltam Tolnán de te is ha jól emlékszem csak én arra a tényre hogy én ígértem volna kerekasztalt akárhogy is töröm a fejem nem jut eszembe.Nem akarok szemtelenkedni de rossz az irányzékod,vagy hogy legyek közérthetőbb nem én ígértem csak én is javasoltam ezt a megoldást.Szerintem megtudod kérdésedre a választ is csak azt az embert kérdezd aki az ígéretet tette.Szerintem ha a megfelelő embert kérdezed akkor biztosan megkapod rá a korrekt tájékoztatást.


ÜDV:Karcsi

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #18 Dátum: 2014. Március 29. 05:15 »
Kedves Karcsi!

Én sem emlékszem arra, hogy Te ígérted volna meg. Mivel részedről is javaslatként hangzott el, és erre a gondolatra a vezetőség, ott mindenki előtt nyíltan rábólintott, és már ott akkor tényként kezelte, csak azért gondoltam megkérdezem tőled, hátha figyelemmel kíséred javaslat -od útját.
Még egyszer kérlek, hogy értsd meg, nem írtam, és nem mondtam sehol, azt hogy Te ígérted meg.
Én csupán egy kérdést tettem fel neked, mert úgy láttam, hogy az előtted ülő szakmai elnökkel egyetértésben konstatáltátok ezt a tényt. Ne haragudj, ha én úgy láttam, hogy nagy egyetértésben vagytok, és nem csak ezt a témát értem ezalatt.
Így tehát, számomra a Te tájékoztatásod is korrekt lett volna ez ügyben.

Üdv: Atya
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #19 Dátum: 2014. Március 31. 16:32 »
A méhek fulei ,  avagy méhészàlmok ?
A  Prof Orosi Pàl-Zoltàn konyvében: «  Méhek kozott », (1968,  hetedik kiadàs) a 228.oldalon, 10 sor szentelve e kérdésre : A méhek, ugyan halljàk a szuz anya énekét, de csak a rezgéseket érzékelik.  « Az Egyesult Allamokban, nagyon szapora rezgések  keltésével  elérték, hogy az egész csalàd mozdulatlannà vàlt.Valoszinu, hogy a méhek ilyenkor  is a lép, vagy a testuk  megrezdulését érzik meg ; erre kulon szervuk  van a làbukban ».
Napjainkban,
tudomànyos bizonyétokkal rendelkezunk : bonyolult rezgés értesulések folynak a kaptàron belul.  Màrpedig azok nem lehetnek oktalanok,  hiàbavalok.  Feltehetoen, a méhcsalàd, mint egység, és a méhek egymàs kozotti  kapcsolatai kozvetitésére szolgàlnak. De szolgàlhatnànak  igen hasznosan a méhészeti gyakorlatban is, amennyiben ismernénk is azokat. Ennek hiànyàban, kaptàrt kell bontani,  meggyozodni az ott uralkodo helyzetrol. Hatalmas fàradsàg, sok idoveszteség! De a méhész azt se tudja, vannak e fulei, a méheinek, és   hol, és hogyan  mukodnek azok ? De annyi bizonyos ; a kaptàrban rezgésértesulések folynak, és azok  alapjàn, részarànyos modon, ésszeru  eljàràs torténik a kaptàrban!  (Sajnos nem igy a magamfajta « kétlàbu emlosoknél  », làsd az  IRET iràsaimban !)
Gondoljunk csak, példàul a méhcsalàd  ivoviz szukségleteinek kielégitésére, a koratavasz folyamàn. Milyen pontos  Igazsàgos, Részarànyos, Esszeru, és Torteto (IRET) munkabeosztàs szukséges, annak  kielégitésére ?  Se tobb, se kevesebb ! Honnan  a vizhordok szàmànak, idobeli beosztàsa, majd a hordàs megàllitàsàhoz szukséges értesulések. Hol  képzodnek, hogyan terjednek az idevonatkozo (és màs) értesulések, hogyan kapnak a vizhordok màs munkabeosztàst a szolgàlatuk végeztével, vagy rosszido esetén? Nem de valodi  IRET modszer ? Minden szukséglet, pontosan, szukségszeruen, idorendben beutemezve! Folynak ott értesulések széles  mederben, de ma még arrol a méhész még  édes keveset tud. 
Nemrégiben
  (2009) a kaptàron belul folyo zummogésbol  sikerult kiszurni azokat a kulonleges rezgéseket, amelyek a rajzàsi elokészuletekre jellemzok  www.elsevier.com/locate/compag . Mi tobb, ezek érzékelhetok 10-12 nappal a valosàgos kirajzàs elott. E felfedezés  gyakorlati jelentosége valoban lényeges, de ma még, kozel se teljes.  Nem is emlitve  a kisérletek kiszélesitését, pl :az anyavesztés, ilyen és ilyen betegségek, rovarirto mérgezések,  pontosan jellemzo rezgéseket.  A « Swarmonitor »  EU os kutato csoport, Nottingham-i Muszaki Egyetemen  Dr martin.bencsik@ntu.ac.uk  professor kezdeményezésére  a  szombathy@mht.bme.hu . Szomel Kft, részvételével  tervezett rezgésméro muszer kisérleteihez  a magyar méhészet,  tàmogatàsi ajànlkozàsaira is szàmitottak, és ma is igy.
Hivatalos bekapcsolodàsi ajànlat a « Swarmonitor » kutatàsokba  megtortént a  VM nél  még 2010 szept. 21 én.  De a képtelen és felelotlen fotisztviselok készakart  lehetetlen, feltételei folytàn meghiusult (2010/10/07). A 2013 oszén  a NAK  hivatalnàl, ugyanigy.  Pedig, “Nekik az a dolguk, azé kapnak fizetést  !“ (84 éves  paraszt Rozsikanéni  mondàsa  szerint!);  hogy folismerjék az elonyoket, az  érdekeket és a kezdeményezoket tàmogassàk. Jelenleg  is élo példa :a  nemzeti tàmogatàs hiànyàban a kutato csoport ma is,màs EU orszàg méhészetéhez kénytelen fordulni.  Ugyanakkor  bosszankodàs  hallatszik az orszàgban :  mindent elvisz az EU ? Az értékesebbeket màr régen eladtàk a fotisztviselok, a politikusok, nagyrészt a sajàt javukra, mikozben az orszàg hàztartàsa koldulni kénytelen a kulfoldi bankoknàl. !  Ma, kozel 17 ezer magyar méhész, és  kapcsolatos foglalkozàsi  àgazatok  érdekei  forognak kockàn!  Mialatt  a VM ugyanazon képtelen tisztviseloi  ma is a polcon !Talàn a megujult szervezeti felelosok folismerik az ajànlott eljàràsbol eredo elonyoket ?  Avagy tovàbra is duhong az “IRET”len eljàràs? (Igazsàgos, Részarànyos, Esszeru, Torteto) ?
Ma, még kaptàrt kell bontani, a kirajzàsi elkerulésére.  Mig a rezgésméréssel torténo elojelzés esetében a  kirajzàs, napra elore jelezheto. A méhész igymàr,  csakis akkor lép kozbe és idejében, ha  valoban rajzàsnak indult csalàdja ! Atvizsgàlhatja azt akàr keretenként, vagy kivàlogatja, vagy megszunteti az anyabolcsoket, megoszthatja a csalàdot. . . Ilyen  drasztikus eljàràs folytàn, az érzékenyebb, a  harciasabb csalàdok follàzadnak, most màr minden irànyban szurkàlnak. Meleg idoben, a méhész is beleizzad a fàradsàgokba, és a folhàborodott, méhek duhosen szurkàljàk a  kesztyujét, oltozetét.Torténik  igy, tetemes szàmu  méhecske, kamikàz halàla. Elkerulhetetlenul ?
Idokozben,
 az Orosi Prof àltal fontebb jelzett  amerikai  « méhhypnozis » feltételezés,  beigazolodott. Valoban létezik olyan kulonleges rezgésszint ameynek a hatàsa szinte  mozdulatlansàgot okoz a méheknél.  Legutobb, a Nottingham-i  Muszaki  Egyetemen  végzett kisérletek is igazoltàk.  Egy ilyen kulonleges rezgésgerjeszto muszer  hiànya  a méhészeti  kellékek  katalogusàban ugyan ma  még  nem okoz gondot. De a gyakorlati megvalositàshoz,   rendkivul,  ido, eszkoz és pénz befektetés lenne  szukséges.  Igy ez pontosan, a rajzàselojelzési muszer  gyakorlati megvalositàsa esetében is.  Nem  hiàba igényelnek ezek a kutatàsok EU és nemzeti méhészeti tàmogatàst.
Melyik az a magyar méhész,  a kozel 17 000 kozul,  aki Nottingham ban, akàr a Szombathy  urnàl, avagy a 81 éves Jozsi Bàcsinàl, jelentkezne, ajànlkozna , bekapcsolodna,  pl:  a “méhhypnotizàlo “ kisérletekbe,  a muszerek beàllitàsàban . . . A gyakorlati méhésznek konnyu  elképzelni az elonyoket. Példàul muszerével, telefonon kapja az elojelzést a rajzàsrol 10 nappal elobb. Majd, a kivàlasztott napon, a helyszinen,  bekapcsolja   a “méhaltato ” gerjeszto készulékét és nyugodtan nekiàll a kaptàr bontàsànak, fustolo , kesztyu és védooltozék nélkul! Nem de ilyen elonyokrol àlmodhat a méhész?
Nosza rajta!
 Siker esetén beindulhat  a muszerek gyàrtàsa is 17 ezer magyar méhész jut, elsok kozott,  hasznàlati elonyokhoz. Nem is emlitve a gyàrtàsi szabadalmat! Kis ido multàn kozel  600 000 EU méhész is. Nos, hol vannak a magyar, torteto méhésszervezetek, VM fotisztviselok? Petofi Sàndor  “Pato Pàl” verse, talàn a  mai “nagyhatalmi” méhészetre is illik? A kaptàrok 65 % ban, a 100 éves, vizszintes  NB mintàra készultek, és ilyen mintàra gyàrtodnak ma is? Még jo hogy nem  kozlekednek lovas kocsival mint akkor. Az àgazatban folmerulo torekvo kutatàsokhoz a VM fotistviselok nem értenek de tàmogatàs odaitéléséhez  igen, a  kezeukben a hatalom! A gyakorlat legalàbbis ilyen helyzetet igazol. A VM és a NAK hoz  megkuldott kutatàsi  ajànlatok meghiusulàsa is arrol tanuskodnak.
 Szàmos  rendkivul  ujito, és  hasznos  méhészeti eljàràs  kinàlkozik rezgésmérések, és gerjesztok alkalmazàsval. Làsd egyeseket  a koràbbi beszàmoloimban , www.europaimehesz.atw.hu!  honlapon. Ezuttal  képzelodjunk , àlmodjunk, ujabb eljàràsokrol is! Példàull: Atkairtàs rezgésgerjesztovel ?  De kit érdekelnek az  ilyen méhészeti àlmok ? Bizonyàra nem a VM fotisztviseloket? Tàmogatni  azokat méhészeket , akik elvàllalnànak egy egy kisérleti méhcsalàd muszerfelszerelését, kezelését?
Joseph.bencsik@free.fr           2014 màrcius 29 ?

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #20 Dátum: 2014. Április 19. 16:02 »

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #21 Dátum: 2014. Április 19. 17:46 »
itató:     Τροφοδοσία μελισσιού με μπουκάλι
http://www.youtube.com/watch?v=h_y9WNyDi5o

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #22 Dátum: 2014. Április 19. 17:49 »
Ez ám a keret 3:40-nél :-)
http://www.youtube.com/watch?v=mNC89ftsIlQ

*

Nb18

 • *****
 • 797
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #23 Dátum: 2014. Április 19. 20:02 »
Sziasztok!

Először is Mindenkinek Kellemes Húsvétot kívánok!

Az utolsó videó nagyon tetszik, mint érdekesség! De azért megnézném a bátyót, hogy milyen képet vágna egy akácpörgetés végére. Főleg, ha úgy rázza a kereteket! ;D

Nb18

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #24 Dátum: 2014. Április 19. 22:16 »
lehet,hogy fölvágja lépes méznek .

*

Nb18

 • *****
 • 797
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #25 Dátum: 2014. Április 19. 23:10 »
Hát az lehet. De akkor is valahogy méhteleníteni kell! :-)Vajon ez egy bemutató kaptár, vagy valamilyen ritka keretméret. Egy biztos: a tavaszi fejlődésben nem hinném, hogy lenne ellenfele!

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #26 Dátum: 2014. Április 20. 07:01 »
Alkalmazott kutatás? Most vették javaslatomat tervbe.
Mit csinált eddig az OMME IB?
Három éve megpróbáltak leültetni,hogy kuss,van ettől fontosabb!
A méhegészségügytől fontosabb? Aligha. A pozíciók védése esetleg.
Máshol  nem az IB irányít. Még jó, ezért fejlődik a világ.
Erről ennyit.
http://www.erdekesvilag.hu/kulonos-felszerelesben-kuzd-a-mehpusztulas-ellen-bazz-a-labrador/

 Nagyernyei Attila

 


Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #27 Dátum: 2014. Április 24. 11:01 »
http://www.youtube.com/watch?v=frYkQfdQH-w
Bár lehet,hogy volt már valahol.De nem árt az ismétlés.  ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #28 Dátum: 2014. Április 24. 13:16 »
Esik az eső! Videózzunk még !!!
Székely méhészek:

http://www.youtube.com/watch?v=FbR2-9EeeA4

*

Kitin

 • *****
 • 930
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #29 Dátum: 2014. Április 27. 01:18 »
mézvadászok a Himalájában:

http://www.youtube.com/watch?v=TITk7whD1as