Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.

 • 461 válasz
 • 181766 megtekintés
*

atya

 • *****
 • 1042
Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Dátum: 2014. Január 02. 20:33 »
Minden ami a méhészettel kapcsolatos.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #1 Dátum: 2014. Január 02. 21:24 »
Az év legérdekesebb riportja címére esélyes !!

http://www.youtube.com/results?search_query=csuja+l%C3%A1szl%C3%B3+mutyim%C3%A9z&sm=12

Nézzétek meg a szavazás topick - ban, hogy hol tudtok szavazni,  ha ti is úgy találjátok, hogy érdemes az év legérdekesebb riportjára.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #2 Dátum: 2014. Január 31. 17:22 »
Szép napot mindenkinek!

Keresem, Zsidei Barnabás: Méhanyanevelés című könyvét.
Gilles Fert - Méhanyanevelés című könyve, valamint Örösi Pál Zoltán - Egyszerű Anyanevelés című mesterműve.
Ha valakinek megvan valamelyik könyv, pdf formátumban át tudná nekem küldeni?

Köszönöm.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #3 Dátum: 2014. Január 31. 23:19 »
Nekem megvan  Zsidei Barnabás Méhanyanevelás és Anyanevelés Hungaronektár
Ha megyek a kaptárjaimért elviszem neked!

*

kiskakas

 • *****
 • 3200
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #4 Dátum: 2014. Február 12. 22:40 »
QUQURIQ!

Néhány méhfaj műanyag zacskók és épületszigetelő anyagok darabkáiból építi lárvái számára az úgynevezett ivadékbölcsőt. Az emberi szemét kreatív újrafelhasználására a Yorki Egyetem egyik doktorandusz diákja és a Guelphi Egyetem egyik kutatója talált bizonyítékot Kanadában.
Valamilyen szürkés, ragacsos anyagot talált a művészméhek családjába tartozó egyik faj, a Megachile campanulae egyedei által használt ivadékbölcsőben Scott MacIvor, a Yorki Egyetem diákja Torontóban kihelyezett kaptárakban. A leletet a Guelphi Egyetem mikroszkópiai laboratóriumában Andrew Moore, a labor vezetője elemezte. „Scott eredetileg azt gondolta, rágógumi” – magyarázta Moore.

Az anyagot előbb pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgálták, hogy a lehető legrészletesebb képet kapják róla, majd röntgen-mikroanalízissel elemezték az összetételét, és infravörös mikroszkópiával azonosították a műanyagot alkotó polimereket. Mint kiderült, a M. campanulae az épületek külső hőszigetelésére használt poliuretán műanyagréteg darabkáit használta fel a bölcső kibélelésére. A művészméhek normál esetben elhagyott csigaházakba, növényi szárakba telepítik a lárvákat, és a járatokat az erős rágószervükkel feldarabolt levéldarabokkal bélelik.

Forrás: Wikimedia Commons
Scott és Moore azt is felfedezte, hogy a rózsaméhek közeli rokona, a Megachile rotundata egy műanyagzacskóból épített ivadékbölcsőt. A bölcső anyagának közel egynegyedét a fényes polietilén darabkák tették ki, vagyis a méh ennyivel kevesebb levelet használt fel erre a célra.
A nyomok arra utaltak, hogy a rovarok rágószervükkel másképp rágták a műanyagot, mint a leveleket, ami azt jelenti, hogy nem véletlenül használták ezt az anyagot. Scott és Moore tanulmányából az is kiderül, hogy a környéken bőven volt felhasználható levél. Mindkét esetben ép és egészséges rovarok fejlődtek a lárvákból, sőt a kutatók úgy találták, hogy a műanyaggal bélelt bölcsők meggátolják a paraziták terjedését. Közös tanulmányuk az Ecosphere szakfolyóiratban jelent meg.
A két kutató Torontóban és környékén állított fel kétszáz mesterséges odút udvarokban, közösségi kertekben, parkokban és zöldtetőkön azért, hogy a városi méhek, darazsak viselkedését vizsgálják. A műanyagbölcsőket is ilyen odúkban találták. MacIvor szerint az újszerű bölcsőépítés azt jelzi, hogy a méhek rugalmasan alkalmazkodnak a változó körülményekhez.

Forrás: J. Scott MacIvor, Andrew E. Moore
Evolúciós szempontból nézve a történteket rá is szorulnak erre, mert az emberi tevékenység egyre inkább befolyásolja a természetet, többek között azzal, hogy rengeteg műanyaghulladékot termelünk. Csak Magyarországon körülbelül 200 millió reklámzacskót használunk évente, alkalmanként alig több mint egy óra időtartamra. A háztartási szemétbe kerülő műanyag javarésze eredetileg csomagolás volt, egy átlag kanadai pedig naponta fél kiló csomagolást dob el. Egy kanadai egy év alatt körülbelül 150 kiló műanyaghulladékot termel évente, egy magyar pedig nagyjából 65 kg-ot.

A tudós Kiskakas

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #6 Dátum: 2014. Március 13. 17:01 »
Sziasztok. Élvezettel olvasom szakmai soraitokat, mert félrevezetéstől mentesek és tényleg szakmaiak. Félkeretes rakodókban dolgozom, és nem túl régen tanulom a méhészet világát (és útvesztőit-8 éve).
 Tavaly volt a méhészetemben egy idős bácsi futólag vendégként. Sajnos a nevét nem tudom, sem azt hogy hol lakik mivel annyi mindent mondott hogy annak is csak kb negyedét tudtam megjegyezni.
 Gyermekkora óta méhészkedik elmondása szerint. A kijárók előtt végigsétálva szinte teljesen pontos diagnózist állított fel a családjaimról. Az összes problémásat megmutatta kaptárbontás nélkül. Arra lennék kíváncsi hogy tudnátok-e segíteni ezen ismeretek megszerzésében? Gondolom erre jópáran kíváncsiak lennének. Például a röpdeszkára tottyanó méhecske esete. Figyeltem már pedig de nem egyszerű külünbséget tennem leszálló és leszálló között, vagy nem tudom mit kell nézni. Vagy létezik erre szakirodalom? 
Válaszaitokat előre is köszönöm.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #7 Dátum: 2014. Március 13. 20:36 »
Tisztelt Kamikaze!
Azért,hogy ezt a tudást megszerezd nem kell repülőről tüzelned.
Még 8 év és ha ilyen figyelmes vagy, magadtól rájössz dolgokra.
A mai napig amikor kimegyek a méhesbe rögtön a kijárókat szemlélem.
Rengeteg információval szolgál a méhek viselkedése. Dandárban semmivel nem törődnek az őrök.
Hordástalanságban mindenki mindenkit ellenőriz, sokszor civakodnak.
Alsó kijárósoknál észere lehet venni a kidobott meszes mumifikálódott álcákat, télen ha bepillantunk, látjuk hány léputcát takarnak. A viaszmorzsák árulkodnak.
A Méhészklub a méhészeti közélet kitárgyalására jött létre.
Most tűzszünet van kedves Kamikaze!
Ekkor méhészkedünk,kérdezz-felelek játékot játszunk.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #8 Dátum: 2014. Március 17. 08:28 »
 Köszönöm a megtisztelő válaszod Attila. Magam is hasonló válaszra számítottam, tisztában vagyok vele hogy ez nem az a szakma ahol bármit is siettetni lehet. Próbáltam, nem nyert. Kivárom a sorom, remélem tapasztalat alapján én is rájövök majd minden fortélyra.
Addig is maradok olvasótok.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #9 Dátum: 2014. Március 17. 09:08 »
Kamikaze!
Én nagyon szerencsés voltam a kezdéskor. Rögtön kiváló szakemberek mellett tanulhattam.
A mai napig minden intelmüket betartom. Természetesen ezek kőbe vésett igazságok. Én a Hunor méhcsaládjaimat is egyfiókos állapotig fekvőként kezeltem. Aztán mikor lepakoltam a nógrádi akácerőkbe, volt hogy átsétáltam a szomszéd méhészetbe, ( 100 m-re) és a sajátjaim zúgását hallottam. Hogy lehet ez?
A mai napig ha valamiben nem vagyok biztos megkérdezem olyantól aki nem azt mondja, hogy mit szeretne csinálni, hanem sokszor kipróbálta már. A méhészek rendkívül leleményes emberek. Szaktanácsadóként még nagyobb ablak nyílott számomra. Rádöbbentem arra, amit addig csak gyanítottam. A méhészek jó ha 10%-a igazi szakember, a többi csak műkedvelő. Borzasztó nagy különbségek vannak méhész és méhész között.
Mi dönti el, hogy ki a jó szakember? Az adott méhészetben lévő méhcsaládokra kivetített pergetési eredmény, úgy hogy minél kisebb kárt szenvedjen az állomány. Ne hidd, ha valakinek több száz családos méhészete van, akkor ő már mindent tud! Ismerek olyan szekszárdi méhészt aki 48 családdal ugyanabban az erdőben "lenyomta" a mellette lévő 120 méhcsalád teljesítményét. Akkor ki a profi?
Kedves Kamikaze! Te tudod a legjobban, háború vesztesek nélkül nincs. A két-három akácon megdolgoztatott méhészetet, elviszik selyemfűre vagy hársra, aztán jó kis neonikotinoidos napraforgóra és már romokban is vannak a méhcsaládok. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük kell egy zsák szerencse, meg sok évi tapasztalat.
Nekem szerencsém volt, sok szamárlétra fokot ki tudtam rúgni a tanítómestereimnek köszönhetően.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #10 Dátum: 2014. Március 26. 22:04 »
Szégyen és gyalázat az amit most szakmai újság néven az OMME kiadott. Oly mértékben elfogult és egyoldalú, amit már nem is lehet minősíteni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #11 Dátum: 2014. Március 27. 05:59 »
Tisztelt Geddekas!

Nézzük az idegen szavak szótára mit ír erről:

"brosúra. Néhány lapos röpirat, kis terjedelmű könyv."

Na látod még a szótár is megemlékezik rólunk.
A "Bross" elleni röplap.

Nagyernyei Attila

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #12 Dátum: 2014. Március 27. 12:21 »
Szégyen és gyalázat az amit most szakmai újság néven az OMME kiadott. Oly mértékben elfogult és egyoldalú, amit már nem is lehet minősíteni.

Kedves Geddekas!

Hol van az a híres-nevezetes általatok állandóan hivatkozott demokratizmus és tolerancia?

Mint (nevén nem nevezett) neonikotinoid szakember - gyorsan cáfold meg a cikkíró állítását!
Ez a minimum amit elvárunk Tőled!

Ui: Az utóbbi időben valahogy elmaradtál a rendszeres véleménynyilvánítástól. Tán csak nem illegalitásba vonultál, mint anno V.I. Lenin?

No hajrá!

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #13 Dátum: 2014. Március 27. 23:37 »
Elemér!

A betiltott 3 neonikotinoid akkor is mérgező a méhekre, ha te hivatalosan nem hiszel benne. Ez sajnos szaktudományos és gyakorlati tény. Az OMME újságban most megjelent cikkek állításai a méhmérgezésekkel kapcsolatosan rendkívül hiányosak, félrevezetők. A szerkesztés karakteres, tehát tudatos.

Nélhány apróságot emelek ki.
A makói méhészkolléga azt állítja cikkében, hogy hallgatta az előadásomat. NEM IGAZ. Az előadásom elején kiment. 
Azt állítja, hogy a neonikotinoidok 100 nap alatt elveszítik hatásukat. Ez blődség. Ha ottmaradt volna az előadásomon, akkor olvashatta volna a közreadott hivatalosan a gyártó cég által bevallott adatokat, hogy 148 nap alatt is csak a méreg fele bomlik el.
DE.
Ha továbbolvasta volna, akkor azt is látta volna, hogy talajtól függően akár 1000 napig eltart a méreganyag megfelelőzése a talajban. És sajnos még a fele is képes a méheket tönkretenni.
Márpedig ha ott van, akkor a növény fel is szívja és megjelenik a növényi nedvekben.

A Csongrád megyei méhészeknek van egy óriási szerencséjük. Arra a környékre kért és kapott egy cég olyan neonikotinoid csávázószer használatára eseti engedélyt, ami sokkal kevésbé mérgezi a méheket.
Az eseti engedélyek olvashatók a NÉBIH honlapján. Lehet, hogy neki ezért volt szerencséje a makói méhésztársunknak a napraforgón. Ha az egész országban azt a fajta neonikotinoidot használták volna, akkor lehet, hogy nem 15 000 tonna lenne az éves mézexportunk, hanem 25-35 000 tonna.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Március 28. 09:51 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Szakirodalom, videók, digitális könyvek stb.
« Válasz #14 Dátum: 2014. Március 28. 05:59 »
Kedves Elemér méhész!


Jók az észrevételeid.Most mivel nem szépeket írtál Csuja Laciról ezért megpróbál téged megnevezni. Nem tudom miért fontos az hogy ki ír akkor ha nem szépeket ír róla? Szerintem azon kívül hogy nem írtál csúnya szavakat (ami nagyon helyes mivel úgyis lehet véleményt nyilvánítani hogy nem beszélünk csúnyá-úl) jól érthető a demokrácia és a tolerancia utáni vágyad.Ez egy fontos dolog.Ezen az oldalon olvasható Attila tollából az"A mai napig ha nem vagyok valamibe biztos megkérdezem olyantól aki nem azt mondja,hogy mit szeretne csinálni,,hanem sokszor kipróbálta már." Ezzel 100%-ban egyetértek ezért próbáltam én is kiugratni Csuja érvelését a ködből amibe burkolózik és ezért mondom azt hogy a bizonyíték nem az amit elképzelünk hanem az amit a gyakorlatban is alá tudunk támasztani.Nem tisztem mások szájába rágni dolgokat de írásod alapján téged is fűt a vágy hogy megismerd a tényeket és azokat a bizonyítékokat amik  a megoldáshoz közelebb visznek.Ehelyett L.aci barátunk nyomozásba kezdett hogy te ki vagy.Azt szokták mondani hogy "ne azt nézd mit mond hanem hogy ki mondja" szerintem ez nem így van,de az hogy "nézzük már ki kérdezi"szerintem még rosszabb. Sőt azt a kérdést is felveti bennem miért lenne szüksége a nevedre talán azért hogy feljelentéssel fenyegessen meg mint szegény Varjút?H