Méhlegelő

 • 1935 válasz
 • 533161 megtekintés
*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:Méhlegelő
« Válasz #1845 Dátum: 2018. Június 12. 20:00 »
ZÖLDUGAR, MÉHLEGELŐ, SÖVÉNYSZEGÉLY LÉTESÍTÉSÉRE LEHET PÁLYÁZNI JÚLIUS 31-IG

http://www.mezolap.hu/index.php/component/k2/item/2850-z%C3%B6ldugar-m%C3%A9hlegel%C5%91-s%C3%B6v%C3%A9nyszeg%C3%A9ly-l%C3%A9tes%C3%ADt%C3%A9s%C3%A9re-lehet-p%C3%A1ly%C3%A1zni-j%C3%BAlius-31-ig

Idézet
Zöldugar, méhlegelő, sövényszegély létesítésére lehet pályázni július 31-ig
2018. június 11., hétfő 16:10
149 View
Az Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások című pályázati lehetőség 2018. július 31-ig nyitott, mely időpontot követően támogatási kérelem nem nyújtható be. A Vidékfejlesztési Program pályázatán (VP4-4.4.1-16) vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a gazdálkodó az alábbi esetekben és mértékben: tartós zöldugar, gyeptelepítés vagy méhlegelő létesítése szántóterületeken – 400 euro/ha; sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein – 400 euro/100 m.

Támogatási kérelmet nyújthat be bármely támogatható területtel rendelkező gazdálkodó. A bírálat során többletpont jár többek között, ha a pályázó a VP agrár-környezetgazdálkodásban, VP ökológia gazdálkodásban, illetve VP Natura 2000 gyeptámogatásban kedvezményezett, a támogatásba bevinni szándékozott terület Natura 2000, vagy Magas Természeti Értékű Területek érintettséggel rendelkezik.

Fontos azonban, hogy az értékelési határnaptól – jelen esetben 2018. július 31-től – a kötelezettségvállalási időszak végéig jogszerű földhasználó legyen a pályázó. A pályázathoz csatolni kell a természetvédelmi szerv támogató nyilatkozatát. Ez azonban hiánypótoltatható.

Tartós zöldugar, illetve méhlegelőszegély telepítés esetén a legkisebb támogatható terület 0,25 ha. Gyeptelepítés esetén a legkisebb támogatható terület 1 ha, a támogatható legkisebb táblaméret 0,25 ha. Amennyiben azonban a táblán részben, vagy egészben kunhalom található és a kunhalom teljes területe gyepesítésre kerül, úgy nincs méretkorlátozás a minimális tábla - illetve területméretre. Sövénytelepítés kizárólag a tábla területén belül, a tábla szélével érintkezően valósítható meg, azonban az érintett táblának a sövénytelepítést követően is el kell érnie a 0,25 ha-t. A telepített sövény nem támogatható területté válik.

A támogatói okirat hatályba lépésétől számított 12 hónapon belül kell a támogatott tevékenység(ek)et megvalósítani. A támogatást igénylő a telepítést saját felelősségére megkezdheti az előzetes helyszíni szemle jegyzőkönyvének kézhezvételét követően.

A fenti lehetőséggel érdemes élni azon területeken, ahol erőteljes eróziós, vagy kedvezőtlen talajjellemzők miatt a termelés nehézségekbe ütközik, kevésbé gazdaságos. Továbbá a VP AKG esetében, amennyiben a gazdálkodó valamely ok miatt a kötelezettségvállalás időszakán belül nem tudja a zöldugar/méhlegelőszegélyt 3 évig már fenntartani, úgy július 31-ig benyújtott kérelmére hozott pozitív döntés esetén az AKG-ban rögzített zöldugar/méhlegelő szegély 3 éves fenntartási időszaka túlnyúlhat az AKG 5 éves kötelezettségvállalási időszakán.

Javasolt megfontolni a kedvezőtlenebb adottságú területek további hasznosíthatóságának módját, mely váltás esetén támogatással oldható meg. Továbbá támogatással megvalósítható az agrár-környezetvédelmi zöldugar/méhlegelő szegélyre vonatkozó vállalás, melyet ezután már csak fenn kell tartani 3 évig.

Forrás: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=37597
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhlegelő
« Válasz #1846 Dátum: 2018. Június 14. 21:31 »
Nem tudom felfigyeltetek e rá, de az idén rengeteg propoliszt gyűjtenek a méhek.
Talán nem is ez a furcsa, hanem a dátum.
Már június elején észrevettem, ami mostanra átment minden eddigi határon.
Nem tudom milyen jelentősége van sok propolisz gyűjtésnek, csak furcsa.
A méhek is egész évben az átlagostól vadabbak, és szúrásuk fájdalmasabb.
Mondhatnánk, ez van ezt kell szeretni, minek méhészkedünk.
Egyébként a sok propolisznak nagyon örülök, mert remek piacom van rá.
Mondjuk szúrásból kevesebbel is beérném.
Nagyernyei Atila

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Méhlegelő
« Válasz #1847 Dátum: 2018. Június 15. 07:36 »
A régi öregek azt szokták mondani, hogy ha korai és nagy mennyiségű propoliszozás van, akkor kemény tél várható. Hogy egész évben vadabbak azt nem mondanám, de azt sikerült leszűrnöm nekem is, hogy ebben az elmúlt napok változékony, labilis, zivataros időiben nem kell hozzájuk nyúlni. Olyan család is kezelhetetlenné vált, amelyikhez előtte füst sem kellett.

Re:Méhlegelő
« Válasz #1848 Dátum: 2018. Június 15. 17:50 »
"A méhek is egész évben az átlagostól vadabbak, és szúrásuk fájdalmasabb."

Akkor egy kicsit megnyugodtam, nem csak nekem vannak ilyen jellegű tapasztalataim az idén. :D Én mondjuk a vadságot ráfogtam az általam szedett gyógyszerek bőrön át érezhető
"szagára". De hogy jobban fájnak a szúrások azt nem tudom mire fogni.

Üdv. jani bátya

Re:Méhlegelő
« Válasz #1849 Dátum: 2018. Június 15. 19:14 »
Azért azt észre vehetjük, hogy mennyire szúrósok átlag a családok. Ha lekezelünk tíz családot és azok mennyire csapkodnak, majd kezeljük a tizenegyediket és azok erősen támadnak - valószínűleg sokkal szúrósabbak. Ha következetesen ezeket kivesszük az állományból és nyugodtabbakkal pótoljuk a saját bőrünkön érezhetjük az eredményt. A támadási hajlamra nagyon jól szelektálhatóak a méhek. Ha szelíd családból nevelünk anyát, a vadakat leselejtezzük viszonylag gyors eredményt érünk el. Nyugodtabbak a családok is és a szomszédok is.

*

nyuszt

 • ***
 • 108
Re:Méhlegelő
« Válasz #1850 Dátum: 2018. Június 15. 20:17 »
 Fülemüle  !  Korábban kísérleteztem a vad- agresszív családok kiiktatásával , az anyáktól megszabadulva , és újakat nevelve szelídebb könnyen kezelhető családoktól nevelt anyákkal . Mondhatom nem volt sok siker élményem. Mindig is voltak és vannak is vadul viselkedő családaim, nem sikerült kiküszöbölni ezt a problémát. Mit rontottam el ? Te hogyan oldottad meg  ? Ha megkérdezhetem .

Re:Méhlegelő
« Válasz #1851 Dátum: 2018. Június 15. 21:02 »
Évekig nekem is volt egy különösen vad családom. Nem szerettem kezelni őket, de elég jó gyűjtők voltak, így elfogadtam, hogy a kelleténél sokkal vadabbak. Az első anya két éves korában rajzásnak indult a családdal, ezért megöltem és balga módon saját bölcsőjét hagytam meg. Az ebből kelt anya utódai ugyanolyan vadak lettek. Ő három évig húzta, az idén tavasszal likvidáltam. Egyébként minden más szempontból kifogástalan volt, még három évesen a legjobbak közé hozta fel a családot tavasszal. Akác előtt megváltam tőle, és egy kimondottan szelíd, tavalyi anyás kölyökcsaláddal anyásítottam, újságpapíros módszerrel. Azt gondoltam, hogy még legalább másfél hónapig - amíg az öreg anyag ivadékai ki nem halnak - megmarad a támadóhajlam, de nem így lett. Az anyacserét követő napokban a család, mintha kicserélték volna, teljesen lenyugodott és azóta is a legszelídebbek között van. Olyan mintha az anyatermék váltotta volna ki az erős támadó hajlamot. Ez persze csak egy feltételezés a részemről. Másnak volt-e hasonló tapasztalata?

*

ata67

 • ****
 • 378
Re:Méhlegelő
« Válasz #1852 Dátum: 2018. Június 15. 21:02 »
Engedted vad herével párzani, azok átvitték a fenemód vad génjeiket... ;D Ezt “rontottad” el.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 15. 21:06 írta ata67 »

Re:Méhlegelő
« Válasz #1853 Dátum: 2018. Június 15. 21:18 »
Vannak szelíd és jól gyűjtő családok. Nekem ezek a favoritok. Nekem olyan tapasztalatom van szúrós anyákkal, hogy az ivadéka is örökli,  méghozzá  elég erősen. Tehát igazat adok ata67-nek, az anyákat és a heréket is likvidálni kell.

*

nyuszt

 • ***
 • 108
Re:Méhlegelő
« Válasz #1854 Dátum: 2018. Június 15. 21:23 »
Az anyák - herék párzását nyilván nem tudom irányítani,befolyásolni. Az esetleges inszemináció-val lehet irányított a folyamat. Nálam az anyacsere sem oldotta meg az agressziv hajlam kiiktatását. Nyilván a genetikai vonal ,hajlam befolyásolja ,de mi a helyzet a tanult viselkedéssel e tekintetben .

Re:Méhlegelő
« Válasz #1855 Dátum: 2018. Június 15. 21:31 »
Nem hiszem, hogy az agresszió átragadna másik családra. Ha kezeli az ember ezeket a támadó családokat, majd áttér a mellette lévő másikra, mintha elvágták volna a támadást. A nem támadékony család is lehet "rossz passzban". Ilyen az anyátlanság, a vegyszerezés, a hidegfront stb. De ez nem genetikai jellegű, úgyhogy ez csak időleges.

*

nyuszt

 • ***
 • 108
Re:Méhlegelő
« Válasz #1856 Dátum: 2018. Június 15. 21:40 »
 Nem fogalmaztam egyértelműen . Tehát akkor még egyszer neki futok. Ha az agresszív családtól elveszem az anyát és új  anyát kapnak , akkor az eredeti népességtől ,    az új anyától származó fiatal dolgozók nem veszik át a " tanult "viselkedési formát , jelen esetben a vadságot ?

Re:Méhlegelő
« Válasz #1857 Dátum: 2018. Június 15. 22:09 »
Én is likvidálom az olyan anyát, ahol vad a család. Hátráltatják a munkát és engem nagyon zavar, ha folyamatosan támadnak még akkor is, ha már két kaptárral odébb járok. Lehet, hogy csak rossz napjuk van, ezért csak akkor cserélem az anyát, ha nem javul a helyzet.
Ilyen családnál 2-3 hete le is cseréltem az anyát, és teljesen meglepődtem, hogy azóta nyugodt a család. Ezért elképzelhető, hogy az anya jelenléte hat így rájuk.

Még egy család van, amelyik már akkor ugrik, ha a kaptár felé megyek. De nem tudok rájönni, hogy melyik az, mert ha egyszer rám mozdulnak, akkor az egész napot rám szánják és nem látom, hogy honnan jönnének, vagy hová mennének. Pedig nagyon jó lenne megtalálni.

Egyébként én is úgy érzem, hogy idén vadabbak a családok. Pedig nagyon jó és folyamatos hordás van, árnyékos helyen vannak.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 15. 22:15 írta W. Zoli »

Re:Méhlegelő
« Válasz #1858 Dátum: 2018. Június 19. 19:48 »
sziasztok
előfordulhat hogy ez valamiféle fagyal bokor?

Re:Méhlegelő
« Válasz #1859 Dátum: 2018. Június 19. 19:48 »
ugyanaz..