Hegedűs doktor tegnap Pécsen tartott előadást. Érdekes, tanulságos volt.
Szó volt többek között arról, hogy ha elindul a fiasítás, akkor beindulnak a pempőtermelő mirigyek a dajkaméhekben. Ezzel egyidejűleg beindul a méhekben az "időzített sejthalál", megkezdődik a méhek fokozott öregedése. Ha újra bejön a hideg, a pempőtermelésben részt vevő mirigyek felszívódnak, elhalnak. A rovarokban bizonyos mirigyek nem, vagy nem teljes kapacitással indulnak újra, miután megkezdődik a tavasz. Ezért az a megoldás, hogy fenntartjuk a fiasítást.
Ennek a feltételei:
1. Erős családokkal betelelni.
2. Erős téli takarás.
3.Híg szörpös etetés. (Ezt nem tudom pontosan mikortól javasolja...)
Fontos eleme volt még az előadásnak:
A téli eleséget időben feletetni, de fiatal méhekkel kell feldolgoztatni. Indok: a fiatal méhek szervezetében vannak meg azok az enzimek, ami nektárt akár 80 %-ban emészthető mézzé alakítja a méhek számára. A méz emészthetősége 40-80 % között van. Minél jobban emészthető eleségre kell törekednünk, ezt a fiatal méhek tudják biztosítani.
Örülnék, ha erről tapasztalt méhészekkel lehetne együtt gondolkodni.
Üdvözlettel: ata67