Irido!
.......
Ha a méhész hibákat végiggondolod, akkor minden esetben ott van a háttérben a szennyezés mellett a jelentős hígulás. A fedelezéses méz szennyezett és híg. Ha az esti etetés került bele, akkor is híg, sőt akkor az etetőnek a mikroflórája is bekerül a pergetett valamibe, merthogy méznek nem nevezném ezt. Ha a hordó nyitva van és beleesik az eső, akkor is hígulás plusz ami a beázott tetőről mindenféle mikróba bekerül a mézbe.
A leggyakoribb hiba kezdő méhészeknél a hígan való pergetés mellett, hogy a fedelezésről lecsurgó híg mézet hozzáöntik, sőt keverik a többi mézhez.
Geddekas!
Belekeveredett ebbe a polémiába kedves ecsém, miként a majom a cérnába...
A méhek az érett mézet fedik le, éretlent "eszükbe" sem jutna... Mi a fenének van szüksége ilyen semmitmondó, görcsös érvekre? Tényleg azt hiszi, hogy a butuska "érveivel" hitelesebbnek látszik? A beérlelt és lefedett méz kinyerésekor kapott fedelezéses méz mitől lenne hígabb, mint a lefedett, 20 % víztartalom alattira besűrített méz? A fedetlen, híg mézből pedig miért pörget, mángorol? A fedetlen mézből honnan van a "fedelezéses méz"? Az is elgondolkodtató, amit az "esti etetést" követő másnapi pörgetéséről ír... Ön netán így szokta a cumiztatott cukormézet mángorolni...? Nem veszi észre, mekkora ellentmondás feszül a hablatyaiban, kutatókám? A méhek az érett mézet fedik csak le, az pedig már nem képes a levegő páratartalmából jelentősen "visszahígulni", még magas relatív páratartalom idején végrehajtott pörgetés esetén sem.
Nem azért idézem rendszeresen, mert rajongok az írásaiért, hiszen javarészt nem érnek azok egy ütet taplót sem, hanem hogy szembesítsem a saját kijelentéseiben rejlő ellentmondásokkal. Még ön szeretné az írásaimat minősíteni, aki képtelen a sajátját hitelt érdemlően megvédeni? Ez az egész polémiánk innen indult:
Az a sejtésem, hogy nem az volt a legnagyobb baja a sziszegős akácméznek, hogy híg volt. A szépen kezelt híg akácméznek nem szabadna erjednie. Attól tartok, hogy más a baj.
1.
Fedelezéses mézet soha nem kap nálam a vevő, azt mi esszük meg, mert abba belekerülhetnek mézbe nem való dolgok is.
2.
Tisztátalanságok a pergetőben, mézes kannában, szűrőben, csapos kannában üvegben.
3.
De erre gondolni se merek. Éretlen cukoretetéses valamit pergetett ki a méhész és a természet adta savtartalom hiánya miatt erjed a végtermék.
Nos, olvassa vissza saját magát, aztán gyorsan vonuljon vissza, s ne akarja itt olyanoknak osztani a "geddekasi észt", akik tanultak némi biokémiát és élettant. Irido tanult...Ön meg úgy vitatkozik, hogy egy hozzászólásán belül is ellentmondásba keveredik önmagával.
Szögezzük le ismét: Nagyernyei Attila romlott, híg mézről írt. Utólag pontosította az írását: romlott, híg akácmézről szeretett volna írni, csak először kifelejtette a méz fajtájának megnevezését. Az ön határozott válasza szerint az akácméz képtelen megerjedni, mert a méhecskék "szűrőkészüléke" az élesztőgombákat és egyéb mikrobákat hatékonyan kiszűri, ráadásul a méz savtartalma hatékonyan védi azt az erjesztő mikroorganizmusok tevékenységétől, valamint az akác eredendően oly tiszta, baktérium- és élesztőmentes nektárt ad, mely alapján a híg, de higiénikusan kezelt, tárolt és üvegezett akácméz erjedése képtelen ötletnek tűnik...
Ön kioktat mindenkit, aki rávilágít a bice-bóca érvelésére. Ön oktat ki bennünket, aki spektroszkóppal méri a méz rétegeiben a víztartalmat? Milyen spektroszkópot tart otthon? Gyanítom, ez is valamilyen hasonló "sajtóhiba", mint a neonikotionidok...
Ami a méz higroszkóposságát illeti, ott is alaposan mellélőtt, a levegő páratartalma és a méz nedvességtartalma között szoros korrelációt találtak a kutatók, akik nem csak teóriákat gyártottak, hanem mértek is. Nem spektroszkóppal... Ha az adatsort megnézi, talán képes lesz belátni, hogy az ön "spektroszkópjával" nem sikerült hiteles mérési eredményt produkálnia. A levegő relatív páratartalma és a méz víztartalma között az alábbi mérési eredményeket közlik a kutatók:
60 %-os rel. páratartalom mellett 18,3 %
65 %-os rel. páratartalom mellett 20,9 %
70 %-os rel. páratartalom mellett 24,2 %
75 %-os rel. páratartalom mellett 28,3 %
80 %-os rel. páratartalom mellett 33,1 % a méz víztartalma. Az alacsonyabb relatív páratartalom mellett tapasztalt értékeket azért nem idézem, mert azok a higroszkóposság mértékéhez nem szolgáltatnak adatokat, viszont bizonyítják a folyamat fordított voltát, azaz az alacsony légnedvesség mellett a méz lead a víztartalmából. Az egyensúlyi állapot az idézett adatokból láthatóan 20 %-os víztartalmú méznél a 65 %- körüli relatív páratartalmú légnedvesség esetén áll be, mindez 20 C fokon, azaz szobahőmérsékleten.
Természetesen ez az érték a nyitott tárolóedény esetén értendő, s csak a felső néhány centiméteres rétegben érvényes, a méz viszkozitása folytán a "spontán keveredés" eléggé lassú, de akkor is igaz, hogy a méz felső rétege a higroszkóposság folytán jelentős visszahígulásra képes, a méz kinyeréskor belekerült mikrobák a méz tisztulása folytán pedig éppen e felső, helytelenül kezelve könnyen visszahíguló rétegbe "úsznak fel", tehát -különösen eleve magasabb víztartalmú méznél- minden feltétel adott az erjedéshez a felső rétegben. Ami szintén sántít az akácmézre vonatkozó érvelésében, hogy mivel a méz higroszkópossága a cukortartalommal van összefüggésben és a cukrok közül elsősorban a fruktóznak van szerepe a higroszkóposságban, az akácméz némileg erősebben higroszkópos, mint az alacsonyabb fruktóztartalmú mézfajták.
Ami a méhecskék élesztősejtekkel kapcsolatos "szűrőképességét" illeti: a mézben White vizsgálatai szerint grammonként (!) 0,1-100 ezer élesztősejt található, s a nevezett kutató úgy találta, hogy a magasabb nedvességtartalmú mézekben ez a csíraszám nagyságrendekkel magasabb lehet... Az élesztősejtek nem csak a nektárból származnak, Irido pontosan megjelölte, hogy nagyon sokféle módon bekerülhetnek a kaptárba, így a mézbe is. Akár a légáramlattal is, de túlnyomó részben a méhek testfelületén, a virágporral. Hiába "tisztább" ön szerint az akác nektárja és pollenje, az akác nagyon rossz virágpor-szolgáltató a méhek számára, az akácmézben található pollen túlnyomó részt más növényektől származik. Bizonyára ismert ön előtt is, hogy az akácméz pollenösszetételében a saját virágpor aránya általában és jó esetben 20 % körül alakul, de ritkán haladja meg a 30 %-ot. Érthető is, hiszen a nagy, összefüggő akácosokban a pollenszolgáltató növények száma nagyon kevés. Mifelénk az akácosok jó része a Bromo sterile-Robinietum illetve a Chelidonium-Robinietum kultúr-konszociációhoz tartozik, az itteni akácmézek pollentartalmát javarészt a Chelidonium majus adja (a Sambucus pollenjét a méhek nem gyűjtik). A nem összefüggő, mezőgazdasági és természetvédelmi területekkel "mozaikos" akácosok pedig nagyon változatos pollenadó vegetációval rendelkeznek, ezért az akácméz pollentartalma is hasonlóan változatos. Az akácnál "kevésbé tiszta" virágokon, azok pollenjén pedig jelentős számban ott vannak az élesztők, baktériumok, penészek, melyek eléggé nagy része talaj-eredetű...
Maradjunk tehát abban, hogy a hitelesség kérdésében nincs mit Iridonak felrónia, ön elsődlegesen nem a hígan pergetett akácmézben látta a romlás okát, hanem híg cukoretetéses lötty pergetésében és a természetes savtartalom hiányában. Aztán mikor az eredeti teóriáját ízekre szedték, hablatyolt a fedelezéses méz híg voltáról és mikrobális fertőzöttségéről, pergetési higiéniáról... Visszautasította a helytelenül, nyitott állapotban -esetleg szabadban- tárolt híg méz higroszkópos úton történő további vízfelvételének lehetőségét is, aztán amikor ezt az álláspontját sem sikerül megvédenie, akkor bugyogott valamit a szabadban, fedetlenül tárolt mézről, hordómosó vízről, esőről, illetve a híg akácméz érlelésre történő "visszaetetéséről", mely technológiai fogást természetesen ön az, aki egészségügyi okokra hivatkozva más alkalmakkor vehemensen támadni szokott. Végül az öntől megszokott "nemes egyszerűséggel" elviteti a kereskedővel a híg, esti cukoretetésből másnap reggel kipergetett, kimángorolt savszegény, lötyögős "mézét"... Teszi ezt úgy, hogy "kioktatja" a Klubvezetőt is a túl korán végrehajtott pergetés szükségszerű voltáról. Már csak azt árulná el nekünk, miként kívánja feloldani azon két állítása között az ellentmondást, melyek szerint a kezdő méhész legnagyobb bűne, hogy híg akácmézet pörget, s ehhez hozzáönti a híg, fedelezéses és mikrobálisan erősen fertőzött mézet. Mindezt olyan akác-hordásban, ahol a méheknek nincs ideje a begyűjtött mézet beérlelni és legalább részlegesen lefedni... Az előző állításában pedig arról értekezik, hogy nem is híg akácméz volt a megromlott "méz", hanem híg, cukoretetéses lefedetlen lötty. Ön netán olyan akác-hordásban, ahol a méhek nem győzik a nektár érlelését, cukorszirup etetésével még szokta növelni a mézhozamot? Mert egyébként nem értem, akác-hordás idején melyik az a "bioméhész", aki cukorsziruppal etetni szokott...
Mindezt teszi úgy, hogy "menetben" igyekszik mindenkit ellehetetleníteni, hitelteleníteni, leminősíteni amolyan "Geddekas-módra"... Brávó! Újfent hozta a "formáját"...