Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

 • 2524 válasz
 • 763255 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2460 Dátum: 2020. Szeptember 29. 06:13 »
Válaszom Montoyának.
Ezt írja:
"Szerintem a felvásárlási árakon kellene gyúrni nem a vásárlóinkra terhelni, a kimaradt profitot."
Akkor pedig nem kell ennyiért odaadni!
Én is azért szerelem ki mézem nagy részét, mert ennyiért nem eladó hordóban.
Addig amíg egy méhész a következőt mondta nekem, mire számítunk?
Kérdezte mennyi a vegyes ár?
Mondtam neki, hogy 850.
Neki 820-at mondtak és leadta.
Kérdezte, hogy lesz több is?
Válaszom....igen, de neked már mindegy.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

wr

 • *****
 • 673
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2461 Dátum: 2020. Szeptember 29. 07:17 »
Ide válaszolok montoyának:

"...A méz ára szerintem az átlag Magyar embernek drága. Ha mindenki 4000 Ft-ért adná az akácmézet kiszerelve, biztos több maradna a kereskedőknek. Nem emelkedne a  mézfogyasztás, inkább csökkenne eltolódna a luxusélelmiszerek felé.Szerintem a felvásárlási árakon kellene gyúrni nem a vásárlóinkra terhelni, a kimaradt profitot."

Teljesen jól látod! Az csak Attiláék felé működik, mert valószínűleg ő egy másik bolygón lakik, hogy a vevő a minőséget keresi, és azért hajlandó is bármennyit adni. Frászt! Nem négyezret, de háromezret se ad érte! Az valóban igaz, hogy lehetőleg minőséget keres, és az is igaz amit Anti mondott, hogy "igény van az olcsó mézre". Na de nem a szirupos kutyulmányra van igény, hanem az olcsó, de minőségi termékre, ami természetes, úgy ahogy kijött a keretből, amit egyetlen helyen kap meg, a termelőnél!
A boltokban vagy kereskedőtől nem fog olcsó mézet kapni (esetleg méz jellegű valamit), hiszen azon már rajta van a bolt, a kereskedő haszna is. De még a piacozótól sem fog olcsót kapni, mivel neki meg ott van az üveg, a zárszalag amit meg kell venni, ott van az üzemanyag, meg ott van az ideje amíg ott üldögél a piacon, ami szintén pénz.
Tehát azt kell megértetni a vásárlóval, amit most már azért többé kevésbé sikerül is, hogy ha olcsót és jót akar, akkor el kell ballagni a termelőhöz mert olyat csak ott talál. Egyetlen szépséghibája van az egésznek, hogy a vásárlók zöme nagyvárosokban lakik, ahol nincs méhészet, meg ott a méz drágább is, és a frekventáltabb helyeken ugye meg még annál is drágább, de ott is meg lehet találni a módját.
Volt olyan év, hogy kértek tőlem a Balatonon nyaralók 2 kiló akácot, mert hogy ott csak nagyon drágán lehet kapni. Aztán amikor meghallották hogy nálam mennyi, akkor a 2 kilóból egy 60 literes hordónyi lett...
Az idén többen távoztak tőlem lógó orral, méz nélkül, vagy 1 kiló akáccal olyan vevők akik szerettek volna néhány kiló olcsó vegyes mézet. Csakhogy, nekem abból már egy gramm sincs, mivel amikor meghallották hogy mennyi az idén az akác, akkor senki nem akart már akácot venni csak vegyeset! Annak ellenére sem, hogy a környéken én adom a legolcsóbban. Mondtam nekik hogy menjenek másik termelőhöz, igaz hogy ott drágább lesz, a piacon meg még drágább, de én kifogytam a vegyesből.
Szóval az átlag magyarnak nincs pénze arra, hogy aranyárban vegyen akácot, ezért nem is fog emelkedni a hazai fogyasztása, sőt, már most látható hogy csökken. Az ilyen badarságokat sem hiszi el senki, hogy valaki egy piacon a legdrágább terméket keresi. Épp ellenkezőleg. A piacon én pontosan ugyanúgy keresgélek ahogy a vevők 99%-a teszi. Megyek egy gyors kört, teljesen mindegy hogy a keresett termék méz, krumpli, paprika vagy akármi, megnézem azt a pár eladót hogy melyiknél milyen minőség van, és mennyiért, és a legolcsóbbat fogom megvenni, ha az minőségében nem rosszabb a többinél, de a legdrágábbat biztosan nem.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2462 Dátum: 2020. Szeptember 29. 18:54 »
Annyi mindennel nem értek egyet wr hozzászólásában, mégis kikívánkozik belőlem néhány gondolat.
Milyen érdekes, hogy az üveges mézet drágállja 3.000-ért a hordósat keveselli 2.000-ért!
Én erre pedig nem lennék büszke:
".....meghallották hogy mennyi az idén az akác, akkor senki nem akart már akácot venni csak vegyeset! Annak ellenére sem, hogy a környéken én adom a legolcsóbban."
Ezért biztosan sok barátod lehet a környéken, én viszont annak örülök, hogy jó messze vagy.
Akkor nézzünk kicsit körül, hogy mennyi is az akácméz a piacokon.
A Pécsi Vásárban 2.500-ért adják akácméz címkével, Hajdúszoboszlón 3.200 az akácméz, Pesten a Lehel Piacon a Koós Méhészetnél 3.250 Ft, Szekszárdon 2.800-3.000.
Aki saját termését egy ilyen gyalázatosan rossz évben ennyire becsüli, és még büszke is arra, hogy ő a környéken a legolcsóbb...nincs mit hozzáfűzni.
Mi lesz ha jön egy jó év?
A méz egészséges, tartós élelmiszer, a magyar családok polcáról nem hiányozhat.
Akinek víz, villany, telefonszámla problémája van, ő biztosan nem vesz kiváló minőségű termelői mézet.
Arra lennék kíváncsi, hogy ezt mi alapján jelentetted ki, esetleg megtudható, hogy milyen adatforrásra utalsz?
"....ezért nem is fog emelkedni a hazai fogyasztása, sőt, már most látható hogy csökken."
Én pedig rengeteg kiszerelő méhésszel tartom a kapcsolatot, és bizony a méz iránt nő a kereslet.
Egyébként wr nem tudom milyen érdekcsoporthoz tartozik, hogy a legolcsóbban adja, meg a kutyának sem kell a mézünk szemléletet szajkózza.
Véleményem szerint (és ezt is olvasni) akkora a kereslet a mézre, hogy mézhiány alakulhat ki hamarosan.
Lehet Te élsz másik bolygón, hogy ezt nem hallod?
Nagyernyei Attila
*

wr

 • *****
 • 673
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2463 Dátum: 2020. Szeptember 30. 07:48 »
Szokásodhoz híven most is tévedésben vagy Attila. Számoljunk kicsit... Fogalmam sincs mennyi az üveg, a kupak, a címke, a hely, az üzemanyag, ami rájön 1 kiló méz árára, de 300Ft legalább van szerintem, de inkább több. Tehát akkor aki 2500-ért adja a piacon ő valójában 2200-ért vagy még kevesebbért adja! Én 2400-ért adtam az idén, az akácmézet. Tehát nem üveget meg egyebet, hanem a nettó mézet! Akkor mégse én vagyok a legolcsóbb? Aztán van a másik véglet, aki ezeket a sallangokat bőségesen megtérítteti a vásárlóval, meg a korán kelést (fúj) meg az időjárást, meg a gumikopást, meg a fejfejását és egyebeket. Aztán a vevő ezt a békát vagy hajlandó lenyelni, vagy nem...
Van olyan (most már törzsvásárlóm) aki nagyon nagy lábon él, akár húszezret is adhatna egy kiló mézért. Amikor mondtam neki, hogy hozzon üveget ha mézet akar, akkor az első pillanatban furcsán nézett rám, majd amikor elmondtam neki, hogy miért fizettessem én ki a vásárlókkal ezt a sok felesleges pluszt minden kiló méz után, akkor elkezdett bólogatni hogy igazam van, és azóta üvegekkel a kosarában érkezik.
A másik. Bármilyen hihetetlen, a vásárlóim kb. háromnegyedét a nyugdíjasok teszik ki! Igen, azok a nyugdíjasok, akik havi 80-120-ból élnek, vagy éppen csak havi 68-ból. Vajon mennyi akácot vennének négyezerért? Egy grammot se! Nem nehéz kiszámolni, hogy mennyi mézet tudnék eladni évente üvegben, ha csak a vevőköröm negyede maradna...
A fiatalok, középkorúak zöme vagy egyáltalán nem eszik mézet (nem 70 dekát hanem semennyit), amelyik mégis, annál is kimerül abban az 1 kiskanálnyiban a "mézfogyasztás" amit reggel beletesz a kávéjába. És aki alapból sem eszik mézet, az az emelkedő árakon pláne nem fog...
A hiány pedig még véletlenül sem azért alakul ki idén mert megnőtt volna a kereslet, ez óriási tévedés! Mitől nőtt volna meg? A megemelkedett áraktól? Ezt ugye te sem hiszed el. :-) Hiány azért lesz (ha lesz), mert normál években amikor bőség van, akkor a kicsik (kereskedők) akik itthoni értékesítésre vásárolnak bőven meg tudják szedni magukat, akár azon az áron is, hogy ráígérnek a nagyokra (akik szinte kizárólag exportálnak) mondjuk kilónként 50-100Ft-ot. De mivel az idén hiába próbáltak ráígérni, a nagyok is tartották az árat, ezért szinte mindegy volt hogy a hordóidat melyik felvásárló viszi el, így a zöme kiment ugyanúgy exportra, a kicsik meg hoppon maradtak. Ezt részben biztos forrásokból tudom, valamint engem is megkerestek a kicsiknek felvásárlók közül ketten is, miután már csak az üres hordóim voltak itthon.
Érdekes módon, amikor van méz bőven, olyankor sosem keresnek, sőt általában a telefont sem veszik fel... :-)

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2464 Dátum: 2020. Szeptember 30. 09:15 »
Sziasztok!

Az én vevőköröm szinte ua. réteg mint wr-é sok a nyugdíjas valóban, ők jobban bíznak a mézben. Kell a kampány ami jó, és hasznos a fiatalok azt gondolják, hogy a világhálón keresztül megkapnak mindent. Az évi emelkedett fogyasztás a covidnak köszönhető, a helyzetet bonyolítja rossz termés. Nálam is érzékelhető az áremelkedésből a sértődés, nem veszek ennyiért akácmézet vagy kevesebbet, ill. más olcsóbb fajtát(vegyeset) de ez idővel elmúlik remélem. Az biztos hogy, nem ösztönzi az embereket a cukor lecserélésére az áremelkedés, sem a mézfogyasztás elkezdéséhez.Tudom ez fáj és nem népszerű, de csak őszintén. Én akkor is azon bosszankodom, hogy jó évben sem lenne szabad 12 éves agyonnyomott áron odaadni a MINŐSÉGI TERMELŐI MÉZET! Duplán nyernénk emelkedne a bolti ár, így mégtöbben keresnék a termelőket nyomják le az emelést ők a vevők torkán mi meg kapunk fizetésemelést végre. Véleményem szerint a  kiszerelt méz ára a felső határán van a jelenlegi keresetekhez képest, de a jelenlegi körülmények nekünk kedveznek a vírushelyzet miatt ez most meglovagolható,de mi lesz később...

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2465 Dátum: 2020. Szeptember 30. 09:19 »
Látod ez nagyon szép dolog tőled, hogy támogatod a nyugdíjasokat!
"Bármilyen hihetetlen, a vásárlóim kb. háromnegyedét a nyugdíjasok teszik ki! Igen, azok a nyugdíjasok, akik havi 80-120-ból élnek, vagy éppen csak havi 68-ból."
De azért nekünk sem árt ha megéri méhészkedni, mert a méhészkedés nem rehabilitációs intézmény, és nem egy élelmiszert előállító segélyszervezet.
Szerintem pedig a fiatalok, főként a gyermekek szeretik a mézet!
Sok közöttünk a nézetkülönbség, de ez így van rendjén.
Nagyernyei Attila

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2466 Dátum: 2020. Október 02. 20:20 »
http://www.omme.hu/van-es-lesz-magyar-mez-a-piacon/
Na végre!
Ez a közlemény helyretette a kétkedőket.
Nagyernyei Attila


Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2468 Dátum: 2020. Október 06. 07:43 »
Olvasom "odaát"....hááát
"Nem tudom mekkora készletek vannak még a méhészeknél, és kíváncsi lennék, ilyen felvasarlasi árak mellett mire számítanak még azok, akik továbbra sem adják oda? Mert ha megindult befelé az olcsó méz, akkor bukhat a spekuláció évekre."
Végre egy év amikor a méhészek diktálják az árat!
És ekkor jön egy méhész aki lefikázza a kitartó méhésztársakat, akik miatt emelkedik az ár, és spekulánsoknak nevezi őket.
Én pedig gratulálok a kitartó kollégáknak, és köszönet érte!
Ebből látszik, hogy a kritikát megfogalmazó méhésztárs már rég leadta kevéske termését.
Pedig más lehetőségünk nem nagyon van az alacsony ár feltornászására, mint a KERESLETI PIAC ilyetén való kivívása.
Soha ne féljetek a kínaitól, meg a más országokból való mézektől, mert a magyarok egyre tudatosabban vásárolják a hazait, és egyre többen, köszönhetően az OMME kitartó, szívós kampányainak.
Én optimista vagyok a mézfogyasztással kapcsolatban.
Az EU-s országokban is nő a mézfogyasztás, és keresik a kiváló minőségű magyar mézet.
Ennek örüljünk, és ne uralkodjon el rajtunk ez a vírustól és mindentől rettegő pánikhangulat.
A méhek nem törődnek a riogatással, erre ha lesz módjuk rá is fognak cáfolni....csak az időjárás kedvezzen a virágzó  méhlegelőknek.
A méhekben sosem fogtok csalódni, de az ilyen pesszimista méhészekben folyamatosan.
Nagyernyei Attila

*

wr

 • *****
 • 673
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2469 Dátum: 2020. Október 06. 08:40 »
Azért én csendben megkérdezném, hogy vajon azok, akik a jelenlegi áron sem hajlandók odaadni a felesleget (amit már nem tudnak eladni üvegben), azok vajon milyen árat szeretnének? Mire várnak? Megmondom én. Arra várnak, hogy durván megcsappanjon a kereskedőnél a pufferkészlet. Csakhogy, ez nem oda fog vezetni hogy majd akkor még többet fognak adni érte, hanem oda, hogy importálni fognak, a méhész meg majd sír rí februárban, hogy megint visszaestek a felvásárlási árak, neki meg a nyakán maradt a méze. Az ilyen meg is érdemli én meg azt mondom...

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2470 Dátum: 2020. Október 06. 10:14 »
Én meg csendben egyet értek veled Wr       szs

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2471 Dátum: 2020. Október 06. 19:20 »
Szerintem ti egy páran a kereskedők "spanjai" vagytok.
Arra esetleg nem gondoltok, hogy profi méhészek, és nem máról holnapra élnek?
Van tartalékuk, és úgy gondolják felmegy még az ár.
30-50 hordónál sokat számít az 50-100 Ft/kilós áremelkedés.
És az Euró-Forint árfolyam is ezt diktálja.
Jelenleg ha valaki 20 hordó felett ad le virágmézet, van aki 870 Forintot kínál érte.
Kár a számolásért, hogy ő mennyit "nyert" azon, hogy várt.
Nem azért méhészkedtek, hogy megérje?
Utána ,meg nyüszítetek, hogy kevés a méz ára?
Nagyon nehéz rajtatok eligazodni, de egy biztos, annak a kemény magnak aki kitart, sokat köszönhetünk.
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

wr

 • *****
 • 673
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2472 Dátum: 2020. Október 07. 07:00 »
Erről beszéltem Attila, gondolom olvastad:

http://www.omme.hu/egyuttmukodest-kernek-a-mezkiszerelok/ Hát akkor akinek még van az nézegesse otthon tovább a teli hordóit. Ebbül biza import lesz...

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2473 Dátum: 2020. Október 07. 07:23 »
Én is erről beszéltem wr!
Arra biztatod a termelőket, hogy adják le a mézüket?
Kivel vagy te egyáltalán?
Ez az igazi érdekvédő.
Te vagy a legolcsóbb a környéken bevallottad, majd arra buzdítod a méhészeket, hogy gyorsan adják le a termésüket.
Remélem nem sokan olvassák írásaidat.
Végre egyszer KERESLETI PIAC van, nem a méhész ajánlgatja (rajtad kívül) a termését.
Valóban megáll az ész.
Nagyernyei Attila

*

csumi

 • *
 • 30
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2474 Dátum: 2020. Október 07. 12:47 »
A mézkiszerelők levele alibi levél. Ha több mézet akarnak felvásárolni, emeljenek a felvásárlási áron. Ehelyett azt akarják bebiztosítani, legyen mire hivatkozni importálás esetén (ők szóltak). Egy burkolt fenyegetés is.
WR meg (ne sértődjön meg) a kút aljából nézi a méz értékesítést, ő csak egy kis apró fénylő foltot lát fent, neki ez a világ. Mivel mindig az olcsó mézet vásárlókat szolgálta ki, mert nem tudta, nem akarta megtalálni a fizetőképes igényesebbeket, ezért neki minden vásárló ilyen (alkukirály, spúr). Marketing elv, hogy tartósan olcsó termékkel nem vevőhűséget építünk ki, hanem árhűséget. Ez azt jelenti, addig maradnak (ezek a spúr vevők) nálam, amíg én vagyok a legolcsóbb. Tehát nem kell csodálkozni, ha két forintért.... továbbállnak. Emellett viszont más vevők megveszik más (ügyesebb) méhésztől drágábban is. Ha körbenézünk, nem jár mindenki a legolcsóbb autóval, ami A-ból B-be elvisz. Vajon miért?...