Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

  • 2907 válasz
  • 1118409 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2295 Dátum: 2019. Szeptember 11. 08:15 »
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/en-GB/shop/food-cupboard/jam-preserves-and-honey/all

Hát nem tudom kinek milyen a gusztusa de nekem olybá tűnik a 850 grammos kiszerelés mintha valaki már kiette volna a javát. Én nem adnék ki a kezemből ilyen csomagolást.

Üdv. jani bátya

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2296 Dátum: 2019. Szeptember 11. 09:00 »
Ez is egy marketingtrükk akar lenni. Ha nem figyelsz, azt hiszed, kilóst veszel ennyiért (mert a méhesznél is az ilyesmi üveg az kilós), de ez csak 900 gramm (volt eddig), most meg már csak 850.


Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2298 Dátum: 2019. Szeptember 26. 19:45 »
Áthozom ide a témát, beszélgetésünknek nem sok köze a méhcsaládok állapotához...

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/09/23/hamis-mezekkel-neveztek-nemzetkozi-versenyre?utm_source=MM%20H%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_medium=email&utm_campaign=kertek_a_hazteton_magyarmezogazdasaghu_2019_39&utm_term=2019-09-25

Azért ez több mint elgondolkodtató!!!

Valóban, több mint elgondolkodtató, főleg az utolsó mondat egy része:
"ezért a helyi méhészszervezeteknek, országos egyesületeknek, országos élelmiszerminőség vizsgáló szervezeteknek tervet kell kidolgoznia és a minőséget folyamatosan felügyelnie.  "
Nálunk már réges rég kész a terv Bross részéről, söt már meg is valósult.
Minőségi mutatók lerontása a béka segge alá, régi kapcsolatok előtérbe helyezése a méhészet érdekeivel szemben.
Az apimondiás szakiknak tanfolyamra kellene jelentkezni az elnöknél, volna mit tanulni tőle!
Ha mást nem, legalább az önös érdekérvényesítést ötcsillagosra. óóóóó!

Nem kell ezen olyan nagyon elcsodálkozni, hiszen a montreali Apimondia volt az első, ahol a versenyre benevezett mézeket előzetes laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá. A versenyből a benevezett mézek 46 %-át zárták ki, elsősorban eredetmegjelölési csalások és részben tiltott szermaradványok jelenléte miatt. A következő versenyre feltehetően nem neveznek hamisított, eredethamisított és szermaradványos mézeket, hiszen ezek után várható, hogy a jövőben, a következő versenyeken is lesz laborteszt...

https://www.bienenjournal.de/news/meldungen/skandal-auf-der-apimondia-honigverfaelschungen-entdeckt/

Mellékelnék két olyan cikket is, amely viszont a német precizitással végzett vizsgálatok alapján a Németországban forgalmazott mézek minőségét tűzi "tollhegyre". Fontosnak ítélem kiemelni, hogy nem csak német, hanem keverék-mézeket is vizsgáltak, s a mérce mindkét kategóriánál azonos volt.

https://www.bienenjournal.de/news/meldungen/honig-stiftung-warentest/

https://www.test.de/Honig-im-Test-1750427-0/

Megelégedéssel olvastam, hogy a németek továbbra sem óhajtják elfogadni Bross akácméz-paramétereit, ellenkezőleg, a teszt során alapvető kritériumnak tekintették az akácmézben az akác-pollen arányát 20 %-ban, valamint elutasították az alacsony enzimaktivitást is. Úgy látszik ők még nem értik a brossi-aranyos-fulmeres "idők szavát", s eszerint Némethonban továbbra sem Bross és Fulmerék írják a méz-paramétereket...

Nagyernyei rohadt bajban volt februárban, amikor Neo okos kérdéseire kellett volna választ adnia. Nos, nála akkor momentán nem voltak okos válaszok (sajnos nem tudta elérni a Gazdikát), ezért inkább mézet adott ki és "kokast koppasztott" addig, amíg Brosstól meg nem jött, mit köll válaszolni... Ölég nyögvenyelősre sikeredett az a válasz, a német vizsgálatok eredményei viszont most megadták az igazi választ: nem köll a brossi paraméterekkel rendelkező akácméz a német csomagolóknak!

Tehát akkor válaszolok Neo kérdéseire, reményeim szerint kielégítő lesz.
Ha nem, akkor felőlem folytathatjuk, de egy másik rovatban!
Egy 15 évvel ezelőtti történettel kezdem.
Vándortársam (1/2NB rakodós) akácméze 0 az-az nulla akácpollent tartalmazott Wild János laborja szerint.
Ez egy 2. akácon történt pergetés, a Nógrád megyei Kisecseten. (Mózes Albert ismeri kiről beszélek, ott ismerkedtünk össze.)
A helyszíni mintázás után ledobtunk a hordó aljára egy fém pénzt, és amikor a nap átsütötte lehetett látni a hordó alján!
Gyönyörű, víztiszta akácméz volt!
Ezt írja Neo, de szerintem meg is adja a választ.
"Bross Péter említett kaposvári előadásában végső konklúzióként azt hozta, ki, hogy a termelői bolti mézek vizsgálata során kb. 20 százaléknyi akácmézet nem lehetne akácmézként értékesíteni a szigorúbb paraméterek alapján."
Ma beszéltem Péterrel, és azt mondta írjam le a következőt.
Ha leírják az élelmiszerkönyvbe, hogy pl.15% akácpollen alatti mézek nem akácmézek, vannak olyan évjáratok amikor Magyarország a jó minőségű akácmézeinek a fele nem ütné meg ezt a szintet.(Erről írtam a hozzászólásom elején példát!
Tehát ha kőbe véssük, hogy ennyi-vagy annyi pollen alatti mézek nem akácmézek, akkor rengeteg termelőt hozunk bajba.
Elmondta, hogy az egyik hőzöngőnek megnézték a mézét, és rögtön becsendesedett.
Sima virágméz árat kapna, ha engedne a szakmaiatlan,  rosszindulatú nyomásnak!
De ne csüggedjetek az elnökség egy része is ennyire mellette van a témának, különösen a kiváló jogászaink fitogtatják tudásukat a méz alkotóival kapcsolatban.
Akkor kerülnek bajba ha kérdéseket kapnak, mert akkor jön hogy.... ööööö....aaaaa, közben a "külsős" karmester ordít, nem tanul belőle, hogy ezért bukott el.
Azt látjuk, hogy az édeshez nem értenek, jogi kérdésben meg mindjárt a Soóst kérik.
Bross azt üzeni Neo méhésztársnak, hogy vegyenek közjegyző előtt mintát a tavalyi akácmézéből (ha van még) az OMME bevizsgálja,csak nehogy meglepődjön.
Tegnap is felhívott Tóth Béla küldött elég magas hangon, és közölte Bross tönkre teszi az ágazatot, lerontotta a méz paramétereit, hogy a "gazdájának" kedveskedjen.
Azt nem értem miért nekem panaszkodtok?
Péter teljesen nyitott, nincs nála kuss ülj le.
Aki ezt tette az ordít most is a legjobban, bár már lassan a kutyákat sem érdekli.
Na vissza a témához.
Azért nem akarnak pollen százalékot megadni, mert 1625 más módja is van a hamis mézek kiszűrésének, ezzel pedig egy csomó kiváló akácmézet elgáncsolnánk.
A többit Szekszárdon, Székesfehérváron, Miskolcon és ott hallhatjátok amerre Bross tájékoztatót tart.
Na meg a tavaszi OMME Küldöttgyűlésen.
Nagyernyei Attila

Olvashatja mindenki, hogy Nagyernyei milyen "önálló" véleményekre és válaszokra képes, de még mindig jobb, ha megvátja, mit is kell mondania, mint ha tényleg a saját elmeszüleményét terjeszti...

Beszélgettünk ezekről a dolgokról már sok helyen, idéznék egy itt kipattant vita nyomán született választ a Ződről, abban hozzávetőleg benne van, mi is a probléma az "érdekképviselet" vezetőjének és a neki szervilisen gazsuláló elnökségi tagoknak a mentalitásával:

http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=5&t=116&p=167565&hilit=IHC#p167565

Idéznék is belőle:

"Sajnos jelenleg a szakmai vezetés sem tesz mást, mint kiszerelői/csomagolói aspektusból igyekszik igazolni, tanúsítani és "szakérteni" a paraméterek lerontásának igényét, s ez a szakmai vezetés nem rendelkezik jövőképpel sem a hazai akác- (és egyéb) mézek hitelességének -az eredet szempontjából történő megfeleltetésének- bizonyítási szándékát és technikai lebonyolítását illetően. Sajnos még a "stratégiai partner" NÉBIH hatósági munkáját is igyekszik támadni és ellehetetleníteni, amikor a termelői érdekképviseleti munka helyett a -szintén "többszörösen stratégiai partner"- mezőgazdasági kormányzatot próbálja bombázni a lerontott paraméterekhez történő igazodás érdekében.

Teszi ezt az árulást pimasz és cinikus módon, hiszen ez már a sokadik próbálkozása Egyesületünk elnökének, aki az árulást azzal követi el, hogy termelői "érdekekre" hivatkozva épp a termelő érdekei ellen próbál fellépni. Gondolom, senkiben nincs kétség afelől, hogy az akácméz a magyar méhésztársadalom "családi ezüstje", s ha ennek a hungarikummá nyilvánított, a fajtamézek között is kiemelkedően fontos terméknek a presztízsét egyszer leromboljuk, akkor tényleg itthon kell megennünk az összes mézünket, ráadásul ez esetben a hazai piacon is versenyeznie kellene a termelőknek a beáramló, a lerontott, "felhígított" paramétereknek bőven megfelelő idegen mézekkel is..."

Az már csak hab a tortán, hogy a paraméter-lerontást valójában a miniszter generálta, amikor egykori főnöke érdekében állásfoglalást kért az OMME-től (valójában Brosstól) az egykori gazdája akácmézeiben detektált hiányosságok elsikálásának szándékával. Az egykori Gazdika -Bross inaszakadt "szakértése" illetve "szakértő tanúskodása" ellenére- elvesztette ugyan a pereket, melyeket az élelmiszer-biztonsági hatóság ellen indított, ám az erőfeszítés nem volt hiábavaló, hiszen Neo is megírta:

Re:Hír-les
« Válasz #4418 Dátum: 2019. Június 03. 06:10 »

"Idehaza kizárt dolog a drágulás! A Lückl Tiborral beszéltem a múlt héten (aki nem tudná ,ő a NÉBIH méhészeti összekötője), hogy bár nagyon reméli, hogy csak átmenetileg, de nemhogy az F/G értékek, hanem az alacsony diasztáz értékek is elfogadásra kerültek, méghozzá az EU által jóváhagyottan is. Úgyhogy most már teljesen szabad az út a mindenféle pancsolás előtt. Nincs itt szükség valódi akácmézre, anélkül is tele lesznek a boltok "mézekkel". Mi a csudától emelkedne az ár? Én inkább csökkenést várok ezektől az intézkedésektől!"

Megérne egy misét, hogy ne az OMME, hanem az OMME elnökének költségén (!) nevezzzünk már be az Apimondia mézversenyre néhány olyan cukrászati terméket, melyet a brossi "új" akácméz-paraméterek szerint "állítottak elő" a szorgalmas méhecskék...

Nem mondhatja senki sem, hogy ne lenne, aki világosan látná a szándékokat. Aki meg azt mondja, hogy nem mondok igazat, az kénytelen lesz cáfolni. Nekem vannak a tarsolyban bizonyítékaim, szívesen előkotrom őket... Gondolom, a Csányi Tónyi által beígért perig talán már nem is jutunk el, bár ha kell, állok elébe...

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2299 Dátum: 2019. Szeptember 27. 06:57 »
Azért Fehér Viktor sem a régi.
Mivel nem volt ott a legutóbbi OMME Küldöttgyűlésen, csak a "hallottam" valamikből csacsog össze-vissza.
Bross bemutatta a tavalyi mézek vizsgálati eredményeit.
Ha Tomipapa rosszindulatú megállapításai kerülnének előtérbe, akkor jajj nekünk.
A fele méhész kiváló akácmézét silányítaná le Fehér Viki virágmézzé.
Mivel a vizsgált akácmézek csaknem felének lett alacsonyabb a pollenszintje 20%-nál.
És mennyi akácméz diasztáza lett alacsonyabb mint 8?
Azért kicsit laza Tomipapa információja is, pedig szegény muskétások mindent elkövettek.
Éjszakákat konzultál velük mégis ilyen blődségek jönnek össze.
Nagyernyei Attila

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2300 Dátum: 2019. Október 03. 12:11 »
Írjatok már valami pozitív irányba mutató mézfelvásárlási árat. ;)
Ki-mit-tud? ???

Üdv. jani bátya

*

Berci

  • ****
  • 250
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2301 Dátum: 2019. Október 08. 07:24 »
https://www.origo.hu/gazdasag/20191008-vilaggazdasag-valsagjelek-mutatkoznak-a-mezpiacon.html?utm_source=hirkereso


Azt gondolom, hogy erre mondják azt, hogy nem kell nekünk ellenség, ha a barátunk az OMME...

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2302 Dátum: 2019. Október 08. 19:27 »
Szerintem pár éven belül a méhészek fele lehasal . Hiába lesz jò az akác meg erôs családok ha a mêz a kutyának nem fog kelleni. Ja és az eszköz gyártók majd követik õket.



Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2305 Dátum: 2019. Október 08. 22:52 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:20 írta kivancsi111 »

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2306 Dátum: 2019. Október 10. 21:55 »
Na, akinek nem lett akácméze vagy higra sikerült szombaton irány a Lidl. 2200 kilója és kiszerelni sem kell, máris lehet továbbadni a piacon 2600 -2800 ft-ért!
https://www.lidl.hu/hu/p/product-recommendation/magyar-akacmez/p42320

*

leo

  • ***
  • 199
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2307 Dátum: 2019. Október 12. 17:39 »
Tudja valaki ki vásárol egyáltalán mézet és mennyiért?Vagy a balfácánok Így jártak?

*

wr

  • *****
  • 901
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2308 Dátum: 2019. Október 12. 18:19 »
Mézet? Ilyenkor? Aki el akarta adni az már rég eladta, mivel már akkor mondták hogy bajok vannak, nem nagyon kell, állnak a kamionok, mert veszik-viszik az "ukránt" töménytelen mennyiségben, jóval olcsóbban.
Nekem lehet hogy kell majd egy fél hordó vegyes,  :D mert amikor meghallották a vevők a 2000-es akácárat onnantól mind csak vegyeset akart venni, ki is fogytam belőle teljesen, annyi se maradt amit a teába beletegyek.  :D Akácot meg talán nem is adtam el a törzsvásárlóimon kívül senkinek.
De vannak itt nagyon jó képességű marketingesek,  :D majd ők megtanítják nekünk hogy hogyan kell eladni 2500-ért az akácot azoknak akik 2000-ért sem veszik már meg.  8)

*

leo

  • ***
  • 199
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2309 Dátum: 2019. Október 12. 19:06 »
Kapnál egy mosoly fejet.Nem tom hogy.
Kedvellek.Jókat írsz és írásaid alapján hiteles vagy.
Ki kellene próbálnom a 9-es hunort, de nem fogom koromnál fogva. Kíváncsi 12-ét szeretném.
Sajna én nem felelek meg a ki lehessen méhész /pár éve írták/egyetlen pontjának sem.Csak az nyugtatott, hogy valaki azt írta hulljon a férgese. Eddig nem hullottam ki és nem vagyok méhtartó.
Lehet marketinget kell tanulnom. Itt a mosolyfej.