Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

  • 2907 válasz
  • 1119408 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2160 Dátum: 2019. Február 05. 22:13 »
 :'( Ha jól látom,nincs közötte hungarikum. :'(

Üdv. jani bátya

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2161 Dátum: 2019. Február 10. 18:19 »
Tisztelt Neo méhésztárs!
Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa elolvasta írásainkat és azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy a következő sorokat tegyem közzé.
Nagyernyei Attila
Klubvezető
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kedves Neo!
A fenti bejegyzéseidben azt állítod, hogy én érdekelt vagyok az akácméz felhígításában.
Elmagyaráznád, hogy mit értesz ez alatt pontosan? Mivel hígítom fel szerinted az akácmézet?

Takács Ferenc

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2162 Dátum: 2019. Február 10. 19:44 »
Feri!
Tisztában vagyok azzal, hogy a mézhez nem mézet keverni illegális tevékenység. Ha Európába méz megnevezéssel hígított méz kerül be, akkor azután, hogy átlépte az EU határát, a továbbiakban jóhiszeműen méznek lehet tekinteni. Tehát az illegális tevékenység nem Európában valósul meg.
Az érdekeltség azt jelenti, hogy ha egy dolgot meg lehet tenni azért, mert a jogszabályok úgy vannak meghatározva, hogy jogszerűen meg lehet valósítani, akkor azt a piaci szereplők meg is szokták tenni. Ez az elemi érdekük. Ugyanis tisztában vagyok azzal, ha egy szereplő a piacon kihasznál egy ilyen lehetőséget, akkor a többi szereplőnek is követnie kell, ha életben akar maradni. Az érdekeltség konkrétan azt is jelentheti, ha adott mézeket keverni lehet  más mézekkel, értsd alatta azt, hogy EU-s és nem EU-s mézek keverése révén, akkor olyan mézekkel is lehet keverni, amelyek eleve hígított mézek, és importból származnak. Tehát teljesen legális módon, nem törvénytelenül. Amíg a jogszabályok megengedik a mézek keverését, addig a mézek hígítása is megvalósítható rizsszirup felhasználásával az EU-n kívül. A jelenlegi előírások szerint egy ilyen import mézben, elegendő, ha csak egy darab pollen van a vizsgált tételben. Az már utal a méz eredetére.
A rizsszirup F/G értékét arra a szintre állítják be, amelyre akarják. A diasztáz érték alacsony szintre állítása, a pollenelőírás mennyiségi előírásának mellőzése képes azt a  célt szolgálni, hogy a termelői mézek hígításra kerüljenek bármely piaci szereplő számára. Ha a piac egyetlen szereplője is él ezzel a lehetőséggel, akkor a többi sem tehet mást, követnie kell ezt a gyakorlatot, vagy ezzel egyenértékű megoldást alkalmaz. Egy előadásod alkalmából Te, azaz Takács Ferenc mondtad azt, hogy az utolsó jó kereskedőt még az őskorban agyonverték botokkal. Akkor voltak a történelemben utoljára jó  kereskedők. Erkölcsi megfontolások nem vezetik a kereskedőket, ha a tevékenység nem jogellenes. Tehát ezt nekem Te tanítottad meg!
Ha már így megszólítottál, akkor hadd kérjelek meg arra a méhésztársadalom nevében, hogy ha úgy érzed, hogy megsértettelek ezzel, akkor csatlakozz ahhoz a kezdeményezésemhez, hogy ne az az alternatíva valósuljon meg a pollen tekintetében, hogy elegendő legyen az a kritérium, hogy a gyűjtési időszak pollenképe legyen elegendő, mert ez a tiszta rizssziruppal EU-n kívül hígított mézek felhasználását  teszi lehetővé. Kérlek válaszolj arra, hogy miért a pollenszázalékra van kihegyezve a dolog, miért nem arra, hogy egységnyi tömegben, térfogatban, látótérben mennyi a pollen konkrét mennyisége? Még a vizsgálat is egyszerűbb. Ha a későbbiekben ezen érték esetén is kezelhetetlen mértékű volatilitás lenne tapasztalható, akkor a szabályozás átértékelhető.
Egy kérdést szeretnék én is feltenni Bross Péter számára! Tettél feljelentést a Spanyolországban tapasztalt mézhígítási gyanú kapcsán? Ha nem, akkor miért nem?

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2163 Dátum: 2019. Február 10. 19:49 »
Jó lenne ha mindenki pontosan fogalmazna.
- Más az átvett akácméz felhígításában való érdekeltség, és
- Más a termelői felhígított akácméz felvásárlásában való érdekeltség, ugyancsak
- Más az átvett akácméz minőségének csökkentésében való érdekeltség, de 
- Más az átveendő akácmézek minőségére vonatkozó előírások csökkentésében való érdekeltség.
Fordított előjellel termelői szemszögből is feltehetők a kérdések.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2164 Dátum: 2019. Február 11. 06:16 »
Ismét kéréssel fordult hozzám Takács Ferenc az Aranynektár Kft. tulajdonosa, hogy tegyen a válaszát közzé.
Ezt közlöm veletek.
Nagyernyei Attila
Klubvezető
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kedves Neo!

Leírtad amit mindenki tud, hogy nagy tömegben áramlik be Kínából Európába rizsszirupból készített hamisított méz. Ezek szerint azt állítod, hogy én ilyen mézzel hígítom az akácmézünket? Mindkét bejegyzésed ezt sugallja, de más sejtetni valamit és más felelősséggel kijelenteni. Szeretném ha tisztáznád ezt azok felé akik az oldalt látogatják.

Takács Ferenc

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2165 Dátum: 2019. Február 11. 10:32 »
E
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:02 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2166 Dátum: 2019. Február 11. 11:27 »
Jó.
Felelősségteljesen kijelentem, hogy  nem állítom azt, hogy Takács Ferenc hamísított mézzel hígítja az akácmézet. Sőt ilyent még sugallni sem akarok./color]
Nagyon sajnálom, hogy bárkinek ilyen eszébe jutott a hozzászólásaim kapcsán, semmi ilyen szándékom nem volt.
Akkor engedd meg, hogy elmondjam, mi okozhatta a félreértést.
Minden piacnak van két szereplője. Eladó és vevő. A szocializmusban a kettő között alkalmazott árat egy független, harmadik szereplő határozta meg. Az állam. Piacgazdaságban az eladó és a vevő ellenérdekű felek. Az eladó több pénzt szeretne kapni az áruért, a vevő pedig kevesebbet szeretne fizetni. Üzlet akkor jön létre, ha egyezség születik. Abban a szituációban, amikor Te felvásárolsz tőlünk méhészektől mézet, akkor mi eladó és vevő viszonylatában állunk egymással szemben. Ellenérdekű felek vagyunk. A mi feladatunk az, hogy csökkentsük a kínálatot, mert ekkor tudunk magasabb árat elérni, a Te jól felfogott érdeked pedig az, hogy növeld a kínálatot. Tehát a mi érdekünk az, hogy afelé toljuk el a jogszabályi értékhatárokat, amellyel kisebb lesz a kínálat, a Tiéd pedig ennek a fordítottja.
A sugallásról. Bross Péter majdnem minden nyilatkozatában előjön, be is mutatott ilyen üzemet fényképeken, leírod Te is, hogy mennyi hamis méz jön be Európába. Te, mint egy jelentős üvegező vállalkozás felelős vezetője, nap mint nap találkozol a konkurencia árlenyomó kínálatával, melynek alapjait a hamis méz teremti meg. Ahhoz, hogy életben tudj maradni, Neked is  alkalmazkodnod kell ehhez. Ennek legegyszerűbb esete az, hogy az eleve alacsony pollenszázalékú hazai mézekkel bővíted a kínálatot. Másik esete az, hogy nem hazai alacsony pollenű mézekkel bővíted a kínálatot. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy hazai vagy más EU tagország piacáról beszélünk, mert kölcsönösen hatással vannak egymásra. Magyarul: nem engedheted meg magadnak azt, hogy jó kereskedő legyél, és ne törekedj a kínálat növelésére. A viszonyokat azonban alapvetően a hamis mézek határozzák meg. Ha ezek nem lennének, akkor Neked sem kellene ezekkel versenyezni.
Ennyit az ellenérdekű felek viszonyáról. Szeretném leszögezni, hogy ettől függetlenül, személy szerint a szövetségi kapcsolat ellen sincs kifogásom. Én lelkes híve voltam a ZRT gondolatának. Az egy szövetségi kapcsolat lett volna. A méhészek nem kértek belőle. Ennek ellenére most is lehetne  szövetségi kapcsolatot létrehozni. Például egy különleges termelői akácméz márkanév kialakítása, Aranynektárral történő szövetségi rendszerben. Részünkről azzal a feltétellel, hogy legalább 50-100 százalékkal magasabb  árakat alkalmazz az ennek megfelelő mézek felvásárlása esetén. Ilyen ellen semmi kifogásom nem lenne.
Tehát az ellenérdekű viszonyt  mindig az egyes ügyek határozzák meg, de elképzelhetők azonos érdekű ügyek is szövetségi rendszerben.
Azt azonban továbbra is fenntartom, hogy a vitatott helyzetben az OMME és Te ellenérdekelt viszonyban állunk. Mélységesen elszomorít, hogy akinek a méhészek érdekeit kellene képviselnie, az nem így tesz. Leírja azt, hogy az alacsony pollenszázalék oka a pollengazdagság. Tehát tisztában van a százalékszámítás szabályaival, azaz számlálót osztva nevezővel kapjuk meg a végeredményt. Azzal is tisztában van, hogy változatlan számláló mellett egy megnövelt nevező kisebb végeredményt ad. Akkor azt nem értem, hogy neki miért nem az a megoldás jött ki erre a picinyke egyenletre, hogy el kell hagyni a nevezőt? Miért dobja ki az egyenletet? Na ez az amit nem lehet megmagyarázni. Két napja is ugyanezt írtam, most is ezt írom: Ezzel az ellenérdekelt felet képviseli, nem a méhészeket !
Ezért szükségesnek tartom még egyszer leírni, hogy az ellenérdekelt fél alatt nem a hamis mézzel történő hígítás alkalmazását kell érteni.
Olyannyira nem, hogy az egyik esetben ellenérdekelt féllel, más esetben szövetségi együttműködést is el tudok képzelni.
 Ha ez félreértésre adott okot, akkor elnézést kérek!

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2167 Dátum: 2019. Február 11. 13:12 »
D

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:02 írta oszkár »

*

trobi

  • *
  • 35
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2168 Dátum: 2019. Február 11. 13:13 »
Jó a fórum..Mindjárt a kínaiak befenyítik Bross ,hogy az előadásaiban mit mond,mit sugalmaz...Ő is visszakozik.. :oVégre kiderül,hogy soha senki nem tett idegen anyagot a mézhez csak a magyar méhész...  :'('(Így végre győz az igazság ,vagy a jog ,vagy mi... ;DIsmét happy end lesz a story vége  :-X :-X Mindenki folytathatja ,ahol abbahagyta.. :-[
Persze, a történet csak fikció..mindennemű hasonlósága a valósághoz, csak a véletlen műve. :)
« Utoljára szerkesztve: 2019. Február 11. 13:50 írta trobi »

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2169 Dátum: 2019. Február 11. 13:39 »
Ő is visszakozik.
Szerinted én visszakoztam?

*

trobi

  • *
  • 35
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2170 Dátum: 2019. Február 11. 13:56 »
Neo
A mondandóm lényege az utolsó mondat  volt.. ;Dĺgy olvasd csak.
Bár kétségtelenül  a te írásod, és a felvásárlómmal való telefonbeszélgetés után jutottak fejembe ,ezek a gondolatok. :)

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2171 Dátum: 2019. Február 11. 14:20 »
Nekem tényleg nem volt olyan szándékom, hogy olyan dolgot sugalljak, amelynek az ellenkezőjére inkább tudnék példát mondani. Oszkár hozzászólásához kapcsolódva:
Idézet
Mindenki tisztában van azzal,hogy beérkeznek az országba ilyen hamis "mézek".
Nekem erről semmilyen információm nincs. Az ellenkezőjéről van. A zöldön odaát néhány éve egy kereskedő dicshimnuszt zengett a kínai méhészekről, meg hogy micsoda kiváló mézet termelnek, csak mi vagyunk szerencsétlen flótások, akik nem tudunk mézet termelni. Akkor valóban jelentek meg fényképek kínai hordókról. Ekkor a Takács Feri tiltakozást kezdeményezett Brüsszelbe. Tehát a hozzáállása a dologhoz nem az volt, ami az említett kereskedőé volt. A Mézkereskedők Szövetsége pedig vállalta is, hogy Magyarországon nem fogják kínai mézzel hígítani a mézeket, pedig ez teljesen legális.
 Lehet, hogy az itt leírtak között van tárgyi tévedés, akkor majd kijavítanak azok, akiknek jobb a memóriájuk, mint az enyém. Azt azonban én nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy csakis és kizárólag akkor lehetünk hitelesek, ha nem állítunk valótlanságokat. Tehát ezt is ha kell, még sokszor elismétlem: mi pusztán ellenérdekű felek vagyunk. Ez nem jelenti azt, hogy bármi törvénytelenséggel vádolnánk bárkit is. A törvénytelenségek megállapítása az illetékes hatóságok feladata. Nekik vannak hozzá eszközeik. Az azonban alapvető jogunk, hogy számon kérjük az egyesületünk elnökségének azon döntéseit, amelyek nem az érdekeinket szolgálják. Főképpen akkor, ha azok a döntések védhetetlenek.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2172 Dátum: 2019. Február 11. 14:52 »
Nincs más hátra, mint hogy nyilvánosan megkérdezzem Neo méhésztárstól hallotta e az OMME elnökének állásfoglalását a méz paraméterekről?
Beszélt e Bross Péterrel?
Köszönöm!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2173 Dátum: 2019. Február 11. 15:22 »
N




« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:01 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2174 Dátum: 2019. Február 11. 15:55 »
Nincs más hátra, mint hogy nyilvánosan megkérdezzem Neo méhésztárstól hallotta e az OMME elnökének állásfoglalását a méz paraméterekről?
Beszélt e Bross Péterrel?
Köszönöm!
Nagyernyei Attila
Attila!
A kaposvári előadást hallottam, de a fejem már régen nem olyan, mint fénykorában volt, ezért a véleményemet arra alapozom, ami le lett belőle írva.