Jenő csak Neked!
Addig kevertem míg sikerült feltennem.
Majdnem jó emlékeztem a címére.
Nem teljesen értek vele egyet,de legyen így.
A lépesméz termelésének technológiája
A Magyar Élelmiszerkönyv elírásai szerint a lépesméz: a méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben, vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz. A darabolt lépesméz egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.
Előfordulási formái a kereskedelemben
A lépesméz kereskedelmi forgalomban általában kis súlyegységben szilárd, elfolyásmentes csomagolásban van jelen. Lehet fa-, vagy műanyag keretkében külön-külön csomagolva, vagy darabolva üvegben akácmézzel felöntve. A műanyag keretkék lehetnek szögletesek, méhsejt formájúak és kör alakúak is. Kiskereskedelemben jelen van még a műanyag dobozban, -tálcán és a szabványtól eltérő üvegekben történő értékesítés is. Ritkábban előforduló változata az egész táblás, NB félkeretes 2 kg-os formája.
A lépesméz előállításának előkészítése
Keretkék
Ha műanyag keretkében való termelés a cél, akkor nincs szükség műlépre, ill. kiépített lépre, hanem elegendő a keretkék beillesztése léckeretekbe.
Darabolt lépesméz
Ha darabolt termék az értékesítés célja, akkor ennek az alapja a táblás lépesméz. Bármilyen lépméretű és típusú kaptár alkalmas a termelésre, de gazdaságossági és esztétikai szempontból a legmegfelelőbb az NB félkeretes rakodó kaptárrendszer. Az NB félkeret szabvány méreténél fogva könnyen beszerezhető, valamint összeállításának (tűzés, fúrás, huzalozás) gépesítése is megoldott. Lépesmézet olyan új lépben kell termelni, amelyben még nem volt fiasítás. Ennél a módszernél elfogadott a lépépítményt műlépes keretekre alapozni. Gyorsíthatjuk a termelést az előző évben előépített szűzlépes keretek használatával.
A lépesméz méztartalma
Bár nincs rendelkezés arról, hogy a lépesméz csak akácmézet tartalmazhat, több fajtaméz hazánkban két okból sem igazán alkalmas. Egyrészt a gyors kristályosodás miatt, másrészt csak az akácvirágzás biztosíthatja a rövid idő alatti bőséges gyűjtést, ami az esztétikus és jó minőségű lépesméz előállításának alapja. Minden országban más és más méhlegelő biztosítja a lépesméz méztartalmát. A nagy területeket elfoglaló, intenzíven mézelő és magas fruktóz-tartalmú (gyümölcscukor-tartalmú) nektárt adó növények jönnek elsősorban számításba a lépesméz termeléskor, amelyek időnként hazánkban is előfordulnak. Ilyenek lehetnek: somkóró, lucerna, bükkönyfélék, herefélék, facélia, stb.
A méhcsaládok előkészítése
Általános fogyasztói igény, a fehér színű viasszal lefedett lépesméz. A termelés során ez csak gyors munkával érhető el. Ennek érdekében azokat a méhcsaládokat, amelyeket termelésbe szándékozunk állítani, elő kell készíteni. A termelést meghiúsíthatja az idősebb anyás családokkal való termelés. Emiatt szükséges a munka megkezdése előtt a méhcsaládok anyáinak idei (tárgyévi) kelésű anyákra való cserélése, mert a gyűjtés során bekerülő nagy mennyiségű mézből, később a fedetés során etetett cukorszirupból bőségesen kerül a fészekbe is, ami az anya petézési lehetőségeit csökkenti. Az idősebb anyás méhcsaládokban ez esetben nagyobb valószínűséggel következik be a rajzás. Termelésbe alapvetően erős méhcsaládokat kell beállítanunk, de a lehető leggyorsabb munka érdekében még ezeket a családokat is célszerű tovább erősíteni egészen a zsúfoltságig.
A fogyasztóhoz kerülő lépesméz végső formájától függetlenül az előkészített léckeretek berakhatók a kaptárfiókba. A gyors termelés és az esztétikus lépesméz elérése érdekében célszerű a kereteket 10 keretes fél NB kaptárfiókba helyezni. A kereteket szorosan egymás mellé kell rakni, a lépesméz egyenletes vastagsága miatt. Általánosságban elfogadott a léckeret szabvány szerinti 35 mm-es oldalszélessége, ami igazodik a méhek természetéhez és kezelhetősége is megfelelő. A lépesméz termelésre berendezett fiókot közvetlenül a fészek fölé kell tenni. A fiókokba helyezett műlépes kereteket nem feltétlenül szükséges előkészíteni (beműlépezni) közvetlenül a felhasználás előtt, de minden esetben ajánlatos néhány dologra felhívni a figyelmet: mivel közvetlen fogyasztásra kerül a műlép alapjául szolgáló viasz, ezért feltétlen fontos, hogy csak szermaradvány-mentes viaszból készült műlépet használjunk fel. A műlép vékonyabb legyen a hagyományosan –pergetett-méz termelésre használt lépekétől, ugyanis a vastag műlép igaz, hogy stabilabbá és könnyebben, gyorsabban építhetővé teszi a lépesmézes keretet, de később, annak fogyaszthatóságának élvezetét csökkenti. Ajánlott saválló keret-drótot használni a műlépek keretben történő rögzítéséhez. Igaz, hogy a lépesméz-keretek nem lesznek a pergetés hatásának kitéve, de érdemes alaposan (sűrűn), csak egy, függőleges irányba (független a keret magasságától) drótozni a kereteket, ezzel megkönnyítjük és gyorsítjuk később a lépesméz szeletelését, de stabillá tesszük a sűrű drótozással, ami különösen mézelvételkor és az utána történő szállításkor hasznos.
A lépesméz-termelésre kiválasztott méhcsaládokat célszerű kifejezetten (egész napos) árnyékos helyen tartani, hiszen később, a fedetés időszakában, amikor a lépek már mézzel vannak teli, komoly veszélye van a léplecsúszásnak!
Termelés
Az előkészítéseket követően a termelés az alábbi szakaszokból áll. Gyűjtés, ill. szükség esetén más méhcsaládoktól pergetett méz visszaetetése és fedetés.
Gyűjtés
A gyűjtés megkezdődésekor a méhek elkezdik a lépek kiépítését, a nektár érlelését és a sejtekbe raktározását. Intenzív gyűjtéskor a keretek megtelnek mézzel és a méhek elkezdik lefedni a sejteket. Ha a gyűjtés vontatott, vagy mérsékelt, gyorsíthatjuk a termelést más méhcsaládoktól pergetett – esetleg még nem érett – méz visszaetetésével. Ennek méhegészségügyi kockázatával azonban mindenkinek tisztában kell lennie. A gyűjtés kezdetekor a méhek általában a fiók közepén lévő műlépes kereteket kezdik el kiépíteni. Serkenthetjük a kiépítést, illetve egységesebb kiépített lépeket nyerünk, ha folyamatosan eltávolítjuk a már kiépített kereteket a fiók közepéről és azokat kitesszük oldalra, a kaptárfal mellé, ahonnan a még kiépítetlen kereteket középre helyezzük. A nektárhordás erősödésével, ugyanezt a folyamatot ismételjük, a lépek mézzel történő megtöltésének egységesítése céljából. Nem hasznos, sőt, a lépesméztermelés szempontjából hátrányos, ha egyes – a középső- lépeket vastagabban töltenek meg mézzel a méhek. Előző évben kiépített, szűzlépeket is felhasználhatunk a fészek fölé tett fiókokban. Ezeket a lépeket mindig a fal mellé helyezzük.
Fedetés
Ha a keretek megteltek mézzel, a méhek elkezdik a sejteket lefedni. Ilyenkor már a gyűjtési időszak végén vagyunk, amikor a lépek teljes lefedését csak további etetéssel érhetjük el. Kizárólag akkor, amikor a lépek már tele vannak mézzel, a fedetéshez használható cukorszirup. A lépesmézes fiókra egy üres fiókot teszünk, ebbe kerül az etetőtálca. Akkor tudjuk leggyorsabban lefedetni a lépeket, ha a tálcából a munka befejeződéséig soha nem fogy ki a cukorszirup. Ezért lehetőleg minél nagyobb űrtartalmú tálcát használjunk. A folyamatos etetéssel egyrészt a fedetést gyorsítjuk, másrészt az elmaradó örömrepülés következtében kutatást és rablást előzhetünk meg. Nyilván, az etetőtálca helyett bármilyen etetőt használhat a méhész, igénye és eszközrendszeréhez igazodva. A fedést folyamatosan ellenőrizni kell, és a már korábban leírtak szerint, a fiók közepén már lefedett lépeket oldalra, a fal mellé kell helyezni, ahonnan a még fedetlen lépeket középre kell helyezni. A nektárhordás megkezdése előtt és alatt ne etessünk!
Figyelem! Kaptárbontáskor minél kevesebb füsttel dolgozzunk, a füstölőt használatkor ne a kaptár (mézes-keretek) felett fújtassuk, hanem lehetőleg a kaptár mellett, ne a fújtató juttassa a füstöt a kaptárba, hanem a természetes légáramlás. Ne a léputcákba füstöljünk, hanem a keretlécek fölé. Ez azért fontos, mert a füstölőből apró szennyeződés kerülhet a még le nem fedett lépekbe.
A fedetés alatt álló lépeket nem csak kaptáron belül, hanem a méhcsaládok között is átcsoportosíthatjuk. Az erősebb, intenzívebben fedő családoktól távolítsuk el a kész, fedett lépesmézeket és tegyünk át a gyengébben fedőktől nyitott mézes kereteket.
Amennyiben a méhes közelében sötét színű mézet adó méhlegelő jelenik meg, hagyjuk abba a fedetést, vegyük el a még nem kész lépesmézet és szakszerűen tároljuk. A színes mézet adó nyári legelő elvirágzása után folytathatjuk a lefedetést.
Elszedés
A lépek fedése, mint korábban említettük, a fiókokban nem egyenletes. Általában a szélső keretek fedése vontatottabb. Területektől (méhlegelőtől) függően, ha túl sokat várunk a fedetéssel előfordulhat, hogy a fehér viaszréteg sárgás, majd barnás elszíneződést kaphat a ráhordott propolisz rétegtől. Ez esztétikailag ronthatja lépesmézünket. Gyakran előfordul, hogy a méhek a kereteket viasz hidakkal kötik össze, a kaptáron belüli mozgásuk megkönnyítése érdekében. Melegített késsel ezeket a viasz hidakat könnyen átvághatjuk, így a lépeket sérülésmentesen szedhetjük ki a kaptárfiókból. A mézes lépeket egyesével is elszedhetjük óvatosan, tiszta méhlesöprő kefével eltávolítva a méheket. De használhatunk szöktetőt is, fokozottan ügyelve arra, hogy kaptárjaink ne legyenek a tűző napon! A méhek nélküli –így nem hűtött- leszöktetett fiókban lévő mézes keretek nagy valószínűséggel lecsúsznak, lerogynak a szöktetőre. Lépesmézet alacsony keret esetében lefújással is méhteleníthetünk. Ajánlott a lépesmézes keretek egyszerre, egy fiókban történő mozgatása, a lefedés kevesebb sérülése érdekében. A legbiztonságosabb annak a fióknak a mozgatása, amelyet változatlanul hagyunk, ahogy a méhek elkészítették. A méhész által összeböngészett fedett mézes keretek egy fiókban történő szállítása során előfordulhat – az egyenetlen kiépítés miatt – a lépesméz felszínének károsodása. A fizikai szennyeződés elkerülése végett, a lépesmézet tartalmazó fiókokat fedve, takarva szállítsuk, ha nem zárt légterű szállítójárművet használunk.
Tárolás és feldolgozás
A táblás lépesméz esetében a léckereteket megtisztítjuk a viasz és propolisz daraboktól és ha így változatlan formában kerül értékesítésre, akkor fóliával bélelt, kaptárfiók méretű fadobozban tároljuk. A táblás lép további feldolgozása esetén darabolt és üveges lépesmézet állíthatunk elő. Ehhez először a keret huzalozását kell eltávolítani. Ennek leggyorsabb módja az, ha a keret külső felén a drótot elvágjuk, majd minden szálat külön-külön gyenge árammal felmelegítve fogóval kihúzzuk a keretből. A lépet melegített éles késsel körbevágjuk, majd a kívánt méretre hasonlóképpen daraboljuk. A lépdarabokat csomagolhatjuk tálcába, dobozba. Üveges lépesméz készítéshez a lépdarabot beletesszük az üvegbe és későn kristályosodó mézzel (pl. akác) öntjük fel.
Keretkés lépesméznél a keretkéket kiszedjük a léckeretből, az éleit, oldalait megtisztítjuk, majd csomagoljuk. Ha a keretkék négyszögletesek és méretük alapján teljesen kitöltötték a léckeretet, a tisztításuk rövid idő alatt megoldható. A kerek, vagy méhsejt formájú keretkék esetében a keretkék közötti holt teret is beépítették a méhek. Az ebbe a térbe beépített léprészeket a méztartalmával együtt veszteségként számolhatjuk el.
A tárolt lépesméz egyetlen kártevője a viaszmoly. Kártétele mérsékeltebb, kevésbé intenzív, mint az egyéb tárolt (nem szűz) lépek esetében, de mindenképpen zavaró. A legoptimálisabb moly elleni védekezés a lépek hűtése. Ennek többszöri, túlzott alkalmazása befolyásolhatja (gyorsíthatja) a méz kristályosodási folyamatát. Az üveges lépesméz tárolása a mézéhez hasonlóan megoldott. A táblás, a keretkés és a szeletelt lépesméz viaszmoly elleni egyedüli biztonságos tárolása a légmentesen fóliázott csomagolás.
A táblás lépesméz feldolgozásának körülményei megegyeznek a töltőméznek használt méz feldolgozásához (kiüvegezéséhez) szükséges feltételekkel. Így pl. csak egészségügyi kiskönyvvel rendelkező személy végezheti az arra alkalmas helyiségben.
OMME elnökség