Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

  • 2907 válasz
  • 1116662 megtekintés
*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1845 Dátum: 2017. December 17. 09:40 »
Megértettem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1846 Dátum: 2017. December 17. 12:21 »
Jenő csak Neked!
Addig kevertem míg sikerült feltennem.
Majdnem jó emlékeztem a címére.
Nem teljesen értek vele egyet,de legyen így.

A lépesméz termelésének technológiája
 
A Magyar Élelmiszerkönyv elírásai szerint a lépesméz: a méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben, vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz. A darabolt lépesméz egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.
 
Előfordulási formái a kereskedelemben
A lépesméz kereskedelmi forgalomban általában kis súlyegységben szilárd, elfolyásmentes csomagolásban van jelen. Lehet fa-, vagy műanyag keretkében külön-külön csomagolva, vagy darabolva üvegben akácmézzel felöntve. A műanyag keretkék lehetnek szögletesek, méhsejt formájúak és kör alakúak is. Kiskereskedelemben jelen van még a műanyag dobozban, -tálcán és a szabványtól eltérő üvegekben történő értékesítés is. Ritkábban előforduló változata az egész táblás, NB félkeretes 2 kg-os formája.
 
A lépesméz előállításának előkészítése
 
Keretkék
Ha műanyag keretkében való termelés a cél, akkor nincs szükség műlépre, ill. kiépített lépre, hanem elegendő a keretkék beillesztése léckeretekbe.
 
Darabolt lépesméz
Ha darabolt termék az értékesítés célja, akkor ennek az alapja a táblás lépesméz. Bármilyen lépméretű és típusú kaptár alkalmas a termelésre, de gazdaságossági és esztétikai szempontból a legmegfelelőbb az NB félkeretes rakodó kaptárrendszer. Az NB félkeret szabvány méreténél fogva könnyen beszerezhető, valamint összeállításának (tűzés, fúrás, huzalozás) gépesítése is megoldott. Lépesmézet olyan új lépben kell termelni, amelyben még nem volt fiasítás. Ennél a módszernél elfogadott a lépépítményt műlépes keretekre alapozni. Gyorsíthatjuk a termelést az előző évben előépített szűzlépes keretek használatával.
 
A lépesméz méztartalma
Bár nincs rendelkezés arról, hogy a lépesméz csak akácmézet tartalmazhat, több fajtaméz hazánkban két okból sem igazán alkalmas. Egyrészt a gyors kristályosodás miatt, másrészt csak az akácvirágzás biztosíthatja a rövid idő alatti bőséges gyűjtést, ami az esztétikus és jó minőségű lépesméz előállításának alapja. Minden országban más és más méhlegelő biztosítja a lépesméz méztartalmát. A nagy területeket elfoglaló, intenzíven mézelő és magas fruktóz-tartalmú (gyümölcscukor-tartalmú) nektárt adó növények jönnek elsősorban számításba a lépesméz termeléskor, amelyek időnként hazánkban is előfordulnak. Ilyenek lehetnek: somkóró, lucerna, bükkönyfélék, herefélék, facélia, stb.
 
A méhcsaládok előkészítése
Általános fogyasztói igény, a fehér színű viasszal lefedett lépesméz. A termelés során ez csak gyors munkával érhető el. Ennek érdekében azokat a méhcsaládokat, amelyeket termelésbe szándékozunk állítani, elő kell készíteni. A termelést meghiúsíthatja az idősebb anyás családokkal való termelés. Emiatt szükséges a munka megkezdése előtt a méhcsaládok anyáinak idei (tárgyévi) kelésű anyákra való cserélése, mert a gyűjtés során bekerülő nagy mennyiségű mézből, később a fedetés során etetett cukorszirupból bőségesen kerül a fészekbe is, ami az anya petézési lehetőségeit csökkenti. Az idősebb anyás méhcsaládokban ez esetben nagyobb valószínűséggel következik be a rajzás. Termelésbe alapvetően erős méhcsaládokat kell beállítanunk, de a lehető leggyorsabb munka érdekében még ezeket a családokat is célszerű tovább erősíteni egészen a zsúfoltságig.
 
A fogyasztóhoz kerülő lépesméz végső formájától függetlenül az előkészített léckeretek berakhatók a kaptárfiókba. A gyors termelés és az esztétikus lépesméz elérése érdekében célszerű a kereteket 10 keretes fél NB kaptárfiókba helyezni. A kereteket szorosan egymás mellé kell rakni, a lépesméz egyenletes vastagsága miatt. Általánosságban elfogadott a léckeret szabvány szerinti 35 mm-es oldalszélessége, ami igazodik a méhek természetéhez és kezelhetősége is megfelelő. A lépesméz termelésre berendezett fiókot közvetlenül a fészek fölé kell tenni. A fiókokba helyezett műlépes kereteket nem feltétlenül szükséges előkészíteni (beműlépezni) közvetlenül a felhasználás előtt, de minden esetben ajánlatos néhány dologra felhívni a figyelmet: mivel közvetlen fogyasztásra kerül a műlép alapjául szolgáló viasz, ezért feltétlen fontos, hogy csak szermaradvány-mentes viaszból készült műlépet használjunk fel. A műlép vékonyabb legyen a hagyományosan –pergetett-méz termelésre használt lépekétől, ugyanis a vastag műlép igaz, hogy stabilabbá és könnyebben, gyorsabban építhetővé teszi a lépesmézes keretet, de később, annak fogyaszthatóságának élvezetét csökkenti. Ajánlott saválló keret-drótot használni a műlépek keretben történő rögzítéséhez. Igaz, hogy a lépesméz-keretek nem lesznek a pergetés hatásának kitéve, de érdemes alaposan (sűrűn), csak egy, függőleges irányba (független a keret magasságától) drótozni a kereteket, ezzel megkönnyítjük és gyorsítjuk később a lépesméz szeletelését, de stabillá tesszük a sűrű drótozással, ami különösen mézelvételkor és az utána történő szállításkor hasznos.
 
A lépesméz-termelésre kiválasztott méhcsaládokat célszerű kifejezetten (egész napos) árnyékos helyen tartani, hiszen később, a fedetés időszakában, amikor a lépek már mézzel vannak teli, komoly veszélye van a léplecsúszásnak! 
 
Termelés
Az előkészítéseket követően a termelés az alábbi szakaszokból áll. Gyűjtés, ill. szükség esetén más méhcsaládoktól pergetett méz visszaetetése és fedetés.
 
Gyűjtés
A gyűjtés megkezdődésekor a méhek elkezdik a lépek kiépítését, a nektár érlelését és a sejtekbe raktározását. Intenzív gyűjtéskor a keretek megtelnek mézzel és a méhek elkezdik lefedni a sejteket. Ha a gyűjtés vontatott, vagy mérsékelt, gyorsíthatjuk a termelést más méhcsaládoktól pergetett – esetleg még nem érett – méz visszaetetésével. Ennek méhegészségügyi kockázatával azonban mindenkinek tisztában kell lennie. A gyűjtés kezdetekor a méhek általában a fiók közepén lévő műlépes kereteket kezdik el kiépíteni. Serkenthetjük a kiépítést, illetve egységesebb kiépített lépeket nyerünk, ha folyamatosan eltávolítjuk a már kiépített kereteket a fiók közepéről és azokat kitesszük oldalra, a kaptárfal mellé, ahonnan a még kiépítetlen kereteket középre helyezzük. A nektárhordás erősödésével, ugyanezt a folyamatot ismételjük, a lépek mézzel történő megtöltésének egységesítése céljából. Nem hasznos, sőt, a lépesméztermelés szempontjából hátrányos, ha egyes – a középső- lépeket vastagabban töltenek meg mézzel a méhek. Előző évben kiépített, szűzlépeket is felhasználhatunk a fészek fölé tett fiókokban. Ezeket a lépeket mindig a fal mellé helyezzük.
 
Fedetés
Ha a keretek megteltek mézzel, a méhek elkezdik a sejteket lefedni. Ilyenkor már a gyűjtési időszak végén vagyunk, amikor a lépek teljes lefedését csak további etetéssel érhetjük el. Kizárólag akkor, amikor a lépek már tele vannak mézzel, a fedetéshez használható cukorszirup. A lépesmézes fiókra egy üres fiókot teszünk, ebbe kerül az etetőtálca. Akkor tudjuk leggyorsabban lefedetni a lépeket, ha a tálcából a munka befejeződéséig soha nem fogy ki a cukorszirup. Ezért lehetőleg minél nagyobb űrtartalmú tálcát használjunk. A folyamatos etetéssel egyrészt a fedetést gyorsítjuk, másrészt az elmaradó örömrepülés következtében kutatást és rablást előzhetünk meg. Nyilván, az etetőtálca helyett bármilyen etetőt használhat a méhész, igénye és eszközrendszeréhez igazodva. A fedést folyamatosan ellenőrizni kell, és a már korábban leírtak szerint, a fiók közepén már lefedett lépeket oldalra, a fal mellé kell helyezni, ahonnan a még fedetlen lépeket középre kell helyezni. A nektárhordás megkezdése előtt és alatt ne etessünk!
 
Figyelem! Kaptárbontáskor minél kevesebb füsttel dolgozzunk, a füstölőt használatkor ne a kaptár (mézes-keretek) felett fújtassuk, hanem lehetőleg a kaptár mellett, ne a fújtató juttassa a füstöt a kaptárba, hanem a természetes légáramlás. Ne a léputcákba füstöljünk, hanem a keretlécek fölé. Ez azért fontos, mert a füstölőből apró szennyeződés kerülhet a még le nem fedett lépekbe.
 
A fedetés alatt álló lépeket nem csak kaptáron belül, hanem a méhcsaládok között is átcsoportosíthatjuk. Az erősebb, intenzívebben fedő családoktól távolítsuk el a kész, fedett lépesmézeket és tegyünk át a gyengébben fedőktől nyitott mézes kereteket.
 
Amennyiben a méhes közelében sötét színű mézet adó méhlegelő jelenik meg, hagyjuk abba a fedetést, vegyük el a még nem kész lépesmézet és szakszerűen tároljuk. A színes mézet adó nyári legelő elvirágzása után folytathatjuk a lefedetést.
 
Elszedés
A lépek fedése, mint korábban említettük, a fiókokban nem egyenletes. Általában a szélső keretek fedése vontatottabb. Területektől (méhlegelőtől) függően, ha túl sokat várunk a fedetéssel előfordulhat, hogy a fehér viaszréteg sárgás, majd barnás elszíneződést kaphat a ráhordott propolisz rétegtől. Ez esztétikailag ronthatja lépesmézünket. Gyakran előfordul, hogy a méhek a kereteket viasz hidakkal kötik össze, a kaptáron belüli mozgásuk megkönnyítése érdekében. Melegített késsel ezeket a viasz hidakat könnyen átvághatjuk, így a lépeket sérülésmentesen szedhetjük ki a kaptárfiókból. A mézes lépeket egyesével is elszedhetjük óvatosan, tiszta méhlesöprő kefével eltávolítva a méheket. De használhatunk szöktetőt is, fokozottan ügyelve arra, hogy kaptárjaink ne legyenek a tűző napon! A méhek nélküli –így nem hűtött- leszöktetett fiókban lévő mézes keretek nagy valószínűséggel lecsúsznak, lerogynak a szöktetőre. Lépesmézet alacsony keret esetében lefújással is méhteleníthetünk. Ajánlott a lépesmézes keretek egyszerre, egy fiókban történő mozgatása, a lefedés kevesebb sérülése érdekében. A legbiztonságosabb annak a fióknak a mozgatása, amelyet változatlanul hagyunk, ahogy a méhek elkészítették. A méhész által összeböngészett fedett mézes keretek egy fiókban történő szállítása során előfordulhat – az egyenetlen kiépítés miatt – a lépesméz felszínének károsodása. A fizikai szennyeződés elkerülése végett, a lépesmézet tartalmazó fiókokat fedve, takarva szállítsuk, ha nem zárt légterű szállítójárművet használunk.
 
Tárolás és feldolgozás
A táblás lépesméz esetében a léckereteket megtisztítjuk a viasz és propolisz daraboktól és ha így változatlan formában kerül értékesítésre, akkor fóliával bélelt, kaptárfiók méretű fadobozban tároljuk. A táblás lép további feldolgozása esetén darabolt és üveges lépesmézet állíthatunk elő. Ehhez először a keret huzalozását kell eltávolítani. Ennek leggyorsabb módja az, ha a keret külső felén a drótot elvágjuk, majd minden szálat külön-külön gyenge árammal felmelegítve fogóval kihúzzuk a keretből. A lépet melegített éles késsel körbevágjuk, majd a kívánt méretre hasonlóképpen daraboljuk. A lépdarabokat csomagolhatjuk tálcába, dobozba. Üveges lépesméz készítéshez a lépdarabot beletesszük az üvegbe és későn kristályosodó mézzel (pl. akác) öntjük fel.
 
Keretkés lépesméznél a keretkéket kiszedjük a léckeretből, az éleit, oldalait megtisztítjuk, majd csomagoljuk. Ha a keretkék négyszögletesek és méretük alapján teljesen kitöltötték a léckeretet, a tisztításuk rövid idő alatt megoldható. A kerek, vagy méhsejt formájú keretkék esetében a keretkék közötti holt teret is beépítették a méhek. Az ebbe a térbe beépített léprészeket a méztartalmával együtt veszteségként számolhatjuk el.
 
A tárolt lépesméz egyetlen kártevője a viaszmoly. Kártétele mérsékeltebb, kevésbé intenzív, mint az egyéb tárolt (nem szűz) lépek esetében, de mindenképpen zavaró. A legoptimálisabb moly elleni védekezés a lépek hűtése. Ennek többszöri, túlzott alkalmazása befolyásolhatja (gyorsíthatja) a méz kristályosodási folyamatát. Az üveges lépesméz tárolása a mézéhez hasonlóan megoldott. A táblás, a keretkés és a szeletelt lépesméz viaszmoly elleni egyedüli biztonságos tárolása a légmentesen fóliázott csomagolás.
 
A táblás lépesméz feldolgozásának körülményei megegyeznek a töltőméznek használt méz feldolgozásához (kiüvegezéséhez) szükséges feltételekkel. Így pl. csak egészségügyi kiskönyvvel rendelkező személy végezheti az arra alkalmas helyiségben.
 
OMME elnökség
 


*

főnix

  • ***
  • 104
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1847 Dátum: 2017. December 17. 19:06 »
Tisztelt Csányi Úr!

Jenő csak Neked!
Addig kevertem míg sikerült feltennem.
Majdnem jó emlékeztem a címére.
Nem teljesen értek vele egyet,de legyen így.

A lépesméz termelésének technológiája
 
A Magyar Élelmiszerkönyv elírásai szerint a lépesméz: a méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben, vagy kizárólag méhviaszalapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó egész lépben vagy léprészekben értékesített méz. A darabolt lépesméz egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.
.................


Kifejezetten frusztrált  ( bocsi, próbálom magyarul a frusztrációt:  Szabad akarat végrehajtásának megakadályozása miatt megélt kudarc; olyan érzelem, amit egy cél elérésének lehetetlensége miatt érzünk; zaklatott lelkiállapot. Eredete: latin.),  hogy igazán el sem olvashattam volna ezt a hozzászólását, hiszen -mint idéztem- csak és kizárólag Jenőnek írta azt. Tartok is attól, hogy majd valaki jól rám pirít, hogy minek szólok bele a nagyok dolgába, hiszen nem nekem szólt az írás, meg egy kertésznek ugyan mi köze lehet a lépesméz-termelés rejtelmeihez. Nos, akceptálva ugyan az előbbi potenciális, ám inadekvát  érveket, szerintem az a helyzet, hogy egy paraszt általában nemigen ért a kölnihez, ám bizonyos élethelyzetekben (már majdnem kicsúszott a számon a "szituáció" kifejezés, de gyorsan visszanyeltem) frusztrálhatja (körülírást lásd előbb) az árvát, hogy az illatok iránti érdeklődését paraszti voltával érvelve korlátozni óhajtja valaki, kinek valószínűleg az organum olfactus-ban található regio olfactoria-jában fellelhető receptorok már elfáradtak...

Szóval egy minimális érdeklődést kérném, hogy számomra is engedélyezzen, már csak azon oknál fogva is, nehogy kétségeim maradjanak az igazmondásával kapcsolatban. Eddig böcsületes, szókimondó, igazat beszélő emberként, méhészként igyekezett feltüntetni (majdnem aposztrofálni-t írtam) magát, különösen akkor, mikor dr. Cserényit kellett (főnöki utasításra, vagy önszorgalomból: ganz egal...) addig rentyölni, míg elhitte a méhésztársadalom, hogy a Doki a jövő kibontakozásának egyetlen gátja. Ne rombolja már le bennem ezt az idealizált képet az előbb említett "Gát" analógiájára, de még fontosabb, hogy a méhész-társadalomban élhessen tovább töretlenül az a héroszi sziluett, amely eddig a Csányi névhez volt kapcsolható, kiről csak azért nem szoborták még meg az igazmondó mega- vagy gigaméhész allegorikus szobrát, mert ha csak életnagyságúra szerették volna faragni, netán önteni ama szobrot, akkor is biza piszok sok márvány vagy bronz köllött vó'n hezzá...

Szóval a tárgyra: sokszor olvastam -hiszen nem csináltak titkot belőle-, hogy elszegődtek egykor a jó "Aranyoskámhoz", hogy egészen konkrétan fogalmazzak, a Fulmer Családi Méhészet Kft.-hez. Ha nem tévedek -javítson ki, ha mégis- ez egy társulás volt. A társulás hierarchikus és anyagi része nem érdekel, viszont lenne egy kérdésem. Nem atomtitokra vagyok kíváncsi, csak arra, hogy  Önök, mint Csányiék termelnek-e lépesmézet, vagy a társulás értelmében a Fulmer Családi Méhészet Kft. gyűjtet (?) és fedet lépesmézet?  Ha kifejezetten a Csányi fivérek lépesmézének technológiájáról árul el részleteket Jenőnek, akkor annyit még megkérdeznék, hogy azt a megtermelt lépesmézet a Csányi Tamás Méhészeti és Szolgáltató Kft., netán Csányi Antal, avagy a Fulmer Családi Méhészet értékesíti. Nem gondolom, hogy különösebben érdemes lenne titkolnia, hogy az értékesítés az Aranynektárnak (Golden Nectar) történik-e vagy esetleg más csatornán (az esetleges egyéb csatornára nem vagyok kíváncsi, a Golden Nectar esetében elég, ha egyszerűen bólint...).

Mindezt nem az üzleti titkaik firtatásának okán kérdezem, mindössze azt szeretném, ha sikerülne feloldani azt az ellentmondást, mely a 2016-os OMME mézvizsgálatok laboreredménye és az Ön állítása között feszül. Az EUROFINS-mézvizsgálat a lépszelet és a reá csorgatott "töltőméz" esetében ui. kifejezetten azt állítja, hogy sem a lépszelet, sem a "töltőméz" nem felel meg a méz elnevezésnek, s a gyártó sem titkolja, hogy mindkettő glükóz-fruktóz szirupot (is...?) tartalmaz, ekként az lépesmézként semmiképpen nem lenne forgalmazható, hiszen az Ön által idézett Codex Alimentarius a méz, lépesméz, méz lépszelettel fogalmát úgy definiálja, hogy azok mindegyike mézet és csak mézet és csak természetes (esetünkben C3-as asszimilációs séma szerint asszimiláló növény nektárjából gyűjtött és érlelt) mézet tartalmaz. Nem állítom, hogy a nevezett termék lépesmézként került forgalomba, viszont az idézet alapján "lépesméznek aposztrofált" kifejezéssel illették a vizsgált terméket, így kétségeim semmiképpen nem oszlottak el... Hogy ne a levegőbe beszéljek:

http://www.omme.hu/?p=7045

http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2016/07/4.-t%C3%A1bl%C3%A1zat.pdf

Akár hogy is van, az EUROFINS NMR vizsgálat az Aranynektár Kft. termékét mind a lépszeletben lévő "méz", mind a töltő-"méz" esetében az "eltérő" jelzőt használta, ami esetünkben egy árnyalt megfogalmazása (valójában szinonimája) a "hamis" jelzőnek, lévén az NMR-standardtól való "eltérést" fogalmazza meg, magyarán azt mondja, hogy az EUROFINS méz standard adatbázisának értékeitől szignifikánsan eltér. Ha valaki erősen érdeklődik a téma iránt, elég nagy tudományos link-gyűjteményem van a mézek "detection of adulteration in honey samples added various sugar syrups" tárgykörben, szívesen közreadom, s én nem kívánnám feltétlenül Kíváncsi Mindegyre korlátozni az információ-közlést. Szóval megkérném, hogy ha nem kértem lehetetlent, szíveskedjék feloldani a bensőmet feszítő ellentmondásokat a Csányi-Fulmer- GoldenNectar Szentháromság lépesméz-előállítási gyakorlatával kapcsolatban. Természetesen Jenő kíváncsiságát nagyon szívesen kielégítem az egyéb "lépesméz", "törökméz" technológiák tekintetében (ha már Ön ilyen mereven elzárkózott az ismeretanyagának megosztásától, hiszen Jenő kifejezetten a mézhamisítási gyakorlatban még fennálló hiátusát szerette volna az Ön segítségével negligálni) , mikor fatornyos kis városunkban járt a "törökmézes" török és az őt kísérő magyar gyármány-manager (ismeri Őt, ő is Önt, sok érdekeset mesélt az "újkori" ormánsági méhészkedési gyakorlatról), kértem egy rövid technológiai összefoglalót tőlük. Ha Önnek nem lenne meg, szívesen megküldöm Önnek is.

A paraszt esetét a kölnivel hasonlatot egyébként szeretném kérni, hogy bocsássa meg nekem, de ez az egész sejtelmesen interpretált és eklektikusan összekatyvasztott technológia a "lépesmézről" számomra sok fejtörést okozott, s valamilyen oknál fogva az egész történet odour-ja olyasféleképp illatozik mostanra, mint a betöményített jázminillat.  Illatot mondtam, mert a kellemes ingereket illatoknak, a kellemetleneket szagoknak mondjuk. Ez nemcsak az anyagi minőség, hanem a koncentráció függvénye is: a szkatol nevű vegyület pl. kis koncentrációban jázminillatú, töményen viszont a széklet szagát adja ( A bepárlás hatásának  illusztrálására a kémia prof anno  bemutatott egy kísérletet: jázminvirág kivonatát egy csészében a gázégőre helyezte, majd kiment a laborból. Nem kellett 10 perc, s olyan penetráns bűz volt  a teremben, mint a latrinán.)

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1848 Dátum: 2017. December 17. 20:58 »
Utolsó,Egyetlen Polihisztorunk!

Egy csepp kedvem sincs híg szóáradatokat olvasni és utána
csúsztatásokat cáfolni,nevetséges gúnyoldásra válaszolni.
Legjobb védekezés a támadás.
Hajrá!

Csányi Antal

Ui:Nem kell izgulni,lesz válasz.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1849 Dátum: 2017. December 19. 01:16 »
Látjátok feleim szümtükhel mik vogymuk:isá,por és homou vogymunk.
Azért,hogy Tomipapa is értse legkorábbi teljesen magyar írásos emlékünk fontos részét,
ÍME,POR ÉS HAMU VAGYUNK.
Számtalanszor ez jutott ma eszembe, ez keringet körülöttem,miközben magamban
fogadatlan prókátorunkhoz,az áldott jó Tomipapához fogalmaztam(falevél gyűjtése
közben)az esti válaszom.
Az is lehet,hogy Rónai Pista bácsi temetéséhez kapcsolódtam spirituális síkon.
Bár nem igazán hiszek én ebben,de néha megingok.Most ez ismét megtörtént.
Sok barát volt ott.Bicska esti írása után jutott csak eszembe,hogy ma temették.
Nyugodjék békében.
Gereblyéztem a leveleket,rájöttem mennyire lényegtelen amit "művel" a gönyűi jóember,
mennyire nem számít az hogy Ő és a haverjai leakarnak járatni.Ők maguk már leszerepeltek
párszor,ismerik itt a fekete.-fehéren mint a rossz pénzt.
Mennyi minden fontosabb van amire érdemesebb időt szánni.
 
Nem akartam tegnap este indulatból válaszolni híg szóáradataira,mert később megbántam volna.
Igazából frusztráltságot éreztem még reggel is,annak oka folytán,hogy lehetetlen megszabadulnunk
ettől a bandától.
Nyugodtan használom ezt a szép szót hiszen már itt a klubbon megmagyarázták azt Nékünk,
hogy a Banda nem feltétlen jelent becsmérlést.Sőt!Igaz-e Google Király?Vagy Betyár?
Hű!Lehet,hogy ez Pejoratív?Ajjaj!

Visszatérve a csúsztatásra.
Idézek két mondatát egyetlen,utolsó Polihisztorunktól.

(Egy részét töröltem az  írásomnak az elvtelen gyalázkodások miatt 2020 január 31.-én.)

" mikor fatornyos kis városunkban járt a "törökmézes" török és az őt kísérő magyar gyármány-manager (ismeri Őt, ő is Önt, sok érdekeset mesélt az "újkori" ormánsági méhészkedési gyakorlatról), kértem egy rövid technológiai összefoglalót tőlük. Ha Önnek nem lenne meg, szívesen megküldöm Önnek is.
A török "úrral" kapcsolatban mindenkinek azt javaslom kerülje el.
Sok kolléga azt mondja,nem tartja be amit ígér.
Az "újkori ormánsági méhészkedési gyakorlatról" fogalma sincs ennek a jó embernek.
A technológiai összefoglalóját Tomipapa egyik "haveja" meglehetős részletességgel kielemezte,és mutogatta lépten nyomon.
Mi nem ezt csináljuk,még egyszer bemásolom amit Kiváncsinak írtam.

Légyszíves még sugalmazás szintjén vagy ironikusan sem
mosd össze a nevem a mézhamisítással,mézhamisitokkal.
Én sem teszek ilyet veled,pedig tehetném,mi akadálya lenne.
Mi nem "török mézet" termelünk.
Tudom csinálják,akác kipörög és utána "hadd szóljon".
A vándorlás nélküli méhészetben is számos technológiai
fogás áll rendelkezésünkre a bevétel,a haszon növelésére.
Te tudod ezt legjobban:összeröpítés,szaporítás,stb.
Jobb lenne ha hallgatnál Geddekasra és energiáidat nem az
"adok-kapok vonalra" pazarolnád.
Én nem leszek ebben partner.

A kérés Tomipapára is vonatkozik.
Kiszállok a "ringből",lehúzom a "kesztyűt".

Csányi Antal




« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 31. 10:17 írta Csányi Antal »

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1850 Dátum: 2017. December 19. 07:44 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:41 írta kivancsi111 »

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1851 Dátum: 2017. December 19. 08:27 »
A mézhamisítás témába most nem nem mennék bele, viszont Kivancsi111-nek van egy olyan mondata, amelyet a két busznyi magyar és a külföldi méhésztársak nevében visszautasítok!
Ezt:
" A sok idióta meg veletek megy -ellenetek tüntetni- önmaga ellen, és ki sem lát a sötét fejéből, de van véleménye, és "kockásra" üli a fenekét a mi pénzünkön kirándulva, na meg még büszke is erre."
Eddig azt mondtad soha többet nem írsz ide!
Ilyen alpári szöveggel légy szíves kíméld meg a Fekete-Fehér Méhészklubot!
Azt gondoltam kulturált, nagyívű méhész vagy Jenő, de tévedtem!
Az utunkba a te pénzed biztosan nincs benne, mert részben a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból lett támogatva, valamint a Nemzeti Agrárkamara adott rá pénzt.
Remélem azok a méhésztársak is olvassák lebecsmérlő írásod akik a kínai méz Európából való kitiltása ellen tüntettek.
Ha olvasod a híreket, láthatod, hogy döntés január 22-én az lesz az Európai Parlament ülésén, melynek alapja a Brüsszeli tüntetés, és az az anyag amit Bross Péter az OMME elnöke készített Erdős Norbert EP képviselőnek.
Szégyelld magad!
Nagyernyei Attila


Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1852 Dátum: 2017. December 19. 10:26 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:39 írta kivancsi111 »

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1853 Dátum: 2017. December 19. 10:31 »
Attila !!!

Jenőnek teljes mértékben igaza van !!! Amit Brossék csinálnak T.P -vel közösen, az EP képviselő úr bevonásával az megint egyenlő a nagy semmivel !!!!

Nem fog itt történni semmi csak, üres duma a levegőbe !!!!!

Erre a bizonyos döntésre amit mind annyian szeretnék hogy unión belül ne legyen hamis kínai méz, rendet kellene tenni saját országunkba a méz exportáló cégeknél  !!!
Arról senki sem ír pl hogy Magyarország milyen feltételekkel szállítana mézet Kínába ?
Nekem erről az a véleményem hogy sehogy sem fog !!!! Ez a nagy bejelentés amikor megtörtént, nekem mindjárt az jutott eszembe amikor néhai Dr Torgyán József földművelés  ügyi miniszter kijelentette hogy Mo. fog szállítani cseresznyét Chilébe ez akkor is viccnek hangzott !!!
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 19. 13:49 írta WENHARDTGY »

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1854 Dátum: 2017. December 19. 10:58 »
Távol Keletre eddig is ment valamennyi prémium minőségű méz és ezután is fog menni. A politikai kijelentések ezt nem nagyon befolyásolják. Ettől nem lesz se több, se kevesebb a kivitel.

Józan méhész tudja, hogy sajnos Magyarországon a politikusok kijelentéseinek 90 %-a szócséplés és jó ha 1 %-ban fejez ki valós politikai akaratot. A  méhészek között megszólaló politikusok sem szeretnek igazat mondani, hanem azt szeretik mondani, amit az egyszerű nép hallani akar.

Engem az zavar a legjobban, és ez késztet sértőnek tűnő igazságok kimondására, ha a méhészvezetők is politikus módjára beszélnek. És sajnos az OMME-ra 1984 óta ez a jellemző. Ez sajnos nem erősíti meg az érdekvédelmet, nem erősíti meg a méhészetnek a méreglobbival szembeni pozícióit. 1984 óta toporog a méhészeti érdekképviselet  egy helyben. Megalakulás óta semmit se haladt előrébb.

Lehet, hogy a többi mezőgazdasági ágazat képviselete se erős (pl a libások is szenvednek. Máig nem heverték ki azt a csapást, amit a MANCS segítségével a nyugati libások a mértek a magyarokra), de ez engem nem boldogít. Engem az boldogítana, ha olyan növénytermesztési technológiák terjednének el Magyarországon, ahol nem kell a mérgektől féltenünk a méheinket. Ahol nem kell a kisebbik rosszat keresnünk, ha szántóföldi kultúrákra kell kimennünk.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1855 Dátum: 2018. Január 01. 10:28 »
"Van kiút, hogy kicsit elmozduljunk a holtpontról?"

Az idei évre vitaindítónak nagyon megfelel ez a mondat.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1856 Dátum: 2018. Január 01. 11:44 »
Milyen a kinai kereskedő amikor vásárol?

Erről számolt be egy barátom. Két éven keresztül látogatta a méhészetét mire az első kamion mézet elvitte tőle. Jó árat fizetett, de csak prémium minőségű mézért.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1857 Dátum: 2018. Január 08. 10:22 »
Bizonyára arról lehet felismerni a mézet, ha megfelelő számú pollent tartalmaz bizonyos növényből.
 No, már most, ha azt vesszük, valószínű nem nagyon kell a kínaiaknak sem repce sem napraforgó méz.
Tehát megint jön az akác és a pollen száma. Mi viszont nagyon jól tudjuk, hogy a vegytiszta, szinte színtelen akác méz, mire kell. Ha valaki nem tudná, ez bizony azért kell, és azért ragaszkodnak a magas pollenszámhoz, mert ezt keverik hozzá, különböző vegyületekhez. Mert ha a méz beltartalmi, éllettani hatását nézzük, egyáltalán nem ártana, ha lenne benne, némi galagonya is. A piacnak többre is kellene értékelni az ilyen mézeket.
Mert mikor is keletkezik ilyen méz? Megfelelő területen, erdőben, akkor, ha a közelben a repcének nyoma sincs.
Ugyan is. A méhészek 90%-a, repcéről megy akácra. Úgy, hogy a repce meg az akác össze ér. Ez pedig már nem ugyan az, mint a galagonyás akác, némi erdei virágmézzel fűszerezve.

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1858 Dátum: 2018. Január 08. 11:04 »
Vivaldi!

A kínaiak fejlesztették ki mesterfokra a gyantakezelést, aminek két feladata van. A náluk divatos nagyon durva növényvédőszer használat, másrészt az enzimekkel bontott rizs szirup nyomainak eltüntetése. Következésképpen a kínai kereskedő pontosan tudja, hogy melyik a legjobb méz.

Igazad van, valószínűleg nem fog a kínai tőlünk sem repcét, sem napraforgót vásárolni, mert tudja, hogy abban mi ugyanott tartunk, ahol ők. Ha okosan vásárol és vizsgál, akkor a repce és napraforgó mézek esetében a gyantakezelést talán elkerülheti, de a szermaradványok szintje nem biztos, hogy elfogadható lesz számára.

A pollen összetétel és pollen százalék valóban irányadó a mézek fajta szerinti minősítésében. Ebben ma ott tartunk, hogy a felvásárlók meghatároznak egy minimum értéket, ami alatt nem fogadják el fajta méznek az adott fajtának, hanem csak vegyesbe.

De van a pollenen túl is olyan paraméter ami alkalmas lenne, de nem alkalmazzák.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1859 Dátum: 2018. Január 08. 11:35 »
Ezt írja Vivaldi:
" Mert ha a méz beltartalmi, éllettani hatását nézzük, egyáltalán nem ártana, ha lenne benne, némi galagonya is."
Ha így irtják a galagonyásokat, akkor úgy járunk vele mint a tisztesfűvel.
Csak a könyvekből fogunk olvasni róla.
A méz beltartalmi értékét valóban javítja, mert a galagonya a szív motorja!
Akik ráemelik a STIHL fűrészt, gondoljanak arra, hogy a gyógynövények koronázatlan királyát, az egyik legkiválóbb méhlegelőnket pusztítják.
A legmagasabb áron eladható méz, igazi elixír.
Csodálatos íze, zamata lenyűgöző.
Nagyernyei Attila