Sziasztok!
Mérgek nélküli mezőgazdálkodás...
A bio- vagy ökológiai termesztésnek is vannak segédanyagai, pl. bordói lé, kén, réz alapú egyéb szerek, ezek nagyjából egy vulkanikus környezetben is előfordulnak. Kőzetlisztek - zeolit, kvarcliszt, tufaőrlemények, gyógynövényes preparátumok, egyéb sokféle szelíd készítmény (régen ezeket a természetes áradás hozta, amikor még a Tisza árterülete többször annyi vizet tartalékolt nyárra is). Érlelt istálló trágya is, gilisztahumusz, komposzt. Tehát permetez a "biós" is, csak mással.
Ezek csodálatos életet hoznak a talajba. A talaj a növény gyomra.
Az embernek a beleiben baktériumflóra van, segíti az emésztést és tápanyag feltáródást.
A növényt jó kondícióban kell tartani, és akkor a kártevő is nehezen kezdi ki.
A természettől tanulni kell, megfigyelni.
A racionalista szemlélet ezt nem fogja igazán, csak nagyon nehezen megérteni.
A vegyszerek, gyógyszerek kikezdik az emésztő, felvevő flórát. Gyengeséget okoz. Minden ilyen gyengeségre van már szer...
Reklámja az olyan haszonnövénynek van, amelyhez jó sok vegyszert el lehet adni. Nézd az út menti gigaplakátokat.
Beltartalomra reklámoznak? nagy ritkán...
Középiskolás koromban a barátommal komposztot készítettünk otthon, növénytársítást próbáltunk ki, kertészkedtünk.
Magyarországon pár százalékos a biogazdálkodás aránya, Ausztriában kb.20%. Miért?
Személyesen is ismerek biogazdálkodókat. Ez külön szemlélet, aki ezt elkezdi, abban már sokminden letisztult és sokmindent megértett.
Nem kell a csúcshozamokat hajhászni, mert az mindig valami rovására megy. Nem kell Magyarországon sem többországnyi élelmiszert megtermelni.
Mert mi az ára? agrársivatagok, tikkasztó nyári kiégető hőség, mert nincsen vagy alig van egy hűs erdő, facsoport, kis patak. A több száz növény- és állatfaj helyén: kukorica, kalászos és repce, napraforgó túlnyomórészt.
Miskolc határában van például a méhesem közelében hatalmas szántó. Repce 2008-ban volt rajta utoljára, napraforgó 1-szer, ami semmit nem mézelt (agyagos világosbarn talaj), egyébként kalászos és kukorica. Alig bírják megművelni, mostanában is volt, hogy 3 traktor szántotta, persze nem MTZ...
mire való ez? főúttól vagy 2 méterre van a széle. Fasor, erdősáv semmi... ahhoz kultúra kéne. Esetleg nem telik rá annak a földnek a bevételéből, amelyet másoktól és mások rovására vettek el és folyamatosan gyengítik.
Még nem néztem meg a Darvas-féle előadást, de azt tudom, olvastam régebben, hogy a GMO kukorica a Bt génnel többszázszoros méregmennyiséget termel és nem használ semmilyen rovarnak. Mexikóban van pl. több száz hagyományos kukoricafajta, nemzeti kincsük is. És a szél csak viszi azt a GMO virágport... Ezek a GMO-s cégek ördögiek.
Nem várható el minden embertől, hogy megértse a biogazdálkodás jelentőségét.
Nekik így magyaráznám:
Ha vegyszeresen gazdálkodsz, akkor folyamatosan csökken a TŐKÉD.
Ha ökológiai-, vagy bio- módon, akkor folyamatosan nő a TŐKÉD.
TŐKE=élettered életképessége, virágzó jövője, talajod termékenysége, termékeid beltartalmi értéke.
Apropó: nikotin
ha természetes úton (vizes kivonat) állítják elő, nem biztos hogy olyan hamar rezisztencia alakul ki. Állítólag nagyon vigyázni kell vele.
Propolisznál megfigyelték, hogy nem alakít ki rezisztenciát baktériumoknál, mivel mindig változik az összetétele (Popravko).
Szintetikus molekulákra hamar kialakul rezisztencia, növényeknél is: pl. a glifozátra már megvannak a rezisztens gyomok, hiába szórja ki a gazda az előírt adag többszörösét az életet adó termőtalajra.
Üdv.: Attila