Neonikotinoidok

  • 1753 válasz
  • 772042 megtekintés
*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1620 Dátum: 2018. Október 03. 19:09 »
E
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 18:01 írta oszkár »

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1621 Dátum: 2018. Október 30. 12:49 »
Tartok tőle hogy nekik lesz igazuk, és a neok helyett alkalmazott brutálisabb védekezési módokkal még több bajunk lesz. Írta wr. Én épp az ellenkezőjét hallottam. Már nem hosszú lebomlású, hanem éppen gyorsan bomló kemikáliákat  alkalmaznak helyette. Úgy látom Te még nem kaptál eleget belőle, vagy más okból véded? A múltkor neo méhésztárs taglalta a hatásmechanizmusát, ha bekerül a szervezetbe elválaszthatatlanul kötődik, kumulálódik is - mi kell ettől agresszívabb hatás? Ráadásul a melegvérűekre is veszélyes. Nem elég...?

*

wr

  • *****
  • 890
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1622 Dátum: 2018. Október 30. 13:27 »
Én meg annyi mindent hallottam már...
Gondolom nem méhészkedtél a régi időkben, amikor egy gyors kis repce vegyszerezéstől marékszám hevertek a hullák a kijárók alatt. Na ezek az idők jönnek majd most vissza. És ahogy mondták, ezek gyorsan le is bomlanak, tehát mire kihívod a hatóságot, meg eljut a mintád a laborba, már le is bomlott a szer. De ne legyen igazam, és legyen minden szép és jó. Csak az ezzel a baj, hogy én már nem hiszek a mesékben.

*

Bicska

  • *****
  • 601
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1623 Dátum: 2018. Október 30. 13:43 »
Ne bánts WR-t! Abban is van potenciális veszély, hogy mivel, és hogyan valósul meg majd a növényvédelem, ha nem lesz neonikotinoid, netán csávázás. Valós, és jogos a félelme. Én is úgy gondolom, hogy a neonitkotinoid nekünk ellenség. Áldásos hatása szépen látszik Nyugat-Európában. Sok osztrák-német barátom van. Volt, aki innen gyufásdobozban szeretett volna tücsköt hazavinni, mert ott már nincs. Kérdezzétek meg Nagyernyei Attilát, mennyire lázba jött egy német filmes, amikor a méhészeténél poszméheket látott. Náluk az már nincs.

Úgy gondolom, mind egy hajóban ülünk. A méheinknek biztosan nem vitaminkúra a növényvédő szer. Egyik sem. A modern mezőgazdaság pedig elképzelhetetlen azok nélkül. És mi csak a méheket nézzük. De mi lesz az élővilággal? A rovarokkal-madarakkal-gerincesekkel. Milyen vizet fogunk inni húsz év múlva?

Van olyan méhészbarátom, aki nem tarja jónak, hogy kiállunk a neo-k ellen, mert neki igenis fontos a repce, amiről idén nem pergetett, vagy a napraforgó. Fél, hogy olyan vetőmagokat vetnek majd, ami önmegporzó, és méhtaszító. A kérdés szerintem továbbra is nyitott..

A MAGÁNVÉLEMÉNYEM az, hogy a neonikotinoidnak el kell tűnni.

Viszont szerintem senki sem sírna közülünk, ha nem lenne növényvédelem, mert anélkül is gyönyörűen termelne a mezőgazdaság. ;)


"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1624 Dátum: 2018. Október 30. 13:46 »
El sem tudod képzelni mennyi repce virágzást láttam már. Ha normálisan csinálták, nem volt elhullás. Használható szerekkel, alkonyatkor, csávázás nélkül, virágzás előtt stb. Azóta, hogy átminősítik a permetszereket veszélytelenné, éjjel-nappal permeteznek, mikrokapszulákat alkalmaznak, bármikor kárt tehetnek méheinkben. És sajnos nemcsak méheinkben. Majd küldök egy cikket a glifozát hatásairól, másképp fogod látni a vegyszereket.

*

neo

  • *****
  • 939
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1625 Dátum: 2018. Október 30. 14:47 »
Nekem olyan vízióim vannak, hogy abba az irányba mennek a dolgok, hogy lesz olyan, hogy repce-napraforgó termőtáj, ahol sem tücskök, sem poszméhek, sem méhek nem lesznek. Aztán lesznek természetvédelmi területek, ahol pedig nem lesz napraforgó meg repce. Ez azonban az európai földtulajdoni struktúrában nehezen elképzelhető. Az USA-ban inkább. Ésszerű támogatáspolitikával azonban áthidalható lenne. Támogatást csak a természetvédelmi területek 5 km-es röpkörzetében lehetne kapni, aki nem termelhet környezetkárosító módon. Ez azt is jelentené, hogy a méhállomány is töredéke lenne a jelenleginek. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezzel a növénytermesztés csak időt nyerne. Éppúgy veszélyezteti a fenntarthatóságot a növekvő tolerancia, mint a méheknél a Varroa ellenes szerek toleranciája a méhészeti tevékenységet. Ez a szisztéma csak akkor fenntartható, ha folyamatosan érkezne új szer az elhasználódók helyett. Na ez az ami a legnagyobb illúzió. A méhészeti ágazat összeomlása pusztán csak jelezni fogja a sokkal nagyobb katasztrófa eljövetelét, amikor már nem lehet megoldani a növényvédelmet sem. Soha nem szabad elfelejteni, hogy ha nem irtjuk ki a kórokozókat, akkor azok toleranciát fejlesztenek ki. A kezelés mindig ezeknek a toleráns egyedeknek a kiválogatását jelenti. A szelekciós nyomás egyenlő a kórokozó szaporodási rátájával, mert ebben az esetben tud csak mindkét oldal hosszú távon fennmaradni. Tehát mindig azon hányad marad életben, amelyik védekezni tud az adott szerszint ellen. Következésképpen a tolerancia elveszítéséhez annyiszor több időre van szükség, mint amekkora a szelekciós nyomás volt a kialakulás idején, hiszen itt ez nem érvényesül. Tehát atka esetén ez nagyjából százas nagyságrend. Vagyis a tolerancia elveszítéséhez százszor annyi időre van szükség, mint amennyi idő alatt kialakult. Hiszen itt nem érvényesül a kiválogatási effektus, hanem véletlenszerűen alakul ki a toleranciát elveszítő egyed, és ennek szaporodását semmi sem segíti. Ezt a hosszú időt egyetlen ágazat sem tudja kivárni. A wr által favorizált modell, hogy szinten kell tartani az atkaállományt, csak akkor működne, ha mindig egy szert használnánk, ötévente váltogatnánk, és ötszáz év múlva térnénk vissza ismét ennek használatára. Addig viszont ötévente új szert kellene bevetni. Tehát százféle szerre lenne szükség hozzá. Ez a növényvédelemre is igaz.

*

Bicska

  • *****
  • 601
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1626 Dátum: 2018. Október 30. 15:49 »
Az Isten ne adja azt a modellt, amit az írásod elején favorizálsz Neo!
Sajnos a szertoleranciáról írt véleményed könyörtelenül logikus és igaz. Azért mondom, hogy sajnos, mert jobb lenne, ha nem így lenne.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

Kitin

  • *****
  • 934
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1627 Dátum: 2018. Október 30. 17:15 »
A neo által belinkelt video-t tényleg nézze meg mindenki! A 6:00-11:00-ig terjedő rész is nagyon érdekes!!! Szépen, diplomatikusan van megfogalmazva. Várom a véleményetek a neonikotinoidok rovatban. Az EGÉSZET hallgassátok végig!
Bicska

Te Bicska!

Én már valamikor januárban feltettem ide ezt a videót, odaírtam nagy betűkkel, hogy nézzétek/ hallgassátok meg mit mond Tóth Péter 2014-ben/4 éve/.
Veszti a zöldre még korábban feltette.
Mennyi mindent írtatok azóta a témában és csak most jutottatok csak el odáig, hogy megnéztétek???

*

Kitin

  • *****
  • 934
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1628 Dátum: 2018. Október 30. 17:37 »
Inkább most már ideje lenne a vizsgálatok eredményeiről beszélgetni...

*

Bicska

  • *****
  • 601
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1629 Dátum: 2018. Október 30. 18:45 »
Hát Kitin! Én akkor sajnos nem vettem észre. Én SAJNOS nem főállású méhész vagyok, és mostanság sokszor elragad a munkám mindentől, amit szeretek. Őszintén szólva várom már, hogy ez a nagy őrület, ami a szakmám jellemzi, lecsengjen. Mentségemre szolgáljon, a témában nem igen írtam semmit.

És valóban! Engem is NAGYON érdekelnének az eredmények!!!
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1630 Dátum: 2018. Október 31. 11:39 »
HOGYAN TOVÁBB!!
Felháborító ez az egész mutatvány ,AMIÉRT még mindig itt tartunk!
Méhész újság novemberi szám 19. oldal pl: utolsó sor!
Komolyan ennyit tudtok ? A növényvédő szereket a nagyvilágban nem utólagosan szokták tesztelni ,hanem labor körülmények között ELŐZETESEN FORGALOMBA HOZATAL ELŐTT.
Felháborítónak tartom ,hogy a jelenleg is működő méhészeteket tekintjük folyamatosan és a jövőben is kísérleti nyúlnak. A magam nevében elutasítom és tiltakozom az egész ellen!
Itt nem kísérletezni kell ,hanem számon kérni  és ellenőrizni a mezőgazdasági termelők növényvédőszer felhasználását és magát a kijuttatás módját, idejét.
Felháborít az is ,hogy Jordán úr még mindig a "kákán a csomót " keresik nem pediglen érdemi előrevivő javaslatokat döntéseket hoz.
Urak ébresztő! Méhészkollégák mért nem csaptatok az asztalra?
Az Csányi Anti nagyszerű lehetőséget adott volna a kezetekbe de nem éltetek vele!
10 éven keresztül TSZ-ben dolgoztam, a növényvédős szakmérnök kollégánál egyértelmű volt, hogy a rovarölő szereket naplemente előtt 1 illetve 1/2 órával kezdték el kijuttatni.Akkor ez nem volt probléma. Most a parasztgazdáknak ez problémát jelent?
Nekünk meg pusztuljanak a méheink.
Részemről köszönöm Jordán úr és Tóth Péter úr,de a kísérletezésből és a méhpusztulásból mér nem kérek!
Remélem a méhészek hamarosan elzavarnak benneteket valami jobb vidékre!
Tisztelettel: Molnár Csabi

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1631 Dátum: 2018. Október 31. 13:09 »
Ugyan, ugyan...ejnye-bejnye! Nem szabad ilyen cúnyán beszélni a miniszter bácsikról, Na!
Nincsen semmi baj, mindenki nyugodjon le...majd lesz eredmény eccercsak. Addig nyugodtan fújjon, csávázzon, hempergessen mindenki mérgeket ahova csak akar.
Türelem emberek! Még csak 4hónap telt el a pusztulás óta...Egy pár év és minden kiderül!
Újabb 10-évre szakadunk le...

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1632 Dátum: 2018. Október 31. 13:17 »

Az Csányi Anti nagyszerű lehetőséget adott volna a kezetekbe de nem éltetek vele!


Tényleg:

...
Elsősorban Bross Péternek köszönhető ez a Nébih-es "helyszíni szemle",ahogy a Jordán úrral összehozott méhegészségügyi tárgyalás is.
B.Péterrel sokat beszélgetünk mit lehetne tenni az a jelenlegi áldatlan növényvédelem megváltoztatása érdekében,...

B.P.-nek sokat köszönhet a méhésztársadalom,
hihetetlenül neki való az érdekvédelmi munka.Ha nem ilyen összetételű lenne az elnökség,nem kerültek volna be a kákán is csomót találok,sokkal hatékonyabb lenne az OMME,Péter kvalitásai jobban érvényesülhetnének,nem kötné le az energiáit az állandó acsarkodás.(Péter abszolút elkötelezett híve mindenféle ökológiai tevékenységnek legyen az növény termelés vagy méh tenyésztés).Amit az a pár ember (törpe kisebbség) művel a hatalom az "kontroll nélküli kiskirályság" újbóli megszerzéséért az vérlázító!




Remélem a méhészek hamarosan elzavarnak benneteket valami jobb vidékre!


Kiket?

... és minden kiderül!
..

Írjuk át!  ... és mindenki derül.  ;D Nincs neo. A glifozát volt. Nem olvastok Ti eleget :o ;D Lekötik az elnök energiáit az acsarkodások. A törpe kisebbség volt  ::)

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1633 Dátum: 2018. Október 31. 13:52 »
Nem-nem! Nem a glifozát volt! A poloskák, meg harlekin katicák! Azok voltak, bizony!  :'(
Úgyhogy: STOP POLOS!

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1634 Dátum: 2018. Október 31. 14:03 »

..
Idézet
Nincs neo.
Tudom...már régen...