OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események

  • 1411 válasz
  • 442306 megtekintés
Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1035 Dátum: 2019. November 10. 09:43 »
Szándékosan nem szóltam hozzá a közgyűlés előtt.Nem tartozom azok közé akik Lacit sározzák, ellenkezőleg!
Nehéz indulatok nélkül hozzászólni, de ami felé angyalka vitte a témát nagyon nem tetszett. A közgyűlés rendben lezajlott, tiszteletben kell tartani a többség akaratát és a többség Lacit visszatapsolta.(?) Az egyesület nevével viszont nagy  bajom van. Ebben az alakulatban  semmi professzionális nincs az tuti! Kár ezt a nevet lefoglalni! Lehetnénk méhészek önszórakoztató egyesülete, de akár méhészek gittegylete is. Azért nem lépek mégsem ki, mert szeretem a társaságot, tényleg jó a csapat! De, hogy nem vagyunk a szakma elitje az holt biztos.. A szakmai érdekvédelmet azonnal törölni kéne az alapszabályunkból. Kérdésem. Hányan akarnak közülünk beleavatkozni az érdekvédelmi munkába? Senki. Viszont a többség azt szeretné, hogy valaki más védje meg az érdekeinket! Ezt a csapatot nagyon jól reprezentálja a profik elnöke, aki szerint minden oké, nincs válság még örül is, hogy kevesebb méhész lesz. Állítja, hogy az elmúlt években felhígult a szakma. Hát én nem hígítottam fel, ahhoz jó rég óta méhészkedek! Ennek ellenére kezdem belátni, hogy valami másba kell fognom, bármennyire is szeretem is ezt a szép szakmát és bármilyen nehéz is lesz egy új dolgot csinálnom. Szerintetek hányan gondolkodnak így nagy gyakorlattal rendelkező jó termelők? Óriási tévedés, hogy csak a férgese hull ki! A helyzet azért végzetesen rossz, mert a jók (profik) sem tudnak eredményesen méhészkedni, mert válságban van az ágazat.Ha öt éven belül nem lesz változás a jók nagy része is abba fogja hagyni! Nagy bajnak látom,  ha ezt egy profi elnök (aki egyelőre még) az OMME elnökségi tag nem látja tisztán.
Nem szeretem angyalka sértegetős stílusát, de abban igaza van, hogy Laci mindent elkövetett azért, hogy ő legyen ismét az elnök. Bizonyíték erre, hogy írt azonnal egy parázós levelet.Azt hiszi magáról ha ismét megválasztottuk, ezáltal ő most egy jelentőséggel bíró személy. Legtöbb jót azzal tenne az ágazatnak, és a valóban profi módom méhészkedőknek   ha lemondana, mert ilyen szemlélettel csak árt a szakmának. Ha ezt megtenné emberileg ismét fel tudnék rá nézni, de erre nem sok reményt látok.

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1036 Dátum: 2019. November 10. 11:59 »
Ennek ellenére kezdem belátni, hogy valami másba kell fognom, bármennyire is szeretem is ezt a szép szakmát és bármilyen nehéz is lesz egy új dolgot csinálnom. Szerintetek hányan gondolkodnak így nagy gyakorlattal rendelkező jó termelők? Óriási tévedés, hogy csak a férgese hull ki! A helyzet azért végzetesen rossz, mert a jók (profik) sem tudnak eredményesen méhészkedni, mert válságban van az ágazat.
Értékesítési problémák vannak, de tudomásom szerint a vegyest most is megveszik 530-550-ert. Válság akkor lesz ha abszolút nem veszik a mézet. Akkor majd mehekre sem lesz kereslet.
Az a profi aki ezeket az időket simán atveszeli.

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1037 Dátum: 2019. November 10. 12:44 »
Ismét azzal kezdem, hogy nem vagyok profi, de pink panther hozzászólásával nem értek egyet.
Az én szememben a profik olyan NAGY méhészek akik irányt mutatnak a szakmának, teljesítményük irigylésre méltó.
A profik a méhészetük méretéből adódóan olyan technológiát vagy technológiákat alkalmaznak, ami egy KISMÉHÉSZNEK nem szükséges. (Fiókos dobpergető, fedelező gépsor stb.)
A profik csak ebből élnek, emiatt az alacsony piaci árak sokkal jobban sújtják őket mint a kicsiket.
Sok KISMÉHÉSZNEK  a méhészkedés mellett munkahelyük is van, így nekik sem esik jól ha csökken a  bevételük, de éppen ők fogják simán átvészelni a válságot.
Tehát szerintem sok profi méhész (különösen akik az utóbbi években fejlesztettek)  nem vészeli át olyan zökkenőmentesen a jelenlegi helyzetet, mivel nekik a költségeik is sokkal nagyobbak.
Egyáltalán mit jelent, hogy valaki professzionális módon méhészkedik?
Egyértelmű, hogy a minél nagyobb bevétel mellett, minél kisebb legyen a kiadása, és ezt profi módon csinálja.
Szerintetek ez mostanság teljesül?
A mézár stagnál, vagy csökken, az egyéb költségek pedig egyre nőnek.
Nem irigylem őket.
Én jobban szeretek a Földön járni, és realitásoktól nem elrugaszkodva méhészkedni.
Nagyernyei Attila



Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1038 Dátum: 2019. November 10. 14:12 »
Hú de nem szeretem a mellébeszélést.

Én egyet értek pink panther hozzászólásával. Mert:

-Nem a méhészetben van válság, hanem FELTEHETŐLEG A MÉZKERESKEDELEM "EGYES" SZEGMENSEIBEN. Gondolom borult a bili egy két helyen, ahol nem kellett volna... 8) :o

- Ezért kellene MÉZET is vásárolni a rizsszirup mellé. Vagy CSAK MÉZET kellene vásárolni?  8)

- MÉZET csak NORMÁLIS ÁRON LEHETne venni. :o

- Igen ám, de akkor mindjárt nem kellene fejleszteni a mézfeldolgozó üzemeket, meg Mercedeseket  vásárolni   :-[ , mert nagy mértékben csökkenne a haszon ...

-Na ez az, ami nem menne! Inkább pánikot kell kelteni, meg hülyíteni a méhészeket, aztán ÜVEGGYÖNGYÖKÉRT ODAADJA A MÉZÉT NYOMORULT MÉHÉSZ ha sz.rni akar valamitől!

Az egészben legjobban a kínaiakat, dél-amerikaiakat meg mit tudom én még kiket sajnálok, akiket állandóan ba..tatnak az alacsony mézárak miatt.  Elképesztő, hogy mindig Őket hozzák fel indokként.Röhejes. Csodálom, hogy még nem indították el az atomrakétákat... ;D Leírom sokadjára, hogy miért:

EURÓPAI MEGRENDELÉSRE KÜLDIK A CUCCOT ! Nem csak úgy vaktában küldözgetik a hajókat a nagy világba.....

Röhejes módon (pl.:tüntetésekkel) akarják a méhészekkel megoldatni a "problémákat" a kiszerelők! Semmi köze nincs ehhez a méhészeknek, kizárólag szenvedő alanyai vagyunk az ő játékaiknak. Hozzáteszem,sajnos erről mi is tehetünk, de ezt majd később...

Ne a méhészeket rángassák, hanem üljenek le egymással, és beszéljék meg, hogy nem hoznak be több "okosságot". KÉSZ! Az import problémája meg van oldva!  :o :o

A belföldi cukrászok kiszűréséhez 1 db állami mézlaborra lenne szükség! Semmi többre! Jó,jó meg folyamatos ellenőrzésekre, de abban meg nem vagyunk rosszak  ;D .
Ezek után egyszerűen képtelenség volna, hogy hamisítvány kerüljön az üvegekbe!

Azt is elmondom, hogy hol bukik meg a fenti mutatvány:

A MÉHÉSZEKEN KÍVÜL SENKINEK NEM FŰZŐDIK HOZZÁ ÉRDEKE!

Ne ezért nem lehet szerintem válságról beszélni...
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 10. 14:15 írta Beeznisz »

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1039 Dátum: 2019. November 10. 15:18 »
2016 november 27-én Gödöllőn a méhész Kongresszuson  tartott előadást Etienne Bruneau a Copa- Cogeca Mézmunkacsoport elnöke. Ő mondta ott, hogy ha két éven belül nem oldódik meg  a mézhamisitás miatti, természetes mézek iránti  drasztikus kereslet és ár visszaesés, a saját piaccal nem rendelkező, hordós mézet előállító termelők két éven belül belebuknak vállalkozásukba.Ezt a helyzetet az előadó szerint csak a saját piaccal rendelkezők élik túl.
Azóta három év telt el jóslata sajnos beteljesedni látszik.Lépni kellene a hordós mézet előállítóknak, de legalább is közülük a legnagyobbaknak, egy közös, magyar tulajdonban álló, Németországban bejegyzett, a magyar méz feldolgozását végző mézcsomagoló értékesítő vállalkozás  létrehozására.Nehéz, nagyon nagyon nehéz ez a feladat de - véleményem szerint-  vagy megvalósítják ezt a profik, és ezzel saját piachoz jutnak, vagy ahogy a  Profi néven hozzászóló írta, a méhészet mellett vagy helyett másba kell belefogniuk.
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 10. 15:30 írta Malya Péter »

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1040 Dátum: 2019. November 10. 19:02 »
Profi te drága lélek! Te tényleg azt hiszed Bezzeg nem látja, hogy a mostani helyzet tönkre tesz olyan méhészeket mint te meg én. Most sem ébredtél fel amikor ezt le is írta? Dehogynem látja! Tudja és örül neki, sőt a haverjaival együtt meg is tesz mindent azért, hogy közülünk minél többen hagyják abba.
Nem veszed észre, hogy ő meg az istenük a homokháti öreg bölény van minden gáncsoskodás mögött! Lényegében mindketten piacos méhészek és nem érdekli őket a mi problémánk. Az meg kifejezetten jól jönne nekik, ha sokkal kevesebb jó méhészet lenne! Ezért ellenzik, hogy csökkentsék le a méz Áfát.
Ezért akarják, hogy húsz százalék fölötti akácpollen legyen kötelező az akácmézben. Stb. Azért, hogy te meg én ne tudjuk eladni a mézünket. Őket meg úgysem ellenőrzi senki.

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1041 Dátum: 2019. November 10. 19:08 »
" homokháti öreg bölény" ;D

Ez jó, erről magára is ismer?

Üdv. jani bátya

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1042 Dátum: 2019. November 11. 12:25 »
Szándékosan nem szóltam hozzá a közgyűlés előtt.Nem tartozom azok közé akik Lacit sározzák, ellenkezőleg!
Nehéz indulatok nélkül hozzászólni, de ami felé angyalka vitte a témát nagyon nem tetszett. A közgyűlés rendben lezajlott, tiszteletben kell tartani a többség akaratát és a többség Lacit visszatapsolta.(?) Az egyesület nevével viszont nagy  bajom van. Ebben az alakulatban  semmi professzionális nincs az tuti! Kár ezt a nevet lefoglalni! Lehetnénk méhészek önszórakoztató egyesülete, de akár méhészek gittegylete is. Azért nem lépek mégsem ki, mert szeretem a társaságot, tényleg jó a csapat! De, hogy nem vagyunk a szakma elitje az holt biztos.. A szakmai érdekvédelmet azonnal törölni kéne az alapszabályunkból. Kérdésem. Hányan akarnak közülünk beleavatkozni az érdekvédelmi munkába? Senki. Viszont a többség azt szeretné, hogy valaki más védje meg az érdekeinket! Ezt a csapatot nagyon jól reprezentálja a profik elnöke, aki szerint minden oké, nincs válság még örül is, hogy kevesebb méhész lesz. Állítja, hogy az elmúlt években felhígult a szakma. Hát én nem hígítottam fel, ahhoz jó rég óta méhészkedek! Ennek ellenére kezdem belátni, hogy valami másba kell fognom, bármennyire is szeretem is ezt a szép szakmát és bármilyen nehéz is lesz egy új dolgot csinálnom. Szerintetek hányan gondolkodnak így nagy gyakorlattal rendelkező jó termelők? Óriási tévedés, hogy csak a férgese hull ki! A helyzet azért végzetesen rossz, mert a jók (profik) sem tudnak eredményesen méhészkedni, mert válságban van az ágazat.Ha öt éven belül nem lesz változás a jók nagy része is abba fogja hagyni! Nagy bajnak látom,  ha ezt egy profi elnök (aki egyelőre még) az OMME elnökségi tag nem látja tisztán.
Nem szeretem angyalka sértegetős stílusát, de abban igaza van, hogy Laci mindent elkövetett azért, hogy ő legyen ismét az elnök. Bizonyíték erre, hogy írt azonnal egy parázós levelet.Azt hiszi magáról ha ismét megválasztottuk, ezáltal ő most egy jelentőséggel bíró személy. Legtöbb jót azzal tenne az ágazatnak, és a valóban profi módom méhészkedőknek   ha lemondana, mert ilyen szemlélettel csak árt a szakmának. Ha ezt megtenné emberileg ismét fel tudnék rá nézni, de erre nem sok reményt látok.

Kedves Profi!

Köszönjük az őszinte beszédet, s az "angyalkától" (s remélem Hordosmeztol is) való elhatárolódást.

A Közgyűlés tehát lezajlott, s a tényekből adódóan leszűrhető, hogy a Profiknál eredményes volt az immunizáló védőoltás a váltóláz ellen... Tényleg nehéz lehet indulatok nélkül ezt a csalódást tudomásul venni, de azt sem lehet letagadni, hogy eszerint annak az egyesületnek, mely ma Magyar Professzionális Méhészek Egyesületeként aposztrofálja magát, erre az irányvonalra van továbbra is szüksége.

Ha ettől eltérő igénye lenne a csapat egy részének, akkor annak sem lehet akadálya, hogy a váltólázasok különválva, új egyesületi keretek között, a számukra valódi értéket jelentő, az eddigitől eltérő érdekvédelmi munkát végezve találják meg az egyesületi lét új tartalmát és alakíthassák egyesülésük eddigitől eltérő létformáját. Egyedül egy korlátja lehet az új egyesület alapításának: Legalább tíz (10) tagnak kell azt megalapítania. Szerencsére nem csak természetes személyek, hanem jogi személyiséggel rendelkező társaságok is lehetnek alapítók (tagok), ám rossz hírem van Hordosmez számára: gazdasági céllal egyesületet alapítani nem lehet... Az sem biztos, hogy a tíz személy összejön, de ha mégis, kíváncsian várom, kik is hozzák létre az új egyesületet. Akkor lega lább a mostani kamunickek identifikálásához is közelebb juthat az, akit érdekel, ki sunyít mögöttük...

Gondolom nem kell mondanom, hogy a jelen szituáció a teljesen letisztult demokrácia kvintesszenciája, mely idegen nyelvi alapokban gyökerező kvintesszencia elnevezés lehet, hogy az általam ugyan kedvelt "mián" -amolyan népies, régies parasztosan  archaikus-  névutó(m) (ragtalan v. személyragos szó után, azzal együtt értve)  analógiájára szintén nem nyeri el Csányi Úr tetszését, ám vélelmem szerint jól megragadja a mondanivalóm lényegét: a világot alkotó négy alapelem mellett a mindent átható ötödik, leglényegesebb tényezőre utal, ami mindenek felett álló tényező, az "életerő", avagy más fogalommal a "szellemiség" lenne. A latin 'quinta essentia' (ötödik alapelem, ötödik létező) a quintus=ötödik és az essentia (lényeg, esszencia) szavak összeolvadásából keletkezett, ahol az essentia szógyöke az esse, sum (lenni, van) ige...

Anti nyelvére lefordítva: a demokrácia kvintesszenciája, azaz leglényegesebb része, e dolog legjava, rövid összefoglalása a többségi akarat hiánytalan érvényre jutásával egyenlő. Nos ez esetünkben azt jelenti, hogy a többség a bezzegi vonalat favorizálja továbbra is, mely irányvonalat lehet nem elfogadni, s ezen esetben az egyesülés eredeti céljának okafogytát belátva lehet távozni abból az egyesületből, melynek tagjai között, valójában tagjainak egy része, a taglétszám bizonyos kissebbségi hányada és a többségi hányad között megszűnt, oldódott az összekötő kapocs, a közös cél, mely érvényesítésének érdekében szövetkeztek, egyesültek. Értelemszerűen a távozó tagok semmi esetre sem a többségből kell kikerüljenek, hiszen a közös célokat, a fennmaradás konszenzusát nem ők rúgták fel, következésképpen az egyesület neve is az eredeti egyesületé kell maradjon, amíg az eredeti egyesület a jogfolytonosság letéteményese.

Furán venné ki magát, ha a régi elnököt posztján tartó egyszerű többség ezek után Alapszabályt módosítana (melyhez a Ptk szerint is kétharmados többség kellene), s kivenné az alapító célok közül az érdekvédelmi tevékenységet, valamint nevet is változtatna, belátva, hogy a kisebbségnek lenne szüksége a névre, hiszen a kisebbség kívánná folytatni az érdekvédelmi tevékenységet is, meghagyván a mulatozás, kirándulás és a közös "önszórakoztatás" (még szerencse, hogy Profink nem az "önkielégítés" kifejezést használta) lehetőségét az  elnököt és irányvonalat dühöngve váltani nem hajlandó többségnek.

Profi barátom!

Értem én, hogy villanymotor, ám azt még csak éppen kapiskálom, hogy "mi hajcsa"... Mondjuk végre meg kellene magyaráznia (ám jobb lenne előbb a lényeget megértenie), hogy mi a fene összefüggést lát a "professzionális méhészkedők csapata" és az "elit(csapat)" kifejezések között? Attól, hogy valaki megélhetési tevékenységet folytat, professzionális=hivatásos méhészkedést gyakorol, a szakma szabályait elsajátította, akár a szakmát mesterien űzi, attól még milyen indokkal aposztrofálja magát a szakma elitjének tagjaként? Az elit a mai szlengben : egy válogatott csoport, előkelő társaság, egy közösség színe-java, magasabb szintű vagy rangú kisebb csoport, jellemzői miatt kiemelve a többi közül (például szakmai, társadalmi vagy képzettségi szintje miatt), amely a méretéhez képest sokkal nagyobb befolyással, jelentőséggel rendelkezik, mint az átlag, melyből kiemelkedik (vagy kiemelték). Valójában és egyszerűbben mondva: az elit = kiváló, elsőrendű.

Nem hinném, hogy a professzionális méhészegyesület minden tagjára ráhúzható az a "kiváló, elsőrendű" mez, melyet Nagyernyei klubvezető és Takács-interpretátor oly szemléletesen körbejárt, mely alapján elitcsapatként lehetne tekinteni a teljes egyesületre. Nem lehet, az egyesület tagsága (mint minden populáció) nem homogén, statisztikai szempontból a tagság "egyedeinek teljesítménye" a természetes eloszlás mentén alakul, magyarán. az egyesület tagjai között vannak kis számban kiemelkedők, s vannak (szintén aránylag kis számban) erősen "lemaradók" is, a többség pedig a Gauss-görbével jellemezhető eloszlás- és sűrűségfüggvénnyel ábrázolható, azaz átlagos. Pontosan olyan ez, mint intelligenciával kapcsolatos statisztikai modell  https://mensa.hu/az-intelligencia-merese
A saját mentális állapotával kapcsolatos elemzéséhez nem tudok és nem is akarok kommentárokat fűzni, ha a méhészeti tevékenységet valóban "profi" módon képes űzni, akkor talpon marad, ha képtelen a hivatásszerű méhészkedésre, akkor tényleg jobb, ha más megélhetés után néz, s a méheket másodállásban vagy hobbi-szinten tartja, gondozza a jövőben.

Ezt a modellt -állításukkal ellentétben- nem kizárólag Bezzegnek köszönhetjük, ez a modell többek között Brosstól is származik, Bezzeg legfeljebb képes azonosulni a legvalószínűbb jövőképpel, melyet persze nem csak  Bross, hanem számtalan ellenfele és barátja is egyaránt felvállalt. nem "gonoszság" ez részéről, hanem akár tekinthető részéről a jelen idő mainstream irányvonalának elfogadásaként is. A Profi elnök és jelenleg elnökségi tag feltehetően még a Profi kamunick mögé bújó személynél is jobban látja mindezeket, de nehogy már számon kérje rajta, hogy miért az a véleménye a "válságról", amit őszintén leírt.
A szakmára, annak egyes résztvevőire irányuló váteszi (önbeteljesítő) jóslatának szépséghibája, hogy sajnos eme típusú jóslatok gyakorta beteljesítik önmagukat. Olyan ez, mint a "bevonzza a bajt" szindróma. A váteszi jóslat,  azaz „Az önbeteljesítő jóslat egy kezdetben hamis állítás, amely változást idéz elő a viselkedésben, és ez változás az eredeti, hamis állítást végül valóra váltja..." [Merton, Robert K.: Social Theory and Social Structure. New York: Free Press, 477. o. (1968)]
Engem ennek az egész "ágazati válságnak" a meghirdetése is arra a váteszi jóslatra emlékeztet, mely a  gazdasági recessziót vizionálja: az embereknek azt mondják, hogy a gazdaság teljesítménye hamarosan zuhanni kezd, ezért azok erősen spórolni kezdenek, hogy felkészüljenek az esetleges munkanélküliségre. Ez azonban oda vezet, hogy csökken a fogyasztás, ami által aztán létrejön a megjósolt (generált?) recesszió. 

A legjobban viszont egy hazai bankcsőd-generálásra emlékeztet az egész válsághiszti:  az embereknek azt mondták, hogy a bank csődbe juthat hamarosan. Ennek eredményeként rohantak a bankba, hogy visszaszerezzék a pénzüket. Mivel ez a kivét elég nagy mennyiségben történt, a bank csődbe is ment.  https://24.hu/tudomany/2011/02/28/ezrek-az-utcan-kitor-a-postabank-panik-1997/

A különbség talán annyi lehet, hogy a méhészeti ágazatot esetleg nem konszolidálja az állam, mert ha igaz az elemzés, mely szerint a mellékállású és hobbista méhészek méhállománya is képes biztosítani a beporzási szolgáltatást, akkor csak kidobott pénz lenne további pénzeket pumpálni az ágazatba.

A kereskedők továbbra is alacsony áron szerezhetnek be "európai" mézeket "Európából" is, és az sincs törvénybe foglalva, hogy csak a termelő mehet tönkre, kereskedő nem. Ahogy egykor Cserényi dr. éleslátóan fogalmazott: egy gazdasági tevékenység pályáját a gazdasági viszonyok, törvényszerűségek cövekelik ki, magyarán a túlszaporodott méhész- és méhállományt nem megkerülhető szabályozórendszerrel kell megpróbálni "normális mederbe" terelni, nem "infúzióval és lélegeztetőgéppel" kell életben tartani, hanem a tevékenységet  gazdasági alapokra kell helyezni (ha már gazdasági, jövedelemszerző az a tevékenység), s a gazdaság majd rendberakja, helyére teszi az ágazatot és annak szereplőit.

Ha nem lesz túl sok a hazai méz, s a megtermelt mézünket itthon el is fogyasztjuk, esetleg még behozatalra is szorulunk, az nem feltétlenül tragédia, a hazai keresleti piac esetében majd nem a kereskedők, hanem a termelők szabják meg az árakat (az esetlegesen behozott import-szutykot meg élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekkel kell itthon a helyére tenni).

Ha a termelő megkapja a terméke reális árát, akkor eldöntheti, hogy megéri-e neki a tevékenységet folytatni. Ha megéri, olyan nagyságrendben méhészkedik, amekkorát a fizetőképes kereslet mértékében képes gazdaságosan üzemeltetni. Ha kevés lesz a megporzó méh, akkor "begyűrűzik" hozzánk is a megporzási díj. Ha Amerikában megéri beporzásra "előállítani" méhcsaládokat, akkor egyszer még nálunk is megérheti...

Ha pedig valaki azt hiszi, hogy a Magyar Professzionális Méhészek Egyesülete, illetve annak elnöke az árlenyomó mézpiaci "válság" feloldásának letéteményese, akkor az a személy feltehetően abban is hisz, hogy Hófehérkének sikerült szűznek maradnia a Hét Törpénél folytatott háztartásbeli tevékenység során... Furcsa ez a a vak hit, s az is furcsa, hogy néhány kamunick milyen vehemenciával akarja továbbra is negligálni Bezzeget, érzelmi húrokat pengetve lemondásra inspirálva, s az elnökségi tagságból is "kivettetni" szándékozva.

Nem akarom elhinni, hogy ez a "váltóláz" már ne a következő tisztújítás kampányának lenne része, de annál nagyobb butaságot el se tudok képzelni, mint amivel most az egykori "Változás Csapatának" maradványai igyekeznek Brosst pozicionálni. A lehető legostobább dolog azokkal kikezdeni, azokat "kóstolgatni", akik potencionálisan sikeres kihívói lehetnek Brossnak, mert a sok csesztetés hatására esetleg tényleg "szolgálatba helyezik" magukat, s ahogy a közhangulatot érzékelem, nem is feltétlenül esélytelenül.

Az már tényleg csak bennem vetődik fel, hogy valamilyen átláthatatlan oknál fogva nem az érdekvédelmi szervezetünk első számú emberén, a jelenlegi elnökön kéri számon ez a pár "váltólázas" kamunick az érdekvédelmet, hanem azon a személyen, azokon a személyeken, akiket éppen a jelenlegi elnök tart távol az információktól, s a hatékony érdekvédelmi lehetőségek közeléből is...?

Lehet, hogy most még nem Bezzeg az első számú letéteményese a méhészeti ágazat "megmentésének"? Még egy kis csesztetés és reményeim szerint tavasztól akár már Ő is lehet. Meglátjuk, a mostani Profi egyesületi tisztújító választás akár egyféle "előválasztásként" is felfogható...

Ha pedig valóra válik, hogy egy kihívó nyer Brossal szemben, s a jelenleg "még elnökkel" szemben be is váltja a kampányban tett  ígéreteit, akkor viszont lehet kezdeni aggódni:






..................
Nem attól lesz a méz rossz,hogy bele keveredik pár százalék cukor etetés.Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani.Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb.Nem szerettem volna %-ot írni,mert belém álltok (egyébként mindegy mert így is úgy is nekem jöttök)de szerintem attól a méz lehet szuper jó ha van benne akár 10-20 % a cukorból.Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel szakmánkat hosszú távon kinyírja.A minél magasabb minőség fenntartásával van jövőnk.Többek között az Omme-nak és profi egyesületnek is már ebben a “cukor” kérdésben egyességre kellene jutnia,a 0 % tolerancia hülyeség.

..................

Csányi Antal
..................



Szóval az a probléma Bezzeg Lacival, hogy sem Profi-elnökként, sem OMME elnökségi tagként nem volt hajlandó a kompromisszumra, s nem támogatta azt a profi-egyesületi elemi igényt, hogy valami úton-módon próbálják legalizálni –mondjuk ki bátran- a kőkemény cukorszaporítással elkövetett mézhamisítást. Nekem legalábbis ez jön le az alábbi üzenetekből, melyek valamilyen oknál fogva mindig vissza-visszakanyarodnak az eredeti csányis üzenethez:
...............

Nem, kicsi edényke, Bezzeg nem az előbbit nyilatkozta, hanem az alábbit:

Tudjátok van egy barátom akinek a barátjának a barátja OMME vezetőségi tag.
Szóval Bross körbe küldött egy kérdést a szakma válságos helyzetével kapcsolatban.
Drága "profi" elnökünk ezt reagálta rá:
.............
Ami a legsürgetőbb faladatunk lenne, a mézhamisítás(hazai is!), és a eu-ba áramló hamis mézek elleni fellépés. De sajnos ez talán a legnehezebb is. Nem tudom egy újabb tüntetés lenne-e a megoldás? Tartok tőle az kevés.
Üdvözlettel:
            Bezzeg László"
           


Nos, lehet, hogy ezért van útban Bezzeg Profi elnökként? Netán ezért van útban elnökségi tagként is?  Netán Ő lenne az egyik akadálya az intézményesített mézhamisításnak? Ő lenne a kerékkötő, aki nem hajlandó Csányi Tónyi cukormézgyártó technológiáját a profik zászlajára tűzni?
Lassan olyan lesz ez a „bezzegtelenítő” szándékú intézményesített cukormézlegalizálási kampány, mint a Budapest Pride, vagy mint Hofi klasszikusában a homoszexualitás:  "Jó, hogy már nem üldözik őket, jó, hogy már jogaik is vannak, de azt azért nem várom meg, hogy KÖTELEZŐ legyen!"

Nos, jóérzésű méhész nem várja meg, hogy KÖTELEZŐ LEGYEN ez az irányvonal. Jóérzésű méhész –legyen professzionális, avagy hobbiméhész- nem szavazhat olyan elnökjelöltre, amilyet itt a sok névtelen, Csányi Tónyi-Nagyernyei mögé bújó vitéz kamunick sztárolni szeretne.

Értelemszerűen jóérzésű méhész –legyen profi, mellékállású vagy hobbista- nem szavaz olyan ideológusra, aki olyan ideológiával próbál hatalomra kerülni avagy „párttársát” hatalomra segíteni, mint a MGT-Brigádvezető. Ráadásul ismételten fel kell tenni a kérdést: Kedves Anti, mostanság hány méhcsalád után tetszenek OMME tagdíjat fizetni?
A választáshoz, választhatósághoz ui. törvény és Alapszabály-tisztelő tagnak kell lenni. Az Alapszabály viszont kimondja: a választhatóság feltétele a tagdíj fizetése, mely tagdíjnak szerves része a hivatalosan nyilvántartott méhcsaládok után fizetendő tagdíj-hányad…

No, ha netán Laci ülne az OMME elnöki székbe, akkor rajta is számon lehet majd kérni, hogy az általa legfontosabbként kiemelt külhoni és hazai mézhamisítás ellen milyen intézkedésekkel lépett fel... Nem hiszem, hogy az Ő elnöksége alatt ilyen "gyártási technológia" szó és hatósági vizsgálat nélkül maradna, mint amit a jó Takács úr üzeneteiben "helyretett" (magyarán. igyekezett elmaszatolni), s gondolom, az sem valószínű, hogy bármely más, új elnök elmenne "szakértő-tanúskodni" egy mézcsomagoló kontra élelmiszerbiztonsági hatóság bírósági vitájában... Bezzeg biztosan nem!

Hajrá Laci!

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1043 Dátum: 2019. November 16. 22:16 »
Ha a mai OMME Küldöttgyűlést egy szóval kéne jellemezni,...lesújtó.
Nem kell itt a szakmáról, a méhekről beszélni, jogászok, ügyvédek (vagy mit tudom én milyen jogi doktorok) vették át az irányítást.
Még az "M" betűs szavakat is kerülték, nehogy a méh szó kiessen a szájukon.
Dr.Soós Tibor ügyvéd szakmai érvelése az összeférhetetlenségről csapnivaló, ezt a két elnökségi "jogtudor" kifejtette.
Gyakorlatilag Dr.Soós nem jól értelmezi a jogszabályokat!
Már csak az a kérdésem, hogy miért fizetünk ezért a firkálmányért, ha az OMME-ban ülők mindent jobban tudnak?
Itt vannak közöttünk az ÁSZOK és mi külsősöknek fizetünk?
Érdekes, amikor az elmúlt ciklusban MI kifogásoltuk Dr.Soós munkáját, hogy nekünk estek.
Most akik Dr.Soós az OMME-ba hozták, azok kifogásolják a munkáját.
Változik a világ.
Ja választás lesz.
A szaktanácsadók teljesen beparáztak, hogy a rengeteg munkájukat nem becsüli meg senki, T.P. majdnem elsírta magát.
Megnyugtatta őket Dr.M.L. ha a régi galerire szavaznak, bizony 100.000 Ft-al megugrasztja a zsoldjukat.
Állítólag az adózási szabályok változtak, és ez így lesz rendben.
Dúl a kampány ezerrel ,ma az elnökségen belüli háború a tetőfokára hágott, sajnos ezt mi méhészek, és a méhek szívják meg.
Valamerre el kel dőlnie végre ennek a személyeskedő bosszúnak.
Az fog győzni aki a másikat jobban gyalázza, nagyobbat tud ütni rá?
Az ész érvek, a finom szakmaiság háttérbe került, az agresszió...kuss nektek ma erősebb volt.
Egy gusztustalan kampányra számítsatok, példa van előttünk, az önkormányzati választás.
Nincs mese, fel kell húzni a kesztyűt.

Nagyernyei Attila


Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1044 Dátum: 2019. November 16. 22:42 »
Attila!Nem ejtették ki az M-betűs szavakat?Lehet nem véletlenül,nehogy a Méheüsökre gondoljon bárki.Tehát szóba sem kerültek.Nehogy  osztani kelljen Nekik a tortából!Úgy látszik már megvan a helye annak ami még maradt.A Nemzeti program nem a méhészeké?Lesújtó.Meddig megy ez még?Ameddig a Méhészek hagyják.Ez ilyen egyszerű!

Illés Sándor

*

Bicska

  • *****
  • 601
Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1045 Dátum: 2019. November 17. 08:41 »
Tegnap minden alkalommal húztam egy strigulát, amikor a mélyen tisztelt elnökség egyik tagja a másikat szidja. 17 darabnál megálltam.
A küldöttek azt várják, hogy az elnökség "széles látókörű" legyen, a "szürkeállomány" összeadásával "kiérlelt" döntések szülessenek.

Olyan vehemenciával szidták egymást, hogy csak na! Látszik az összhang! 

Komolyra fordítva a szót, a gyűlés nagy része azzal ment el, hogy az OMME működésével foglalkoztunk, és vezetők, szaktanácsadók juttatásait tárgyaljuk. Illetve a pozíciók össze, vagy össze nem férhetőségét. Mivel ezek alapaszbály módosító javaslatok, így az elnök javaslatára  szavazások történtek, aminek a lényege, hogy a tavaszi küldöttgyűlésen, ahol a választások miatt nagy valószínűséggel meglesz a létszám, meg tudjuk szavazni a felvetéseket, ha most átmennek. Szavaztunk az elnökség létszámának esetleges csökkentéséről, arról, hogy OMME tisztséget betöltő embernek ne lehessen fél évnél hosszabb megbízási szerződése az OMME-val. Valamint szavaztunk az etikai és az ellenőrző bizottság létszámának csökkentéséről. Szavaztunk arról, hogy a választási ciklus 3, vagy 4 éves legyen. Illetve, hogy egy vezető az adott pozíciót legfeljebb csak két cikluson át tölthesse be.

A szavazások eredménye, hogy nem csökken az elnökség létszáma, az etikai bizottság létszáma nem csökken, az ellenőrző bizottság létszáma csökkenhet, a választások továbbra is 4 évente lesznek. A vezetők akárhány cikluson át lehetnek vezetők. Az "összeférhetetlenséget" nem vizsgáljuk. Ez volt a legszorosabb szavazás 70-72.

Ami számomra furcsa volt, hogy az egyik vezetőségi tag azt mondta, hogy 500 000 forintos illetményből 260 000 forint körüli összeg (a pontos számra, amit mondott nem emlékszem) marad. Ez KATÁS adózási formával biztosan nem így megy. Ott 400 000 forint feletti összeg marad. A lényeg, hogy szerinte ezért, illetve, mert jut rá 100 000 forinttal kell emelni. Nem bánom, de azt igen, hogy a méheü-sökről egy szó nem esett. Ők csak tegyék a dolgukat a végeken, 100 ft/ családért. Meg vannak fizetve! :)

A méhekről, méhészekről nem sok szó esett. A pozíciókról, pénzekről, újság, KFT, annál több...

Fel a fejjel méhészek! :)


"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1046 Dátum: 2019. November 17. 09:29 »
ÁVE!

Nagyon finomkodsz Bicska koma! Én úgy hallottam, hogy Tóth Péter úgy hisztizett tegnap, mint egy óvodás, hogy neki egzisztenciálisan nehéz döntés hogy szaki legyen, vagy elnökségi. Nehéz is lehet! Arról nem is beszélve, hogy neki bizony nem mindegy, hogy a névjegykártyáján az szerepel-e, hogy TÓTH PÉTER OMME ELNÖKSÉGI TAG és MÉHÉSZETI SZAKTANÁCSADÓ, vagy csak egyik Mert nem mindegy ám! Mert ha Ő azt leteszi valahova! Azon mindjárt látszik! Őt nem a kutya ......! Azt is vegyétek tudomásul, hogy ŐT! ŐT!!!! választották meg a LEGESLEGTÖBB szavazattal! Ehhez tartsátok magatokat kiskomáim! Mit képzeltek Ti ott a kaptárak mellett!!! Tessék szépen méhészkedni! Meg jan 31-ig beköhögni a tagdíjacskát! Mert aztán miől lesz kifizetve az 500-500 000 forintocska? No mármint az elnökségi és a szakis pénzecske. Méghogy ez álláshalmozás? EZ NEM ÁLLÁS!!! EZ JUTTATÁSHALMOZÁS pofikáim! Tudjuk!!! Nem sok marad belőle, mert az fránya adó elviszi! De legalább egy kis gesztus értékű összeg van, úgyis izzad örökké a sok munkától! Ki meri állítani, hogy ŐŐŐŐ nem dolgozik????

ÁVE!!!

Kedves proconsul! Okosan írj, trágárkodj, mert pihenőre teszlek!
Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 17. 09:33 írta Bicska »

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1047 Dátum: 2019. November 17. 10:16 »
Lassan el kellene gondolkodni az egyesület (OMME) szétválásán.Van már akkora vagyona, hogy két életképes országos méhészegyesület is kijönne belőle.Az Elnökség tagjai, megválasztásuk óta, nem tudnak egymással együtt dolgozni, nem is várható, hogy ez megváltozna.Két méhészegyesület esetén mindkettő lehetőséget kapna koncepciójának megvalósítására s nem mellékesen verseny lenne közöttük a méhészekért, a névjegy titulus problémák is a helyére kerülnének.

Itt olvasható az egyesületek szétválására vonatkozó eljárás.
https://birosag.hu/civil-eljarasok/hasznos-tudnivalok-az-egyes-eljarasokrol/egyesules-szetvalas#section-694

Szétválni pedig békében is lehet, a jelenlegi küldöttgyűlés szerintem. hamarosan fogékony lesz egy ilyen előterjesztés megszavazására.Mert ami most megy az tényleg nem normális, méhész és szakmaellenes.Ha nem szavazzák meg a küldöttek, továbbra is az acsarkodást, a jelenlegi helyzetet választják, ha viszont igen, mindkét irányvonal egymástól függetlenül szabadon dolgozhat a méhészekért, amit sokan és elég régóta várunk.
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 17. 10:29 írta Malya Péter »

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1048 Dátum: 2019. November 17. 15:30 »
Kedves Méhésztársak!
Kedves Malya Péter!

Kútba vizet hordani nem érdemes. Ezt mondta ki Malya Péter. Az elmúlt néhány évben az OMME elveszítette minden hitelességét. Ma már az OMME nem egyéb, mint a mézkereskedők érdeképviselte és a minisztérium egyik főosztálya, amit a minisztérium az EU-ból és a méhészek tagdíjaiból tart fenn.

Minden egyéb feladatra az OMME alkalmatlanná vált. Azokat a szép eszméket, amiért 1983-ban létrejött, megcsúfolta és kukába dobta, a méhészeti ágazatot pedig az 2016-17-18-19-ben az elmúlt 30 év legmélyebb válságába sodorta.

Van-e kiút ebből a válságból?

Igen van, és ebben kiemelt feladata lenne a Magyar Méhészek Érdekvédelmi SZövetségének (MAMÉSZ), de ehhez le kell válnia a méhészek érdekvédelmi munkájának a mézkereskedők védelméről és az egyesületnek is függetlennek kell lennie a minisztériumtól, és a minisztériummal valamint az ágazat többi képviselőjével egyenrangú félként kell tárgyalnia. Nem vállalhat a MAMÉSZ állami feladatot még olyan formában sem, hogy igazolásokat ad ki az NÉBIH helyett arról, hogy valóban méhész a méhész. Ez állami feladat, oldja meg a NÉBIH, van hozzá elégséges információja, jogosultsága és a teljes országot lefedő hivatali apparátusa.

Mi a feladata az MAMÉSZ-nek? No nem a minisztériumi és mézkereskedői talpakra ragadt mézek lenyalogatása. Tudjátok ti, hogy mi a feladata, nem írom ismét le, leírtam már nagyon sokszor. Nagy vonalakban minden értelmes méhész tudja, hogy mit is kéne tenni, de azon emberek száma, aki tudja is, hogyan lehet jó érdekvédelmi eredményeket elérni, nagyon-de-nagyon kevés.

Tudjuk például, hogy a méz ára addig nem fog emelkedni, amíg az innen-onnan érkező műgyantázott hamisítványokat ki nem söpörjük az európai piacról. Ezt tudjuk, de az érdekvédelmi munkához jelenleg mindenki úgy áll, hogy más is hozzáférjen és tevőlegesen senki nem tesz semmit. Pedig lehetne. A "mit kéne tenni és azt hogyan"-nak a módszertanát is leírtam már többször. Bross Péter is tudja, hogy mit kéne tenni, azt is tudja hogyan kéne csinálni. De Ő már fogott ember is, nincs meg a szervező képessége se, a bátorságban is erős hiányt szenved, ezért csak szónokolni tud, de cselekedni nem tud semmit. Ezt az elmúlt években többszörösen bebizonyította.

Ha van józan helyzetértékelő képessége Bross Péternek, akkor a jövő évi választásokon már nem indul el, (különben is azt ígérte 2016 telén, hogy csak egy ciklust vállal és azt is ingyen, bár ne vállalta volna) hiszen esélye sincs arra, hogy újra megválasszák. Nem hiszem, hogy szüksége lenne egy olyan választási verességre, mint amit Cserényi doktor elszenvedett a neonikotinoidos szavazása miatt. Egyébként Bross nem azért fog elbukni, mert megválasztása óta teljes mellszélességgel védte a mézkereskedők érdekét, hanem azért mert 2016 júliusától 2018 januárjáig a növényvédőszeres mérgezések ellen érdemi kezdeményezést nem tett és emiatt országosan kiterjedt méhpusztulás következett be 2 millió hektár tavaszi és nyári méhlegelőn.

Kedves Malya Péter!

Szerintem, ha Bross Péter nem indul a tisztújításon, akkor talán megspórolható lesz az OMME szétválása. De akkor is lényegesen át kell alakítsa az érdekvédelmi munkát az OMME, pl. a méhész igazolást a nemzeti programos támogatásokhoz át kell adja a NÉBIH-nek. Bízom benne, hogy más választott tisztségviselők valóban a méhészek érdekét fogják képviselni és eredményes érdekvédelmi munkát lesznek képesek végezni.

Isten áldjon és őrizzen meg benneteket!

u.i.: Még Csuja Lászlónak az OMME-ból való kizárásáról a Törvényszék nem döntött, tehát Csuja jelenleg nem tagja az OMME-nak, de szíve azért továbbra is méhész.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1049 Dátum: 2019. November 17. 18:12 »
Ha azt a kérdést tennénk fel, hogy jó döntés volt-e a 2016-os vezetőségválasztó küldöttgyűlésnek a jelenlegi összetételű elnökség megválasztása, egyértelmű nem a válasz. Az akkori választás előtt két csoport, a Bross Péter által jegyzett, és a Dr Mészáros László által jegyzett 11- 11 fős csoport jelentkezett be. A küldöttgyűlés mindkét csapatból választott be embereket, és az így kialakult új elnökség valójában sosem tudott egy csapattá alakulni a csoportok közötti ellentétek, az akkori választás óta megmaradtak.
Nyilvánvalóan mindkét oldalon jól képzett jó szaktudással rendelkező emberek vannak, de sajnos mindkét oldalon a csoporthűség a csoport lojalitás, a saját kapcsolati háló felülírja az együttműködési hajlandóságot amásik csoport tagjaival. Több az, ami a csoportokat elválasztja,  mint ami összeköti, és ez igen nagy baj.
Mi az, ami várható. Mindkét csoport újabb elnökjelölttel és újabb csapattagokkal fog előállni, természetesen mindkettő a magyar méhészet megmentése érdekében. A küldöttgyűlés megismételheti önmagát, oly módon, hogy megint mindkét táborból választ be embereket, ami az elmúlt négy év alapján, újabb négyéves a személyi és szervezeti érdekeket előtérbe helyező, és a méhész választói érdekeket kevésbé fontosnak tartó újabb négy évet eredményez.
Igenis érik az a küldöttgyűlési kérdés:
Akarja-e Ön azt, hogy az eddigi egy országos érdekképviseleti szervezet helyett, annak szétválásával két egymástól elkülönült a méhészérdekeket eltérő módon megjelenítő szervezet működjön.
Természetesen lehet erre nemet mondani, s ekkor valószínűleg marad a jelenlegi megosztottság. A küldöttgyűlésnek az elmúlt négy év nem volt elég, hogy a két tábort egy zászló az OMME zászlója alá terelje.
Külön- külön jobban boldogulnának, a verseny a választóknak, nekünk méhészeknek csak jót hozhatna.
Ne felejtsük el a két tábor tagjai nem csak szakmapolitikai nézeteik tekintetében ütköznek, nagyobbrészt emberileg sem jönnek ki egymással, egyszerűen azért, mert utálják egymást
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 17. 18:24 írta Malya Péter »