Méhek vs. növényvédelem

  • 1238 válasz
  • 370395 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1230 Dátum: 2020. December 15. 07:17 »
https://qubit.hu/2020/07/29/a-vadon-elo-mehek-hianya-veszelyezteti-az-egeszseges-elelmiszerek-eloallitasat

Lehet,hogy már feltette Valaki mert elég régi a cikk.
A vadon élő méhek hiánya,egyedszàmuk drasztikus csökkenése egyértelműen erősen bizonyítja milyen nagy bajban vannak méheink ezáltal bajban vagyunk mi méhészek is.

Csányi Antal


Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1231 Dátum: 2021. Január 20. 23:36 »
http://www.omme.hu/mentsuk-meg-a-meheket-es-a-gazdakat/

Európai polgári kezdeményezést írt az OMME alá.

A kezdeményezés lényege:
A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel;
A cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re;
A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon;
A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

MENTSÜK MEG A MÉHEKET ÉS A GAZDÁKAT!

Írjátok alá a petíciót.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2021. Január 21. 06:58 írta Csányi Antal »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1232 Dátum: 2021. Január 25. 11:48 »
Most került nyilvánosságra, hogy a Magyar Kormány talajvédelmi cselekvésvédelmi tervet fogadott el,melynek három fő célja van. Érdemes utánaolvasni!
Kicsit szkeptikus vagyok ezekkel a tervekkel,ugyanis nem látható az ellenőrzés útja-módja;útvonala.
A Környezetünk ügyében bízom az előrelépésben.Valójában egy más jellegű világot kellene építeni.A gazdagodás,a pénz, a hatalom utáni hajsza megette volna a jövőnket? Ami társadalmi szinten is látható,az ,hogy a társadalmi beszélgetés/egyeztetés mellőzve van . (jellemzően sokszor !)
Remélem nem jutunk oda , hogy  Murphy gondolatai az utókor esélyeiről valósak legyenek:"A tömegtermelés a sírásoknál is rentábilisabb,ezért föltalálták a háborákat,ás ajárványokat"

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1233 Dátum: 2021. Február 11. 11:03 »
https://greendex.hu/mehek-es-mergek/
Erről beszéltünk már rengeteget!
Nagyernyei Attila

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1234 Dátum: 2021. Február 11. 13:28 »
AZ a baj csak beszélünk róla 17 éve és a méhek meg még most is pusztulnak !!!!!!!

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1235 Dátum: 2021. Február 11. 18:09 »
Azért az egyre nagyobb nyomás, előbb-utóbb meghozza a hatást, szinte mindenhol. Bízzunk benne, hogy a mi esetünkben, előbb!

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1236 Dátum: 2021. Február 16. 07:28 »
A Facebookon olvastam:
„Levente Kámán  ·
Kedves méhész társak! Látom mindenkinek problémája van a mintákkal amiből nincs eredmény!Kérnék mindenkit akinek lehetősége és ideje engedi hallása a hangját valamilyen médiában.Hogy felfigyelnek ránk az emberek és a kormányunk is.Én mint méhegészségügyifelelős nagyot csalódtam ebben az egész rendszerben 2014 ben.Mikor egy méh mérgezés mintái elsemjutottak a laborba.Ne hadjuk hogy mindig a gazdáknak adjanak igazságot!Harcoljunk a vegyszerlobbi ellen!Az igazunk mellett!”
„János Hajdú
Na ezért nem leszek tovább ome tag…”

És egy idevágó cikk!
https://www.agrarszektor.hu/allat/rovarapokalipszis-kozeleg-megvan-mit-lehet-tenni-a-sulyos-mehvesz-ellen.27982.html?fbclid=IwAR2zXnepGIwT3haow0pwc-ytWyg3UJJ08vG2PaVgDcLI0siYaqMyEW2EZI0
Kiemelnék belőle egy mondatot!
"A szakember kiemelte, hogy 2018-tól az Európai Uniónak is van beporzó stratégiája, ennek fontos eleme, hogy Európa-szerte elinduljon a beporzó rovarok monitoringja."
Mi talán megelőztük az Európai Uniót?
A frászt!
Ami a cikkben van abból mi semmit nem hajtunk végre.
Ez egy káresemény utáni felmérés csupán ami nálunk van, és ez is megbukott.
Kínlódás az egész évi 30 millióból.
Nagyernyei Attila

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1237 Dátum: 2021. Február 16. 20:51 »
én ugyan igy jártam juliusi minta decemberben vizsgálva

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1238 Dátum: 2021. Február 23. 06:18 »
Most kaptam ezt a levelet.

Ökológiai gondolkodó
Ki a hibás abban, hogy hazánkban az európai átlagnál sokkal jobban pusztulnak a méhek?

A Magyar Természetvédők szövetsége most indított egy aláírásgyűjtést, hogy megállítsák ezt a folyamatot, érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy egy aláírás helyett mit tehetnénk értelmesen, a saját szintünkön. Ne álltassuk magunkat, hogy egy aláírással letudhatjuk ezzel kapcsolatos ökológiai felelősségünket!


Nem az a legnagyobb baj, hogy a háziméhek pusztulnak, hanem, hogy az összes beporzó rovar.

A méhpusztulásért alapvetően három dolog felel.

Az egyik a biodiverzitás és ezen belül a hazai virágos növények csökkenése. Ez ellen bárki tehet, aki nem a szépérzéke, hanem a virágpor termés miatt ültet virágokat. Válasszunk hagyományos, esetleg őshonos, nagy virágpor hozamú virágokat, akár a balkonra is és minél többfélét, hosszú virágzással.

Ahol nem használjuk valósan rekreációs célokra a pázsitot, ott alakítsunk ki inkább biodiverz ökológiai gyepet, vagy ökológiai virágszigeteket (következő számunkban írok ezekről).

A gyümölcsös alá ugyancsak tegyünk ökológiai gyepet.

Akinek kertje van, az ne gyep-tuja ökosivatagokat hozzon létre, ne betonozzon, aszfaltozzon, “kőmulcsozzon” és főként ne műfüvet terítsen, hanem ökológiai gyeppel takarja a talajt!

Az extrém méretű, monokultúrás, talajromboló gazdaságok megnevezhető urait pedig rá kell venni, hogy mondjanak le elképesztő profitjuk egy részéről és legalább a felvett uniós támogatások egy részét költsék arra, amire valójában kapják, a biodiverzitás megőrzésére.

Ahogy az esőerdőkkel rendelkező országokban (nemzetközi nyomásra) ki kell alakítani természetes utakat a vadállománynak a megmaradt erdőcsoportok között, úgy nálunk is ki kellene alakítani ilyen “virágfolyosókat” amelyeken az őshonos állatok közlekedhetnek, életben maradhatnak.

Másik bűn a természettel szemben, a rovarokra veszélyes növényvédő szerek használata. Itt is elsődleges hazánk agárurainak felelőssége. Ma a valóságban sokkal kevesebb ember kezében van a magyar földvagyon, mint a középkorban, ezért a döntés is kevesebb emberen múlik. Ők ahelyett, hogy csatlakoznának az uniós kezdeményezésekhez és gyorsítanák az emberre is veszélyes szerek kivonását, inkább minden fillért kizsigerelnek a magyar földből és körmük szakadtáig védelmezik ezeket a költségcsökkentő mérgeket.

Mielőtt azonban tüntetni mennénk, nézzünk körül a házunk táján és a szomszédainknál. Területre vetítve ugyanis a magyar lakosság hobbikerti szegmense sokkal több mérget használ el, kontroll nélkül, mint a nagyüzemi növénytermesztés. Gondolkodjunk el azon, hogy a Biogazdabolt és Biokiskert csapatán kívül szinte nem fognak olyan kertépítőt és karbantartót találni, akik nem egy alapos glialkás permetezéssel kezdik a munkát… Aki ma hazánkban biokertészkedésbe fog, annak legnagyobb akadályt a szomszédok permetfelhői okozzák. Ennek azonnal véget kellene vetni!

Harmadik pedig a nem növényvédelmi célú mérgek okozta rovarpusztulás…

Akár egyetlen szóban is összefoglalhatnám: SZUNYOGIRTÁS

Mindannyian részesei vagyunk és elhisszük (mert el akarjuk hinni), hogy a hatalom miattunk gyilkolja halomra hasznos rovarainkat, pedig ez hazugság!!!!!!!!!!!!!!!!!! A szunyogokat sokkal hatékonyabban lehet biológiai készítményekkel visszaszorítani, csak időben kellene elvégezni a kezeléseket. Ezek a bacillusok a lárvákat ölik meg ezért még kikelés előtt kell permetezni. Persze, ha a szunyog először nem csípi az állampolgárt, akkor nem érzi az önkormányzati politikusok munkáját, hogy kiirtják ezeket a fránya vérszívókat. A megelőzést nem veszi észre a lakosság. Követeljük ki!Kertbaráti üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

Ideje lenne nekünk méhészeknek keményebben,következetesebben fellépni a nagyüzemi méregszórás ellen.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2021. Február 23. 08:36 írta Csányi Antal »