Elfogtam egy levelet.
“Ökológiai gondolkodó
Miért egészségesebbek és finomabbak a biozöldségek-gyümölcsök?
Sokan azt hiszik, hogy ez csak egy kamu és a drágán mért biotermékek pont ugyanolyanok, mint a vegyszeres termesztésből származók. Igazi “magyar virtus”, a biogazdálkodókról ugyanolyan nyerészkedést feltételezni, mint a nagyüzemi kertészetek neppereiről.
Aki pedig saját maga, otthon biokertészkedik, azt sokszor nézik hóbortos csodabogárnak és azt hiszik, hogy csak beleképzeli, hogy a saját zöldsége finomabb és egészségesebb.
Pedig a valóságot, ma már a tudomány is bizonyítja.
A biokertészkedés két alappillére a nitrogén műtrágyák és a felszívódó, szintetikus növényvédő szerek használatának tilalma. A konvencionális gazdálkodók általában két szóval jellemzik a biogazálkodást: NEM LEHET.
Nagyjából 100 éve használunk egyre több és több kemikáliát a növénytermesztésben. Ez olyan hosszú idő, hogy a növénynemesítés ennek mentén teljesen átalakult egy évszázada. A nagyüzemi fajták értékmérői között az egységes, szép kinézet, a szállíthatóság, pultontarthatóság a legfontosabb.
A fogyasztók hiába igénylik a sokféle, finom ízű, lédús zöldséget, a nagyüzemi termelőnek a globális kereskedelemnek kell megfelelnie, ahol ezek a tulajdonságok kifejezetten hátrányosak. Az eltérő méretű és kinézetű termések, zöldfélék nehezen csomagolhatók és reklámozhatók. Az íz, nem definiálható és mérhető, legfeljebb a cukortartalom. A nagy víztartalom pedig hátrányos a szállíthatóságra. Ha figyelembe vesszük mindezt és, hogy a növényeket vegyszerekkel szinte mindentől meg lehet védeni, akkor beláthatjuk, hogy biotermesztésre más fajták kellenek. Ezeknél az egyik legfontosabb a jól működő immunrendszer. Egy önmagát védeni képes növény a kert teljes ökoszisztémáját is védi azzal, hogy nem ad táplálékot, azaz nem vonzza be a kártevőket és nem dúsulnak fel rajta különböző kórokozók.
A másik “láb”, a nitrogén műtrágyák a növényi sejtek víztartalmát úgy emelik meg, hogy maguk a szövetek vizesednek el. Ez persze a termés súlyát, tehát a bevételt növeli, viszont a növény ellenállóképességét romba dönti. Az ilyen intenzív, nagyüzemi növényeket valóban NEM LEHET mérgező növényvédő szerek nélkül termelni.
Nincsen “kicit bio”... a nitrogén műtrágyák, az intenzív növényfajták és a vetőmagok vegyszeres kezelése, nem teszi lehetővé a biotermesztést… vagy-vagy!
A biozöldségek-gyümölcsök sejtszintű víztartalma kisebb, a bennük levő szárazanyag mennyisége egységre vetítve sokkal nagyobb, így az íz- aromamanyagok, a vitaminok, ásványi anyagok is.
Műtrágyázás nélkül, természetes huminsavakban gazdag talajban a növények tápanyagellátása harmonikus, ők döntik el milyen tápanyagra van szükségük és azt veszik fel. Ez az oka, hogy az ilyen növények tápanyageloszlása sokkal jobb az ember számára.
A legérdekesebb azonban, hogy kiderült néhány rákellenes hatásáról ismert anyagról, hogy a növények stressz hatására termelik ezeket. A biotermesztésben arra törekszünk, hogy a növények saját ellenállóképességét növeljük, ez pedig együtt jár az olyan stresszhatásokkal, mint a kártevők, kórokozók hatása, vagy kisebb szárazság. Egyszóval, bár a termékek mennyiségét csökkentik, a külcsínyt rontják a biogazdálkodásban előforduló “károk”, a fogyasztók számára azonban ezek gyógyító anyagokat hoznak létre.
A vegyszermentes gazdálkodásból származó élelmiszerek tisztának tekinthetők, így időt adnak szervezetünknek az öntisztulásra, a bioélelmiszerek viszont akár gyógyító hatásúak is lehetnek szervezetünkre korunk szennyezett világában.
Kertbaráti üdvözlettel:
Székely Gyöngyvér
biogazdálkodási szaktanácsadó”
Gondolkodó!
Csányi Antal