Méhek vs. növényvédelem

 • 1240 válasz
 • 370612 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #30 Dátum: 2013. December 22. 22:33 »
Igazad van, Jani bátya! Csak hát utoljára bele nézhetnék,utána már ugysem. Majd csak a kővetkező évben. Tudom hogy nem szabad már mert felszakitom a zugolást. Alig várom a tavaszt, ujra zűmmőgnek a méhek.....   űdv.Antal

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #31 Dátum: 2013. December 23. 15:09 »
Jó kérdést tett fel Bferi a ződ fórumon: "hivatalosan" történt-e csávázószeres mérgezés Magyarországon?

Hivatalosan nem történt csávázószeres mérgezés, DE  a valóságban a 300 000 ha-ból legalább 100 000 ha repcén és a 600 000 ha-ból kb 200 000 ha napraforgó területen a csávázószer a kedvezőtlen termőhelyi adottságok és a sajátos időjárás együttes hatásaként mérgező nedveket bocsátott ki a virágzás időszakában. Továbbá ne felejtkezzünk el, hogy a 1,5 millió ha kukoricára is jártak a méhek nemcsak a virágporért, hanem a hajnali nedvességcsöppekért is.

Minél aszályosabb a méhlegelő, annál valószínűbb, hogy a méhcsalád az életfontosságú vizet a mérgezett növénykultúrákról gyűjtötte.

Ma Magyarországon nincs olyan méhészet, aminek 5 km-es körzetében ne lenne olyan mezőgazdasági terület, ahol ne használtak volna rovarirtószert.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #32 Dátum: 2014. Január 04. 06:11 »
Ezt a szomszédban találtam, és ide hoztam.

http://www.agraroldal.hu/cruiser-350-fs-novenyvedoszer.html
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #33 Dátum: 2014. Január 11. 22:43 »
Gödöllői Méhészegyesület mai gyűlésén előadást tartottam "őszintén a csávázószerekről címmel. Díszvendégek is voltak, Fekete József alelnök, Tóth Péter monitoron vezető. Nem mondom, hogy a csilláron is lógtak, de nagyon sokan voltak. Szép prezentációval készültem, de a félidőnél a számítógép lefagyott, ezért élőszóban folytattam. így nyílván kevesebbet mondtam el a tervezettnél, de azt viszont jobban kifejtettem.
Meglepően mérsékelten reagált Tóth Péter is. A vita végén ajánlottam, hogy egymás fujjolása helyett inkább csináljunk közösen vizsgálati tervet.
Az előadásom vázlata fenn van a www.prezi. com weboldalon.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #34 Dátum: 2014. Január 28. 08:19 »
A 2014. január 1.-én életbe lépett Növényvédelmi Cselekvési Terv megismertetése el van hallgatva a közvélemény elől mi méhészek sérelmére, a jogalkotó szándéka az hogy a Növényorvosi Kamara feladata a tájékoztatás.

Eltelt közel 1 hónap a Növényorvosi Kamara a hallgatás és az ellenkampány mellett döntött, a jelenlegi OMME vezetése hallgatásával cinkosává válik ennek a lobbyérdeknek.

Nemhogy az OMME lobbyzna, még eszköz az ellenfél kezében.

Ezt aztán nevezem!!
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 28. 09:36 írta Tóth Zoltán »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #35 Dátum: 2014. Január 28. 08:49 »
Innen indulunk gyerekek, ez a kiindulási pont.

De higgyétek el még innen is lehet fordítani!

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #36 Dátum: 2014. Február 09. 22:12 »
A növényvédőszeres mérgezések gyanújának kivizsgálására van egy elfogadott eljárásrend.
Ha ezen eljárásrend szerint történik a mintavétel és a laborvizsgálat, akkor a költségek az államot terhelik.

Nem értem, hogy mit is vizsgál a Tóth Péter az OMME nevében a Nemzeti Program évi 20 millió Ft-jából?

Ugyanis a hatósági mintavétel során két lepecsételt és erősen hűtött minta készül.
Az egyiket küldik méhegészségügyi vizsgálatra a Tábornok utcába, a másik mintát pedig a növényvédőszer vizsgálatára a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás velencei laboratóriumába.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #37 Dátum: 2014. Február 12. 11:14 »

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #38 Dátum: 2014. Április 02. 22:07 »
Ma voltam tárgyalni a NÉBIH Budaörsi úti központjában, a hajdani MÉM NAK épületében. Számomra nagyon megtisztelő volt, hogy az intézményt vezető Jordán László igazgató és kb 10 munkatársa (főosztályvezetők, osztályvezetők) fogadott. Közel 2 órás részletes szakmai tárgyalást folytattunk a mintavételezés kérdésköréről. Természetesen szóba kerültek szakmapolitikai kérdések is, de ezeknél mindig jeleztem, hogy "ez már politika" és ezekbe részleteibe lehetőleg ne menjünk bele, mert akkor az általam írásban vitt szakmai javaslatot nem tudjuk végigbeszélni. A 2 órás konzultáció után több munkatárs is meghívott személyes beszélgetésre és ezek még három órát kitettek.

A javaslataim egy részét valószínűleg be tudják építeni a jelenlegi eljárásrendjükbe, de nyílván nem mindet. Ennek oka - ahogy érzékeltem - egyrészt a hatósági jogkör, másrészt a költségkeretek szűkössége, harmadrészt a szervezet nagyságából adódó szervezési feladatok nehézsége miatt.

Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy dr. Mészáros László azon kijelentése, hogy a méhmérgezések ügye nem OMME feladat, hamis. Többször hivatkoztak a NÉBIH munkatársai az OMME-val történt egyeztetésekre, azok nehézségeire, ellentmondásosságára. Tehát igenis a NÉBIH kéri, várja és kapja is a véleményeket az OMME-től. Tehát a méhmérgezések ügye OMME ügy is.

Nagyon megdöbbentek a NÉBIH jelenlevő munkatársai azon, hogy bár ott van 50 millió Ft gyakorlati kutatásra fordítható pénzeszköz az OMME kezében, de többször hangoztatja az OMME vezérkar, hogy méhmérgezési kutatásokra nem hajlandó áldozni, ilyen témajavaslatot nem hajlandó beterjeszteni a minisztérium felé. Jordán László munkatársai kijelentették, hogy ők nem kutatóintézet, csak ameddig kompetenciájuk terjed, addig nyújtózhatnak. Ezt tökéletesen megértem. Mondtam nekik, hogy azért kerestem fel őket, mert az OMME vezérkara, mindig arra hivatkozik, hogy Csuja menjen a NÉBIH-hez, mert ők a kompetensek ebben a kérdésben. Hát voltam. Nem mondhatja senki, hogy nem fogadtam meg a tanácsot.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #39 Dátum: 2014. Április 03. 22:44 »
A hatályos, Magyar Méhészeti Nemzeti Programról szóló, 118/2013. (XII. 16.) VM rendelet 25.§ (2). bekezdése egyértelműen rendelkezik: Az alkalmazott kutatás támogatása (1) bekezdés alatti program támogatását az OMME igényelheti. Ennek megfelelően az OMME költségvetésébe kerül ez az 50 millió forint.

Az OMME 2014. évről szóló pénzügyi terve ezek alapján nagyon helyesen költségvetési tételként is kezeli az igényelhető összeget. Azonban a költségvetési tétel céljának meghatározása a Küldöttgyűlés kizárólagos hatásköre. Ebből következően az IB ennek az összegnek a „szétosztásáról” nem dönthet, csak javaslatot tehet arra a Küldöttgyűlés számára. Tehát a Küldöttgyűlés dönt abban a kérdésben, hogy milyen célra kívánja fordítani a kutatásra biztosított összeget. 
« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 03. 23:06 írta Litterae »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #40 Dátum: 2014. Április 04. 10:38 »

Kedves Méhésztársak!

Idemásolom a kormany.hu-ról a vonatkozó paragrafust.

20. Alkalmazott kutatás támogatása
25. § (1) A 2.§ (2) bekezdés f) pont fc) és fd) alpontja szerinti támogatás a mézelő növények mézelésének vizsgálatához, a mézek jellemző profiljának meghatározásához, méhanyák teljesítmény vizsgálatához, méhészeti tárgyú kutatásokhoz, szakmai tanulmányok és diplomamunkák támogatásához és a kutatáshoz szükséges méhcsaládok beállításához vehető igénybe. A kutatási tervet az OMME készíti el, melyet az agrárpolitikáért felelős miniszter hagy jóvá. Az OMME az eredményeket legkésőbb a következő végrehajtási év december 31-ig a honlapján köteles közzétenni, illetve az eredményekről ágazati szakmai lapban összefoglalót megjelentetni. A támogatás keretösszege az I-III. időszakban legfeljebb 165 400 euró/végrehajtási év.
(2) Az alkalmazott kutatás támogatása (1) bekezdés alatti program támogatását az OMME igényelheti.
(3) Kifizetési kérelem az I-III. időszakban végrehajtási évenként több alkalommal is benyújtható. Amennyiben egy adott végrehajtási évben az eredmények közzétételéhez kapcsolódó számla teljesítési dátuma a következő végrehajtási időszakra esik, úgy ezen költség elszámolható az adott évi alkalmazott kutatás vizsgálatot követő végrehajtási időszakban.
(4) Alkalmazott kutatás támogatása címszó alatt kizárólag a következő költségek támogathatók:
a) előzetes vizsgálati/kutatási terv alapján az OMME által elfogadott kutatási beszámoló alapján kiállított számla;
b) méhcsaládok vásárlásáról kiállított számla, vagy adás-vételi szerződés.
(5) Szakmai tanulmányok és diplomamunkák támogatásának feltételei:
a) az OMME honlapján meghirdetett felhívás alapján előzetesen elfogadott témák támogathatók.
b) szakmai tanulmányonként, diplomamunkánként a szakmai bíráló bizottság utólagos értékelés alapján 100 000- 500 000 forintig támogatható.
(6) Az alkalmazott kutatás támogatása jogcím esetén benyújtandó kifizetési kérelemhez csatolni kell:
a) a kérelem alapjául szolgáló kutatást végző által az OMME nevére és címére kiállított számla, valamint az ellenérték megtérítését igazoló bizonylatok  másolati példányait, megbízás esetén a megbízási szerződés másolati példányát, a bérkifizetési lista, valamint az adott évben szerzett jövedelmek számfejtésének módjáról tett nyilatkozat másolati példányát, továbbá a bérkifizetési lista alapján történő kifizetés megtörténtét igazoló bizonylat másolati példányát,
b) az OMME-val az alkalmazott kutatás támogatása tárgyában kötött szerződés másolati példányát,
c) az előzetesen az OMME részére benyújtott kutatási terv másolati példányát,
d az agrárpolitikáért felelős miniszter által jóváhagyott kutatási tervről kiállított igazolást,a,
e) az OMME által elfogadott kutatási beszámoló másolati példányát,
f) az eredmények közzétételéről szóló tájékoztatást,
g) méhcsaládok vásárlásáról kiállított számla, vagy adás-vételi szerződés másolatát,
h) a szakmai bíráló bizottság döntésének írásos indoklását,
i) azon szakmai kiadványt, amelyben az eredményeket közzétették.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #41 Dátum: 2014. Április 04. 12:48 »
Végül is, aki el akarta olvasni a rendeletet, az nem várt eddig, de ha idemásoltad 25.§-t, akkor a mellé szükséges lett volna bemásolni a 2.§-t is, mert arra hivatkozik az általad idézett szakasz. Én most már nem másolom ide, a hivatkozott rendeletben elérhető.

Ami viszont egyesületi kompetencia, hogy „szakmai bíráló bizottságot” kell alakítani az alkalmazott kutatások értékelésére. Az Alapszabály az „eseti” bizottságok megalakítását az OV hatáskörében sorolja. Amennyiben az OV döntött  erről a bizottságról -nem emlékszem ilyenre-, akkor tárgytalan az észrevétel, ha pedig elmulasztotta, akkor a Küldöttgyűlésnek lehetősége van ezt pótolni, és szakmailag képzett tagokból felállíthatja ezt a bizottságot. Így késedelem nélkül el lehet indítani a programokat.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #42 Dátum: 2014. Április 04. 13:38 »
Tehát az Intéző Bizottság által felállított eseti bizottság, ami áll Fáskerti Lászlóból, Egyed Árpádról, (egyik sem tudományos szakember) Cserényi Péterből és talán, de ez nem biztos, hogy meg lett szavazva, Tóth Péterből, egy alapszabály ellenesen felállított bizottság.

No ez is nagyon tetszeni fog az ügyészségnek, hogy 50 millió Ft-ról akar dönteni egy olyan "bizottság", ami nem legálisan lett megválasztva. Hogy ezek után a VM miniszter nem fogja elfogadni Fáskerti úr féle bizottság javaslatát, annak nagy valószínűséget adok. És szerintem a Tantó Sándor főosztályvezető úr be sem terjeszt egy szabályellenesen megszületett OMME döntést a saját minisztere elé. Neki is drága a széke és ennyiért neki nem ér meg kockáztatni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #43 Dátum: 2014. Április 04. 18:22 »
Ha ez így igaz, mint ahogy Geddekas leírta,/január 15.-ei hozzászólásában említette az IB ülés beszámolóban/ hogy létezik ez a bizottság, akkor a Litterae által említettek szerint ez szabálytalan. Tudomásom szerint a legutóbbi két OV-n nem történt ezirányú szavazás. Tehát tisztelt Elemér méhész akkor ez is egy újabb bizonyíték a másik topikban pár napja írottakhoz.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2014. Április 04. 18:35 írta jani bátya »

*

kiskakas

 • *****
 • 3201
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #44 Dátum: 2014. Április 04. 22:12 »
QUQURIQ!


Hiba, hiba hátán!!! :o
Etetés, etetés hátán!
Ön fényezés, Önfényezés hátán! :-X
Nos, ezek a "MI vezetőink"
Na, de mit akarunk?
Nem mi választottuk magunknak?
Együk meg, amit főztünk magunknak, mondta a néhai Nagymamám!

A realista Kiskakas!