Méhek vs. növényvédelem

  • 1264 válasz
  • 376550 megtekintés
*

wr

  • *****
  • 655
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1260 Dátum: 2021. Április 05. 14:11 »
Van gond, de:
1. a méhészek ezt úgysem tudják megoldani ha a fejük tetejére állnak akkor sem
2. én úgy látom, hogy ahogy a természetben a legtöbb dolog úgy ez is meg fog oldódni magától. A gazdák egyre kevesebben és egyre kevesebb repcét vetettek már idén is (nálam nincs is a közelben), mert nekik a csávázás hiánya a nagy gond, több alkalommal kell permetezni ráadásul olyan szerrel ami kifejezetten veszélyes a méhekre (is) ezért a hátuk közepére sem kívánják már a repcével kapcsolatos macerákat.
A mostani védekezéssel nem lenne gond, ha betartanák az előírásokat de nem fogják, mert nekem személyesen mondta az egyik gazda, hogy ő bizony nem fog este meg éjszaka permetezni. Nem is teszik, kivonulnak fényes nappal a rovarölő szerekkel és hullik minden amit elér.
Ezt hozta az emberi társadalom "fejlődése". Régen azt sem tudták mi az a krumpli(kolorádó)bogár, ma meg nem lehet leszedni őket a növényről. A covid se söpört volna végig az egész bolygón ilyen gyorsan, ha nem hurcolták volna szanaszét pillanatok alatt repülőkkel meg hajókkal.
De ugyanezt szépen nyomon lehetett követni a méhészeti ágazatban is, amikor még gyerek voltam, alig volt méhész itt ott, azt se tudták mi az hogy vándorlás, de nem is volt gondjuk sem az atkával sem a nozémával se semmivel, mert nem vitte oda nekik senki, és ők sem mentek érte sehova.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1261 Dátum: 2021. Április 05. 19:46 »
Látod ezt most eltaláltad!
"1. a méhészek ezt úgysem tudják megoldani ha a fejük tetejére állnak akkor sem."
Nem is nekünk kell.
Erre van kitalálva a monitoring az OMME-ban amire súlyos 100 milliók lettek elköltve, és 15 éve semmi előrelépés.
Erről beszélek.
Akkor ez olyan egyszerű mint a teniszben....szerva itt, csere ott.
Nagyernyei Attila

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1262 Dátum: 2021. Április 05. 20:58 »
wr.
A tavaszi aszály ami már pár éve rendszeres, önmagában is megpecsételi a repce sorsát.
A hónapok óta egy rendes esőt nem látó térdig érő repcében 30 fokban, hiába buddog a hidas trakival éjjel nappal, halottnak a puszi.
Ez megy évek óta.
Nem baj ott rohadjon meg, sose legyen többet. Igaz adott amikor adott, de hogy már az egész ország ettől a szartól virított az már túlzás volt, oda is baszott mindennek.
Üdv:robi

*

wr

  • *****
  • 655
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1263 Dátum: 2021. Április 06. 10:01 »
Szárazság is van, hetek óta viszi a szél a port a kertben mintha sivatag lenne, meg lesz is, mivel az emberi tevékenységnek köszönhetően megváltoztak az óceáni áramlatok amik javarészt az időjárásunkat is befolyásolták. Telente nincs már hó, az egész március szeles volt de elképesztően, szárazság van, az időjárás szélsőséges, a gyümölcsök virágzásakor rendszeresen fagyok vannak stb.
Nem lenne baj a repcével mert egyébként óriási legelőt biztosítana a méheknek, csak hát, azt se nekünk vetik, a gazdának meg nem megengedhető hogy 20-30%-kal (vagy többel) kevesebb legyen a termés, mert akkor nem tudja megvenni a 60 milliós traktor helyett a 80 milliósat.
Hogy közben a természet meg kipusztul az a kutyát nem érdekli, majd eljön az idő amikor érdekelni fogja csak addigra már késő lesz, és akkor a hajára kenheti a hasznot is meg a traktorjait is, mert ennie sem lesz majd mit.
Mert az ember emberi léptékben gondolkodik, ma legyen minél több, hogy holnap vagy 10 év múlva is lesz-e még valami az ma nem érdekli, meg holnap se, mert holnap újra ma lesz.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1264 Dátum: 2021. Április 06. 13:52 »
Nem abból veszik a trakit, agyon vannak támogatva.
Mára már látványos az aránytalanság, ideje elengedni a kezüket.
Üdv:robi