Méhek vs. növényvédelem

  • 1401 válasz
  • 563777 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1035 Dátum: 2019. Január 26. 23:32 »
Oszkár!

Menjél ígyál egy pohár jó bort,utána olvasd már el mit,miket írtam.
Ha utána is úgy érzed bármi rosszat is,bántot írtam megkövezem magam és hamut szórok a hajamra.
Semmi rosszat nem kívánok Neked.
Sőt!Nehézséget a kaptárjaidba.
Ne legyen már üldözési mániád.
Ha lehagysz egy nem szót a mondat elejéről,más lesz a jelentése!
Mégegyszer:”Nem a méhészet iránti szereteted,méhészeti tudásod vonom kétségbe”.

Sajnos nem fogod elkerülni a SZÁNTÓKON a mérgezéseket.,ahogy le is írtad,Neked is volt már mérgezésed.
A tendencia rendkívül rossz irányba mutat,egyre több és több a méhpusztulás országosan,a mai növényvédelemnek nevezet természetpusztításnak köszönhetően.
Tenni kellene valamit,hogy ne így legyen.
Kellene tudnunk,melyek a mai technológiák közül azok,ami a beporzó rovarokat nem károsíja.

Nem tudom megmondani mit tegyél Te a gyilkos vegyszerezések ellen,de ha mindenki nem teszi meg a lehető legtöbbet,biztos kinyírják
az összes megporzó rovart,ezáltal minket is méhészeket.
Neked kell megtalálnod azt,hogy mit tehetsz ez ellen.

A magyar mez.gaz.gazdálkodó ingyen kapja a megporzást,azt gondolja ez megjár Neki.Majd ha nem lenne,nem lesz még házi méh sem,elő fogja venni a “tamtam” dobot és veri majd mint az állat.Ennek ellenére nem Ők a hibásak,hanem aki a kezükbe adja,a gyártó és az engedélyező.
Nem tudják mit tesznek,nem hiszik még ma sem el,milyen óriási a kár,
nem hiszik el,hogy eltűnt a megporzók jó része.
Meggyőződésem,hogy az engedélyezett szerekkel,technológiákkal,szinergens hatásukkal van a baj.
Sok a pusztulás,ennyi gazdálkodó nem garázdálkodhat,az nem lehet,hogy ennyien nem tartják be a technológia utasításokat.

Amit én teszek,tettem ez ügyben:
-Mindenhol,méhészek és nem méhészek közt elmondom,hogy nagy a  “gáz”,megpróbálom tényekkel alátámasztani.
-A profiknál is próbálok évek óta valamilyen a vegyszerek elleni    tiltakozást kicsikarni.Teljes kudarc.Teljességgel érthetetlen a “semmitevés” azoktól akik a méhekből élnek,már csak azért is,hiszen hosszú éveken keresztül a SZÁNTOK adták a bevételei(k)nk kb.felét.Szinte mindenki az elszenvedett méh pusztulásáról beszélt három napon keresztül,mégsem tettek,tesznek semmit.Meg kellene próbálni legalább Nekik tiltakozni,mindenhol illetékesek jelezni,a még ma is,a józan ésszel nehezen elhihető pusztítás ellen,hiszen egyértelműek számukra (a beszélgetések alapján mondom) ezek a rendkívül káros folyamatok,tendenciák
-Ma már a fő beszéd téma minden méhész beszélgetésnél az,hogy mekkora kárt szenvedetek el Ők és mások.Megpóbálom megértetni mindig a méhészekkel,hogy ne csak saját hibáikat keressék a pusztulások esetén,mert a fő ok az új típusú vegyszerek okozta kár.
A méhészek még mindig saját magukat okolják,pedig legtöbbször semmit nem tehetnek a kár megakadályozására.
-Tavasszal a Nébih Növényvédelmi Igazgatóságának vezetőit (sajnos Jordán Úrat nem)sikerült a legnagyobb pusztuláskor a méheseinkbe odavarázsolni.Évekig mondtam,hogy nem hiszik el a Nébih vezetői,hogy gond van.
És!
Tényleg igazam volt.Nem akartak a saját szemüknek sem hinni.Most már tudják .Három órán át beszélgettünk.Rajtuk múlik, ezek után hoznak-e olyan döntéseket,amik megakadályozzák ezt óriási pusztulást.Mivel a beszélgetések alapján számomra úgy tűnt Ők sem értik miért ilyen nagy a rovarok,rovarjaink pusztulása,remélem elkezdik hathatósan kutatni az okokat
-Ősszel összehoztam Bross Péter segítségével a megporzók és a méhek megmentése érdekében egy konferenciát.(Tóth Péter írt is egy összefoglaló írást a Méhészújságban erről a rendezvényről.Kár,hogy tele volt tárgyi tévedésekkel és nem azt írta le ami történt,hanem amit Ő gondol.)Kutatók,biológusok méhészek,gazdálkodók,hatóság.A Nébih-től Jordán Úr is ott volt.Egy olyan szabadföldi kutatási tervhez vártuk volna a segíséget az ott jelenlévőktöl,amely megtudná mondani,hogy megporzok melyik ma használatos technológiát élik túl.
-Megpróbálok egy ilyen szabadföldi kutatási tervet összehozatni azokkal a kutatókkal akik értenek ehhez.
-A baranyai gazdák és méhészek közös összejövetelén a gazdák is végre megértették,hogy a méhészek nem csak “úgy” hőzöngenek,hanem mert baj van.
Nem kis szerepem van ebben.
-A profik gyűlésén elmondtam Nagy István miniszter Úrnak,hogy a Nébih vezetőjének,Jordán László Úrnak a méhmérgezésekhez való hozzáállása számomra teljesen elfogadhatatlan,miszerint is mindaddig prekoncepciónak tekinti,hogy a méhpusztulásokat a növényvédelmi kezelések okozzák,míg ezt be nem bizonyítjuk.Kijelentettem,hogy ez az Ő feladatuk lenne,mi méhészek tudjuk,hogy ez egyértelmű,mert csak akkor vannak a  pusztulások,ha szántóföldi kultúrára járnak a méheink.

Nem tudom mire célozgatsz ezzel a “mitől fiasítgatnak a családok” idézettel.Nem emlékszem mi volt ez.
Tényleg erős a képzelőerőd.

Csányi Antal

Ui:Köszönöm Robi 75.
Most is tetszik ahogy írsz.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Január 27. 08:32 írta Csányi Antal »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1036 Dátum: 2019. Január 27. 08:33 »
Mindenki a saját területén tegye meg azt amit tud! ;)

Az alábbi idézet a minisztériumba beküldött beadvány első pontja, amiben kifejtésre kerül, hogy a Gödöllői Méhészeti Kutató Intézetben folytatott munka nagyban függ, a hátsó telek szomszédban végzett (kísérleti, oktatási ) tevékenységtől.
Mi itt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a hozzátok kikerülő és méheiteket elpusztító vegyszereket itt tesztelik, használatukat itt oktatják, így amit Ti tapasztaltok azt mi már rég megszívtuk!
Mivel kísérleti tér olyan Magyarországon nem / vagy még nem engedélyezett vegyszerek módszerek, ezen szerek kombinációi kerülnek bemutatásra az itt tanuló méregkeverőknek, amiket (miután velünk végeztek) aztán a Ti méhesetek (nem szándékos / de ezt bizonyítsd be!) kiirtására használnak!

Mivel kísérlet ezért no komment, csak a megbízó kap tájékoztatást, mikor mi történik..........

Ha az OMME vagy a Minisztérium komolyan venné a Méhészeti Kutatást  itt Gödöllőn,
a rengeteg jelzésre már tett volna valamit!

(Jelenleg 1 azaz egy kutatási megbízása sincs a nemzeti programból a Méhészeti Kutató Intézetnek!)
  :-[

Utolsó esély ez a program, mert ha nem sikerül ezt az ámok futást megállítani, az itteni lehetőségek csak a múzeumi bemutató tér növelését teszi szükségessé!

"1. A HáGK Méhészeti és Méhbiológiai Intézet területén elhelyezett pannon méhállomány röpterületén, 5 km-es körzetben az esetleges méhpusztulások elkerülése érdekében (állami fenntartású intézményeknél feltétlenül) korlátozni szükséges a vegyszeres növényvédelmet, különösen a rovarölőkkel végzett tevékenységet. Kiemelten meg kell szüntetni a hosszú hatástartamú vegyszerek használatát, azokkal való bármilyen szabadföldi kísérletezést, egymás hatását fokozó méhpusztító szerek tesztelését azok bemutatását és használatának oktatását.
A körzeten belül használt szerek alkalmazása nemcsak a pannon méh génbanki stratégiai programját – beleértve a Gödöllői Méhgyűrű programot – hiúsíthatja meg, de lehetetlenné teszi a méhészkedést a területen."

Aki döntési helyzetben van, kérem segítsen rajtunk!
(Miniszter úr légy szi, légy szi!!!!!!  ::))
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1037 Dátum: 2019. Január 27. 10:23 »
Kedves Oszkár !
Hidd el, nem akarlak én bosszantani. De a kép, amit szeptemberben láttam, engem is
elszomorított. A Wikit azért idéztem, hátha a saját szemednek hiszel, ha már nekem nem.
Van a közelben egy mezőváros. akinek a lakosai még minden bizonnyal emlékeznek erre :
https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/a-vizszennyezes-utan-gigantikus-halszornyet-fogtak-foto-324198/
Ezzel csak arra szeretnék utalni, hogy a mi kis folyócskánk vízgyűjtő területével azért
nincs minden teljesen rendben.
Tudjuk, hogy a szántóföldi pocsolyák vegyszernaplóként viselkednek. Még DDT is található benne. A bennük található mérgek nem csak a méheinket, hanem egyéb beporzókat, talajlakókat, az őket fogyasztó madarakat, ragadózókat,
a folyókba kerülve a halakat, az ivóvízkészletbe jutva bennünket embereket is mérgeznek.
Mi  a garancia arra, hogy nagyobb belvíz idején a belinkelt esemény nem következik be ?
Egyébként, az együtt horgászásra való invitálásodra válaszolva... miért is ne...
Üdv : lali
üdv.: lali

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1038 Dátum: 2019. Január 27. 10:44 »
V

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:26 írta oszkár »

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1039 Dátum: 2019. Január 27. 10:53 »
L
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:25 írta oszkár »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1040 Dátum: 2019. Január 27. 14:36 »
Ezt írja Csányi Antal:
"A méhészek még mindig saját magukat okolják,...."
Én ezen cseppet sem csodálkozom.
Az OMME növényvédőse, a monitoring vizsgálatnak nevezett, valójában kárfelmérések vezetője, no meg elnökségi tagja meg növényorvos, állandóan a méhészeket tette felelőssé, a szakszerűtlen védekezés miatt!
Aztán jött a paradigmaváltása, nézzétek csak:
http://mezohir.hu/hir/egeszseges-elelmiszert-az-asztalra
Ebből az anyagból idéznék:
" Az idei Növényorvos Nap egyik szakmai érdekessége épp ezért Tóth Péter előadása volt, aki a repcében mért neonikotinoid-szermaradékokról tartott előadást, növényorvosként és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagjaként."
Ez így tökéletesen rendben is lehetne, ha 10-15 évig nem az ellenkezőjét állította volna.
Hiába, vannak későn érő típusok.
Remélem a NÉBIH illetékeseihez is lassan elér a híre, hogy változott a "szakember" véleménye, és nem fognak többé arra hivatkozni, hogy ......Magyarországon nem bizonyított a neoenikotinoidok kártétele.
Talán azt is megérjük, hogy nem teszi a méhésztársadalmat felelőssé azért mert 30 év után nem tudunk hatékonyan védekezni az atkák ellen.
Egyszer hallanám a szájából, hogy....Kedves méhésztársak, belátom hibáztam. 10-15 évig azt állítottam, hogy a neonikotinoidok valójában egy újkori elixírek, mára belátom, van abban valami, hogy esetleg mérgek.
Az én szememben a növényorvosok a rovarvilág, és valójában az egész emberiség béklyója.
Együtt kell velük élnünk, addig amíg nem jönnek ők maguk is rá, hogy valójában növényorvosként a maximális haszon reményében ők betegítik meg az egész élővilágot a mérgeikkel.
Nagyernyei Attila

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1041 Dátum: 2019. Január 27. 17:55 »
Oszkár, Laliméhészet!

Olyan jó volt olvasni, hogy a horgászat hozott egy hullámhosszra benneteket.
Megboldogult vízügyes koromban, több esetben vettem részt a Hármas Körösön, és a Hortobágyi Berettyón árvíz védekezésen. Mind két vízfolyás csak a csúnya arcát mutatta, sőt a mentett oldal sem volt szívderítő látvány. Igaz nekem így, a veszély ellenére is szépnek tűnt. Horgászni pihenő időmben csak a Peresi zúgban tudtam. Olyan szép törpe harcsákat csak a hatvanas,-hetvenes években fogtam a Dráva mentén lévő holtágakban. Kérlek benneteket, ha összejönne a közös horgászatotok, hívjatok meg engem is! Nem ígérem, hogy elmegyek, de ígérem, hogy én is meghívlak benneteket. Sőt, már most invitálom mindkettőtöket a nyáron tartandó méhész horgászversenyünkre.

Balogh László

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1042 Dátum: 2019. Január 27. 18:31 »
R
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:24 írta oszkár »

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1043 Dátum: 2019. Március 06. 19:07 »
Kérdésem lenne, aki meg tudná magyarázni. A Karate Zeon ez évben is használható virágzó kulturákban is. A mikrokapszula miatt hosszú tartamhatású. 28 nap az élelm.eü. várakozási idő. Még a nem károsító, tehát nem rágó, szívó rovarokat is pusztítja. Még a petét is. A méhekre mérsékelten veszélyes. És mégis használható, nem is kell félnünk? Ezek nem ellentmondásos tények? Hogyan lehetünk így nyugodtak a repcén, napraforgón?


Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1045 Dátum: 2019. Április 10. 22:13 »
Ez dicséretes, mindazonáltal múlt hét végén kezdett virágozni a repce, ma meg már elkezdtek mászkálni a méhek. Valószínűleg a talaj raktározza a mérget és eső hatására terjed szét a növényben. Ez ellen meg nem tud tenni a Nébih.

*

zümi

  • *****
  • 1382
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1046 Dátum: 2019. Április 11. 17:49 »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1047 Dátum: 2019. Április 22. 06:50 »
Ezt írja Arisztaiosz(Tomipapa) odát:
"Elvileg lenne lehetősége és esélye az okos, megfontolt és szakmailag megalapozott nyilatkozat tételére, hiszen rendelkezésére áll Tóth Péter teljes szaktudása kapcsolatrendszere és elkötelezett méhész-mentalitása,...."
Aha, elkötelezett de nem a méhész, hanem a növényvédős szakma iránt!
Érdekes elkötelezettség a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában a méhészek érdekét védeni.
Ezt Tomipapa sem gondolhatta komolyan.
Aztán nem sokkal utána ezt kérdezik:
"A neonikotinoiddal csávázott vetőmagot érintően nem hazudott senki. A tilalom a repce vetés után lépett életbe. A napraforgón való sétáló méhek miatt már lehet keresnivalónk a panaszirodában."
Majd a kétkedő válasza:
"Ezt melyik labor eredménnyel tudod alátámasztani? Mert engem is nagyon érdekelne a mászkáló jelenség de tudomány nélkül csak a Szelei szentelt víz hatás jöhet számításba....."
Mindent tudunk 15 éve!
Az OMME a monitoring vizsgálatoknak nevezett kárfelmérésekre eddig ca.400 milliót!!!!!
költött, igen jól olvassátok négyszáz milliót.
Körmendy-Rácz János az OMME Küldöttgyűlésén meg is kérdezte Tóth Pétertől miért nem fogadja el a nemzetközi kutatási eredményeket olyan országoktól akik fény évekre járnak előttünk a témában?
A válasz benne van írásomban.
Mert egy növényvédős soha nem fogja a méhészek érdekét védeni!
Ennyi.
Nagyernyei Attila



*

izso60

  • *****
  • 558
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1048 Dátum: 2019. Április 22. 21:14 »
Üdv Uraim!
Tisztelt Nagyernyei Uram!
Azért mert vannak dolgok amiről lövésed sincs,nem kell sem szemétnek,sem aljasnak nézned azt aki ért hozzá!!!!
Ez amit TE teszel ez ügyben (szemétség!!!!!)
CSAK AKKOR NYILATKOZTASS KI HA ÉRTESZ HOZZÁ!!!
És a matematikus is!
Részemről ebben a témában ennyi!!
Ez nem mechanika és nem matematika,(EZ KÉMIA ÉS BIOLÓGIA)Ami nektek nem erősségetek.
Nem kívánom  DR  CS P szavait használni de (teljesen igaza volt annó)!!!
Hogy ki védi a méhészek érdekét az mindenki előtt nyilvános(AKI KILÁT A FEJÉBŐL).
A növényvédelem az nektek száz emelet magas.
Jó hogy van aki ért hozzá.
De ide Te soha nem nősz fel, ez neked túl magas!
Maradj a fekvő kaptáraidnál a tudományt meg hagyd meg azoknak akiknek van mivel tudóskodniuk.

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1049 Dátum: 2019. Április 22. 22:00 »
Na ha 100 emelet magas tudomány és vannak aki ennek a piszkos nagy tudomány birtokában vannak. akkor azoknak igazán nem nagy feladat ezt az apróságot kideríteni. (nem a kereket kell újra feltalálni) mondhatnám reggeli előtt már meg is van. Kis segítség kezdésnek: a méhek biztos hogy nem a sarki kocsmára szoktak rá, és azért tántorognak illetve tűnnek el.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 22. 22:05 írta robi 75 »
Üdv:robi