Szerszámok

 • 161 válasz
 • 48891 megtekintés
Re:Szerszámok
« Válasz #45 Dátum: 2015. Április 17. 19:18 »
Köszi a választ.
Erre az öreg pergetőre már sokat nem igazán akarnék áldozni, már van új. Ezt csak ideiglenesen akarom a  pergetési kapacitás nővelésére még használni talán 1-2 szezont.
A hiba okát tekintve, biztos hogy az álltalad leírt lehet mert próbáltam a fejlesztőt egyéb kefés szabályzó nélküli motorokkal, és szép egyenletesen dolgozott mint bármi mással is.
Szóval ez zsákutca volt, igaz hálózatról, és kínai gagyi fejlesztővel kítűnően működik így is. Bár ez nem túl nagy vigasz.

*

Axoa

 • *
 • 33
Re:Szerszámok
« Válasz #46 Dátum: 2015. Április 17. 19:59 »
Sőt ha csak tirisztoros a szabályzás még akár az is bajos lehet hogy féloldalasan terhel.  Meg kell próbálni triakossal ha ez csak tirisztoros. Persze létezik még PWM impulzus szélesség modulált, de akkor már megint inkább a frekiváltónál lyukadnánk ki, mert nem olcsóbb...
Amúgy nagyobb terheléssel biztos megszűnik a probléma, de ez meg benzin pazarlás....
Egy kondenzátoros, vagy trafós szabályzású generátor biztos nem érzékeny ilyenre.... Bár igazából ennek sem kellene.....A 2.5 kVA-es Honda Tresz aggregátorom kondenzátoros szinkron, kb 6-700 üzemórát ment a 7 év alatt. 7 olajcserén meg 1 gyertyán kívül még mást nem cseréltem. A légszűrőt is szépen ki lehet fújatni.....
1 tankal olyan 8 órát szokott elmenni, persze nem folyamatos terhelésen....
« Utoljára szerkesztve: 2015. Április 17. 20:15 írta Axoa »

Re:Szerszámok
« Válasz #47 Dátum: 2015. Április 18. 06:07 »
Axoa!
Nem vitaindításnak vagy Robotur technikájának gyalázására írtam amit írtam, pusztán azért hogy akinek lehet felhívjam a figyelmét hogy a név nem minden. Mélységesen felháborít hogy a szinte új honda fg 315 rotakapánk nem tudott még komoly hiba nélkül ledolgozni 20 üzemórát. Merthogy kb ennyit megy egy évben. Kétszer hajtóműcsere, egyszer komplett gépcsere gariban, ekkor veszekedni kellett a debreceni márkaképviseleten mert egy agyonhasznált szart akart adni az új helyett Zilai úr. Majd tavaszra összerohadt a gyújtáskapcsolója, a karburátorba úgy belerohadt a benzin hogy megint szerelőhöz kellett vinni. Tudom hogy ki kellene engedni belőle és szárazra kellene járatni de semelyik gépünkből csak ebből? Mostpedig kell bele egy gyújtásrész. Rokon fűnyírója jóval 100 000 Ft fölött volt néhány éve. Egy évesen kitört a kereke a parkosított udvaron, most pedig gyujtáshibás. Mindkét gép rendszeres karbantartást kap, nincs agyonhasználva. Ilyen jellegű hibákat ez ember egy olcsó kategóriás gépnek tudna elnézni.
Ez persze nem zárja ki hogy az áramfejlesztője jó minőségű, és kívánok is a Robotur gépéhez millió hibamentes üzemórát.

Re:Szerszámok
« Válasz #48 Dátum: 2015. Április 18. 16:52 »
Minden gépből ajánlatos a benzint kiengedni, amit csak szezonális jelleggel használunk. Ez nem a gépek hanem a benzin sajátossága. Régi motoros vagyok, (szószerint is) de régen ilyen gond nem volt. A mostani benzinek egy bizonyos időn túl, kocsonyás kicsapódást produkálnak az úszóház aljában. A friss benzinnek mondhatjuk illata van, a régi "bedöglöttnek" inkább borzalmas bűze. Ha kitissztítod a porlasztót a leülepedéstől, még akkor sem fog beindulni a régi benzinnel, ha nagynehezen mégis akkor sem fog normálisan üzemelni.
Sajnálom hogy így jártál a Hondával, a rotakapáról, vagy fűnyíróról  nem tudok nyilatkozni mert nekem más gyártmányok vannak. A fűnyíró kerekek egyébként fogyóeszköz lehet mert azt már cseréltem én is. A műanyag könnyített kerekek, az oldalirányú feszítő erőket idővel nem bírják. Polimer alapanyagúak, az UV sugárzás is gyengíti.
Remélem nem nagyon voltam OFF, hiszen a méheknél is kell füvet nyírni, akár telephelyen vagy akár vándortanyán is.

Re:Szerszámok
« Válasz #49 Dátum: 2015. Április 18. 20:50 »
Üdvözlök minden fórumozót.
Több viaszt szeretnék termelni az idén és ennek kapcsán jutott eszembe hogy talán ebben segítségemre lehetne egy fedelezőkés. Nade milyen? Én még csak villával fedeleztem valamint egyszer úgy hogy villanyrezsón vízben melegített konyhakésekkel váltogatva. Ez tetszett.
Ennek az üzemileg használható bármely változatával kapcsolatban szivesen fogadnék minden tapasztalatot.

Re:Szerszámok
« Válasz #50 Dátum: 2015. Április 19. 07:21 »
Kamikaze!
Gőzös fedelező kést kereskedőnél kaphatsz.
Kuktában kell a vizet forralnod, egy gumislagon keresztül megy a forró víz-gőz a fedelező kés vörösrézből kialakított vágóél üregébe.
Szépen dolgozik, kis kézügyességgel hasznos kis eszköz.
Tükör simára levágja a felületet.
Kíméli a kezet, viszont rendkívül balesetveszélyes.
Folyamatosan hőn kell tartani, de aki megbékül vele, nagyon szépen tudja használni.
Nagyernyei Attila

Re:Szerszámok
« Válasz #51 Dátum: 2015. Április 19. 13:37 »
Köszönöm a választ Attila. Szerinted életképes az elgondolás? Te mit használsz fedelezésre?

Re:Szerszámok
« Válasz #52 Dátum: 2015. Április 19. 20:58 »
Rezgőkéses fedelező gépem van.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:Szerszámok
« Válasz #53 Dátum: 2015. Április 19. 22:41 »
QUQURIQ !!!

Nekem is rezgő késes van!
Annyira öreg vagyok, hogy rezeg a kezem!
A Tyúkocskám is szokta volt mondani, hajtsam fel a WC deszkát!...

A Kakas apó!

Re:Szerszámok
« Válasz #54 Dátum: 2015. Április 20. 06:38 »
Köszönöm a válaszokat. Én a rezgőkéseshez még elég távol vagyok, a kést szerintem megpróbálom. Az a baj hogy csak elektromosat találok mindenhol, de attól félek. Gőzösben csak gyalu van, erről meg eddig nem is hallottam.

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Szerszámok
« Válasz #55 Dátum: 2015. Április 20. 06:48 »
Sziasztok!

Mi kb 20 éve használjuk a gőzös gyalut. Ha elég forró az eszköz és az embernek rááll a keze, baromi gyorsan és szépen lehet vele dolgozni! Akác előtt, ha van még olyan keret amiben az előző évi kristályos fedett méz van, sokkal egyszerűbben és gyorsabban le lehet fedelezni.Én merem ajánlani.

Nb18

Re:Szerszámok
« Válasz #56 Dátum: 2015. Április 20. 07:01 »
Tetszik nekem is, nem is lehetetlen házilag megcsinálni, de nekem a keretléceim minősége miatt ez a lehetőség kiesik. Gőzzel fűtöd a pengét?
Az lenne még a kérdésem hogy sima vagy recéspengéjű kést ajánlanátok inkább? Merthogy lehet kapni kétfélét , legfeljebb felgőzölöm.

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Szerszámok
« Válasz #57 Dátum: 2015. Április 20. 18:16 »
Kamikaze!

Igen gőzzel fűtött a penge. Egy kukta kell hozzá, a súlyt le kell venni a tetejéről és a megmaradt csonkra rá lehet húzni a műa. csövet. A gőz keresztül áramlik a gyalun, majd egy másik csövön távozik egy vödörbe. Használata nem keretléc függő. Találtam is egy helyet, ahol van ilyen.

http://www.mmb.hu/news/9/mezvetel-feldolgozas

Nem ismerem a céget, még nem volt velük dolgom.

Nb18

Re:Szerszámok
« Válasz #58 Dátum: 2015. Április 20. 21:41 »
 Köszönöm, félreértettelek. Azt hittem hogy az állványos káposztagyalu szerűd van. Amit belinkeltél tetszik, kipróbálom. Az anyaga réz?

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Szerszámok
« Válasz #59 Dátum: 2015. Április 20. 21:43 »
Igen réz! Örülök, hogy segítettem!