Kakaskukorékolás

  • 4212 válasz
  • 1695461 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3435 Dátum: 2019. Február 11. 09:32 »
A régi az új , az új meg a régi ?
Semmi sem változott ezen a fórumon a változó világunkban.
A problémákat mintegy "görgetik" maguk előtt a méhészek.
Senki ne higgye, hogy "tőke" alapú társadalom nem hozza meg a maga veszteseit is.
Ha a "heterogenitást csak hatalmi eszközökkel kezeljük", akkor egy hangyabolyra kerülhetünk. - Így is felfoghatjuk a jelen helyzetet. Ugyan -mindenki elmondhatja véleményét ,de...a történések valahogy más irányba viszik az eseményeket.
Konkrétam : 1 Leválasztanám a hobbi-méhészeket.
2.Külön venném a biztos megélhetésű ,tehát munka mellet méhészkedőket.
3. Külön venném a fő állású méhészeket, csak méhészetből élnek.
4. Külön venném a méhészeti termékekkel foglakozókat.
5. Külön venném a forgalmazókat, vagy értékesítőket.
Természetesen vannak ,akik több helyütt is érdekeltek. Legyen , akár többes tagsági,vagy döntsön az érintett.
A majdani közösen összehozott "képviseletnek" nem adnék ennyi "többes célt ,és feladatot" (mert lehetetlen ellátni ! lehetetlen ennek megfelelni !).
  A méhészet,méhészek képviseletét a "célszervezetek "látnák el megfelelő  szinten.
A "rövid távu gondolkodás, és cselekvés" helyett...be kellene vezetni a hosszab távban való együttes cselekvést . Ez pedig komoly egyeztetést feltételez a társadalom sok szereplőjével.
Írásom csupán egyfajta "hangos gondolkodás" . Erdélyi János

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3436 Dátum: 2019. Február 11. 16:13 »
Erdélyi János.
 Én nem tudom, hogy hányszor értettem már egyet veled, de most fején találtad a szöget.
 A háttérben lassan és biztosan az általad felsorolt méhészeti vállakozások harca megy.
 A hobbi méhész, kis méhész nem ellenfél. A harc a közepes és a nagyok között megy.
 Ugyan is a közepes méhészetek azok akik már le tudják terhelni a területet, és a nagyméhészek zsebéből húzgálják ki a pénzt.
 Az ok pedig, hogy megszűnőben van a valamikor valósan létező méhész etika, ez a harc. Minden eszköz megengedett.
 És igazad van, lesznek győztesek és vesztesek, nem is olyan távoli jövőben.
 Az omme érdeke, hogy minél több tagja legyen. Ám az ommen belül is feszültségeket okoz a méhészetek eltérő nagysága.
 Az egyik oka, hogy az omme darabokra szakadna, ha nem lennének uniós támogatások, mivel ennyire eltérő érdekeket már képtelenség össze hozni.
 Jelen pillanatban a háború, mert nyugodtan lehet így nevezni, az ommén kívül zajlik
 Tehát, ki kell mondani, a közepes 100-200 családos méhészeteknek meg kell szűnni.
Vagy úgy, hogy felfejlődik, vagy úgy, hogy vissza fejlődik kis és hobbi méhészetekké, és a gazdája máshol keresi a megélhetését.
Itt azonban van még egy el nem hanyagolható kérdés.
 Magyarország nem Amerika. Ezt tudomásul kell venni. Néhány próbálkozás volt már a nagyüzemi méhészetek megteremtése felé a 60-as évek elején , néhány Termelőszövetkezetben, Állami Gazdaságban. Akkor az ott nem sikerült.
 A kérdés a méhlegelők minősége. Romlása, vagy javulása. A méhegészségügy. Vagy is, hol van az a határ amikor a biológia tesz keresztbe a giga méhészeteknek. Persze nem elhanyagolható még a gazdaság állapota, a munka erő hiány, és az elvándorlás sem.
 A világ változóban van. Úgy néz ki, hogy a mostani munka erő, ellentétben a bokros csomag utánni időkkel, inkább elvándorol, mint, hogy éhbéren tengődjön.
 A giga méhészetek munka erő szükségletének megoldása is gond lesz. /Arról ugye nem kell beszélni, hogy mennyire szükséges a kisegítő munka erő a nagy méhészetekben?/
 A kérdés, hogy melyik közepes méhész képes nagy méhésszé fejlődni, ott dől el, hogy tud e fő állásban alkalmazottakat fizetni. Ha tud, fejlődik, ha nem tud lesz belőle kisméhész. Mert a méztermelés költsége az iparban kifizetett bérektől függ. Ha a nagyméhészetben alkalmazott munkaerőnek verseny képes bért fizetnek , marad ha nem, akkor nem marad.
Tehát a végére summa-summárum, hol is a feszültség?
A feszültség ott van, hogy a nagyméhészeteket zavarja az a közepes méhészet, aki meg saját maga biztosítja a szükséges munka erőt, ennek tehát az eltüntetésére törekszik, de a nagyméhészetek jövője meg a munka erő függvénye.
 Még az is előfordulhat, hogy előbb eltüntetik a közepes méhészeteket, és utána ők is össze omlanak.
 Én nem állítom, hogy amit fent leírtam, az holnap már bekövetkezik, de sokan olvasnak itt olyanok akik még megérhetik.

 Nyilván az egész ágazat össze omlása megakadályozható lenne, ha nem neoliberális módon közelítenék meg.

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3437 Dátum: 2019. Február 12. 16:39 »
Amerika is hiába Amerika......már Dick Ruby se méhészkedik.  Nem messze tőlem egy giga méhész  200 családa (több ilyen telepe van) ugyanúgy gallyra ment naprán. Annyi volt a különbség hogy én 50 üres fiókot vittem haza ő meg 200 at. Óriási a kára, nem biztos hogy feláll. Vagy lehet földet vesz, bár szerintem eladni most sokkal jobb ;D, hajmeresztő ak árak vannak, valójában töredékét se érik. Ezt mondom úgy hogy termelek is meg pont most adok el, annyiért hektárját kb amennyi 24 év alatt lenne rajta haszon.  Szóval szerintem a méhészkedést simán ellehetetleníti a kemikália, de az időjárás is elég önmagában.
Üdv:robi

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3438 Dátum: 2019. Február 12. 17:42 »
Robi 75.
 Miért én mit írtam? Hogy a nagyméhészetek képesek e fennmaradni több szempontból is kérdés.
 Te meg bizonyítod példákkal.
Vitatkozzunk már egy jót azon, hogy miben értünk egyet.......

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3439 Dátum: 2019. Február 12. 18:53 »
Lehet rajta. Itt éppen a munkaerő nem gond. Viszont a méhlegelő javulás vagy romlás nem kérdés. Már most is csak árnyéka önmagának. az alföldön nem alakulnak ki gigaméhészetek ez holtbiztos. Hacsak homokból nem tanulnak meg mézet csinálni a méhek. De azt se hinném hogy a 100-200 családos eltűnne. nem kell itt feltétlen fejlődni, ehez még családtagok is elegek, és nagyon hatékonyan lehet még ennyivel dolgozni, intenzíven vándorolni például. Ellenben "ugyanitt" 300-350 család már lehet hogy átok, jelképesen mondva. Szerintem itt már ez se kérdés, alföldi körülmények közt értem.
Üdv:robi

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3440 Dátum: 2019. Február 13. 18:14 »
És Barabás az mi?

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3441 Dátum: 2019. Február 14. 09:59 »
Van persze igazad van, és nem csak ő. De sokat nem lehet itt egykupacban tartani.  Igazi hatalmasra nem fognak nőni, mert rövid bizonytalan hordások vannak. Meni kell. Nemigen fognak 5-10 ezres állományok tömegesen kinőlni és járkálni az alföldön. Ahoz az kellene hogy hát ami Dick Rubiéknál volt ;D ;D, kirakod 1 helyre és 2,5-3 hónapig folyamatosan hord pianóban. Sajnos a mi lehetősegeink nem hogy hónapokra, csak napokra van kihegyezve.

« Utoljára szerkesztve: 2019. Február 14. 10:04 írta robi 75 »
Üdv:robi

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3442 Dátum: 2019. Február 15. 21:18 »
Mondod te, és mondom én is, hogy nem látjuk lehetségesnek.
 Ám egyesek a gyakorlatban, és mások, az íróasztal mellől lehetségesnek látják. Ezért belöltek apait anyait, és egyenlőre még nem jött el a kijózanodás ideje, a futok a pénzem után gyakorlat érvényesül.
 Ezen méhészetek, az anyagi haszon elmaradását a leterheltségben látják. És az ő szempontjukból a kérdés, az, hogy más mit keres a méhlegelőkön, pár tíz, vagy száz körüli családdal.
 És amit én leírtamm már az előbb is, verseny van. Még nem dőlt el. Hogy előbb tönkre mennek e, mielőtt a kis és közepes méhészeteket kinyírják.
 Nem kell ezen csodálkozni, nincs új a nap alatt. A liberális gazdasági szabály érvényesül: "A nagy hal megeszi a kishalat."
 Ez alól, soha nem volt és soha nem leszz kivétel, csak abban az esetben, ha liberalizmus helyett a tervezést veszik előtérbe. Amiről, két pofával ordítják a liberálisaink, hogy diktatúra.

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3443 Dátum: 2019. Február 16. 07:37 »
Vivaldi!
Jól mondod: verseny van, a versenyben a nagy hal megeszi a kishalat. A tervezésnél ne hagyd figyelmen kívül, hogy nem csak a termelést, hanem a fogyasztást is tervezni kell. Azaz azt is meg kell tervezni, hogy kinek mennyi mézet kell megennie az időjárási körülmények függvényében. Ha jó a termés, akkor többet, ha rossz akkor kevesebbet. Esetleg a tervezésnél arra gondoltál, hogy mindenkinek egy méhcsaláddal tervezünk? Tízmillió méhcsalád ugye sok lenne, ezért aztán a kvótákról senki nem mondhatna le a másik javára. De ezt már többször írtam, még sosem reagáltál rá.
Az én véleményem azonban az, hogy aki a Furettóra alapozta az atka elleni védekezését, mint a leggyorsabban kivitelezhető, egyik leghatékonyabb módszerre, azok a nagy méhészetek voltak alapvetően. Ők lesznek a legnagyobb bajban, ha ez már nem fog működni. Nagyon látványosan omlanak majd össze. Egyszerűen azért, mert az akkor még hatékonyabb módszerek nem teszik lehetővé ekkora állományok tartását, sokkal kevesebb méhcsaládot lesznek csak képesek a szükséges atkaszintig kezelni. A nagy méhészeteknél ez úgy fog megvalósulni, hogy minden méhcsaládjuk az elviselhetőnél magasabb atkaszámmal fog rendelkezni meghatározott ciklusokban. Azoknak is jaj, akik mellettük vannak. Ilyen méhészetek szomszédságában nagyon észnél kell lenni, mert pillanatok alatt magukkal viszik. Ciklusosan fogják magukból kipumpálni az atkákat, amíg el nem fogynak. Amíg van másik nagy hatékonyságú szer, addig kezelhető a helyzet. Amikor már nincs ilyen, akkor jön el az Armageddon. De miért tartana örökké az az állapot, hogy van megfelelő hatékonyságú szer? Arra számítani, hogy visszatér egy korábbi szer hatékonysága, a leányálmok közé tartozik. Amíg van megfelelő hatékonyságú szer, addig helyreállítható egy-egy összeomlott méhészet is. Hiszen 50 százaléknál nagyobb mértékű összeomláshoz már nagyon komoly hatástalanság kell (de van rá példa). Amíg csak 50 százalékos a veszteség, addig egy év alatt visszaállítható a létszám. A méhészek pedig ezt pontosan addig fogják megtenni, amíg meg tudják tenni. Ez az addig pedig értelemszerűen addig lesz, amíg már nem tudják megtenni, mert az atka nem  engedi. Tehát annak a valószínűsége, hogy bárki számára túlélhető a dolog, igen kicsi az esélye. Hiszen a méhészsűrűség megmarad akkor is, ha a méhsűrűség idővel látványosan csökken. Szerintem ezt Te is így látod.
Csak azt akartam kihozni belőle, hogy jelen esetben nem a tervezés a megoldás, hanem a szabályozás. Lenne. Gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Ahhoz szükség lenne egy validált-verifikált atka kontroll alkalmazására. Ilyen a lila ködben sem látható. Ha ez megvalósulna, akkor pedig ez akkora költségeket jelentene, hogy nem azt kellene hozzá előírni, hogy ki mennyi méhcsaládot tarthat, hanem azt, hogy ezentúl már ki nem tarthat. Hiszen egy akkora létszám, ami már fajlagos méztermés csökkentő hatással rendelkezik, lehetetlenné teszi a befektetés megtérülését.
Abban persze egyetértek Veled, hogy nem létezik olyan, hogy nem terhelhető le az akác. Egyetlen virág sem képes végtelen mennyiségű nektárt termelni. Ha nem így lenne, akkor röpkörzetenként elég lenne egy darab akácfa. Abban azonban Attilának adok igazat, hogy Magyarországon nem a méhlegelőt lehet leterhelni, hanem a lepakoló helyeket. Ezt én már évekkel ezelőtt leírtam a zöldön. Ettől függetlenül persze lehetnek olyan helyek, ahol fordítva van. Ahol sok az ésszerű módon megközelíthető rét. Ez is azonban évről-évre változó a csapadékviszonyok függvényében. De hát Attila is azt írta, hogy utakat javítottak.
Ezzel ugye csak azt akartam mondani, hogy a méhsűrűséget a nem túl távoli jövőben az atka fogja meghatározni. Nagyon nagy eséllyel egy újrabetelepítés formájában. Magyarán, azok már nem magyar méhészek tulajdonában lévő méhészetek lesznek. Hanem pl. izraeli, hiszen beporzásra szükség lesz, méhlegelőnk pedig van dosztával. Akkor azonban   nem kell majd ám zsidózni, hogy miattuk van ez így. Azért lesz így, mert mi voltunk képtelenek arra, hogy időben észbe kapjunk. Szerintem azonban, most már hiába is akarnánk észbe kapni....
Szóval a limitáló tényező nem a méhlegelő lesz, hanem az egy méhész által elvégezhető atka elleni kezelés méhcsaládszáma. Ami mindig több lesz, mint amennyinél normálisan meg lehet csinálni, mert a szaporítást követő évben kell majd azokat a kezeléseket elvégezni, ami a rá következő évben mutatja meg, hogy elegendő volt-e annyi kezelés vagy sem. A szaporítás atka elleni kezelésének hatékonysága a többszöröse a méhcsaládénak, a fiasmentes időszak miatt. Nem lenne semmi gond, ha a termelő állományoknál is megvalósulna a fiasmentes állapot létrehozása (Jó Pista előadásaiban beszél az augusztusi fiasmentesség melletti kezelésekről, ahogyan az olaszok is csinálják!)  A méhész pedig addig fog szaporítani, amíg tud. Előtte nem fogja abbahagyni a szaporítást. Kérdés, hogy megengedheti-e magának ilyen méz felvásárlási árak mellett a méztermelésének korlátozását? Nem tudom mennyire működne országos méretekben az augusztusi megoldás? Ha nem, akkor az a napraforgó kárára valósítható csak meg.
Természetesen, ha pusztán optikai csalódás a sok atka, akkor nincs igazam. Optikai csalódás alatt azt értem, hogy  ugyanannyi kezelés hatására sokkal több atka van mostanság, mint régen. Akkor sincs igazam, ha ez csak azért optikai csalódás, mert a méhsűrűség növekedett meg, és a szomszédok atkái jelentek meg nálam. De ugye sokan ezt is tagadják, ahogyan régebben én is, ha nem is tagadtam, de akkoriban alárendelt jelentőségűnek gondoltam, ahogyan az is volt. Amikor már tényleg vannak komoly összeomlások a múlttal szemben, akkor bizony ez a jelenség veszélyes mértékben létezik. A másik tényezője az atkalétszám növekedésének a hatékonyság csökkenése. Van aki ezt is tagadja. Az atkaimport mellett. Ilyen azonban nincs, hogy egyik tényező sem igaz, és mégis több az atka! Akkor bizony optikai csalódás, ha valaki több atkát lát. Olyan van, hogy azért van több atka, mert létezik az atkaimport és csökken a hatékonyság is egyben, meg olyan is van, hogy csak az egyik tényező létezik, a másik nem, de olyan nincs, hogy egyik tényező sem igaz.
Nemdebár Oszkár?

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3444 Dátum: 2019. Február 16. 11:11 »
á
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:55 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3445 Dátum: 2019. Február 16. 17:33 »
Én mindent leírtam, nem képeket mutattam. nem láttam a méhesedet, mert ha az ember nem lép be, akkor nem látszanak a képek. Aztán amikor eltelik valamennyi idő, akkor a fórum is lapoz. Az augusztus végét meg is kell ám érni! Legalább olyan állapotban, hogy a következő évre is maradjon valami.
Most a második mondatodat nem tudom értelmezni. Anélkül írtad le ugyanazt, mint én, hogy az első mondatot leírtad volna. Így csak lóg a levegőben az egész. Na de mindegy. Azt akartam kihozni belőle, hogy mielőtt leírsz valamit, előbb gondold át. Ugyanis a Te hozzászólásaidból világlott ki ez az önellentmondás, amikor tanácsokat akartál adni nekem.
A hatékonyság kapcsán eszembe jutott még valami. Esteban Úr Argentínából azt mondta, hogy azért volt szükség a glicerin oxalátos lapokra történő áttérésre, mert semelyik másik szer már nem használ náluk évek óta. Szó szerint úgy mondta, hogy minden szerre rezisztencia van Argentínában az oxálsavat kivéve. Ezeket a lapokat is 60 napra rakják be. Nem lehet annyira átütő hatékonysága ennek sem, ha ennyire hosszú kezelésre van szükség. Persze lehetséges, hogy ők nem tudnak fiasmentes időben kezelni.

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3446 Dátum: 2019. Február 16. 19:09 »
N

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 19:54 írta oszkár »

*

oszkár

  • *****
  • 1133
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3447 Dátum: 2019. Február 16. 20:16 »
C

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:10 írta oszkár »

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3448 Dátum: 2019. Február 16. 20:41 »
Oszkár ,Oszkár magas ez.

*

neo

  • *****
  • 948
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3449 Dátum: 2019. Február 16. 21:06 »
Oszkár!
Javaslom, hogy írd be a CHM-et a keresőbe, és ahol a neo hozzászólását látod, ott megtalálhatod amire kíváncsi vagy. Én személy szerint nem vagyok kíváncsi a méhesedre, van nekem mit nézegetnem. Nekem majd tíz év múlva fotózgasd a méheidet, ha még lesznek.
Ami a zöldet illeti! Azt az egyszerű kérdést meg is kell ám érteni! Neked ez sohasem fog sikerülni!