Kakaskukorékolás

  • 4212 válasz
  • 1688385 megtekintés
*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3120 Dátum: 2018. Október 23. 23:33 »
Balog László.
 Én elismerem, nekünk könnyű, mert igazunk van.
 Úgy látom néhányan, már ti is rájötettek, az igazsággal szemben nagyon nehéz vitatkozni.
 Ezért aki tud, ilyen "gentlemanos" elvonulást választja, mint ti. Mert ti aztán, nem vitatkoztok, ilyen parasztokkal, mint ahogy Nagyernyei engem nevezett, hanem a felsőbbségetek tudatában elvonultok.
 Én viszont innen a béka segge alól úgy gondolom, hogy egyszerűen nincs igazatok, és ezért vonultok el.
Tudod a palócra mindent mondanak, hogy paraszt, meg buta, de azt nem lehet mondani róla, hogy nem becsületes, és nem állja a szavát, és köpönyeget forgat. Na ez az a tulajdonság, amit ti hírből sem ismertek.

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3121 Dátum: 2018. Október 24. 01:19 »
   
   "  mert igazunk van."(Vivaldi)   persze. persze.persze.  meg nyugszik a beteg......

   A személyeskedéssel nincs baj addig míg egyenlőek a feltételek, de úgy veszem észre, azok ,kik vállalják a nevüket nagyobb felületen támadhatók ,és ezt ti ki is használjátok. Így már nem csoda ha valaki ritkán szól hozzá. Amilyen stílusban folyik itt az eszmecsere, ha ez személyes beszélgetés lenne már rég egymás torkának esne némely ember.  És akkor még szakmáról nem is beszéltünk.  Szerintem nem kíváncsi erre senki, akinek meg ez tetszik az keressen magának megfelelő helyet, játszó társat.

  Albert
   

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3122 Dátum: 2018. Október 24. 08:08 »
Nekem pedig az a véleményem, hogy nem megfutamodtak a hozzászólók, inkább nem kívánnak ebben az egymás szakmai ócsárolásában részt venni.
Talán jól teszik, hogy nem írnak, mert  bölcsek.
Ma az agresszív, jól odamondok embereké a jövő, mert nekik nem számít átgázolni a barátokon sem, mert nincs lelkük, nincsenek érzéseik.
Amolyan sivárok.
Itt mindenki előtt színt kell vallanom, hogy Balogh László emlékeztetői amit a MÉHÉSZET-ben publikál számomra is igazolás, hogy jól csinálom, jól csináljuk.
Én csak gratulálni tudok neki, különösen a humoros hangneme miatt.
akinek pedig magas a színvonal álljon neki tanulni, hogy megértse.
Mire gondolok?
Tegnap odajött a méhészetembe egy BARÁTOM, és megköszönte, hogy a Hunorban megmutattam, elmagyaráztam neki a fészek szűkítését.
Azt mondta ennyi méze egy akácon még soha nem volt, és köszöni.
Nekem ez többet ér mint az itteni fikázások, lejáratásomra tett kísérletek.
Mondják ezt azok akik soha a büdös életben ezt nem próbálták, folyamatosan küzdenek a rajokkal, aztán nyomják rizsát, hogy mekkorákat pergettek.
Én a Földön járok, és ahogy olvasom Balogh László méhésztárs írásait, Ő is.
Mindig rángatnak, tépnek harapnak valakit, most ő van a soron. (Ezt tűrni kell.)
Nem a vágyainkat álmainkat fogalmazzuk meg, hanem a valós, buktatókkal teli gyakorlati méhészkedést.
Ezért lefikázni, szakmai munkáját eredményeit ócsárolni hát mit mondjak?
Sajnálom, hogy ebbe az irányba ment a Fekete-Fehér Méhészklub.
Írtak már privátban is jó néhányan, hogy töröljem ki a személyeskedő részeket, vagy repítsem ki a megmondó embereket.
Kis türelmeteket kérem, ők magukat fogják "kinyírni".
Lehet ez az olvasottságunkat is vissza fogja vetni, de üsse kő.
Ha nem lesz már szükség az itteni hozzászólásokra, nem lesz értelme a további üzemeltetésének, egyszerűen megszüntetem.
Most még itt ne tartunk.
Nagyernyei Attila

*

wr

  • *****
  • 889
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3123 Dátum: 2018. Október 24. 08:50 »
Idézet
Tegnap odajött a méhészetembe egy BARÁTOM, és megköszönte, hogy a Hunorban megmutattam, elmagyaráztam neki a fészek szűkítését.
Végre van egy kis szakma is a dologban, meg úgy összességében is, szerintem rám senki nem mondhatja hogy csak úgy, vagy netán személyeskedésből vitázok, mert nem, hanem kizárólag szakmailag.
Az ilyen írásoknak mindig örülök, mert van min szórakoznom. Szóval megmutattad neki hogy a hunorban hogyan kell szűkíteni. Ehhez csak gratulálni tudok, mindkettőtöknek.  ;D Ebből is az látszik amit már mindig is írtam, és ami tökéletesen átjött az eddigi írásaidból. Vagy fogalmad sincs hogyan kell méhészkedni a hunorral, vagy eleve olyan megoldását választottad a hunornak, amivel nem érdemes méhészkedni. Ez tökéletesen egybevág a végeredménnyel is, miszerint egy annál sokkal munkaigényesebb kaptárat választottál.
Egy 3x8-as vagy 3x9-es hunorban soha, semmikor nem kell szűkíteni, mert eleve szűk.  ;) A kereteket rakosgatni sem kell, csak amikor a fias egy részét tavasszal felteszed a rács fölé. És ennyi. Utána a kaptár térfogatának 1/3-ad részére zárva a fészket szépen ott lesz 2 fiók mézed, amit gond nélkül elvehetsz a fészek piszkálása nélkül, és rajok sem nagyon lesznek, mert a 3 fiókban nem szorulnak meg. Nem tudom mik lehetnek azok a szuper írások a Méhészetben amik téged igazolnak, de csak örülni tudok hogy egyet sem olvastam belőle...
Írtam múltkor egy célzást privátban a Jenőnek, nem lenne szabad ide leírnom de leírom. Én annak csak örülök, ha a közvetlen közelemben egyre többen méhészkednek fekvővel meg félkerettel. Miért? Azért, mert ha ilyen kaptárral méhészkednének mint az enyém, akkor a jelenlegi állományuknak a háromszorosával is elbírnának, és azt nagyon nem szeretném...

Éppen ezért utólag már nagyon bánok minden egyes hozzászólást amit ebbe a fórumba leírtam. Régebben kértem (bár hiába), de most ismét felhatalmazlak rá, hogy töröld az elsőtől az utolsóig mindet! Mindenkinek jobb lesz úgy, nekem pláne, meg az olvasóknak is, hiszen tőletek majd megtudják hogy "hogyan kell jól csinálni".  :D

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3124 Dátum: 2018. Október 24. 09:14 »
Egyetlen kérdésre adj határozott választ wr!
Szűkítettél, korlátoztál valaha a Hunorban?
Igen, vagy nem?
Köszönöm megtisztelő válaszod.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3125 Dátum: 2018. Október 24. 09:27 »
Igen. Csak, hogy ez velem nem csak egyszer fordul elő. Sőt tudok mit mondok neked. Most is van öt olyan ember, aki az országból telefonon kér tőlem tanácsot.
 De  nem ez a lényeg, Sem pedig az , hogy bár nem vagyok nagy családszámú /elég nekem 70, már azzal sem bírok/ méhtartó, bármikor bárkivel kiálok szakmai vitára, mert méhészkedtem Nagyboconádi minden vállfajával, 24-essel, 18 keretessel, és ezek melegépítményes változatával is.
A Hunornál pedig a 2 fiókos telelési technológiával. Igaz én méh barát vagyok, inkább, és nem méz, azaz pénz barát.
 DE, itt nem ez a lényeg. Én azt mondom, A méhészeti technológiák, és az eszköz ellétás, is második vonalba szorultak.
Nem ezek határozzák meg az ágazat jövőjét. Itt is betolakodott a politika. No, nem az országos, mert az csak a következő lépcső, hanem az ágazati politika, és itt alap sarokkő az érdekvédelem. Ugyan is innen se tudunk előre lépni, egy tapotat sem.
 Az érdekvédelem azért fontos, mert a méhészeti technológia, az eszköz ellátás, elé lépett a méh legelő, mint alapvetően fontos tényező. és a méz átvételi ára.
 És ami itt történik az lett ágazati, politikai kérdés, tehát egy szóval, érdekvédelem.
 Mindig vissza vissza térünk oda, hogy ki védje meg a méhész érdekeit.
 Az az ötlet, miszerint kössük az uniós támogatásokhoz az omme tagságot, így megnövelve azt, ami akkorában valóban jónak nézett ki, mostanra véleményem szerint hátrány lett, mivel olyanokat kényszerít egy egyesületbe akik amúgy szóba sem állnának egy mással, és nem , hogy egy asztalhoz, de még egy méhlegelőre se lennének hajlandók lepakolni.
 Ehhez jön még egy olyan alapszabály, ami az elnöknek lehetővé teszi, hogy semmit ne csináljon négy éven keresztül.
Az elnök kikezdhetetlen leválalthatatlan, és nem kell neki törődni a tagsággal, mivel a küldötti rendszerben hermetikusan el van választva tőle, és elég neki, a bennfentesek egy kis csoportja, hogy uralkodni tudjon.
 Arról ugye már kár is beszélni, hogy egy olyan egyesület, amiben az elnöknek, és a fizetett alkalmazottak, és a hírek szerint egyes hívek is, ilyen jól meg vannak fizetve, a büfében számolják a szavazatokat, milyen komolysággal bír.
 És talán még a kissebbik baj, hogy az elnök kikezdhetetlen amikor már megválasztották, hanem, hogy az alapszabály megengedi a manipulációt választáskor is.
 Nevezetesen. Kijelentem, hogy az ommen belüli nem önálló tagszervezeteinek küldöttei, igen is manipulációra adnak lehetőséget. Azt is kijelentem, hogy ezek nem lehetnének egyenlőek a független egyesületek által küldött küldöttek szavazataival.
Tehát kijelenthetjük a tét nagy, az ágazat jövője.
 Az omme miatt patthelyzet alakult ki, mivel a támogatások hozzá vannak kötve ezért másik méhész érdekvédelmi szervezet nem alakulhat ki.
A méhészek által befizetett tagdíj, és az uniós támogatásból ottmaradt összeg nagysága és az omme tevékenységének arányaiban súlyos eltérés van.
 Az elnök érinthettelen.
 Az elnökválasztás manipulálható és komolytalan.
 Érdekvédelem nincs.
 Az alapszabály kidobni való.
 Az omme szép szóllamokon kívül mást nem csinál.
 Az egész egy csőd.

Ui: Én sem szűkítettem soha még Hunorban. Gyere nézd meg. Ez csak a nagyboconádi rendszerekről áttért méhtartók szokása.

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3126 Dátum: 2018. Október 24. 09:35 »
Egyetlen kérdésre adj határozott választ wr!
Szűkítettél, korlátoztál valaha a Hunorban?
Igen, vagy nem?
Köszönöm megtisztelő válaszod.
Nagyernyei Attila
Hadd én! Na?!
Én már volt amikor szűkítettem.  Azannyába  >:( Augusztusban váltott, és gyengén ment a télbe. Nem is egyet.
Volt rossz lábú is, és vártam, hogy leváltják. Igen jófajta volt. Kicsesztek velem. Olyan gyenge volt, hogy csak 6 utcában telelt. Tavasszal szétosztottam. Ezeket oldalról takartam, és nem 12 kereten teleltek. DE EZEK NEM TERMELŐ MÉHÉSZETBE VALÓK, EZEK CSALÁDRONCSOK, ÉS MINDENKINÉL VANNAK ILYENEK. A NORMÁLIS CSALÁDOKAT NEM TUDOM SZŰKÍTENI, MERT KIÜLNEK  ;D A kaja viszont az idén tényleg kevés. Tavasszal nyomni kell, mert piszkosul népesek. ;)

*

wr

  • *****
  • 889
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3127 Dátum: 2018. Október 24. 10:40 »
Idézet
Egyetlen kérdésre adj határozott választ wr!
Szűkítettél, korlátoztál valaha a Hunorban?
Adjak határozott választ? Mégis minek? Ha egy páréves gyereknek elmond az ember valamit, nem érti meg. Elmondja másodszor is, akkor se biztos, de harmadikra általában megérti. Neked ezt vagy tizenkétszer leírtam, így sem érted, szóval semmi értelme leírni tizenharmadszor is. Egy 9 keretes hunor fiókban képtelenség szűkíteni! Ha ezt nem érted arról már én nem tehetek. Eleve ott vannak azon a 6-7 léputcán amin átteleltek, a maradék kettő három lépet meg az első adandó alkalommal megtömik virágporral. Azt kellene elvennem tőlük? Amitől majd robbanni fog a népesség és mind a 27 keret tele lesz méhekkel? Vagy esetleg azt amin éppen ülnek? Világosíts már fel légyszíves, mert ha agyonütnek se értem!
A miértet meg végképp nem! Ha egyszer olyan népesre fejlődik egy ilyen kaptárban magára hagyva is ! a család, hogy éppen a rajzás határán táncol, és meghord nekem 2 fiókot (18 hunor keretet veszek el!!) akácon, akkor mi a bánatos Istennyilának kellene vele bármit is csinálnom? Csak azért hogy ne unatkozzak? Nem szoktam. Vagy azért hogy kedvemre csesztethessem, háborgathassam őket a tavaszi hűvös időben? Esetleg azért, hogy irkálhassak jó nagy marhaságokat a fórumba, megpróbálva ezzel jó méhésznek tűnni a többi (szintén hülye) szemében?

Amiről beszélsz, hogy hunorban szűkítés, na az a 4 léputcás körüli családokra vonatkozik. Az meg nem fog termelni így sem úgy sem, szóval azzal sem kell ilyesmit csinálni, hanem a 3db 4 léputcásból kell csinálni 2db 6 léputcásat, és az majd termelni is fog akácon.

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3128 Dátum: 2018. Október 24. 10:46 »
Egy 3x8-as vagy 3x9-es hunorban soha, semmikor nem kell szűkíteni, mert eleve szűk.   A kereteket rakosgatni sem kell, csak amikor a fias egy részét tavasszal felteszed a rács fölé. És ennyi.

Csak annyit bátorkodom kérdezni, hogy a fenti méretű kaptárban mi történik amikor tavasszal a bomba telelés utáni család 2-3-4 lépet megdob virágporral? Hova petézik az anya hely hiányában. Nálam 2-3 NB lépet, de néha többet simán néhány nap alatt meghordanak és lekorlátozzák a családot.
Ha nincs méhész általi korrekció, akkor nincs bomba család akácra, vagy nálam vannak furcsa méhek akik virágpor hordásból remekelnek?


Köszönettel.

SzJ.

*

wr

  • *****
  • 889
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3129 Dátum: 2018. Október 24. 11:27 »
Az égvilágon semmi nem történik. Amikor behordja a rengeteg virágport akkor még nincs minden keretben fias, mert ha lenne akkor nyilván nem tudná odahordani. Amire meg lesz, addigra azt a virágport szinte fel is éli. Eztán jön a méhész, felrakja a fiókot, vele együtt a fiasítás akár felét a méztérbe a rács fölé. Alul ismét lesz hely úgy az anyának petézni, mint a beáramló virágport elrakni.
Tehát amit írtál az szintén engem igazol, hova a francba hordanának virágport, ha 6 keretre lennének szűkítve?
Arról már nem is beszélve, hogy ez néha már március utolsó hetében megtörténik, de mindenképpen még a repce megindulása előtt. Tehát amikor itt a fekvőben még szűkítésekről meg karcolásokról beszélnek, olyankor már felteszem az első mézteret. Ami, mielőtt bárki rávágná, nem hűti ki a fészket! Azért nem, mert szigetelt, a felszálló meleg megszorul a fiókban. Aztán azért sem, mert a kelő fias egyből elfoglalja, és ahogy a repce mézelni kezd már hordanak is bele.

*

Vivaldi

  • *****
  • 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3130 Dátum: 2018. Október 24. 12:43 »
Kedves Szaboj ismerem ezt az észjárást.
 A nagyboconádi kaptár egyik oldalától a másikig terjed. Vízszintesen. A rakodók meg függőlegesek. Felfelé ti nem tudtok gondolkozni.
 Más részt feleslegesnek találom a veletek való vitatkozást, mivel olyan, aki nagyboconádiról, sikeresen átáll rakodóra, 100-ból 2 ha van.
 Harmadészt pedig, meg kéne kérdezni a "kiskakas" nevű, /Baldavári/ méhésztársat, aki mostanság feltűnően hallgat, hogy mire indította az oldalt. Bocsánat ha tévednék, de nekem az jött le, nem szakmai vitára. Annak is van helye, de nem itt.
 Ezért ha engem fel lehet szóllítani, akkor nekem is van jogom felszóllítani titeket, menjetek át szakmai oldalra, és vitassátok meg ott.

*

Bicska

  • *****
  • 601
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3131 Dátum: 2018. Október 24. 12:58 »
És egyetértünk újfent Vivaldi. :)
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

neo

  • *****
  • 939
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3132 Dátum: 2018. Október 24. 13:02 »
rajok sem nagyon lesznek, mert a 3 fiókban nem szorulnak meg.
Nézd wr!
Én sok mindenben egyetértek Veled. Aztán van amiben nem. Jenővel is így vagyok. Vivaldival is, és Attilával is. Szerintem ezzel semmi gond nincsen. Hiszen lehet, hogy azért nem egyezik a véleményünk, mert más a tapasztalatunk. Aminek talán anya, vagy technológia, vagy a jó ég tudja, hogy mi lehet az oka. Mármint az ellentétes tapasztalatnak.
Nos a 3 Hunor fiók (ugye kilencesről beszélünk?) az 27 Hunor keret. Egy Hunor keret az nálam másfél felest jelent. Ez akkor 40 félkeret. Kölyökcsaládok kaptára. Amelyik ezt nem növi ki akác előtt, azt az anyát jobb kidobni. Ha jó család van benne, akkor kivétel nélkül megrajzik. Éppen ezért ilyen családocskákkal termelni sem lehet, mert vagy gyenge hozzá(rossz anya van benne), vagy túl erős, ezért inkább rajzani akar. Az a fiókszám fél NB esetén, amelyikben nem szorul meg az anya, tehát szabadon hagyva tud petézni anyarács nélkül, az 6 fióknál kezdődik, de inkább 8 fiók. Persze ebben nem olyan bundásak a keretek, mint Attilánál. Azonban ez az a kaptárméret amelyben nem szorul meg  a jó anya, magyarul nincs rajbölcső. Tehát amit Te leírtál, annak a duplája. Mint írtam, én nem vonom kétségbe azt, amit állítasz. Neked az a tapasztalatod. Nekem ez. Te sem hazudtál, én sem. Mi a különbség oka? Anya, vagy tudja a fene, hogy mi. Egy dolgot még tudok mondani, eztán úgysem lesz elérhető. Úgy hívják, hogy fumagillin. Biztosítja a dajkatömeget. Ha az anya a genetikai képességeinek megfelelően tud petézni, mert van helye, és elegendő mennyiségű dajka hozzá, akkor nem akarja bepetézni a rajbölcsőt. Ezért meg tud tölteni egy ekkora kaptárt is. Az ilyen család viszont nem tartozik a jól mézelők közé. Ahhoz az kell, amit Attila csinál. Dajkatömeg helyett dolgozótömeget állít elő. Úgy gondolja, hogy 2500 forintos akácmézért simán bevállal egy ilyen kis többletmunkát. Én a Hunor szűkítés alatt az akác alatti dobozolása gondolok, nem a kora tavaszi szűkítésre, ahogyan Te gondoltad.Te ezerkettőszázért nem vállalod be. Szerintem mindkettőtöknek igazatok lehet. Ez egy soktényezős dolog. Mindenki saját maga ismeri a saját méhállományát, és tudja azt, hogy neki a saját céljainak mi felel meg leginkább. Saját magunkból kiindulva másokat kritizálni nem más, mint szűklátókörűség. Meg kell hallgatni minden véleményt, aztán a sajátunk esetében aszerint dönteni, amelyik közelebb áll hozzánk. Ezt azonban oly módon számon kérni, hogy felelőtlenség a kezdőkkel szemben, hát egy kicsit megmosolyogtató. Szerintem senkinek sincs olyan kötelezettsége, hogy a leendő konkurenciáját a legtutibb információkkal lássa el. A kezdő itt egy étlapot talál. Majd választ belőle, ha akar, esetleg saját ételt főz. Ez mindenkinek a saját döntése.

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3133 Dátum: 2018. Október 24. 13:20 »
Huha...
Vivaldival egyet értve menjünk a "Kaptártípusok összehasonlítása" rovatba!
Ott válaszolok wr méhésztársnak és Kivancsi111-nek is.
Üdv:Nagyernyei Attila

Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3134 Dátum: 2018. Október 24. 13:23 »
Köszönöm az értelmes és megfelelően alátámasztott válaszokat. Kivált kép, kieszik meg csak vízszintesen tudtok gondolkodni. Egyébként NB 18, 1/2 NB rakodó, 12 keretes, NB fészkű rakodó 12 keretes fél méztérrel és Cicatricisz féle fészek -mézkamrásom is van több 10db. Tényleg nem tudok gondolkodni. Csak NEO-val tudok egyetérteni, egy normális családnak 4x12 1/2 rakodó vagy NB 12 és két fél méztér a minimum, vagyis NB24 méret. Amúgy meg a legtöbb népet az NB keret adja, a legtöbb mézet meg a Cicatricisz. A Kezelések mennyiségét most nem értékelve.


Üdv.

SzJ.