Ata67 kérdezte és privátban is megerősítette kérdését, hogy a fedelezésből, hogy tudom a viaszból a mézet kinyerni.
Mint írtam van egy saválló fedelező kádam.
A fedelező gép által levágott mézes-viaszos cucc egy húsos ládába pottyan.
Amikor tele van, cserélem, és az egészet felöntöm a kádra, melynek az alja egy saválló szűrő.
Így reggelre a méz 70-90%-a kicsorog, ami hőmérséklet függő.
A szűrőn fent maradó fedelezést belemerem spaklival egy hordóba.
Ezt kiteszem a napra.
Gyakorlatilag a méz nagy része az aljára csorog, és a tetejéről lelapátolom a száraz viaszt.
A hordó aljára lehet csapot is tenni, akkor meregetni sem kell.
Nem rég láttam egy méz-viasz szeparátort, házi készítésű.
Alulról fűtőszállal melegítenek, egy dupla falu tartályt, melynek belsejében víz forr.
A viasz megolvad, kifolyik egy csövön, és a méztől külön válik.
Ezt kicentrifugálják.
Az én visszafejlődött módszeremmel 95%-át kinyerem a méznek.
Az 5%-a pedig legyen az"árváké".
Ha örökké a 100%-ra törekednék, megbolondulnék, de ha látok ettől egyszerűbbet és jobbat, azt fogom alkalmazni.
Régebben csináltam olyan rostaszövetes kalodákat, amely egy megvastagított kerethez hasonlított, és a teteje levehető volt.
Abba mertem a mézes fedelezést, és kipergettem.
Most már ezzel nem pancsolok.
Nagyernyei Attila