Kaptártípusok összehasonlítása

 • 837 válasz
 • 305876 megtekintés
*

Laja

 • **
 • 54
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #750 Dátum: 2017. Április 28. 19:43 »
Attila !
Nb fészek, 1/2 méztér. Pont a kirajzástól félek amit a hozzászólásodban említettél. Van 2 nagyon erős családom, teli van velük a fészek (12 keret). Nem szeretném ha pont ez a két család faképnél hagyna. Ma ezen nekibuzdulva végignéztem őket. Készülőben lévő anyabölcsőt nem találtam, széleken sok herefiasítás és már kikelt here. A meglévő fiasítások mellé már korábban beraktam szűz lépet, (kiépített üres lépem még nincs  )ezeket már építik, de fiasítás még nincs bennük.
A méztérbe is már korábban raktam 1/2 szűz lépeket de ezeket csak immel-ámmal kezdik építeni. Itt kezdődik a probléma amit említettél, a lenti fias keretekből az eltérő keretméret miatt nem tudok felhozi a méztérbe, hogy ezt a részt is birtokba vegyék. Szerinted mi a teendő ilyenkor. A családot megosztani nem szeretném mert ezektől az erős családoktól már akácon mézhordást szeretnék, de attól tartok, hogy addigra az időközben kikelő fiasításokkal betelik a ház.... Hogy lehet rávenni őket hogy bírtokba vegyék a mézteret. Egy másik kaptáramban a fészekbe tettem a fiasítás mellé 1/2-es szűz lépet, azon már dolgoznak , de főképpen a keret alá építik a viaszt. Ezzel megint nem leszek előrébb ha ebbe belepetézik az anya, mert ezt ugyanúgy nem tudom felvinni a méztérbe. Mi lehet a megoldás ?

A Hunor rakodóval kapcsolatban csak annyi a kérdés, hogy a telelésnél nem kevés e a Hunor keret, ezért keresgéltem az egységes keret irányában, mert az pont a Hunor és az Nb között van méretben. Szerinted rossz a gondolatmenet ?

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #751 Dátum: 2017. Április 28. 21:10 »
Lajának egy könyvnyi irománnyal tudnék szakszerűen válaszolni.
Néhány gondolatot azért megpróbálok.
Ha félsz a Hunor kerettől (de nem kéne), akkor használd a Közép-Boczonádit (KB-t)
Az 29 centis, tehát 2 centivel "mélyebb" a Hunornál.
Ha most abba is belemennénk, hogy ez sem úgy működik mint a Hunor, lenne ám nagy lárma.
A KB telelésnél előny, akácon viszont hátrány.
Nem rég csak érintettem a különbséget, de megbántam.
Olyanokkal kell leállnom vitázni, akik csak belém kötnek, semmi tapasztalat nélkül cikiznek.
Így a szakmai csörtének nem látom nagy értelmét.
Vissza az "öszvérhez".
Ha valamilyen módon sikerülne az anyát a fél fiókra felcsalnod, utána azt tedd alulra, de ezzel már talán el is késtél.
Óriási macera.
Nem is szívesen adok ebben tanácsot, mert senkit nem akarok megsérteni.
Álláspontomat ismeritek, minek szerezzek további ellenségeket.
Itt válaszolnék Bekesm hozzászólására is, aki ezt írja:
"Én szívesen elolvasnám, hogy hogyan lehet 11 táblás fiast elérni. Szerintem másokat is érdekelne."
Állományszinten nehéz, csak kiegyenlítéssel.
Azt senki ne magyarázza meg nekem, hogy 100 NB méhcsaládjából mind a 100-nál 11 NB fias van, mert annak be...
Nálam is vannak kiugró teljesítményű családok, de ezek a "hústermelők" arra jók, hogy az elmaradókat helyzetbe hozzák.
Vannak olyanok amelyeknek egy kis segítség kell, és célba érnek.
Olyan is előfordul, hogy amelyiket segítettem, 3 hét múlva gyengítenem kellett, mer úgy beindult.
Hallottam a minap ettől nagyobb számot is, a meleg építményű NB 18-asban 16 fias.
Szekszárdon a kórház után van a Háry János utca.
Ott ezt elő lehet adni, de komoly méhész ilyent nem állít.
Arról nem is beszélve, hogy "nagy hordása" van az illetőnek repcén.
Akkor megint az a kérdésem, hol a sok fias ha sok a méz?
A mai napon nálam egyelőre 7 NB fiasra van az állomány kiegyenlítve.(A szélső lépeket nem számolom!!!!)
Mire elérkezik az anyakorlátozás ideje pont olyanok lesznek, amiről eddig szóltak írásaim.
Tíz NB fis felett az összes család a jó Istenhez kívánkozik fel az égbe.
Mi maradjunk meg emberként a Földön.
Nagyernyei Attila

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #752 Dátum: 2017. Április 28. 21:41 »
Laja.
Ha majd pár nap múlva a jó időben sem foglalják el a mézteret, akkor megindulnak a bölcsőhúzás felé. Ha tényleg nem tudsz nekik adni kiépített félkeretet, én azt csinálnám, hogy a sorban mellette levő gyengébbet távolabb vinném, ezt meg a kettő közé húznám, tehát rárepíteném a gyengébb kijáróit. Így már nem férnek el az NB fészken, muszály felmenniük, és ha már ott vannak, építenek. Persze aztán szigorú bölcsőellenőrzés. A leröptetett meg mehet egy másik erős mellé, aztán arra is ráröpteted. Ennél a rendszernél kell a tapasztalat, rutin, meg minden jóság, hogy az állomány nagyrésze termelővé váljon. 2015-ben nekem, negyedik méhészkedős tavaszomon habkaptárban, önerőből, rajanyás család megdobta a 3 félfiókot akáccal, mellette a fakaptáras vett anyás család el sem foglalta a mézteret, csak bölcsőzött. Ilyen példák vannak.

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #753 Dátum: 2017. Április 28. 22:07 »
Lajánál a fészek 12 keret, azért ez bőven más mint a 10 kertes fészek.

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #754 Dátum: 2017. Április 29. 06:41 »
Ja, tényleg 12 keretet ír.
Annál esetleg az is felmerülhet, hogy tart fekvőket is, és az oldalsó lemézezett kereteket oda lopkodja, középre meg beszúr műlépest és üres keretet. Így csökkentheti a rajzást. Vagy táblás fedetteket tesz a helyére, brutál család lesz, de bölcsőzgetni kell.

*

Laja

 • **
 • 54
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #755 Dátum: 2017. Április 29. 07:50 »
Attila ! Köszönöm a választ. Ez a keret és kaptárkérdés nagyon fontos feladvány, de az idei évet mindenképpen ezzel a felállással kell végigcsinálnom, ez egyértelmü. A jövő irányvonalán még lesz időm agyalni, most az akácig lévő idő rövidsége miatt a már említett broblémák megoldására kell koncentrálni.

*

Laja

 • **
 • 54
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #756 Dátum: 2017. Április 29. 08:00 »
Mortimer ! Igen valóban van egy 24-es fekvő nagyboconádim, ami ketté van választva ,a fele részében van egy nem túl nagylétszámu de dinamikusan fejlődő család. A többi kaptáram a már említett Nb fészek 1/2 mézteres 12 keretes rakodó. Az erős családoktól való fias keretek elvételén én is gondolkodtam, de ez nem jelenti e azt hogy pont akác előtt meggyengítem a legerősebb családjaimat ?

*

bekesm

 • ***
 • 167
 • HUNOR/12
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #757 Dátum: 2017. Április 29. 10:08 »
Tisztelt "kuruzslo"!
Kérdésedre, először kérdéseket teszek fel.
Gondolom 11 keretes NB + 1/2 NB félkerettel méhészkedsz? Kérdésem; méheid fiasítása eléri -e a fészekben NB-n repce elejére a 9 táblás állapotot? Amennyiben esetleg hunor/12-ben akkor a 10 keretnyi táblás fias állapotot? És a méhek bőven fedik a fészket? A fiasítás vegyes korúra vonatkozik, petétől a kelés előttiig.

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #758 Dátum: 2017. Április 29. 15:18 »
Laja.
Azt írtam: "vagy táblás fedettet tesz a helyére". Arra gondotam, hogy az erős NB12-es közepébe tenni egy gyengébbtől, nem a fekvőbe. Ha gyeníted ebben a rendszerben, nem hord fel semmit. Amúgy valamelyik méhészújságban volt erről a kaptárról cikk, ott konténerben volt. Azt mondta a méhész, hogy nála nincs rajzás, mert az anyának rengeteg helye van petézni. Ez is igaz lehet, ha nem szorítják meg mézzel-virágporral.

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #759 Dátum: 2018. Július 10. 09:48 »
Azóta nem megy el az életkedvem pergetés közben, amióta nem kell sepregetnem.

Gyorsan lehet végezni egy fekvővel is seperve. Mi ugye a kaptár felett elé seprünk. Teljesen készre 2-4 perc egy család. Nagyobb lépet nehezebb seperni, lerázni is amikor jól telenyomják, de ez van. A lépek visszarakása nehézkesebb fekvőnél. Én pl. a szinte üres mézteret töltöm vissza. Mivel a méztérben építtetek, ezért a lépeket lehúzzák az alsó lécig. Nem tudnak elbújni oda a csibészek. ;) De ami fontosabb. A kivett és lesepert mézes lépet percekkel később már ki is pergetik. Töredéke idő alatt lehet tisztára pergetni, mint a szöktetett kihűltet. Nem mindegy meddig megy a gép, ha sürget az idő. Aki ráér, annak biztosan a legjobb megoldás a szöktetés.

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #760 Dátum: 2018. Július 10. 11:43 »
Nem mondom hogy nem, de nekem elegem volt abból az élményből amit a földre vagy akárhova sepert ideges, tétova méhek látványa okozott, szegények azt sem tudják hirtelen hogy mi történik.
Elegem lett abból is, hogy rendesen elfáradtam, mert azért a teli keretek rázása egész nap kivette belőlem az energiát.
Elegem lett abból is, hogy mire teljesen lesepertem egy keretet és betettem volna a ládába, már a kutató méhekből vagy 10db újra rajta volt.
Elegem lett abból is, hogy egész nap benne izzadtam a ruhában, már napközben éreztem magamon hogy büdös vagyok az izzadságtól.
Elegem lett belőle, hogy a mézet a méhektől küzdelem árán vegyem el, amikor el lehet tőlük lopni is, úgy, hogy szinte észre sem veszik.
A leszöktetett fiókok nem mindig hűlnek ki, de nem is baj ha kihűlnek, mert azóta legalább egyetlen szűzlépem sem szakadt ki, előtte elég sok, pedig vigyázva lett pergetve. Tovább kell forgatni fél perccel mint melegen? Ez legyen a legnagyobb baj! Ugye, ennél a technológiánál az idő sem sürget, leszámítva a repce-akác átmenetet. De annál sem ha nem sikerül jól, vagy későn indulnak a családok mint az idén, mert akkor csak az egyik méztér van fent, amíg azt elveszem hordhatnak a másikba ami üres.

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #761 Dátum: 2018. Július 10. 12:50 »
Tavaly álltam át én is nb-ről 9es hunorra a lépesmézezés miatt amit majd jövőre kezdek a napraforgó miatt de legfőképp a kinti pörgetés és segítség hiány miatt azóta talán több agysejtem is megmaradt mert pörgetések előtt kihullot a hajam is. Ez életem egyik legjobb döntése volt engem az sem érdekel ha 3-5 kilóval kevesebb a méz de többet ér az egészségem és ráadásul másodállásba csinálok 100 családot. Szöktetem egyszerre az összeset és ha kell lefúvom benzinessel. 3 hunor fiók van így minden egységes idén pl egy rajzásom sem volt. 50 családról 25 perc alatt levesszük a fiókokat persze ha nem kell tökölni a fúvással. Otthon meg hőlégfúvós königin sugarasom van mindent kipörget.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 10. 12:53 írta norgio85 »

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #762 Dátum: 2018. Július 10. 13:18 »
Idézet
azóta talán több agysejtem is megmaradt mert pörgetések előtt kihullot a hajam is
Én már előtte két nappal, a hordók mosása közben azt szoktam kívánni, hogy bárcsak túl lennék már rajta. A délutánok már "kellemesebben" teltek, mivel már képtelen voltam eldönteni hogy a talpam sajog jobban a sok álldogálás és toporgás miatt, a lábszáram ég jobban a rengeteg ide oda séta miatt, a derekam akar eltörni a sok hajolgatás miatt, vagy a vállam akar leszakadni a keretek rázogatása miatt.
Idézet
Ez életem egyik legjobb döntése volt
Ezt maximálisan meg tudom érteni, de vigyázz, mert ilyeneket lassan már le sem szabad ide írni.  :D Jön a fekvősereg és megtámadnak.  :-\

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #763 Dátum: 2018. Július 10. 13:50 »
Én úgy az ötvenedik család leseprése után szoktam bemelegedni, és a kétszázadiknál kezdem nézni mennyi van hátra. Na ezt kaptártípustól függetlenül ;D is képes lennék.
Egyébként a fiammal a haveromnál 270 egy nap, de mindent elszedtek a kezünkből, és visszaadtak. Másnap nálunk naponta szintén 200 felett. A végére úgy belejön az ember, hogy nem is tud leállni, még álmában is seper meg visszarak meg méheket lát, ja és időnként görcsöl a lába.
Kefélni is meg kell tanulni!  ;) Nálam nincs ideje visszaszállni ha lesepertem, roppant gyors vagyok. Panaszkodnak is a lányok ;D

Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #764 Dátum: 2018. Július 10. 16:22 »
Fiatal koromban én is roppant gyors voltam.(Aminek a lányok NEM biztos,hogy örültek). Most örülök,hogy belemelegedek. ;D