Etetés, vagy serkentés?
Tisztelt Méhészek!
Ebben a kánikulában óriási vízigénye van a méhcsaládoknak!
Ezt egyszerűen ki is próbálhatjátok.
Lazán öntsétek "nyakon" őket egy pohár vízzel, pár perc alatt a hírét sem látjátok.
Én most még etetésről nem beszélnék, inkább serkentésről.
A kettő között van különbség, sokszor az etetés-serkentés ugyan azt az a célt szolgálja, hogy a méhanya intenzívebben petézzen.
Az etetéssel vigyázni kell, mert túl is lőhetünk a célon.
Most még azért kell nyomni a gázt, hogy minél nagyobb kiterjedésű legyen a fiasításunk, és nem szabad az anyákat (még) etetéssel kiszorítani.
Taktika a következő, de ezt sok szakelőadó is vitatja, amit most megfogalmazok.
Alap dolognak tartom, hogy a méhcsaládokat soha, az-az soha nem szabad "kopaszra" pergetni!
Különösen igaz ez a napraforgóra.
A napraforgó előtt a mézkoszorúban nyári mézek is maradtak (hárs-selyemfű-facélia-gyalog akác stb.)
Erre hordtak rá napraforgót, és most a szerencsésebbeknek némi szilidágót.
A fias keretek körül mindig otthagyom a napraforgó pergetéskor a mézkoszorút.
Ezt abban a pillanatban döntöm el, amikor szedem el a mézet, hogy mi marad és mi kerül pergetésre.
A tenyérnyi fedett fiasok, és mellette csurig mézesek mennek nálam is a "ringlispílbe".
Olyan 6-8 keret maradt meg a fészeknek, és ezeket tűztem meg sötét színű lépekkel.
Most serkentek, és nyalakodás is van a szolidágóról, de ettől fontosabb a friss virágpor.
A serkentés azt jelenti, hogy valójában édes vizet kapnak a családok, minden nap!
Este 4 decit.
Ez 1kikó cukrot és 3 liter vizet jelent, ezt jól meglocsolom ecettel.
Porcelán fehérek az álcák, és úgy petéznek az anyák mint a sicc.
Az egyik "OMME guru" azt hirdeti, hogy a napraforgó végén szárazra pergessük ki a méhcsaládokat, majd azonnal kezdjük el az etetést.
Én ezzel maximálisan nem értek egyet!
Néhai Szalay Laci bácsi mondta még egy Szekszárdi Méhészklubon, hogy a cukor az csak arra jó, hogy a méhcsalád vegetáljon, valójában egy túlélő csomag.
Nincsenek benne ásványi anyagok, amely az egészséges méhcsalád fejlődésének az alapja.
Tehát a telelő élelem úgy áll össze nálam.
A mézkoszorú vegyes virágméz, alatta majd később, a kristálycukros feletetésből származó méhtakarmány.
Ezen szépen télen elvegetál a méhcsalád, és amikor beindul az élet tavasszal (február-március fordulóján) na akkor beleérnek a természetes mézkészletbe.
Véleményem szerint aki csak azt veszi figyelembe, hogy a cukor 180 forint, a virágméz meg 800, nagyon rossz úton jár.
Először a méhek, utána jöhet a "biznisz"!
Nagyernyei Attila