Etetés

  • 834 válasz
  • 242243 megtekintés
*

Attila

  • ***
  • 231
Re:Etetés
« Válasz #825 Dátum: 2020. Március 05. 12:00 »
Sziasztok!

Saját készítésű lepényt ki, hogyan készíti?
Keverőgép, dagasztógép, betonkeverő? :)
Porcukor: saját géppel darálják, ki, hogyan, vagy eleve érdemes porcukrot beszerezni?

Köszönöm a válaszokat!
Attila

Re:Etetés
« Válasz #826 Dátum: 2020. Március 05. 14:37 »
Pár éve félkilós porcukrot veszek mikor akciózzák,felvágom a sarkát, csak akkora lyuk hogy a kb 10mm-es tölcsér beleférjen.Három liter vízben egy csomag fehérürmöt kettő nagy evőkanál kamillát megfőzöm teának majd mikor hűl egy deci méhpatika egy deci ecetet rakok.A tölcséren beöntők egy evőkanál apróra darált szóját és egy deci vagy picit többet a teából , a felvágott sarkot visszahajtogatom és irodai tűzűvel 3-4 helyen megtűzöm,közben mozgatom a cukrot hogy minél jobban keveredjen.Szerintem nem hasznosítják a szóját mert az a kaptár alján kőt ki viszont jól felszívja a plusz vizet .Félkeretes rakodóim vannak,télen több rétegű sarkon felhajtott fóliatakarással. Február végén március elején mikor a fólia sarkát visszahajtom a zacskót szikével felvágom és rájuk borítom.Ha túl sok teával készül a nyakukba csurog az egész de ha pár nap állni hagyjuk sokat keményedik      szs

Re:Etetés
« Válasz #827 Dátum: 2020. Március 18. 07:14 »
Sziasztok!
Pakson a Kajári Bt-nél 210Ft/kg a 25 kilós kristálycukor.
Korrekt, gyors kiszolgálás.
https://nyitva.hu/paks/kaj%C3%A1ri-kereskedelmi-bt-76607
Nagyernyei Attila

Re:Etetés
« Válasz #828 Dátum: 2020. Március 23. 12:31 »
Nem vagyok híve a kora tavaszi híg etetésnek, serkentésnek,és most ha kinézek az ablakon bizonyítottnak látom hogy igazam van.Az erős családok megoldják de a gyengék bajban vannak a sok nyitott fiasításukkal.Bizonyító példa mikor pár éve március 15-ei hóvihar után a gyengébbeknél sok volt a megfázott még a fedett fiasokban is,bár akkor éjjel nagyon hidegek voltak.Ha most vége lesz ennek a hidegnek érdemes lesz etetni mert az április 10-ig lerakott petékből kikelők járják az akácvirágokat.Nem okoskodni akartam csak a gondolataimat írtam le.    szs

*

Nb18

  • *****
  • 776
Re:Etetés
« Válasz #829 Dátum: 2020. Március 23. 12:37 »
Az akácra való készülődésbe számold bele a ma reggeli fagyokat...... :-[

*

Nb18

  • *****
  • 776
Re:Etetés
« Válasz #830 Dátum: 2020. Március 23. 12:41 »
Látom, közben az időjárás rovatban már megemlítetted..... :-[

Re:Etetés
« Válasz #831 Dátum: 2020. Március 23. 12:42 »
Tiszt  Nb18  ----Majdnem tetszikeltem a mondatodat hiszen igaz,csak hát nem tetszik

szs,

Re:Etetés
« Válasz #832 Dátum: 2020. Június 17. 21:30 »
Ma nagy meglepetésben volt részem.
Vannak még nyugodt, az-az nem aggódó méhészek közöttünk.
Kérdeztem az egyik kollégától, hogy mióta etet?
Én nem etetek....válaszolta.
Teljesen ledöbbentem, tudva azt, hogy semmi hordás sincs már hetek óta.
Azt még utána "dobta", hogy hársig ki szokták bírni. (Nála nem mindig.)
Mondtam neki, hogy én intenzíven etetek, és ennek ellenére alig tudják tartani az egyenleget.
Ekkor sem ijedt meg.
Elkönyveltem, hogy nem vagyunk egyformák, pedig 4 évvel ezelőtt pont róla írtam, hogy akác után 10 családja éhen halt.
Szerintem ez simán kimeríti az állatkínzás tényét.
Nagyernyei Attila


*

Attila

  • ***
  • 231
Re:Etetés
« Válasz #833 Dátum: 2020. Június 18. 01:13 »
Nálunk is kell etetni-serkenteni, már május 20-tól elkezdtem, kisebb adagokkal, de folyamatosan, hiszen hűvösebb idő is volt, ami inkább visszaveti a nektárkiválasztást.
Ha kedvezőtlen időben nem etetnek, akkor a legyengült család meg is betegedhet, ezt már nem részletezem.

Nem lehet így hozzáállni, hogy "ki szokták bírni", hiszen mindig alkalmazkodni kell az aktuális körülményekhez.

Mellesleg a jól tartott család meghálálja a gondoskodást. Többet is hord. Nem böjtöltetni kell a méheket, hanem bőségben tartani. Az vezet eredményre.

*

T82

  • *
  • 31
Re:Etetés
« Válasz #834 Dátum: 2020. Június 20. 21:03 »
Pár napja megérkezett a "drága kolléga", most már én is etetek.
10 család/ha már kicsit sok vaddohányon, főleg ebben az időben.