Etetés

 • 762 válasz
 • 191454 megtekintés
*

wr

 • *****
 • 518
Re:Etetés
« Válasz #720 Dátum: 2018. Augusztus 22. 07:27 »
Nincs itt semmiféle kötekedés:
600 Ft-os vegyes méz ár nem inspirált a méz kivételre.
Egy kiló méz pótlást közel 2 kiló cukorral érjük el.
250-300 forint a nyereség!!!!
A munkát pedig nem is számolom.
Nagyernyei Attila
Ezt te írtad nemrég, akkora marhaság hogy inkább nem is reagáltam rá. Hogy a búbánatba lehetne az 1 kiló száraz cukorból amihez még vizet is teszünk kevesebb méz? Most meg már azt írtad, hogy 8,5kg cukorból lesz 6 kiló méz. Ami szintén marhaság, mert a szilárd cukor tömegénél az abból készült méz eleve nem lehet kevesebb, csak több (fizika, kémia).
Szóval nem 300Ft a nyereség, mert ha annyi lenne neki sem állnék. Nálam mint írtam, 1kg cukor 6,5 deci víz az arány, de ehhez már kell a forró víz, mert a hideg vízben nem fog ennyi cukor feloldódni. Kevesebb a ballaszt (víz), gyorsabban érlelik, és az etetés is gyorsabb, mert több cukor van egy egy etetési adagban mintha 1-1-es szirupot csinálnék.
Magad idézted (azt már helyesen), hogy az elraktározott szörp kevesebb a beadottól. Ez rendben is van, mert attól kevesebb. De a cukortól nem lehet kevesebb, attól csak több lehet. És én az etetéskor sohasem sziruppal számolok hanem cukorral. Tehát azt mondom, hogy ennyi kiló cukor kell még a családoknak, ami átalakítva mézzé több lesz.

Re:Etetés
« Válasz #721 Dátum: 2018. Augusztus 22. 07:35 »
Nem kéne reagálnom, de zavar, hogy nem olvasol pontosan, pedig Örösi Tanár Úr megérdemelné.
Beidéztem megállapításait, erre te így reagálsz?
"Ezt te írtad nemrég, akkora marhaság hogy inkább nem is reagáltam rá. Hogy a búbánatba lehetne az 1 kiló száraz cukorból amihez még vizet is teszünk kevesebb méz?"
Leírtam, hogy a cukorból készített "méz" nem egy állandó érték, és ezért folyamodtam Örösi megerősítéséhez.
Mivel ebben a kuka melegben a méhek a beadott etetésből fogyasztanak is, nem lehet egy tuti számot megadni!
Már vagy két hete serkentek-etetek a mérlegem meg alig megy felfelé!
Hogy a búbánatba?
Kicsit gondolkodj mielőtt nekem ugrasz, és menni fog ez.
Nagyernyei Attila*

wr

 • *****
 • 518
Re:Etetés
« Válasz #722 Dátum: 2018. Augusztus 22. 07:48 »
Idézet
Hidd el wr, lehet 36 kilót levenni egy 12-esből!
Sosem mértem vissza mennyi van egy keretben. Azt egyszer megmértem, hogy egy szinte léctől lécig lefedett hunor keret 4086 gramm volt, tehát több mint 4 kiló! Hogy ez menyi volt nettó, tehát kipergetve azt már nem mértem vissza. Hozzáteszem, én nem 35-ös hanem 37-es kereteket használok. De ugye, nem csak ilyen keretek vannak egy méztérben, hanem vannak kevésbé meghordottak is, szóval ez úgy lenne korrekt, hogy a teli fiók a mérlegre, majd pergetés után ismét, és akkor látszik hogy mennyi jött ki belőle, most tekintsünk el attól hogy néhány deka benne maradt. Szóval elméletben lehet hogy ki lehet venni belőle, de gyakorlatban nem gondolnám.
Idézet
Na erre szoktam mondani, hogy normálisnak ez tényleg nem való
Ezzel teljesen egyetértek.  :D Nekem is volt annak idején 24-es hunorom is, de annál a mézelvétel gyakorlatilag ugyanaz mint a fekvőnél, vagy még talán rosszabb. Nekem olyan kaptár nem kell aminél nem tudok szöktetni, leírtam már hogy miért, plusz segítségem sem sok van (amilyen meg lenne az inkább nem kell). Ehhez meg nem kell. Oda kell állni a pici, direkt erre a célra készült céljárművel a kaptársor mögé, feldobni rá 4 fiókot, és irány a 150 méterre lévő pergetőhelyiség. El sem hiszi aki nem látja. Nem kell segéderő, nem kell talicskázni, a gép cipeli. Csak szöktetés van, nincs utána még fújkodás, takargatás. Az a 20-30 méh ami a fiókban maradt, a rázkódástól szépen kiszáll a fiókból útközben. Csak a kipergetett, visszaadandó fiókokat kell lezárni a visszaúton. De befejezem, mert ennek már semmi köze az etetéshez.

*

wr

 • *****
 • 518
Re:Etetés
« Válasz #723 Dátum: 2018. Augusztus 22. 07:56 »
Idézet
Már vagy két hete serkentek-etetek a mérlegem meg alig megy felfelé!
Hogy a búbánatba?
Segítek.  :) Egyszerű matek. Ha kevesebbet adsz be mint amennyi fogy, akkor nem fog emelkedni a mérleged. Ez ilyen egyszerű. És semmi köze ahhoz, hogy mennyi cukorból mennyi méz lesz, mert mint leírtam, kevesebb sehogy sem lehet. Mert nem a szirup, hanem a cukor mennyiségével érdemes számolni, mert a szirupból fogyni fog (a víz mindenképpen).
Érdekes, nálam hogy tud mostanra ott lenni 5-6 talpig mézes keret a méztérben? Pedig üres volt mert kipergettem? Hát úgy kérem, hogy nem a fészekbe etetek! Ott most fiasításnak meg virágpornak kell lenni. Miközben ott a kaptárban a telelő készlet kb. 80%-a is! Na ez a fekvőben nem nagyon fog menni. Hogy abban mi megy azt leírtad (etetgetek), meg tudja aki dolgozott már vele.

Re:Etetés
« Válasz #724 Dátum: 2018. Augusztus 22. 08:04 »
Nem ide tartozik, de sokan marhaságnak tartják a fészek szűkítését.
Na nézzük mit is ír erről Tanár Úr?
"Ha a telelőfészek rendezésre szorul, még etetés előtt kell róla gondoskodni, hogy az eleség a fészek végleges lépjeibe kerüljön. Célszerű a lépeket legalább ideiglenesen, tehát tehát fekvőkaptárban is csupán a fészek terjedelmére korlátozni. Így az eleség nem szóródik szét."
Ettől jobban nem tudom a témát körbeírni.
Viszont ha valakinek az az életcélja, hogy kötekedjen, vegzáljon arra nem leszek a továbbiakban vevő.
Biztosan nálam is vannak szakmailag rátermettebbek, ügyesebbek, előttük fejet hajtok, de aki csak piszkálni jön ide vele nem tárgyalok.
Én is kezdhetném, hogy ezek a 9-es pokoli tornyok csak gyerekeknek valók.
Mi értelme?
Soha nem fogok többet pakolászni, pántolni, a molyokkal küzdeni, meg azon rimánkodni, hogy a szél mikor löki fel a LEGO-imat.
Értelmes szakmai vitákat szeretnék, de wr méhésztárssal nem jutok dőlőre.
NagyernyeiAttila

*

wr

 • *****
 • 518
Re:Etetés
« Válasz #725 Dátum: 2018. Augusztus 22. 09:16 »
Nem jutsz dűlőre, mert:

1. Vagy nem a kérdésre válaszolsz
2. Ha nem tudsz (akarsz) rá válaszolni akkor eltereled az egész beszélgetést
3. Képtelen vagy elfogadni hogy rajtad kívül másnak is lehet igaza

Jó példa, első mondatod a fészek szűkítése, holott nem erről volt szó, és egyébként is, abban egyetértünk. Jössz megint a tanár úrral, holott senkit nem érdekel. Mit is írtál (általa) megint? "Az eleség a fészek végleges lépjeibe kerüljön". Még ki is emelted pirossal, nem tudom minek. Szerinted nálam hova került? Nálam a mostani méztér lépek lesznek a fészek lépjei! Nem azok a gombákkal, spórákkal teli öreg bábinges lépek, amikben az anya egész évben fiasított. De ezt már leírtam párszor...
Újabb Örösi idézet általad: " Így az eleség nem szóródik szét." Pontosan! Ez egy újabb (általatok be nem ismert) hibája a fekvőnek, hogy abban nem tudsz a kellő időben feletetni, ugyanis szó szerint szétszórják (sok keret van egymás mellett)! Nálam szűk a kaptár, nem tudja szétszórni, kizárólag abba a 9 lépbe tudja behordani! Sőt, a nemrég csatolt A ábra szerint él, tehát abból a 9-ből is inkább csak a középső 5-6-ba (mennyiség függvényében) hordja! Kellően koncentrált lesz a telelő készletem? Koncentráltabb nem is lehetne! Miközben, nem kell várnom a fiasítás csökkenésére, a fészek nyugodtan lehet akkora amekkora, nem korlátozom az etetéssel, sőt, ők magukat sem, mert oda nem hordják be az etetést, amíg van hely (fiók) a fejük felett.
A fészekben csak kevés méz van a mézkoszorúkban, ilyen olyan amolyan mézekből, ami október elejére hellyel közzel el is fogy, felélik, és mennek majd felfele a fogyó méz után. A fészek fiókot alulról, az esetleges léctől lécig virágporos, vagy kiterjedtebb fias kereteket leszámítva ki lehet venni.
Megint jössz a pántolással is, nekem állóméhészetem van, nem pántolok. A molyokkal sem küzdök, a harmadik fiókokkal megküzd a kénlap, a másik kettő meg októberig a méheknél van, ha kettőn telelnek akkor meg egész télen. Októbertől meg már nem sokáig kell küzdeni velük.
Ja, a "legóim" sosem dőlnek fel, mert kellő alapon nyugszanak, plusz körben természetes szélfogó van, és mivel helyszűke van, pont kétszer annyi elfér belőle ugyanakkora helyen mint a fekvőből.  :D

Így látom én a valóban szakmai vitát, értelmes szövegbe sosem kötöttem bele, nem is fogok.

Re:Etetés
« Válasz #726 Dátum: 2018. Augusztus 22. 09:55 »
Azért wr utolsó írásai mellőzik a korábban megszokott stílust, ebbe nem lehet belekötni. Valamint azt a tényt sem lehet elvitatni a rakodótól, hogy autómatikusan jó helyre kerül a telelő élelem, majd tavasszal ehhez passzol a család mozgása, terjedése. Vagy, hogy ha több fiókon van a rakodó, nem kell 2 naponta a kevés sziruppal bajlódni, hanem mehet a nagyobb adag ritkán mert nem tudja kiszorítani, korlátozni az anyát. Ha meg a pántolást, rakodást nézzük és pont wr el és kíváncsival van ezen vita nagyon elgondolkodtató az ő hozzáállásuk , megéri e? vagy állandó telephely nagyobb családszám. Saját véleményem, egy minimum technológia (osztom wr véleményét) és állandó, jól megválasztott telephely.

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Etetés
« Válasz #727 Dátum: 2018. Augusztus 26. 22:25 »
Idézet
Jó régen a másik fórumon Geddekas vitázott a többiekkel arról, hogy ha szép apránként adagoljuk be ilyenkor a cukorszirupot, akkor a méhek bőven tudnak a méz alá hordani virágport télre, mivel ilyenkor valóban így tesznek. Tehát mi azt látjuk, hogy le van fedve a telelőméz, de ha felbontjuk, akkor virágport ( méhkenyeret) találunk alatta, ami nem cukor, de van súlya, így tehát több lett a telelő élelem, mint amit beetettünk, vagy legalábbis több, mintha egy-két nagy adag szirupot odaadunk egyszerre, mert az alá nem tudnak olyan rövid idő alatt annyi virágport tenni a méhek. Plusz talán még az hozzajöhet ehhez, hogy ha a méh így a kis adagokkal a virágporgyűjtésre van serkentve, akkor a virágból a nektárt is elhozza egyúttal. A nagy adagú etetés viszont korlátozza a fiasítást, ami fogyasztaná a telelni valót, a kis adagú viszont serkenti.
Ha megnézitek Mézes Jenőnek a videóit a neten, akkor látni fogtok koratavaszi táblás virágporos kereteket. Ezek ősszel mézzel fedett lépek voltak és a méhek tél végén ették le róla a mézet. Ahhoz, hogy ilyen lépjei legyenek a méhcsaládnak néhány fontos feltételnek teljesülnie kell:
 • Július végén 4-5 kg-os méhtömeg családonként.
 • Már július végén atkamentes méhcsalád.
 • Augusztusban és szeptemberben virágporos méhlegelő.
 • Ne legyen augusztusi mézpergetés az áttelelő fészeklépekből.
 • Augusztusban ütemesen húzódjon össze a méhcsalád vagyis csökkenjen a fiasításos felület, aminek a helyére gyűljön a méhkenyér.
 • Szeptemberben ne élénküljön fel, ne terjedjen ki a fiasítás.
 • Szeptember közepétől szirupos etetés ne történjen.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Etetés
« Válasz #728 Dátum: 2018. Augusztus 27. 22:38 »
https://drive.google.com/drive/folders/1VZlzo1rSINW67BlIQQ8hgolo3gmEIL3q?usp=sharing

Jól emlékszel Geddekas. Valójában nem a mézet ették le róla, hanem az idejében feletetett cukorszirupot, mert én azon telelek 30 éve legalább. Akkor azért csináltuk ezeket a képeket, mert szerettük volna megmutatni, hogy a jó élelmen és atkamentesen és vastagon takarva telelő családoknál február elején még nincs fiasítás. (A képek egy-két hét múlva lettek feltöltve.) Nem a méhkenyér miatt készítettük tehát, de jól látható, a méhek telelésük alatt nem fogyasztanak az elraktározott virágporból.

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Etetés
« Válasz #729 Dátum: 2018. Augusztus 29. 10:07 »
Idézet
jól látható, a méhek telelésük alatt nem fogyasztanak az elraktározott virágporból.
Az egészséges atkamentes KRAJNAI (tehát nem gyüttment buci) méhcsalád pontosan tudja mikor kezdjen a fiasításhoz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

 • ***
 • 172
Re:Etetés
« Válasz #730 Dátum: 2018. Szeptember 10. 22:23 »
Sziasztok!

Nyárvégi száraz időszakban hogyan lehet segíteni az áttelelő méheket zsírtestjeik hízlalásában?
Virágporos lepény, élesztős lepény? Vagy ez már csak feleslegesen petézésre ingerelné az anyát?

Köszi a válaszokat.
Attila

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Etetés
« Válasz #731 Dátum: 2018. Szeptember 23. 20:43 »
Sziasztok!

Nyárvégi száraz időszakban hogyan lehet segíteni az áttelelő méheket zsírtestjeik hízlalásában?
Virágporos lepény, élesztős lepény? Vagy ez már csak feleslegesen petézésre ingerelné az anyát?

Köszi a válaszokat.
Attila
Virágporos legelővel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Etetés
« Válasz #732 Dátum: 2019. Január 28. 18:29 »
Mit szóltok ehhez? 

Fondant!   Cukor,glükóz víz. Tavaszi lepényezéshez. Az árát le sem merem írni!

Ami érdekelne az a glükóz (szőlőcukor) hatása a méhekre. Azt tudom ,hogy a méz is tartalmaz.

Etetett már valaki ilyet?

Gyúrogassa a fene,ha jó.

Re:Etetés
« Válasz #733 Dátum: 2019. Január 28. 19:47 »
szarvasi méhészek sokan hasznaljak,mar régota.

Re:Etetés
« Válasz #734 Dátum: 2019. Január 28. 19:51 »
Onnan lenne.