Etetés

 • 758 válasz
 • 184484 megtekintés
*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:Etetés
« Válasz #615 Dátum: 2018. Február 23. 09:27 »
Szóval arra jutottam hogy van itt elég "okos" ember, meg rengeteg felhalmozott "tudás", amihez én buta méhész már semmit nem tudnék hozzátenni, elvenni meg nem akarok, az itt lévő hatalmas "tudást" meghagyom inkább azoknak akik szomjazzák.  :D
Úgyhogy ha a klubvezető vagy moderátor olvassa ezen bejegyzésemet, akkor ezúton kérem hogy az összes hozzászólásomat törölje, a regisztrációmmal együtt. Mert beláttam hogy a buta hozzászólásaimra valóban nincs szükség ezen a fórumon,  :D a segítség helyett csak hátráltattam a "gondos méhészek" munkáját, amiért utólag is elnézésüket kérem.
Lécci ne sértődj meg és ne állj odébb!
Eddig nem szóltam hozzá ehhez a témához. Sok méhállományt láttam már, én is régi méhész vagyok és amit írok, a tapasztalatom alapján írom.

Sajnos ma már nem mondhatjuk, hogy egységesen krajnai pannon méh él az országban, van itt minden mint a sarki szatócs üzletben.

Nemrég járt nálam egy kedves méhésztárs és hihetetlen magasra emelte a Belgiumból importál vérvonalát. Nagyüzemben termel lépesmézet és elmondta, hogy milyen óriási népességet tart fenn az anya, és folyamatosan fiasít, rengeteget épít, szépen fedi a lépesmézet, sőt szelíd mint a bárány. Kérdem tőle, Hogy telelnek? Hát azzal baj van. 25 kg élelmet etettek fel velük és rengeteget zabáltak, mert nem állt le a fiasítás. De megéri, mondja.

Hát erre varrjál gombot. Szóval ma Magyaroszágon ahány méhészet, annyiféle helyzet. Hiába etette fel a buckfastos méhész csurig a lépeket, ha a fiasítás még novemberben is táblás sok keretes volt, sőt még télen se állt le. Büszke a nagy népességre és elhiszem neki, hogy gyönyörű táblás lépesmézet tud termelni az erre kinemesített vérvonallal, de a nálunk uralkodó időjárási viszonyok szeszélyességét egy belgiumi buckfast nem ismeri, nem ismerheti és éppen ezért sokkal költségesebben és bizonytalanabbul üzemel.

Szóval amit írtál, hogy ha csurig mézesek a fészek keretek, akkor nem fiasít az anya, sajnos ez a megállapítás csak és kizárólag az őshonos méhecskénkre igaz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Etetés
« Válasz #616 Dátum: 2018. Február 23. 19:07 »
gecsa!
Én is kezdő méhész vagyok mint Te!
Verd ki a fejedből a sörélesztőt, mert megölöd a méheidet! Nozéma.
Serkenteni akkor kell, amikor beindul a fűzről a virágpor hordás!
És a március közepi végi serkentés lényege, mikor a fűzről már hordják a virágport a meleg víz!!!!!! Mert a meleg vízhez nem jutnak hozzá! Dr Hegedűs Dénes a Youtube. on megnézheted közzé teszi ennek a tudományos részét. Ettől függetlenül a méhészek nagy többsége a tavaszi serkentés helyett a nyári, nyár végi serkentést javasolja!

Eredményes telelést kívánok: csaba

Re:Etetés
« Válasz #617 Dátum: 2018. Március 24. 09:38 »
A tavaszi időszakban is annyira ökölszabály , hogy csak napnyugta után lehet etetni vagy ilyenkor nem jellemző az örömrepülés és az emiatti kutatás-rablás? Kérdezem ezt azért mert 50 év méhészkedés után ismerő nekem azt mondta mindig: a nappali etetéssel sose volt gondja- mindig azt mondogatta nekem, 70 fölött szerinted kitalálok egyáltalán sötétben a méhekhez.... Kérdezem ezt tőletek azért mert sajnos tőle már nem tudom megkérdezni.... Nektek mi a tapasztalat?
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 24. 11:47 írta afatter »

*

sztyopa

 • **
 • 96
 • Attila
Re:Etetés
« Válasz #618 Dátum: 2018. Március 24. 12:23 »
Ha nappal etet akkor állandóan a méhek nél kell lenni  .

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:Etetés
« Válasz #619 Dátum: 2018. Március 24. 15:15 »
A nájlon zacskós etetés erősen terjed. Most láttam egy helyen, hogy mennyire haladós vele a munka. Azzal éjjel-nappal lehet etetni. A szirup átveszi a fészek felszálló hőjét, és a rablásra se serkent, hiszen közvetlenül a fészken fekszik. Aki ki tudja alakítani ennek az eszközrendszerét, az mellőzheti a pipást, a tálcást, a vályúst, a zümizsürcsit.
Mi kell hozzá?
 • A közönséges uzsonásnál jóval vastagabb falú max 3 l-es nájlon zacskók.
 • Egy üres edényforma, amibe beleállítod a nyitott nájlon zacskót.
 • Csapos kanna, amiből eregeted a szükséges mennyiségű szirupot.
Legcélszerűbb a szirupot csapos kannákban a méhekhez szállítani és a helyszínen tölteni meg a zacskókat. Két emberrel nagyon haladósan lehet dolgozni. A zacskókon behelyezéskor kell egy-két szúrással a léputcákból elérhető helyen lyukat csinálni.
A vastagabb zacskó előnye, hogy a méhek nem rágják szét. Viszont elfelejtettem megkérdezni, hogy újrahasznosítható-e vagy kuka. Sejtésem szerint egyszer használatosak, hiszen már lyukasak ragacsosak, nehezen kezelhetők.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:Etetés
« Válasz #620 Dátum: 2018. Március 24. 16:36 »
Geddekas!
Jó dolgokat írtál le a zacsis etetéssel kapcsolatban. Kiegészíteném 2 dologgal! Nem szabad kiszúrni a zacskót mert kifolyhat a tartalma és akkor "kudarc" lesz a vége!(Behelyezés után, megrágják a méhek és azon keresztül hordják el a szirupot. Csak egyszer használatos a zacskó) A másik, én készen kicsomagolva viszem le a méheknek, a kutatást-rablást ezáltal elkerülöm ::)  Zárt helységben a vándortanyán is megoldható....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Etetés
« Válasz #621 Dátum: 2018. Március 24. 17:34 »
Szia zümi

Te menyit raksz egyszerre?  Kiürül,rakod a következőt vagy vársz 1-2 napot? Én szúrok rá 1 pici lukat,ha nem tenném menyi idő míg rájönnek,hogy ott van?

*

nata

 • ***
 • 142
Re:Etetés
« Válasz #622 Dátum: 2018. Március 24. 17:41 »
Nekem a legvékonyabb zacsi vált be, amit egyből megkezdenek és nem kell megszúrni. Próbáltam vastagabbal is, ott a megszúrás után 1-2-nél kifolyt a szirup. Na azzal lehet bajt csinálni, pláne nyáron. Legjobb az egyszerű kiflis zacsi és zacskózáró géppel haladós is a kicsomagolás.

Re:Etetés
« Válasz #623 Dátum: 2018. Március 24. 18:02 »
Én simán görcsöt kötök rá,és nálam is sima kiflis zacsi.

Az előbbi kérdéseimre mások is írják már meg,ki hogyan adagolja?

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Etetés
« Válasz #624 Dátum: 2018. Március 24. 18:23 »
Sziasztok!

Nem túl sok tapasztalatom van a zacsis etetésről, ez lesz a harmadik szezonom amikor használom. Én az egész vékony falú zacskót használom, ezért nincs szükség arra, hogy megszúrjam.
A szirupot, egy membránszivattyú és egy szirup adagoló pisztoly segítségével töltöm a zacsiba, majd megcsomózom. Ezzel a módszerrel, 100 tasakot másfél óra alatt megtöltök. Fontos, hogy ne maradjon benne levegő, mert akkor tud szépen szétterülni a kereteken. 20*40 cm_es zacskót használok, ebbe 1 litert teszek. 4-5 napig kitart.
Több oka is van annak, amiért ezt használom. Az egyik az, hogy a szirup elhordása folyamatos, tehát kiválóan serkent, napközben is be lehet helyezni, ez nálam különösen fontos,mert rendszeres időközönként csak délelőtt tudok a méheknél lenni.
Ha esetleg még nem hordja el a család a következő etetésig akkor is beteszem a következőt, majd szépen elfogy mindkettő. Persze, ha gyanúsan lassan fogy, akkor rájuk nézek, hogy mi lehet az oka.

Nb18

Re:Etetés
« Válasz #625 Dátum: 2018. Március 24. 18:54 »
Nekem ilyenkor keret etető van bent. AZ szerintem most jobb mint a zacskós. A zacskósnál mindig ki kell takarni a családot és a fészket kihűtjük . Augusztusban használok zacskót mert akkor csak a rosta szövetre teszem. És a zacskót nem kell kiszúrni, hanem csak össze kell kenni sziruppal.Én amikor el készítem egy hűtő ládába teszem,és akkor egy kicsit lelocsolom a tetejét.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 24. 19:00 írta Meclood »

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Etetés
« Válasz #626 Dátum: 2018. Március 24. 19:03 »
Meclood!

A keret etetőbe hogyan kerül be a szirup fészek megbontása nélkül? Hasonlóan mint ahogy Attilánál láttuk?

Nb18

Re:Etetés
« Válasz #627 Dátum: 2018. Március 24. 19:05 »
Pontosan :D ennek is van hátránya akár mit rakok bele mindig sok belefullad. Most azt próbálom ,hogy szárazon öntöm a cukrot ,és minden nap öntök rá egy deci vizet .Abba bízom ha melegebb lesz akkor már nem fulladnak bele. És akkor mehet a szirup magába .
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 24. 19:14 írta Meclood »

*

Nb18

 • *****
 • 721
Re:Etetés
« Válasz #628 Dátum: 2018. Március 24. 19:21 »
Nem teszel bele valami úsztatót?
Egy kérdés: nem jártál még úgy, hogy nem hordták el a szirupot és túl töltötted az etetőt?


Re:Etetés
« Válasz #629 Dátum: 2018. Március 24. 19:35 »
Örök kísérletezőként, már a harmadik fajta itatóval (vagy etetővel) próbálkozom. Kezdve a pipással majd az előző szezonra vásárolt keretetetővel. A belefulladást én is tapasztaltam, de leginkább a közepes és gyenge családoknál. Természetesen úszó és keskeny szúnyogháló volt az etetőkbe helyezve. Most Ukrán etetővel próbálkozom, amit a keretek tetejére kell helyezni és zárt átlátszó fedele van.