Etetés

  • 616 válasz
  • 136866 megtekintés
*

Geddekas

  • *****
  • 5330
Re:Etetés
« Válasz #615 Dátum: 2018. Február 23. 09:27 »
Szóval arra jutottam hogy van itt elég "okos" ember, meg rengeteg felhalmozott "tudás", amihez én buta méhész már semmit nem tudnék hozzátenni, elvenni meg nem akarok, az itt lévő hatalmas "tudást" meghagyom inkább azoknak akik szomjazzák.  :D
Úgyhogy ha a klubvezető vagy moderátor olvassa ezen bejegyzésemet, akkor ezúton kérem hogy az összes hozzászólásomat törölje, a regisztrációmmal együtt. Mert beláttam hogy a buta hozzászólásaimra valóban nincs szükség ezen a fórumon,  :D a segítség helyett csak hátráltattam a "gondos méhészek" munkáját, amiért utólag is elnézésüket kérem.
Lécci ne sértődj meg és ne állj odébb!
Eddig nem szóltam hozzá ehhez a témához. Sok méhállományt láttam már, én is régi méhész vagyok és amit írok, a tapasztalatom alapján írom.

Sajnos ma már nem mondhatjuk, hogy egységesen krajnai pannon méh él az országban, van itt minden mint a sarki szatócs üzletben.

Nemrég járt nálam egy kedves méhésztárs és hihetetlen magasra emelte a Belgiumból importál vérvonalát. Nagyüzemben termel lépesmézet és elmondta, hogy milyen óriási népességet tart fenn az anya, és folyamatosan fiasít, rengeteget épít, szépen fedi a lépesmézet, sőt szelíd mint a bárány. Kérdem tőle, Hogy telelnek? Hát azzal baj van. 25 kg élelmet etettek fel velük és rengeteget zabáltak, mert nem állt le a fiasítás. De megéri, mondja.

Hát erre varrjál gombot. Szóval ma Magyaroszágon ahány méhészet, annyiféle helyzet. Hiába etette fel a buckfastos méhész csurig a lépeket, ha a fiasítás még novemberben is táblás sok keretes volt, sőt még télen se állt le. Büszke a nagy népességre és elhiszem neki, hogy gyönyörű táblás lépesmézet tud termelni az erre kinemesített vérvonallal, de a nálunk uralkodó időjárási viszonyok szeszélyességét egy belgiumi buckfast nem ismeri, nem ismerheti és éppen ezért sokkal költségesebben és bizonytalanabbul üzemel.

Szóval amit írtál, hogy ha csurig mézesek a fészek keretek, akkor nem fiasít az anya, sajnos ez a megállapítás csak és kizárólag az őshonos méhecskénkre igaz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli.

Re:Etetés
« Válasz #616 Dátum: 2018. Február 23. 19:07 »
gecsa!
Én is kezdő méhész vagyok mint Te!
Verd ki a fejedből a sörélesztőt, mert megölöd a méheidet! Nozéma.
Serkenteni akkor kell, amikor beindul a fűzről a virágpor hordás!
És a március közepi végi serkentés lényege, mikor a fűzről már hordják a virágport a meleg víz!!!!!! Mert a meleg vízhez nem jutnak hozzá! Dr Hegedűs Dénes a Youtube. on megnézheted közzé teszi ennek a tudományos részét. Ettől függetlenül a méhészek nagy többsége a tavaszi serkentés helyett a nyári, nyár végi serkentést javasolja!

Eredményes telelést kívánok: csaba