Etetés

  • 854 válasz
  • 276436 megtekintés
Etetés
« Dátum: 2014. Január 25. 15:08 »
Végeztem a gyúrt lepény beadásával. Vegyes a helyzet. A többség jól áll élelemmel, de volt olyan is amely az utolsó utáni pillanatban kapta meg a lepényt. Azoknál volt élelemhiány, ahol a fiasítás beindult. A 6 kg porcukor, 1 kg sörélesztő és 2 kg méz arányban gyúrtam meg a lepényeket, a legrosszabbra felkészülve, 80 db-t. Most, hogy végeztem a beadással, gyanítom, hogy nem fog elfogyni, (aminek persze örülök) de nem tudom, hogy a sörélesztő miatt meddig lehet eltárolni. Ha valaki tud ebben segíteni, azt megköszönöm.
Üdv:SI 

Re:Etetés
« Válasz #1 Dátum: 2014. Január 25. 15:37 »
Szerintem ne aggódj ez miatt ,még az idén tavasszal el fog fogyni, az is lehet hogy újabb készletet is kell majd gyúrnod. ;)

Üdv. jani bátya

Re:Etetés
« Válasz #2 Dátum: 2014. Január 25. 17:29 »
Köszi jani bátya  :) Akkor már gyúrom is  ;) Amúgy tényleg érdekelne, hogy meddig lehet eltárolni, mert maradt anyagom, amit inkább megcsinálnék. A régebbi porcukrot is felhasználtam a mostani lepényhez és egy kínszenvedés volt az összeállt csomókat széttörni. Ha eláll, akkor inkább begyúrom az összeset ameddig még könnyen lehet és felteszem a polcra.

*

kiskakas

  • *****
  • 3207
Re:Etetés
« Válasz #3 Dátum: 2014. Január 25. 18:31 »
QUQURIQ!

A gyúrt cukorlepény akár több évig is eláll. :o
Még ilyenkor nagy kár volt betenni a gyúrt lepényt. Az idén sajnos nagyon sokan hibáztak miatta! :(
A gyúrt lepény serkenti az anyát a petézésben, ebben az időjárásban kifejezetten káros!!!
Most és télen a főzött cukorlepényt szabad, csak használni.
Vissza kell tartani az anya fiasítását, hogy ne fűtsék fel a fészket, ne fogyjon sok élelem, nincsen télen friss virágpor.
Pontosan tavasszal is ez volt a baj! Javában petéztek az anyák, jött az utó tél, nagy volt a fiasítás terjedelme, nem tudták takarni a méhek az új fiasítást, és sorra elpusztultak a fiasítások! Gyorsan elöregedtek a méheink!

Kiskakas

Re:Etetés
« Válasz #4 Dátum: 2014. Január 25. 19:28 »
Csak azok kapták meg a lepényt, amelyeknél vészesen lefogyott az élelem. Ezért maradt meg a sok lepény. Néhányszor már próbálkoztam a főzött lepénnyel, de mindig "gumicukor" lett belőle ;D és maradt a gyúrt lepény. Valahogy soha nem sikerült a hőmérsékletet szinten tartani. De utána jól lehetett belőle szirupot készíteni serkentéshez  ;).

*

zümi

  • *****
  • 1382
Re:Etetés
« Válasz #5 Dátum: 2014. Január 25. 20:16 »
Üdv: István!
Milyen rendszerrel méhészkedsz? Hogy állapítottad meg(mit vettél figyelemebe a "kaja" felmérése közben?) Mekkora adagot adtál az "éhező" családnak? Hány családnak adtál be lepényt?
Ezt mind csak azért kérdem, mert ma megnéztem az egész állományom és sehol nem indult még meg a fiasítás! Még a fiatal anyák sem!!! Hozzá teszem nem takartam erősen....... ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Etetés
« Válasz #6 Dátum: 2014. Január 25. 22:10 »
Most értem haza a méhészgyűlésünkről. Egy debreceni méhészt hívtam előadást tartani. Az előadásában mutatott egy felvételt, amit kb egy hete készített. 4 NB keretben volt fiasítás 1-1 tenyérnyi, de a középsőn úgy két tenyérnyi látszott aminek már kikelt a közepe! Ezek szerint már december végén elkezdett petézni az anya.
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!

Re:Etetés
« Válasz #7 Dátum: 2014. Január 26. 09:12 »
Szia zümi!

Hunor 10 keretes rakodóval méhészkedem. Nem mindegyik kapott lepényt, 40 családból csak 6-nak kellett adni. Ezért is maradt meg sok. De az a hat mindegyik fiasított. A hatból egy családnál volt nullára fogyva az élelem, de annál gyanítom, hogy le sem állt az anya a petézéssel. A többinél nagyjából a felét fogyasztották el, de a biztonság kedvéért beraktam, ki tudja milyen idő lesz. A többség rendben van, bőven van élelem, meg vagyok nyugodva :).
Szép napot Mindenkinek.

*

zümi

  • *****
  • 1382
Re:Etetés
« Válasz #8 Dátum: 2014. Január 26. 09:36 »
Szia István!
Értem! Akkor a részedről életmentő volt a lepény. "Szotyi" után nem takartad ki a családokat?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Etetés
« Válasz #9 Dátum: 2014. Január 26. 11:07 »
Sziasztok!
Ahol az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően sok helyen virágpordömping volt a déli országrészben, ez megindította az anyákat!
Több helyről kaptam információt,hogy tenyérnyi vagy annál nagyobb kiterjedésű fedett fiasítás volt már a múlt héten. Ennek nem kéne örülni!
Akkor semmi bajt nem okoz, ha két héten belül ismét lesz kirepülésre alkalmas idő.
Abban az esetben viszont, ha állandósul a tartós hideg, a fiasítás melegen tartásához hatványozottan megnő a fogyasztás! Arra már  nem is gondolok,hogy elfogy a méz. Kapnak egy cukorlepénybombát,és annyi.
Viszont feltelnek bélsárral, és megjött a család! Elviszi őket a nosema!
Ez most a legnagyobb veszély!
Én ezért választottam telelő helynek Tolna megye leghűvösebb völgyét!
A tartós hideg még sosem ártott a méheknek.Az Orosz telekben simán átvészelik a mínusz 25-30 fokos hidegeket a méhek,olvashatjuk Örösi könyvében!
A változékony, enyhe 10 fok körüli időjárás a legnagyobb veszély számukra, és számunkra is.
Nem tudom hol van varjú madarunk. Nem akarok helyette vészmadár lenni,de a telelés nem túl jól alakul a déli országban méhészkedők számára!
Nagyernyei Attila


Re:Etetés
« Válasz #10 Dátum: 2014. Január 26. 12:58 »
Zümi!
Miért nézted át az összes családot? Ilyenkor nyugira van szükségük! Az élelemfogyást a nejlonon keresztül is látod, hogy hol helyezkedik el a fürt!

*

zümi

  • *****
  • 1382
Re:Etetés
« Válasz #11 Dátum: 2014. Január 26. 14:19 »
gabes!
Jogosan tetted fel a kérdést, mivel nem voltam egyértelmű. Nálam nem mindenhol van átlátszó fólia! Nagyon egyszerűen és gyors vizsgáltam. Fészket nem bontottam!!!! "Finoman" megemeltem a fóliát hátulról a család elhelyezkedését tekintettem meg.  Kesztyű nélkül pedig a fiasításra utaló hőt vizsgáltam! De szerencsémre sehol sem volt meleg a takarás........

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Etetés
« Válasz #12 Dátum: 2014. Január 26. 14:44 »
Jól van Zümi!
Így kell ezt csinálni!
Üdv:Attila

Re:Etetés
« Válasz #13 Dátum: 2014. Január 26. 16:20 »
Így már értem! Azt hittem, hogy kiemelgetted a kereteket!  ::)

Re:Etetés
« Válasz #14 Dátum: 2014. Január 28. 08:02 »
NB16-os kaptárban méhészkedünk. A mérlegen lévő család 9 keretre van szűkítve (7 léputca). Így eddig 2,4kg volt az élelem fogyasztás.
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!